Belastingdienst op de vingers getikt: staatssecretaris Snel biedt excuses aan en regelt compensatie

Geen categorienov 15 2019, 20:00
Staatssecretaris Snel (Financiën) ging door het stof vandaag. Kamerleden en ouders kregen excuus aangeboden én er wordt compensatie voor de ten onrechte als fraudeur bestempelde ouders geregeld.
De fiscus ging lange tijd rabiaat tekeer tegen ouders die ervan verdacht werden te hebben gefraudeerd met de kinderopvangtoeslag. Dat het een kwalijke zaak is wanneer daar mee gesjoemeld wordt moge duidelijk zijn. De Belastingdienst schoot echter wel héél erg door en bij de minste of geringste twijfel werd de toeslag zonder pardon direct stopgezet. Wie fraudeerde had pech en wie z'n ongelijk kon aantonen werd niet gehoord. 'Dan had je maar geen argwaan moeten wekken' leek eventjes het nieuwe mantra van de Belastingdienst te zijn geworden.
In een mum van tijd werd duidelijk hoe kil en meedogenloos de Belastingdienst tegen deze vermeende fraudeurs leek te zijn geworden en dus ontstond er ophef. Staatssecretaris Snel kwam daarom vanmiddag opdraven met een excuus en een compensatieregeling, mede dankzij aanhoudende vragen Kamerleden Omtzigt (CDA) en Leijten (SP). Zij bleven hameren op het feit dat de Belastingdienst zich als een tiran heeft gedragen tegenover deze mensen.
En daar blijft het niet bij! Omtzigt en Leijten willen het er niet bij laten zitten en zeggen het volgende:

Omtzigt: "Ik hoop dat dit het begin van een lang en moeilijk proces zal worden waarbij de positie van de burger ten opzichte van de overheid een stukje sterker zal worden”, reageert CDA’er Omtzigt. "De overheid is er immers voor de burger en niet andersom."

Leijten: "Er is een grotere groep, die moet ook deze erkenning krijgen. En er moet een parlementaire enquête komen naar de vooringenomenheid van de Belastingdienst."

Mooi om te zien dat volksvertegenwoordigers zich zo nu en dan ook nog eens vastbijten in iets en door weten te pakken als het er om gaat. Mogen ze vaker doen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten