Bouwplannen in de Randstad niet ‘gered’ door stikstofmaatregelen van het kabinet

We zitten momenteel in het zoveelste hoofdstuk van de stikstofcrisis. Woensdag werden de stikstofmaatregelen van het kabinet gepresenteerd. De hoge heren waren op z’n zachtst gezegd optimistisch. Er werd zelfs gesproken over een ‘doorbraak’. Verder werd er verkondigd dat de ambitie van 75.000 nieuwbouwwoningen voor volgend jaar gehaald kon worden. Het kabinet krijgt echter de zoveelste tik op de neus uitgedeeld.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft namelijk een doorrekening gemaakt, waaruit blijkt dat er nog steeds te weinig ruimte is om voldoende woningen te bouwen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. En laten dit nu net de provincies zijn waar de nood het hoogst is.

“Door de inperking van de maximumsnelheid kunnen provincies als Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe meer huizen bouwen dan ze voor 2020 hebben gepland. Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht krijgen met de nu aangekondigde maatregelen juist te weinig stikstofruimte voor de bestaande nieuwbouwplannen. Dat zijn precies de provincies waar de vraag naar woningen het grootst is.”

Volgens de Volkskrant is het uitkopen van boeren een oplossing om meer ruimte te creëren. Maar ook op dit punt heerst nog veel onduidelijkheid. Minister Carola Schouten moet dus eerst maar eens wat plannen gaan presenteren, voordat hier definitieve beslissingen over genomen kunnen worden.

“Provincies als Noord-Holland en Utrecht kunnen eventueel ruimte creëren door boeren uit te kopen, maar het is nog steeds niet duidelijk hoe dat moet gebeuren. In december hoopt minister van Landbouw Carola Schouten daarvoor een plan te presenteren. Daarna gaat het waarschijnlijk zeker nog tot 2021 duren voordat de eerste boer zijn stallen sluit.”

Er lijkt maar geen einde te komen aan deze soap. Dit hoofdpijndossier begint zo langzamerhand op een ware rollercoaster te lijken. Ben benieuwd wanneer we eindelijk bij het laatste hoofdstuk zullen aanbelanden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Red Fox

  De stikstofsatire is een door de politiek veroorzaakte crisis. Het toont de onkunde, onmacht en onwetendheid van het vastgelopen kabinet glorieus aan.

 2. Blitzkrieg

  Nu alle taboes doorbroken zijn, kunnen we niet gewoon het buitenland verbieden.

  1. Ron

   ++++++

   Geniaal die dwarsbomen alle plannetjes van dat miezerige speldenpuntjr genaamd Nederland

 3. Heinrich

  Alle ingenieuze Rutte3 plannetjes mbt de klimaatdoelstellingen, schijnen niet te werken en/of zijn waardeloos!
  Hoe zou dat komen haha?
  Elk ideetje dat uit de Rutte3 koker komt, moet door een extern onderzoeksbureau op haalbaarheid worden onderzocht, daar wringt de schoen, immers het onderzoeksbureau is verplicht en moet wél op de proppen komen met een duidelijk “links” getinte oplossing!
  En dat is nu eenmaal ONMOGELIJK!

 4. Agios

  Al die regels zorgen ervoor dat een land een ongeregelde bende wordt. De weg naar een nieuwe bananenrepubliek is ingezet, de bananenrepubliek aan de Amstel. Een bier van dat merk drink ik al een tijd niet meer. Deed me teveel aan Amsterdam denken.

  1. Aardappeltjes

   Er zijn werkelijk mensen die denken halveer onze veestapel dan redden we de wereld, vervolgens stoppen ze vingers in hun oren en schreeuwen heel hard bla bla bla.
   Duitsland of China of amerik springt gewoon in dat domme Nederlandse sprookjesgat en vergroot simpelweg de productie.

   1. Jehoeda

    Onzin, @Aardappeltjes, meer gaat het om vee. Duitsland zou de veestapel moeten oprekken naar 36 miljoen koeien omdat het 6x groter is dan Nederland. Het land heeft er “maar” ruim 4 miljoen. Denkt u daarover wel eens na?

 5. Wesley Benbow

  ” Volgens de Volkskrant is het uitkopen van boeren een oplossing om meer ruimte te creëren.”

  Sterker, het is de enige oplossing die hout snijdt. Als we niet op korte termijn tenminste een halvering van de veestapel realiseren blijft dit een hoofdpijndossier.

  1. Red Fox

   Het is beter om van Nederland een stadstaat te maken en 80% van de Natura-gebieden op te doeken.

 6. Heinrich

  De opper tar-rel mezzadra alias Wesley Benbow wilt weer zuigen!
  Laat hem links liggen, gun hem niet de vreugde om te sarren.

 7. Tman

  In het zogenaamde dossier “klimaatdoelstellingen” staan heel veel woorden, wat echter niet impliceert dat het waarheden en/of feiten zijn, het is eigenlijk een soort van sprookjesboek, ontsproten aan de geesten van maniakale groendenkers!
  Meer is het niet!
  Deze kokervisie lectuur is echter zéér gevaarlijk, indien het allemaal voor “waar” wordt aangenomen, dreigt onze economie onderuit te gaan, tot overmaat van ramp wordt deze teneur enorm versterkt door het vreemdelingen beleid.
  Het gaat resulteren in een catastrofale neergang van onze welvaart, we gaan belanden in een sociaal/economisch vernielde multiculturele bananenrepubliek!

  1. Vlaswiek

   “klimaatdoelstellingen”

   Rutte is gekaapt door Klaver c.s.
   VVD is haar meerderheid in de TK kwijt en heeft gedoogsteun nodig. Dit krijgt hij van Klaver. Nu is Rutte zijn ziel en achterwerk kwijt aan Klaver!

   1. Dwight Tralee

    Bijzondere opmerking dat kapen! MP Rutte heeft een welvoeglijke beslissing genomen mede op advies en inbreng van Jesse Klaver. Dat valt hem te prijzen.
    Daar is niets op aan te merken. Dat heet het land vaardig besturen.

    1. Wesley Benbow

     Eens, Dwight, dit Kabinet heeft eenvoudig te maken met het feit dat het electoraat naar links is opgeschoven. Zonder steun van GL en PvdA heeft het een te smalle machtsbasis.

     1. Agios

      He, Mezza praat met zichzelf. Dat zien we meer bij schizofrenen.

     2. debontereus

      Hahahaaaaa
      De p*dofiel is Weer met zichzelf aan het debatteren .
      Veel zielige kan het niet worden

 8. Mar

  “Het effect van de verlaging van de maximumsnelheid is in de Randstad beperkt, omdat daar nu al weinig wegen zijn waar 130 km per uur gereden kan worden. Door de wens van de VVD om ’s avonds en ’s nachts de oude maximumsnelheden te handhaven is de effectiviteit met nog eens 20 procent afgenomen.”

  Kijk voor de lol eens op deze kaart met maximum snelheden en tel de 130 km wegen in de genoemde provincies:
  http://publicaties.minienm.nl/documenten/wegenkaart-maximumsnelheden-op-rijkswegen-in-nederland-per-1-oktober-2019-wegenkaart-en-tekstversie-update-16-oktober-2019

  In het deel Rotterdam – Den Haag – Delft – Westland – Zoetermeer is boeren uitkopen ook geen optie want die zijn er niet meer. Tijdens fietstochtjes moeten wij ons best doen om een weiland met koeien te zien.

 9. Jehoeda

  Goed bericht, een verstandige beslissing. Scheelt ook in files en verkeersongevallen. Direct aan een uitkoopregeling werken, teveel tijd is verloren gegaan om tot een daadwerkelijke oplossing te komen. De boer gaat voor het geld.

 10. Joop van Leeuwarden

  Waar is die klepzeikerd gebleven, is ie aan zijn eigen zwartgalligheid ten onder gegaan?

 11. Baron von Munchhausen

  Kijk nu live 2e kamer debat over stikstof.
  Als Goeroe Klaver aan het woord is straalt de angst van de 2e kamerleden af. Welk chantagemiddel gebruikt Groen-Links om hun klimaat-religie als staatsgeloof te installeren?

  1. Jehoeda

   Dat is geen angst, maar aandacht. Aandacht voor de logische gevolgen van een onverantwoord negeren van richtlijnen die ons allemaal aangaan m.b.t. de stikstof maatregelen.

 12. RvdBe

  Zag gisteren Rutte bij nieuwsuur, vol vuur verdedigde hij “zijn” stelling banen boven snelheid.
  Hij had bijkans het schuim op de lippen, als je niet beter zou weten zou je denken, daar staat een bevlogen leider van zijn land die beslissingen durft te nemen.
  De trieste waarheid is helaas anders, onze nationale trekpop van de verenigde nazi,s, eussr, linkse partijen, durf je met geen goed fatsoen geen leider te noemen.

  1. debontereus

   Was inderdaad mooi om te zien.
   Die Tweebeke kwam hem aan het gevoel en dat kon meneer niet waarderen.

   1. EU kok

    Wat?
    Kijkt u naar die onbetrouwbare staatstelevisie.
    Dat had ik van u niet verwacht.

 13. Michael M

  Het is noodzakelijk. Rutte doet zijn werk uitstekend. De boeren moeten gehalveerd worden zodat er minder vlees is en 1 ons biefstuk geen 4 euro maar 24 euro gaat kosten…..

  Natuurlijk niet !!!!

  Kijk: “En zo klinkt precies onze oude Rien Noppen of onze Mezzadra en nu Wesley Benbow. Hoeveel nicknamen je ook bedenkt, we raden het toch wel Rien.

  Jouw schrijven, jou links en de manier hoe je het opschrijft.

  Schrijf nou eens echt eerlijk je mening op. En hou er eens mee op.

  Wat Rutte nu doet is kansloos als in Roemenië massaal oerbossen worden gekapt en daarmee de klimaatverandering versnelt.

  Rutte houdt dit niet tegen, als de rest van de wereld massaal alles sloopt en kapot maakt denk je dan echt dat dit Piepkleine Nederland overeind blijft staan? Wat een onzin.

  Als de hele wereld 1 vuist maakt kunnen we de klimaatverandering tegenhouden. Niet wat die pipos van GL, D66, VVD verzinnen.

  1. Wesley Benbow

   Ik meen ook dat Rutte zijn werk uitstekend doet maar begrijp ook heel goed dat de maatregelen die dit Kabinet treft niet bij iedereen met gejuich worden ontvangen.

   Het verhogen van de vleesprijs zou inderdaad een enorm effectieve maatregel zijn, niet alleen voor de uitstoot van CO2 en Stikstof maar vooral ook voor de volksgezondheid.

   Ik ben het ook volledig met je eens dat de klimaatproblematiek alleen effectief kan worden aangepakt met wereldwijde maatregelen. Deels gebeurt dat ook maar dat moet veel beter. Een belangrijke doorbraak kan worden bereikt als de gestoorde in het Witte Huis wordt vervangen door een verstandige bestuurder.

 14. AS210854

  Er is maar een goede oplossing en dat is sluit de grensen. Dan houden de NEDERLANDERS ook nog eens geld over voor iets extra’s.

 15. pakwatjepakkenkan

  wel opvallend dat daar waar het draagvlak voor asielziekers/vluchtelingen aan het afbrokkelen is, niet meer gebouwd mag worden want dat is waar het toch uiteindelijk voor gedaan is. of denk je nou werkelijk dat de nieuwe te bouwen sociale woningen naar jan en annie gaan ? natuurlijk niet ! er staat weer een giga vluchtelingenstroom aan te komen en die moeten ergens ondergebtacht worden anders gaan ze zwerven op straat. daarvoor worden de nieuwe woningen gebouwd en men gaat daar bouwen, waar men nog relatief weinig vluchtelingen/gelukszoekers/jihadgangers heeft geplaats en waar men nog relatief weinig weerstand geboden is in vergelijking met het westen.

  we worden genaaid waar we bij staan.

 16. Gerlos

  Ik wordt schijtziek van dat stikstof gelul en alle soorten milleu activisten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.