Droge zomer van 2019 toch nog ergens goed voor: mooiere en compactere kerstbomen te koop dit jaar

Afgelopen jaren was bij de klimaatkerk paniek waarneembaar vanwege de aanhoudende droogte in de zomermaanden. Het jaar 2019 was weliswaar minder droog dan 2018, maar de waterachterstand werd niet goedgemaakt. Toch heeft de droge zomer ook positieve kanten. Dit jaar zijn de kerstbomen namelijk een stuk compacter en beter gevormd door het droge weer, via NOS

Volgens Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers, een brancheorganisatie voor boomhandelaren, zijn de dennetjes dit jaar niet zo groot, maar ‘is dat juist positief’. Door de droogte zijn de dennen minder ‘uitgeschoten’ en hebben ze dus minder lange ‘pieken’ aan hun takken. Daardoor zijn de winterstruikjes beter gevormd in de zin dat ze minder vierkante meters innemen, maar er alsnog heel goed uitzien.

Ook zijn de kerstbomen dit jaar korter dan voorheen, aldus RTV Drenthe. Qua verkoopcijfers gaat het trouwens goed met de kerstbomenverkoop. De omzet is met zo’n 9% gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Kerstbomenverkoper Robert Tuintjer (what’s in a name) signaleert dat de trends ook veranderen. In voorgaande jaren waren plastic nepbomen vrij populair, maar daar lijkt dit jaar verandering te komen.

De ‘echte boom’ is weer helemaal terug van weggeweest:

 “Kerst moet steeds groter gevierd worden en daarnaast is plastic ook niet echt in. De natuurboom is weer helemaal terug.”

Het versieren van een huis met takken -van welke boom dan ook- komt in tal van culturen voor. De Joodse bevolking van het Koninkrijk Israël herdacht ieder jaar de doortocht door de woesternij van de Sinaï met het ‘loofhuttenfeest’ Soekot), een feest waarbij het loof en de takken van een bepaalde plant als versiering diende. De Romeinen deden ongeveer hetzelfde en de Germanen -wiens traditie wij in Nederland volgen- plaatsten dennenbomen in hun houten huizen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. ZiggyStardust

  Trollen:
  Wesley Bembow, mezzadra, Lao Tse, dwight trallee, trude Herr, Rien noppen, ernst quispel, quispel, Satya, Aytas, Beukman, Eu kok, Julian, Kummer, Rosalis, watcher, DidiMadLoba, Anne Sophe Schillersdorf etc. Trap er niet in!

  1. Vlaswiek

   Waarvan akte!

  2. Original NL

   Idd Ziggy…trap er niet in!!

  3. weer opnieuw

   in de stront trappen is altijd vervelend

  4. Rechtsaf

   Ze staan allemaal in het scr*pt 🙂

   1. Vlaswiek

    🙂

  5. Kretoloog

   Mevr. Rosa is geen trol.
   Nep daarentegen wel

 2. van Urk

  Moet het tegenwoordig niet zijn: “Droge zomer van 2019 toch nog ergens goed voor mooiere en compactere lichtjes of feestbomen te koop dit jaar.” Of trap ik daarmee een open deur in?

  1. ZiggyStardust

   Timmermans heeft daar geen last van gehad blijkbaar, die dijt alleen maar uit.

  2. ZiggyStardust

   Het is wel vervelend, ik woon 100 meter bij de Lidl vandaan. Maar nu ze komen met die onzin als ‘pakjesfeest’ en ‘winterfeest’ moet ik noodgedwongen met de auto een kilometer verderop bij een supermarkt die nog niet gezwicht is boodschappen gaan doen.

   1. Mycase

    O ik dacht dat het ook al lichtjesfeest zou heten nou ja alles kan he zolang het maar geen KERSTFEEST heet daar heeft links toch zo’n hekel aan .

   2. Cycle25

    Ja, Duitsers hèh ? Die weten wel wat AF-schaffen is.

    Slogan Merkel moet worden : Wir schaffen das…AB

  3. ikweetwatikwil

   Nee van Urk . Daar trappen we niet in. Het blijft KERSTBOMEN. 😉

 3. Jumping

  Droge Zomer in Nederland zorgt voor een betere boom.

  Wat gek, het gros van de bomen komt uit de ons omringende landen.

  1. ZiggyStardust

   Klopt, maar ook in Nederland worden veel kerstbomen geteeld. Heb zelf een paar jaar geleden nog een veld met 1000 Koreaanse sparren opgekocht in hier in de buurt van Den Bosch, en ik weet dat er handelaren zijn hier in de omgeving die velden hebben met zelfs 10.000 bomen, vooral nordmanns.

  2. van Urk

   Dat ligt aan de soort boom men wil. De Nordmann is zeer populair omdat het niet gauw zijn naalden verliest in vergelijking met onze Fijnspar. Deze bomen worden in Duitsland en in Denemarken gekweekt. Maar er is een nieuwe speler op de kerstbomenmarkt. Namelijk de Fraser spar uit de Verenigde staten.

 4. Jack Flash

  Ook veel uit de Ardennen.

 5. Rechtsaf

  Hoezo klimaatcrisis en stikstofprobleem…

 6. Kretoloog

  Droge zomer van 2019? In het westen van het land is in meer dan 20 jaar niet zoveel regen gevallen. Bij mij staat de teller al op ruim 800 mm. En we hebben nog een dikke maand te gaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.