Opgelet! RIVM waarschuwt Friesland voor slechte lucht: “Stookalert! advies: verbrand geen hout!”

910px-Frisian_flag.svg
Foto: Symbool van Frisia en Provincievlag Provincie Friesland. Bron: Wikipedia / Wikipedia Commons: P.H. Wagemakers and Joh. Koopmans.

Soms zou je bijna denken dat het een grap is, maar bij het RIVM publiceren ze toch echt een ‘stookalert’ voor de Provincie Friesland. Door de rustige wind zou de rook van houtkachels langer in de omgeving blijven hangen waardoor een slechte luchtkwaliteit ontstaat en mogelijk overlast wordt ervaren. Volgens het RIVM geldt het stookalert tot 7 november en worden de Friezen geadviseerd om ‘geen hout te verbranden’. 

Nu zal het stookalert vast met een knipoog zijn gepubliceerd want ik kan mij bijna niet voorstellen dat er in Friesland zoveel houtkachels staan dat de lucht blauw ziet van de rook. Maar goed, blijkbaar weet het RIVM hoe de luchtkwaliteit zich ontwikkeld in het hoge noorden, immers hebben ze diverse meetinstrumenten over het Nederlandse grondgebied verspreid om daarmee de luchtkwaliteit te meten.

Toch komt het wel wat overdreven over, zo’n “stookalert voor houtkachels”, simpelweg omdat de schadelijke stoffen die vrijkomen door auto’s, landbouw of vliegverkeer in schril contrast staan met de overlast van houtkachels. Maar de heren en dames van het RIVM zijn toch echt bloedje serieus: er geldt tot morgenvroeg een echt ‘stookalarm’ voor de Provincie Friesland. Nou, daar zullen ze zich vast druk om maken in Friesland.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

53 reacties

 1.   

  Tip aan Friezen: Noem het biomassa, dan mag het wel.

  1.   

   @Stanly: Dan moeten ze wel hout uit Canada gebruiken, wat daar met diesel machines is omgehakt, vervoerd en gehakselt en daarna met een zeestomer op dikke stookolie naar Nederland is vervoerd. Anders mag het nog geen bio-massa heten van debiel links.

 2.   

  Deze keer maar één dt-foutje.
  Teveel voor een afgestudeerde academicus, maar ik zie toch wel een gestage verbetering.

  1.   

   En WEER geen inhoudelijke reactie van de p*d*f*ele strontvlek. Hoe lang laat de redactie van DDS die stinkende parasitaire trol met 20+ aliassen zijn debiele gang nog gaan?

  2.   

   Nedermoslima mezzadra die zijn taal nazi sympathieën maar niet kan odnerdrukken..

   1.   

    onderdrikken

    1.   

     ordnerdurken

     1.   

      Onderturken?

  3.   

   Wetenschap bewijst: taalnazi’s zijn irritante moralistische idioten met onaangename persoonlijkheid.
   Blablabla. Blaaskaak. #scriptviespeuk.

 3.   

  Ze schijnen bij het RIVM nog niet op de hoogte te zijn van het feit dat rook opstijgt, en dus niet boven het vuurtje blijft hangen. Juist als het waait geeft dat veel meer overlast, doordat het dan horizontaal verspreid wordt ipv verticaal als het windstil is.

  1.   

   Heel af en toe ruik je het nog, de rook van een ouderwetse kolenkachel die zich vermengt met laaghangende bewolking. Ik snuif het op en word in mijn herinnering teruggevoerd naar heerlijke avonden, hoe donker en nat het ook was en toen mijn ouders geen TV in huis hadden. Ze wilden de dystopie van de NPO verre van ons houden. Ik ben ze zo dankbaar.

 4.   

  Ik zou het verbieden van de zwaar vervuilende houtkachels overigens een heel goede en juiste maatregel vinden.

  1.   

   Hoor je’ t zingen van het vuur..
   In ‘t geheimzinnig avonduur.
   ‘t Zijn de vlammen die ons zeggen…
   ‘ Wees verheugd en toon je vreugd’.

   1.   

    Dit is een kampvuurlied dat in mijn jeugd mijn maten en ik talloze malen heb gezogen. We zijn er vrolijk van geworden onze gezichten waren gloeiend heet en op onze ruggen stond het ijs. Er waren ook jongetjes die mochten niet van ma. Zij was bang dat hun kroost zou sterven van de verkoudheid. Het was dan ook 12 graden… Deze jongetjes van toen zitten nu 24 uur per dag op hun verwarmde zolderkamer, klagen de hele wereld aan en verkommeren in hun wanhoop. Ik leg nog een blokje op het vuur en zing mijn kampvuurlied.

    1.   

     Jammer dat Mezza dit niet zal lezen, want hij heeft me achter een script gezet. Ik geloof er niets van, maar ik laat hem in deze waan en wacht op het moment dat hij grijs van ergernis zich weer meldt. Nee, toch maar niet. Laat maar zitten.

 5.   

  Hout mag niet in de kachel, maar wel in de biomassacenyrale? Wanneer wordt Groen Links eindelijk uit de macht ontzet?

  1.   

   Als Bolkestein, met mij, grote bezwaren heeft tegen de biomassacentrales zal hij ook met mij van mening zijn dat we de vervuilende houtkachels moeten verbieden.

   1.   

    Mezzadra, helaas voor u zullen er veel meer houtkachels komen, wat de belastingen op het schone aardgas gaan alleen maar fors omhoog en niet veel Nederlanders zullen 40 tot 50000 euro willen investeren om te voldoen aan de eisen van GL en andere milieufanaten.

    1.   

     Ik gooi, nog even een houtblokje op het vuur, gezellig met een glaasje bessensap en blokje kaas. Het leven, is echt geweldig voor ons.

    2.   

     Ik denk dat de overheid daar, net als als in Duitsland, strengere regels voor gaat stellen.
     Het is een kwestie van tijd.

     ht*ps://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/de-houtkachel-mag-blijven-branden-in-nederland~b897b8e2/

     1.   

      Blablabla. Blaaskaak. #Scriptviezerik.

    3.   

     Wij hebben in ons huis drie Mitsubishi SRK50ZS-S warmte pompen laten plaatsen. In de zomer werken ze als airco, maar je kan ook warme lucht laten blazen. Het koelen gaat prima, maar als je je huis wil verwarmen, dan zijn drie van die apparaten te weinig. Dus gebruiken we gewoon lpg-gas uit de ingegraven tank achter het huis en dat kost hier minder dan in NL.

  2.   

   Na het vertrek van van Haga is GL een gedoogpartner van de VVD, waarom denk je dat Rutte het zo druk heeft met de stikstofsnelheid?

 6.   

  Dat bepalen de Friezen zelf natuurlijk

  1.   

   Geen meer behaaglijke warmte als een open haard of houtkachel, zouden meer mensen moeten overwegen om er een aan te schaffen.

   1.   

    Handig is als je een leeg olivat neemt er koperen leidingen in monteert aansluit op je cv en gratis hout scoort heb je gratis verwarming.. Wel in de tuin zetten dat dan weer wel.

  2.   

   Niet alleen de Friezen!

   1.   

    Laten we het hopen BNGL

 7.   

  STOM van het RIVM………….verkopen ze geen medicijnen c.q. inhalators meer

 8.   

  Rede om mijn mooie, rendabele houtkachel is extra van hout te voorzien.
  Dat mag toch wel in het Rijnmond gebied?

 9.   

  Moaie grap of falsk nijs?

  1.   

   Weet ik niet Broodnuchter, het zou zomaar eens echt kunnen zijn. En waarom niet? Laat ze maar lekker doorgaan met die bullsh*t, er komt vanzelf volkswoede en die is alleen te temperen als Rutte opstapt met z’n zooitje.

 10.   

  FAKE NEWS!

 11.   

  Ze kunnen beter wat trollen opstoken daar.

  1.   

   @tailgunner: Die kunnen ze beter in isLamsterdam in de fik zetten. Is direct die hele stad vergiftigd en kunnen daar na een grote schoonmaak weer mensen wonen.

   1.   

    @Joop
    Hoeft niet, die stad is al vergiftigd. Gewoon laten afzinken in het IJ.

 12.   

  Zelfvoorzienend, de beste manier om te overleven. Een houtkachel daar verdienen die graaiers in Den Haag niks aan. Beetje bij beetje iedere keer de hout kachel in een kwaad daglicht stellen op het nieuws, en op den duur het verbieden.

  1.   

   “Een houtkachel…”

   O maar Rutte kan gewoon houtkachelbelasting invoeren hoor, dat kan hij heel goed.

   1.   

    Precies Vlaswiek..belastingen zijn goed voor het milieu èn het klimaat, hoe hoger de lasten hoe schoner het land!

    1.   

     Rutte is belastingkampioen!

     Rutte: “Iedere crisis lossen wij op door meer belastingen te heffen. Daarom creëren wij ook graag crisissen: de bankencrisis, de massa-immigratiecrisis, de klimaatcrisis en de stikstofcrisis.”

     1.   

      Verhuis naar een corrupt land en beleef je pensioen en aow tegen aanmerkelijk lage verblijfskosten. Ik beveel Suriname aan, geen last van belastingen. Hartelijke bevolking, lekker eten.

     2.   

      Vanduinen.
      Even ter verduidelijking stelt u nu dat Suriname corrupt is?
      Ten eerste is dat discriminatie maar bijbehorend een knieval naar ons gelijk.
      Wat is Suriname ten opzichte van Nederland?
      En dus is Nederland corrupt volgens uw stelling.
      Dank u voor uw verhelderende uitspraak.

 13.   

  voor de liefhebber van objectieve informatie in plaats van linkse demagogie

  https://www.climategate.nl/2019/11/85103/

 14.   

 15.   

  Je zou toch bijna aardgas willen hebben zonder 300% belasting.

 16.   

  Biomassa centrales (centrales die hout stoken, 24 uur per dag) zijn volgens ons horror kabinet de toekomst, en een houtkachel die af en toe aangaat is zwaar vervuilend? Hier begrijpt een normaal mens niets meer van. Dit zwalk beleid richt onze economie volledig ten gronde. Maar ja…het braafste jongetje van de klas.

  1.   

   @JFU: De Telegraaf kopt:

   “Het kabinet pijnigt de hersenen over oplossingen voor het ene na het andere milieuprobleem. Burgers kijken met verbazing naar geopperde oplossingen. Wie begrijpt het nog? We hadden al subsidies voor peperdure Tesla’s en de plicht om van het gas af te gaan. Nu dreigen we boeren, bouwers en 130-km borden te offeren, zonder dat ooit echt is gemeten of stikstof de Nederlandse natuur benadeelt. „Het is luchtfietserij. Als samenleving zijn we gek dat we het acceptabel vinden dat dit gebeurt.”

   Dat gaat dus helemaal goed komen, de NL-bevolking gaat dit niet pikken hoor, let maar op!

   1.   

    Helemaal eens!

   2.   

    Laten ee het onderhand eens hopen.
    Als kabinet heb je toch str#nt in je ogen als je niet ziet dat er zoveel ontevredenheid is een zoveel demonstraties.
    Ik ben blij iig dat de meerderheid nu ook eens stopt met zwijgen en gaat demonstreren.
    Maar het kabinet blijft lachen en zalvende woorden spreken en hopen dat iemand dat nog geloofd.
    Mijn excuses maar de enige die dat nog geloven horen in een inrichting want die zijn echt niet geschikt om zelfstandig te handelen.

    En ik schrijf dit laatste metaforisch maar wel met een heel grote kern van waarheid.

   3.   

    Onze lucht is nog nooit zo schoon geweest! Denk maar aan alle kwalmende fabrieksschoorstenen van de vorige eeuw.
    Ons water is nog nooit zo schoon geweest. Denk maar aan de open riolen die onze wateren in de vorige eeuw waren. In de Rijn zwommen geen vissen meer.
    Onze grond nog nooit zo schoon geweest. Denk maar aan alle saneringen die in de vorige eeuw en nu nog hebben plaatsgevonden zoals bv Lekkerkerk.
    Onze politici zijn nog nooit zo stom geweest…… Vul zelf maar in!

 17.   

  Beste redactie ,

  In Friesland staat wel geteld 2 meetstations!!!
  https://www.lml.rivm.nl/meetnet/index.php
  1 in Balk, zuid west in provincie Friesland
  1 vlakbij Zoutkamp=Provincie Grongingen, Noord Oost Friesland

  Is dit bericht wel serieus!

 18.   

  Ik bekeek laatst een kaart waarop de vervuilde lucht boven Nederland werd afgebeeld volgens officiële rapporten.
  Daarbij bleek dat de lucht onder Amersfoort en Amsterdam vervuilt was. De rest ten Noorden van die plaatsen was uitstekend.
  Probeert de Randstad nu ook het schone Noorden van dit land, in hun persoonlijke vuiligheid te betrekken?
  Dit complete stikstof of CO2 gelul is een strijd tussen de Randstad/grachtengordel en het platteland.
  Dus trammelant van de natuurlijke leefomgeving in het Noorden, tegen het volkomen van de natuur vervreemde bakfietsvolk uit de stad.
  Ik hoorde onlangs nog een stadse puber beweren dat er rond het stedelijke gebied, fabrieken stonden met machines die melk en boter produceerden.

 19.   

  compleet geschift als je echt gelooft in biomassa, gaan we weer miljarden weggooien na het debacle met zwaar gesubsidieerde elektrische wagens , die na gebruik massaal worden geëxporteerd naar onze buurlanden

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!