Opgelet! RIVM waarschuwt Friesland voor slechte lucht: "Stookalert! advies: verbrand geen hout!"

Geen categorienov 06 2019, 17:00
Soms zou je bijna denken dat het een grap is, maar bij het RIVM publiceren ze toch echt een 'stookalert' voor de Provincie Friesland. Door de rustige wind zou de rook van houtkachels langer in de omgeving blijven hangen waardoor een slechte luchtkwaliteit ontstaat en mogelijk overlast wordt ervaren. Volgens het RIVM geldt het stookalert tot 7 november en worden de Friezen geadviseerd om 'geen hout te verbranden'.
Nu zal het stookalert vast met een knipoog zijn gepubliceerd want ik kan mij bijna niet voorstellen dat er in Friesland zoveel houtkachels staan dat de lucht blauw ziet van de rook. Maar goed, blijkbaar weet het RIVM hoe de luchtkwaliteit zich ontwikkeld in het hoge noorden, immers hebben ze diverse meetinstrumenten over het Nederlandse grondgebied verspreid om daarmee de luchtkwaliteit te meten.
Toch komt het wel wat overdreven over, zo'n "stookalert voor houtkachels", simpelweg omdat de schadelijke stoffen die vrijkomen door auto's, landbouw of vliegverkeer in schril contrast staan met de overlast van houtkachels. Maar de heren en dames van het RIVM zijn toch echt bloedje serieus: er geldt tot morgenvroeg een echt 'stookalarm' voor de Provincie Friesland. Nou, daar zullen ze zich vast druk om maken in Friesland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten