Jan Roos: Ik heb Thierry Baudet mijn excuses gemaakt, we focussen ons nu op ons gezamenlijke einddoel

Jan Roos roept in zijn column deze week op om de strijdbijl op rechts te begraven. We moeten met z’n allen bezig gaan om met z’n allen Nederland flink naar rechts te trekken. Dat lukt nu nog niet, “omdat we een stel egocentrische ruziezoekers zijn. Continu bezig elkaar vliegen af te vangen.” Tijd om te stoppen met elkaar te maat te nemen, vindt Jan, en een voorbeeld te nemen aan links: onderlinge samenwerking!

Wij van rechts vinden onszelf fantastisch en dat zijn we ook. Weldenkend, rationeel en patriottistisch. En toch bakken we er helemaal niks van. Waarom? Omdat we een stel egocentrische ruziezoekers zijn. Continu bezig elkaar vliegen af te vangen. Kijk mij eens slimmer zijn, en kijk mij eens beter zijn. Als we iets van het linkse spul kunnen leren is dat zij, ondanks hun verschillen, het einddoel wél in zicht houden. Voor hen is dat de socialistische heilstaat, waar iedereen hetzelfde denkt en doet. Deze liberaal-progressieve beweging heeft allang niet meer de meerderheid van Nederland achter zich. En toch komt hun doel wel steeds dichterbij.

En nu rechts al jaren de wind in de zeilen heeft is ons einddoel, een soeverein land waar het eigen volk op één staat, steeds verder weg aan het drijven. Hoe komt dat? Ik noem dit de rechtse ziekte. Ook ik leed eraan. Maar ik ben er van genezen, want het moest echt een keer ophouden. Ik roep iedereen op rechts op dat ook te doen.

Natuurlijk was ik enorm teleurgesteld dat ik geen zetel wist te bemachtigen met VNL. Natuurlijk vond ik het spijtig dat mijn kompaan tijdens het Oekraïnereferendum zich als concurrent opwierp tijdens de verkiezingen. Maar mijn rancuneuze schrijven nadien op deze website over Thierry Baudet was een frustratie die ik had moeten inslikken. Stap een keer over je schaduw heen. Verwerk je verlies en accepteer het. Dat deed ik niet. Ik begon het zuur van mij af te schrijven en daarmee trok ik aan de handrem van de rechtse samenwerking. Het lukte mij niet, maar Thierry wél om zetels te pakken. Dus ga dan met elkaar om tafel en zoek geen mot. De handen ineen slaan en voor het land vechten, in plaats van hem te bestrijden omdat mijn egootje gekrenkt was. Ik heb daar erg spijt van.

Ik heb mijn trots ingeslikt. Ik heb Baudet mijn excuses gemaakt voor mijn kwade stukje en hoop nu mijn focus alleen nog maar op ons einddoel te hebben. Ik steun Forum voor Democratie in hun strijd, zoals ik ook Ongehoord Nederland de nieuwe omroep steun. Zo ben ik lid geworden van Forum en heb Baudet laten weten de partij te helpen als zij mij nodig hebben. Zo heb ik Karskens gefeliciteerd met Ongehoord Nederland, ben ik lid geworden en heb laten weten dat ik wil helpen waar ik kan. Het wordt tijd dat we het collectivisme van links kopiëren en de strijd met de tegenstanders aangaan, in plaats van met elkaar. Het wordt tijd dat de rechtse ziekte stopt en dat we een eenheid vormen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Dries1940

  Dit is een gevaarlijke ontwikkeling. Rechts gaat strijdbijl begraven en samenspannen?
  Alle gekheid op een stokje, prima van Jan Roos dat hij dit heeft geschreven. Er is een groter doel dan het eigen ego.

 2. Jack Flash

  Linkse samenwerking? Samenzwering zul je bedoelen.

 3. Meriadoc Brandebok

  Er is een wezenlijk verschil tussen rechts en rechtspopulisme. Het rechtspopulisme kenmerkt zich tot een gezamelijke afkeer tegen de “elite”, onfrisse complottheorieën en een vleug radicalisme.

  Sommigen zeggeb dat het rechtspopulisme niet had bestaan als de VVD onder Dijkstal niet linksaf was geslagen. Dat is twijfelachtig.

  Roos en Baudet doen aan kartelvorming. Rechtspopulist8sche politici en opiniemakers die samenspannen. Dit is in principe niet problematisch, maar dan moeten zij snderen niet van kartelvorming betichten.

  1. Sabreur

   U snapt niet veel is het niet?

   Kartelvorming is als twee of meer ogenschijnlijk verschillende partijen elkaar in het openbaar afvallen, maar in het geniep samenwerken. Wat Jan hier heeft gedaan is openlijk onderdeel geworden van een bestaande partij en openlijk zijn hulp en simpatie aangeboden. Een fusie is heel wat anders dan een kartel.

   Dat is nu net de kracht van rechts. Ziet u PVDA, GL, D66 en SP al samen 1 partij vormen? Nee dus, want die haantjes willen alleen maar 100% hun eigen belang dienen en daarmee is openlijke samenwerking (fusie) uitgesloten. En dat soort partijen zouden dan samen in staat zijn om een land te regeren?

   1. Kretoloog

    Bespaar je de moeite, Sabreur. Mensen die wat langer meelopen met DDS weten dat Brandebok een sukkeltje is die zo graag wil meepraten. Maar nog weinig snapt van de discussies. Zo ook hier, waar Mariadoc het verschil niet snapt tussen kartelvorming en samenwerking.

 4. ikweetwatikwil

  Gefeliciteerd Jan. Dit is goed. Rechts samen , dat is sterk. Links is niet goed voor ons.

 5. J.C.

  Goed gezien van Jan Roos! Ik hoop op navolging van alle partijen, die recht staan voor de Nederlandse cultuur, Grondwet en het Nederlandse volk.

 6. Original NL

  Zo is het Jan..alleen samen kunnen we een vuist maken en de linkse kletswijvenclub de laan uit sturen.

 7. Anne Sophe Schillersdorf

  “Als we iets van het linkse spul kunnen leren is dat zij, ondanks hun verschillen, het einddoel wél in zicht houden.”

  Hilarisch! 🙂 Als er een ding uitstraalt dan is het dat Roos weinig verstand heeft van de “linkse partijen”. Er is namelijk helemaal geen “gezamenlijke doel”. Zelfs binnen een partij zoals de SP, PVDA of GroenLinks bestaat er zoiets niet

 8. Rammstein

  Jan is al een tijdje zonder goede baan en lijkt nu op een job te solliciteren: ondanks dat hij gelijk heeft kan ik deze column niet anders zien dan als een verkapte open sollicitatie.

 9. Piet51

  Lijkt me een gezond plan van Jan Roos, tenminste voor hem en zijn aanhang dan. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat hij hiermee wel een veel te grote broek aantrekt. Alsof de moeizame ontwikkeling van rechts vooral aan hem en zijn ene stukje op DDS is te wijten.
  Maar uiteindelijk is hij de verliezer geweest en Baudet toen een beetje en later in de peilingen nog meer, de winnaar. Dan past het toch niet, dat de verliezer zijn steun aanbiedt alsof verdere groei van Baudet daarvan afhangt. Ik ben benieuwd hoeveel aanhang Jan Roos nu gaat meebrengen. Weinig, zo vermoed ik.
  Maar toch, eerlijk is eerlijk, een mooi, hoewel wat leeg, gebaar. Of aast Jan weer op een politieke loopbaan, maar dan bij FvD?

  1. Forlan

   Als je het stuk goed had doorgelezen wil hij het goede voorbeeld geven. Hij roept de anderen ook op zich te verenigen. Ik kan nergens uit opmaken dat hij denkt dat hij op zichzelf een enorme impact gaat maken bij FVD of ON.

   1. Piet51

    @Forlan
    Je zou gelijk kunnen hebben. Maar dan zou Jan zich beter in het bijzonder tot PVV-ers en FvD-ers kunnen richten. Want daar gaat het dan toch vooral om? En dan gaat het ook niet om zijn stukje tekst op DDS of zijn mislukte campagne voor VNL. Dan gaat het gewoon om het bij elkaar brengen van twee nu sterk gescheiden partijen. Dan zou hij uit moeten dragen, welke verschillen tussen PVV en FvD er dan moeten worden vergeten. Maar dan moeten die verschillen wel eerst expliciet gemaakt worden. Alleen op die manier kunnen mensen worden verleid om op te houden met elkaar verketteren.

   2. Forlan

    Die 2 hoeven niet te fuseren maar zouden prima wat meer samen kunnen werken toch? Hij heeft het ook niet alleen over politiek maar ook over oude en nieuwe media. Ik denk dat hij nog even duidelijk zijn eigen beweegreden wilde aangeven. En als je spijt hebt van je eigen kinderachtige gedrag is het moedig en zeer te prijzen dat hij hier openlijk voor uitkomt. Terugkijken is geweest, nu samen vooruit!

  2. weer opnieuw

   wat wil malle pietje nu eigenlijk zeggen met zijn woordenbrij ?

   1. Blitzkrieg

    weer opnieuw : Hoofdzakelijk woorden, heel veel woorden.

   2. Forlan

    Ik doe mijn best om inhoudelijk te reageren.. ben ook nog vrij nieuw hier. Blijkbaar ben ik dus wel duidelijk heren? Lol

 10. Sjiek de friemel

  Voor het eerst in mijn leven dat ik Jan Roos een verbindend stuk zie schrijven. Zei het dat een deel de andere helft van de bevolking gespuis noemt….

  1. Piet51

   @Sjiek de friemel
   De uitdrukking “Verbindende Jan Roos” is een contradictio in terminis.

   1. Top

    ? Moeilijke woordjes opgezocht? Onrendabele?

    1. Mycase

     @Top niet op antwoorden jongen hij is het niet waard

 11. Wim Vreeswijk

  Heel verstandig van Jan. Eendracht maakt macht, eindelijk !

 12. merlot

  Voor een keer ben ik het met Piet51 eens. Jan Roos trekt in dit stuk een veel te grote broek aan.

  Hij zal nooit van het imago afkomen van seksistische clown en is politiek irrelevant en zal dat altijd blijven.

  Roos zou er wijs aan doen zich nooit meer in de politiek te begeven. Hij is niet voor niets niet gekozen.

  1. Piet51

   @merlot
   Dank, dank! We zijn het eens. Eens moet de eerste keer zijn en dit is hopelijk niet de laatste. Want ik vind, dat Nederland alleen echt vooruit komt, als links en rechts meer gaan samenwerken. Het begin is door Rutte en Samsom gemaakt. En ook Rutte 3 laat een vergaande vorm van samenwerken tussen politieke tegenstellingen zien, door te laten zien dat verschillen overbrugd kunnen worden. Niet tegen een binnenlandse politieke vijand, maar tegen ontwikkelingen in onze maatschappij en in de wereld. Het eens worden over klimaat (wel/geen probleem?), migratie (wel/niet opvang), EU (wel/geen lid) en zoeken naar de gemeenschappelijkheid in de diverse standpunten. In een ander politiek speelveld kunnen alle partijen, dus alle Nederlanders, meedoen, incl. PVV, FvD, DENK.

   1. merlot

    “Want ik vind, dat Nederland alleen echt vooruit komt, als links en rechts meer gaan samenwerken.”

    Nederland, of liever gezegd West-Europa, komt pas vooruit als links een enorme electorale opdonder krijgt en de bezem door de ministeries gaat die vergeven zijn van de linkse ratten.

    1. Piet51

     @merlot
     Oei, ik hoopte in mijn naïviteit op ietsje meer inlevingsvermogen. Maar o.k., we leven, o.m. dankzij een aantal linkse kabinetten, in een vooral linkse samenleving. En die linkse samenleving wordt blijkbaar gewaardeerd door de kiezers, want anders was de door jou gehoopte electorale opdonder niet nodig voor een overgang naar een rechtse samenleving, toch?
     Gelukkig is een groot deel van rechts ook niet principieel tegen samenwerking met andersdenkenden, dus ik blijf mijn hoop voorlopig gewoon koesteren.

     1. merlot

      “we leven, o.m. dankzij een aantal linkse kabinetten, in een vooral linkse samenleving. En die linkse samenleving wordt blijkbaar gewaardeerd door de kiezers”.

      De samenleving is met name verlinkst door spontane ontwikkelingen eind jaren 60, begin 70. Die periode is op zich fascinerend omdat alles zo snel ging. Ineens stonden daar langharige docenten voor de klas die meer activist dan leraar waren. Dat was onderdeel van de (ook spontane) lange mars door de instituties. Scholen en universiteiten kleurden bloedrood en de media en de derde macht volgden dat patroon.

      Die sleutelposities bezit links nog steeds. Er is sprake van een halve eeuw linkse indoctrinatie dus het is geen wonder dat de samenleving overwegend links is.

      Langzaam maar zeker komen er echter steeds meer mensen achter dat links de samenleving meer kwaad dan goed heeft gedaan. Links heeft z’n hand overspeeld en die electorale dreun zit er zeker aan te komen als men niet bijdraait.

     2. Wesley Benbow

      @Piet,

      Wat voor veel rechtse reaguurders hier lastig is te begrijpen en te aanvaarden is dat het electoraat in meerderheid een ‘links’ beleid voorstaat.
      Als je tot een kleine rechts-populistische minderheid behoort kun je proberen de indruk te wekken dat dit beleid ons op ondemocratische wijze wordt opgedrongen maar het is dezelfde democratie die veroorzaakte dat je tot een marginale en extremistische minderheidsgroep behoort.

      Het betreft dus gewoon druiven die zuur smaken.

    2. merlot

     Ah, dus als ik er anders tegen aan kijk, dan heb ik te weinig inlevingsvermogen…

     Daar is ‘ie weer, die typisch linkse arrogantie.

     1. Piet51

      @merlot
      Zoek het verschil maar eens op tussen “inlevingsvermogen” en “andersdenkend”. Je zult je verbazen.

  2. Marija

   Nou als het sylvano Simons lukt, moet het een eitje voor Jan Roos zijn.

 13. Rosasolis

  Gelukkig hebben we een aantal partijen die in het politiek- midden zitten; waarvan die grootste CDA is. De meeste Nederlanders zijn nuchtere denkers. Voor eeuwenlang tot nu toe is ons land bekent voor een tolerant beleid. Ik ben geen links denker, maar als er steeds minder aandacht komt voor belangrijke sociale zakken, dan gaan ons land snel achteruit. Hopelijk wordt het extreem-rechts dictatorisch beleid van Orban (Hongarije) niet door velen als ideaal beschouwd, ook voor ons land. Inderdaad, hopelijk wordt de bijl begraven, en dat er meer respect en waardering wordt gegeven aan eerlijk, hard-werkende politieke medewerkers…Maar ik vrees dat dit doel wordt door vele Extreem-rechts mensen in ons land niet gewaardeerd.

  1. Mycase

   We begraven helemaal niks dat zou links goed uitkomen nu ze aan de verliezende hand zijn zeker rot op .

 14. Jantje

  De PVV is anders helemaal niet rechts, gezien de politieke uitspraken en stemmingen.
  De termen rechts en links zijn passé, die dekken de lading niet meer.
  Het links van tegenwoordig is oerconservatief, iets waarvan rechts wordt beschuldigd.
  De ‘rechtse’ VVD haalt groenlinks links in op het gebied van het klimaat. (alleen voor de stemmen, dat snap ik ook wel)
  We kunnen het beter over constructief en destructief hebben.
  Constructief: PVV. FvD,…
  Destructief: Groenlinks, PvdA, D’66, VVD,…

  1. Piet51

   @Jantje
   Kun je iets meer info geven over de kandidaten op de puntjes?

   1. weer opnieuw

    kan je de puntjes zelf niet invullen malle pietje , 5 partijen zijn al benoemd suc6

  2. Rechtsaf

   Pietje51 moet je heel snel achter een scr*pt zetten want deze randdebiel is een naunceneuger en spreekt met dedain, vindt iedereen hier maar klootjesvolk en reageert dus ook als zodanig…
   Pietje blijft lekker in het midden heeft geen ruggengraat neemt ook nooit een echt standpunt in, komt hier ook alleen om structureel tegendraads mee te lullen….

  3. Bluntix

   Dat links en rechts achterhaald zijn kan ik tot op zekere hoogte met je beamen, vervolgens begin je over destructief en constructief…

   Wat dacht je van socialisme, nationalisme, (neo) liberalisme, conservatief, progressief etc.. Die termen dekken de lading tenminste..

   Constructief en destructief is net zo abstract als links en rechts.

 15. weer opnieuw

  Roos heeft natuurlijk volmondig gelijk. Als je het linkse blok wil breken heb je niets aan 100 hamertjes van tic-tac-toe maar heb je een sloperskogel nodig.

  Aangezien de onderwerpen bekent zijn moet je op inhoud een boodschap hebben. Gelet op de klimaathysterie en de verblijfsvergunningen loterij is het niet zo heel moeilijk om een boodschap te formuleren waar allen zich in kunnen vinden lijkt mij. De hoofdlijnen kan je uitstippelen en de partijen kunnen op detail het verschil maken.

  De VVD als nivelleringspartij is toch totaal ongeloofwaardig ? Echter in het partijkartel een feit

 16. Vit

  Jan is van een ander kaliber dan Thierry maar toch goed gedaan.

  1. Vit

   Bij Thierry straalt het intellektuwologonisme er van af en dat kunnen we van Jan niet zeggen.

 17. Wesley Benbow

  “Ik steun Forum voor Democratie in hun strijd, zoals ik ook Ongehoord Nederland de nieuwe omroep steun. Zo ben ik lid geworden van Forum en heb Baudet laten weten de partij te helpen als zij mij nodig hebben.”

  Ach gossie, Jan probeert weer aan de bak te komen.

  Zo’n slijmerige sollicitatiebrief las ik zelden.

 18. Bluntix

  Rechts liberaal is nog steeds totaal iets anders als rechts socialisme (fvd tegenover pvv, fvd lijkt meer op vvd waar pvv meer op sp lijkt) net als links socialisme (sp) en links liberalisme (d66, GroenLinks), die zul je ook nooit zien samenwerken in tegenstelling tot wat roos hier beweerd.

  Volgensmij zit het geheim in het zien van de nuance tussen links en rechts, dat gebeurd ieder jaar minder..

  Ik heb linkse standpunten en ik heb rechtse standpunten.. Het is niet zo zwart / wit en dat moeten we ook helemaal niet willen, lekker polariseren en elkaar de kop inslaan. Achter die felle meningen en vierkante schermpjes zijn we nog steeds allemaal mens.

  Zowel “links” als “rechts” gedraagt zich fascistisch, iets met een pot en een ketel die beide zwart zijn.

  1. Nep

   Bluntix, ik vind het een goed stuk!

  2. weer opnieuw

   @bluntix

   Wat is rechtse politiek ? Wie bedrijft rechtse politiek in Nederland ?

   Linkse politiek heeft duidelijke kenmerken , herverdelen van gelden via inkomstenbelasting (nivelleren ) , bedrijfsleven sturen met subsidies en vrijstellingen , open deuren voor iedereen , de maatschappij besturen met fiscale prikkels.

   Als je deze zaken afwijst ben je dan een aanhanger van rechtse politiek ?

   Het is jammer dat de linkse ideologie iedereen veroordeelt die niet hun linkse denkbeelden wil volgen. De linkse kerk doet dit meestal door je dan weg te zetten als rechts extremist die groepen discrimineert en racist in hart en nieren is. Als de linkse kerk objectief het gevoerde beleid zou willen keuren op de feiten komt er vanzelf een opening. Echter linkse politiek is absoluut en duldt geen tegenspraak en daar gaat het mis. Om de dan ontstane patstelling te vertalen naar linkse en rechts politiek is mij een brug te ver. Rechtse politiek bestaat niet in Nederland want de NVU heeft (gelukkig) geen zetels

 19. Nep

  En wie gaan er morgen naar het congres van FVD?
  Wie zien we daar?

  1. Wesley Benbow

   De guurrechtse reaguurders van DDS spreken hun liefde voor Boudoir alleen uit vanachter hun computertje.

 20. Keezz

  Er was/is geen rechtse ziekte, alleen jij zette je af en verzuurde.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.