Maak bezwaar! Ruim een derde van verkeersboetes waartegen bezwaar werd gemaakt blijkt onterecht

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) deelde in 2018 zo’n 9,2 miljoen boetes uit. In iets minder dan vier procent van de gevallen, ruim 330.000, werd bezwaar gemaakt. In 100.000 gevallen is de boete al onterecht verklaard!

De 9,2 miljoen boetes zouden zo’n 754 miljoen euro op moeten leveren voor de schatkist. Dat de overheid boetes gebruikt om de schatkist te spekken en geld van de burger af te troggelen lijkt dus niet een geheel ongegronde aanname. En dat er in slechts vier procent van de gevallen bezwaar wordt gemaakt, terwijl in een derde van die gevallen het bezwaar terecht blijkt, klinkt toch gunstig en het proberen waard!

En dat is natuurlijk niet hetzelfde als zeggen dat je 33 procent kans hebt op kwijtschelding van de boete, want wie weet maakt men alleen bezwaar als er kans van slagen lijkt te zijn. Het is in ieder geval een recht waar veel te weinig gebruik van wordt gemaakt en wat toch wel gunstige kansen geeft, gebaseerd op cijfers van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Want het is toch eigenlijk best wel gek dat er zoveel geklaagd wordt over boetes, maar dat 95 procent van de beboete burgers wel direct betaalt?

We kunnen met z’n allen wel blijven klagen maar we laten het ook gewoon wel heel makkelijk gebeuren. Het hoeft je niet eens wat te kosten om zo’n boete aan te vechten, op wat tijd en papierwerk na dan!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Wesley Benbow

  DDS doet een oproep tot het saboteren van de vervolging van wel degelijk begane verkeersovertredingen.

  Opmerkelijk.

  1. Bas1974

   Nee stumper dit is geen oproep tot het saboteren van vervolging van bestaande verkeersovertredingen,leg jij maar is uit op wat je dat baseert en leg ook maar eens uit waarom je tegen alles maar ook alles en iedereen bent die een andere mening of gedachte heeft dan jou, die onzin die elke neerzet onderbouw je nooit iets.

 2. Jack Flash

  Ik heb meegemaakt na bezwaar gemaakt te hebben dat Cjib een foto stuurde waar een stuk dashboard niet opstond en daar lag dus mijn parkeerschijf.Dus betalen.
  Wat dacht u van de komende snelheidsbeperking.Rutte gaat weer stelen.

  1. Vlaswiek

   “Wat dacht u van de komende snelheidsbeperking. Rutte gaat weer stelen.”

   Klopt! Ze weten dat de eindejaarsuitkeringen er weer aankomen. Maar eerlijk is eerlijk, als je te snel hebt gereden dan is je voet te zwaar geweest. Maar is is over het algemeen wel de algemene kas spekken, zoals we gewend zijn van Rutte I t/m III.

   1. Original NL

    Idd Vlaswiek..daarbij komt dat de boetes in nl belachelijk hoog zijn tov van andere europese landen.
    Ook hier loopt roofstaat nl weer voorop!

 3. Dries1940

  Wij werden jaren geleden bij Holsloot geflitst en kregen sanctie voor rijden 130 km. Er was en is daar 130 km. Probleem? We reden in auto met Duits nummerbord, we woonden in Duitsland. Dus wit bord dat door ‘systeem’ werd aangezien voor Nederlandse aanhanger met wit nummerbord. Daarom de vermeende overschrijding met 50 km.
  Diverse brieven geschreven, uiteindelijk werd het geheel verscheurd. Wij wisten dat het fout was gegaan. Maar hoeveel Duitse automobilisten krijgen of kregen daarom bekeuring op de mat? Als je niet in de buurt bekend bent, betaal je gewoon.

  1. Wesley Benbow

   Je maakte dus terecht bezwaar, Dries.

 4. Original NL

  Je kan een boete alleen met succes aanvechten als deze niet terecht is.
  Vaak is de bewijslast moeilijk…vandaar dat maar een derde geseponeerd wordt.
  Raar artikel.

 5. Wesley Benbow

  Ook deze misstand kan worden teruggedrongen door een uniforme maximumsnelheid van 100 km.

 6. Mariposa78

  Wat is die obsessie toch in Nederland met snelheid?
  De meeste doden die in Nederland vallen zijn niet aan snelheid gerelateerd.

  Dan het artikel:
  Het is ook niet de bedoeling dat dit de aandacht krijgt.
  Het CBR zou vast zeggen dat het OM het prima doet want 99% van de boetes zijn wel terecht.
  Want 99% van de boetes zou terecht zijn wat klakkeloos afgetikt word, want dat ziet men het liefst.
  Dat is niet waar natuurlijk want 3 a 4 % wordt aangevochten. Waarvan 33% werd toegekend.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.