Belastingdienst op de vingers getikt: staatssecretaris Snel biedt excuses aan en regelt compensatie

Staatssecretaris Snel (Financiën) ging door het stof vandaag. Kamerleden en ouders kregen excuus aangeboden én er wordt compensatie voor de ten onrechte als fraudeur bestempelde ouders geregeld.

De fiscus ging lange tijd rabiaat tekeer tegen ouders die ervan verdacht werden te hebben gefraudeerd met de kinderopvangtoeslag. Dat het een kwalijke zaak is wanneer daar mee gesjoemeld wordt moge duidelijk zijn. De Belastingdienst schoot echter wel héél erg door en bij de minste of geringste twijfel werd de toeslag zonder pardon direct stopgezet. Wie fraudeerde had pech en wie z’n ongelijk kon aantonen werd niet gehoord. ‘Dan had je maar geen argwaan moeten wekken’ leek eventjes het nieuwe mantra van de Belastingdienst te zijn geworden.

In een mum van tijd werd duidelijk hoe kil en meedogenloos de Belastingdienst tegen deze vermeende fraudeurs leek te zijn geworden en dus ontstond er ophef. Staatssecretaris Snel kwam daarom vanmiddag opdraven met een excuus en een compensatieregeling, mede dankzij aanhoudende vragen Kamerleden Omtzigt (CDA) en Leijten (SP). Zij bleven hameren op het feit dat de Belastingdienst zich als een tiran heeft gedragen tegenover deze mensen.

En daar blijft het niet bij! Omtzigt en Leijten willen het er niet bij laten zitten en zeggen het volgende:

Omtzigt: “Ik hoop dat dit het begin van een lang en moeilijk proces zal worden waarbij de positie van de burger ten opzichte van de overheid een stukje sterker zal worden”, reageert CDA’er Omtzigt. “De overheid is er immers voor de burger en niet andersom.”

Leijten: “Er is een grotere groep, die moet ook deze erkenning krijgen. En er moet een parlementaire enquête komen naar de vooringenomenheid van de Belastingdienst.”

Mooi om te zien dat volksvertegenwoordigers zich zo nu en dan ook nog eens vastbijten in iets en door weten te pakken als het er om gaat. Mogen ze vaker doen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Heinrich

  Staatssecretaris Snel ontdekte vele vals ingevulde en geïnde toeslagen door “zielige statushouders”,dat valt natuurlijk onder de noemer “not done”.
  Iedereen moet vooral begrijpen dat in altruïstisch Nederland, de betutteling voorrang geniet!
  Het onderzoek is per direct gestopt!

 2. Jumping

  Inderdaad een knap toneelstuk, zelfs tranen gezien bij een hoofddoek.

  In Nederland gaan we niet voor de waarheid, maar voor gemakzucht, men zoekt het niet uit, maar gaat voor iedereen de schuld, behalve het opperhoofd Rutte.

  1. Dwight Tralee

   Iedereen gaat voor z’n recht. Alleen het is moeilijk te krijgen. Anderen gaan daar namelijk over.

  2. Dwight Tralee

   Dit is humaan. Iemand tot wanhoop drijven is not done.

 3. Bes Tolen

  Erg dom gedoe, fraudegevoelig, fouten gevoelig. Komt zo nooit goed. Enorme bureaucratie voor vrij kort bestaande regelingen. Jong onderdeel van de Belastingdienst met een grotendeels tegengesteld karakter aan de oude dienst. Leiding en personeel lang niet al tp the point. Leiding is bij de fiscus denkelijk toch al een groot probleem. Ministerie en velddiensten zorgen niet voor benodigde management informatie en aansturing. Zijn ook twee gescheiden werelden. Daarom moet het ministerie voor een groot deel weg uit Den Haag. Moet strakker met het veldwerk in het land worden verbonden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.