Opge-PFAS’t, overal gif in de grond: ‘We zijn het rioolputje van West-Europa’

Hemwegcentrale in Amsterdam stoot ongeveer 1,9 megaton CO2 uit. Vanaf 2020 dus niet meer! Bron: YouTube / AT5
Foto: Hemwegcentrale in Amsterdam stoot ongeveer 1,9 megaton CO2 uit. Vanaf 2020 dus niet meer! Bron: YouTube / AT5

PFAS-stoffen blijken hartstikke giftig te zijn en overal in de grond te zitten. Hoe dat precies komt is onduidelijk. Dat er iets aan moet gebeuren is zeker. Maar in hoeverre heeft dat zin?

Sinds kort domineert PFAS het nieuws. Giftige stoffen in de grond en het water die bouwwerkzaamheden pardoes stillegden. PFAS-stoffen zitten in verf, kleding, pannen en cosmetica: een soort asbest in alledaagse producten. Het blijkt zo veel gebruikt dat het ministerie niet eens weet wáár het precies allemaal in zit.

En alsof dat nog niet erg genoeg is, blijkt het ook nog eens op allerlei manieren in ons land terecht te komen. Fabrieken schijnen het uit te stoten, het wordt meegenomen in afval, men dumpt het in de Rijn en het dwarrelt onze grenzen over. Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg zegt het volgende:

“Wij krijgen ook PFAS uit omringende landen, zoals Duitsland en België. We zijn op die manier min of meer het rioolputje van West-Europa.”

Lakse regels zouden bij hebben kunnen dragen aan de verspreiding van deze stoffen. Dat er iets aan moet gebeuren is iedereen nu ook wel duidelijk maar de manier waarop, dat is nog een dingetje. ‘Geen PFAS de rivier in kieperen’ is leuk, maar als Duitse en Belgische bedrijven die zooi via fabrieken uit blijven stoten en het op ons neerdaalt, dan ben je natuurlijk nog nergens.

De enige effectieve maatregel zou dus een PFAS-beleid op Europese schaal zijn, waarbij de stoffen worden afgevangen en men het dumpen ervan aan weet te pakken. De vraag is maar net hoe groot die wil is en hoe schadelijk die stoffen blijken te zijn. Om die onduidelijkheden kon het nog wel eens een flinke tijd duren voor er wat gebeurd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

18 reacties

 1.   

  Hoe zit het dan met rivierslip en dat deze wordt gebruikt om bakstenen voor huizen te maken, moeten deze huizen dan worden gesloopt?

  1.   

   Met rivierslib kunnen ze de hele wereldbevolking mee om zeep helpen zo giftig is dat er zijn nog mensen gek op een zoetwater visje misschien als je een hekel heb aan je schoonmoeder anders niet asn beginnen

 2.   

  Zcooby, hoeft niet, alles is hier al afgebroken.

 3.   

  Natuurlijk moet er wat gebeuren aan de vervuiling , maar wel op een realistische manier, zodat de economie er geen schade aan ondervind. Dat kost generaties om dat op een verantwoorde wijze te realiseren. Maar helaas onze “nitwits”denken daar ander over. Resultaat: Einde van onze welvaart..terug naar voor 1920..armoe en ellende . Heeft extreem links hun zin…maar of ze dan zo nog zo gelukkig zijn betwijfel ik..In ieder geval geen mobieltje meer..geen mooie luxe vakanties meer, geen internet, afhankelijk van openbaar vervoer, nog hogere belastingen door de instroom van al die gelukzoekers, Nog langer wacht tijden op een huis, omdat de gelukzoekers voorrang hebben, en ga zomaar door…maar ja daar kiezen ze voor. Dus zullen ze wel gelukkig zijn met deze veranderingen..toch?

 4.   

  De kankers zitten in de grond en in alle gewassen dus als je geen geluk hebt ga je er dood aan want je moet toch eten plus dat er nog meer troep is zoals hormoonversterkers goedhoudmiddelen fijnstoffen dioxine zware metalen maar in Afrika geven ze er niets om als je die laat kiezen tussen een handje rijst of de Europese Pfas een bootje kan meteen zinken en met de economie versterkers moet je afwachten tot je lever zegt deze niveau stapeling afvalstoffen kan ik niet meer aan . Deze afval is niet afbreekbaar dus u kinderen hebben er ook nog wat aan

 5.   

  Ik leerde als kind op school dat er niet afbreekbare PCB in zee een gevaar Voorde voedselketens was deze PCB bleven ruim een miljoen jaar actief vroeger was asbest benzeen en DDT waren de bekendste plus de zware mentaler Die neerdwarrelen bij de hoogovens en andere fabrieken en te denken op wat voor brandstoffen boten varen .maar als wij in een land wonen wat gevaarlijke wapen olie bij een verplichte dienstplicht gewoon nog 15 jaar langer hebben gebruikt na bekendheid kankerverwekkend , de vliegtuigen van het leger en de tanks gewoon met het bekende chroom6 mochten blijven behandeld dat arm uranium gewoon in de munitie zit . Dan hebben wij een politiek gehad die het niet zo nauw neemt met ethische vraagstukken misschien willen wij over 100 jaar met gammele bootjes naar een gezonde Afrikaanse lucht maar de multinationals kende zullen als het nog niet gedaan hebben die landen eerst om zeep helpen . Daar hebben ze namelijk nog geen geitenwollen sokken club . Of de zee een meter of 7 hoger zal ook helpen

  1.   

   Ben je dronken, Cootje? Hier is toch geen touw aan vast te knopen?

 6.   

  gebeurt

 7.   

  @de p*dofiel
  Dondert eens op vieze smeerlap de taalnazi uit te hangen lamzak .
  Leer zelf eerst eens foutloos te schrijven .
  Het is je er alles aan gelegen om te trollen .

  1.   

   Wat is er mis mee om een ander te corrigeren, te helpen correct te schrijven. Ik ben de mening toegedaan dat het in de praktijk wel helpt.

 8.   

  JAAP DE BERG15 april 1995, 0:00

  Ze gronden deze opvatting hierop dat een der partijen, en wel de winnende, zich in de Golfoorlog, voor het eerst in de geschiedenis, bediend heeft van munitie met verarmd uranium. Dat is het spul dat overblijft wanneer uranium ontdaan is van het bestanddeel waarmee kernreactors worden gevoed. Het goedje is licht radioactief en even giftig als andere zware metalen, zoals lood. De verwerking ervan in munitie verklaart – om een technisch verhaal in één zin samen te vatten – de opmerkelijke vuurkracht waarmee Amerikaanse tanks en vliegtuigen de Irakezen verbluften

  1.   

   Niet allen verbluffend effectief als projectiel maar ook ideale manier om je kernafval in een ander land te dumpen…
   Als het zo onschuldig is als je doet voorkomen; waarom wordt dat spul dan normaal gesproken in bunkers opgeslagen?

 9.   

  In de lucht zit ook nog 78 % stikstof.

 10.   

  Geimporteerde overbevolking brengt antropogene vervuiling. Grenzen dicht!

 11.   

  Als het over het klimaat gaat of racisme in Nederland is overtreffende trap een understatement.
  Nederland word he-le-maal murw geslagen door dit soort onnozele onzin…

 12.   

  vraagje Artikel over PFAS waarom dan een foto van een centrale die conform onderschrift CO2 uitstoot ? Niet erg relavant

 13.   

  In België gaat de snelheid voor het autoverkeer omhoog!
  Dit hele klimaat beleid is volkomen zinloos lijkt mij.

 14.   

  Er is wereldwijd geen stukje grond of rots te vinden waar geen stof inzit waaraan een mens dood kan gaan als we er teveel van binnen krijgen. Ook is er nergens een liter water zonder aanwezigheid van vergif voor ons.
  Tegen deze vergiften hebben wij en alle dieren of planten een natuurlijke weerstand opgebouwd.
  Dit soort berichten is een storm in een glas water. De zaak opreien door stomme politiekers.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!