Ruggengraatloos CDA buigt voor roetveegpiet: ‘We lopen ook niet meer op klompen’

Het CDA-congres onderstreept het totale gebrek aan ruggengraat bij de partij. Partijvoorzitter Rutger Ploum meent dat het om ‘het verhaal’ gaat en niet om van het CDA weer de grootste partij te maken, maar dat is precies het tegenovergestelde van wat hij probeert te doen! Zwarte Piet mag wat hem betreft gewoon het raam uit, want: ‘we lopen ook niet meer op klompen’.

Weg met Zwarte Piet want inclusief en zo
Wat het nieuwe CDA-verhaal moet worden, is voor Ploum en de achterban nog niet helder. Maar voor de rest van Nederland is er nu eigenlijk al genoeg gezegd. Het CDA wil vooral heel hard iedereen tevreden houden en niet te hard worden afgerekend op kabinetsdeelname. En dat mag prima ten koste gaan van een traditie. Dus hop, weg met Piet, het is immers 2019.

En, CDA? Wat voor gedurfde sprongen maken jullie nog meer? Eens even zien.

‘Echte zij-aan-zij partij’
Wie op Twitter de hashtag #CDAcongres zoekt ziet haast niets anders dan flauwe, uitgekauwde slogans: ‘Van ratrace naar relaties’; ‘van regelzucht naar burgerruimte’ en ‘van winst naar waarden’. Holle reclamebureau-slogans, vol trots ge-retweet door CDA’ers die ‘overtuigd zijn’ nadat ze vrijwillig aan wilden horen hoe er nu ‘echt iets moet gebeuren’, terwijl die partij nota bene zelf in het kabinet zit.

Knipsel2

Het lijkt wel alsof het CDA ‘de D66’ heeft opgelopen. Het niveau van ‘nu tijd voor échte oplossingen die dingen beter maken’ bij de partij heeft echt critical mass bereikt bij dit congres. Het zou mij niet verbazen als zowel D66 als het CDA in zetels door de helft gaan bij de volgende verkiezingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Ben Venuti

  Laat men eerst maar eens achterlijke gebruiken uit het jaar kruik zoals halal en koosjer slachten af gaan schaffen voordat de politiek zich gaat mengen in zoiets onschuldigs als een kinderfeest!

 2. debontereus

  Wie had er wat anders verwacht .
  Het CDA was al bij de verloren troepen toen Harry Potter nog regeerde .
  Potter en Pinokkio zijn gezamenlijk begonnen met de het leeg roven en afbouwen van dit land .
  Onder Potter is onze souvereiniteit al weg gegeven .
  En nu willen ze niet afgerekend worden voor deelname aan het kabinet ?
  Nu begrijp ik ineens waar onze huisp*do al die onzin vandaan haalt .
  Hij is zwervende tussen de Partij van de Allochtonen en de Christelijke Dieven Unie .

 3. peterdeRuyter

  dommel,valse en schijnheilige vergelijking met onze klompen. Je kunt het van deze behoorlijk karakterloze ‘Verdrag van Lissabon ‘ (en nog wel veel meer verwachten)club verwachten. Desondanks in de peilingen weer op 20 zetels .Wat zich kiezer noemt in Nederland is nog altijd het grootset gevaar voor dit land. In Kentucky bleek dit recentelijk ook maar weer eens. Lieg en bedrieg de boel maar bij elkaar,verkoop de tent maar uit,hier vind 80% dat heel integer,daar dan iets meer dan 50%:maar goed dringt er dan niets van het fenomenale bedrog van die Democraten tot ‘demense’ door. Nee dus,hopeloos,maar wel gevaarlijk dat soort lui.

 4. Mezzadra

  Ja, de verdwijning van Zwarte Piet wordt bezegeld en gezegend door deze oerburgerlijke christelijke partij.

  Volgens mij kan deze discussie nu wel een keer worden gesloten.

  1. Ben Venuti

   Zwarte Piet is in het geheel niet verdwenen beste man, jouw wensdenken brengen als een feit is volkomen belachelijk, ruim 80% der Nederlandse bevolking is voorstander voor het behouden van onze traditie.

  2. Ego-non-solus

   @Mezzadra: “Volgens mij kan deze discussie nu wel een keer worden gesloten.”

   Natuurlijk, een ieder heeft recht op een eigen mening. Maar wat markeert naar uw mening een einde van een discussie? Dat een minderheid het nu wel voldoende malen heeft gezegd en een meerderheid “dus” eens moet ophouden zich daartegen te weer te stellen? En zo niet, vanwaar dan de verzuchting deze discussie nu maar te sluiten?

  3. Blitzkrieg

   Mezzadra : Oh, dacht je dat. Ik denk dat er nog heel wat “christelijke” waarde verloren gaan worden op het slagveld. Weg-met-ons is natuurlijk veel belangrijker als sociale-cohesie, en maar 🙂 ’s poepen. Wat een verwerpelijk “mens” ben je eigenlijk.

 5. Vlaswiek

  Ruggengraatloos CDA buigt voor roetveegpiet en voor de islam.

 6. J.C.

  Straks wordt het nog zo gek, dat het CDA God ook niet meer van 2019 vindt, en wordt God geruisloos vervangen door Allah. En dat “aanpassen aan de sektarische nieuwe wereldorde” door de links-liberalen is al lange tijd aan de gang. Bijvoorbeeld: hoe zei het CDA, bij monde van minister Piet Hein Donner, dat in 2006 ook al weer? “De mogelijkheid van invoering van islamitische rechtspraak in Nederland bestaat”.

  1. Vlaswiek

   @J.C.: Het (C)DA heeft natuurlijk niets met het christendom te maken, ze hebben zichzelf en hun idealen laten naaien door VVD & D66.

 7. Kretoloog

  Rutger Ploumen is een watje. Dat de CDA-leden zo’n zweeffiguur nu net weer als voorzitter moeten kiezen. Kwestie dus van “eigen schuld, dikke bult”.

 8. Sando

  Dat er zoveel christen worden vermoord is dat ook van klompen tijdperk rot toch op CDA! Dat zijn de zelfde mensen.

 9. Rud56

  Inderdaad @Ben Venuti,
  Laat men dat zeer wrede slachten maar eens éérst afschaffen voordat men aan iets geheel onschuldigs en ontzettend leuks voor i e d e r e e n als Zwarte Piet aanpakt!

  Voor i e d e r e e n ja, dus ook voor de zwarte inwoners van dit land, waarvan velen volop meedoen in Zwarte Pietteams, dus ook zwart worden geschminkt net zoals de blanke vrijwilliger!

  En die paar zwartjoekels met die zwakzinnige aanhang, die paar die hun zin niet kregen waar het ging om de financiele schadeloosstelling van zo’n 150 miljoen euro voor een honderden jaren geleden gepasseerd slavernijgebeuren, waarna volgens hun Zwarte Piet opeens racistisch zijn zou …….. (dit gegeven mag wel eens vaker worden belicht!),
  die leipen moet zich maar verkassen naar de Antillen of Suriname, …oeps, maar daar vieren ze Sinterklaas met totaal zwart geschminkte Pieten!! Daar wél….!

  1. Mezzadra

   “En die paar zwartjoekels met die zwakzinnige aanhang”

   Uiteraard is Rud56 helegaar geen racist.

   🙁

 10. Indigo Child

  Nou zwarte piet blijft gewoon in 95 % in de dorpen en steden van Nederland dus t cda gooit haar eigen ramen in..

  1. Mezzadra

   Dit is feitelijk onjuist, Indio Child. Vorig jaar was Zwarte Piet in een derde van onze steden en dorpen al verdwenen en dit jaar zal dit meer het geval zijn. In andere dorpen en steden treedt de roetveegpiet op naast Zwarte Piet.

   De ontwikkeling gaat tamelijk snel.

   1. Ego-non-solus

    U zou zo maar gelijk kunnen hebben. Ik veronderstel dat het dan vooral gaat om gemeenten met linkse besturen. Op dit aspect zijn deze echter niet gekozen en de bevolking is dienaangaande ook niets gevraagd. Het lijkt mij dan ook onjuist de door u bedoelde ontwikkeling als maatgevend voor de bevolking te beschouwen.

    1. Mezzadra

     Die linkse gemeentebesturen zijn toch ook tot stand gekomen op basis van de wil van de kiezers?

     1. Ego-non-solus

      U zou gelijk kunnen hebben als de beleidskeus voor roetveegpieten bij de verkiezingen al expliciet als zodanig was aangegeven. Ik stel niet dat dit nergens het geval is geweest maar heb toch zo mijn twijfel.

    2. Beukman

     @Ego
     Logisch lijkt het mij te veronderstellen dat naarmate de bevolking van een stad of dorp diverser is qua huidskleur, de kans groter is dat Piet daar niet pikzwart is.

     1. Ego-non-solus

      Die logica ondersteun ik niet, althans ik zie er geen enkel argument voor. Met dezelfde logica zegt u dat het logisch is dat waar het merendeel van de inwoners allochtoon is de kans groter is dat zij de inhoud van het Suikerfeest mee willen bepalen.

      Maar iets zegt mij dat u het daar dan weer niet mee eens bent.

     2. Ego-non-solus

      allochtoon, autochtoon, ik haal ze zomaar door de war… ;-(

     3. Beukman

      @Ego
      Nou nee.
      Ooit, toen Nederland nog maagdelijk blank was, zag niemand een karikatuur in ZP eenvoudig omdat de gekarikaturiseerde er nog niet was.
      Tegenwoordig zijn met name steden steeds meer gekleurd, en is die gekarikaturiseerde er dus wél.
      Ik vermoed dat dit invloed heeft op de perceptie van ZP.

     4. Ego-non-solus

      @Beukman
      “Ik vermoed dat dit invloed heeft op de perceptie van ZP.”

      Ja, ook u zou hier zomaar gelijk mee kunnen hebben. Die karikatuur mee ondersteunen is echter een ander verhaal. Althans, ik zelf doe dat niet.

     5. claus

      beuk,
      Maar hoe zit het met conformeren, integreren, het gastland aanvaarden en omarmen in dankbaarheid voor het mogen genieten van de door autochtonen opgebouwde welvaart, inclusief onze cultuur, gewoonten en verworvenheden?
      Men moet zich simpelweg aanpassen, en overal vanaf blijven!

     6. Beukman

      @Ego
      Helaas blijkt het zo te zijn dat heel veel Surinamers, Antillianen etc. en hun kinderen ermee worden gepest.
      Ook op tv gebeurt dat. Zo hebben we Jan Roos, gewapend met camera en microfoon, een Surinamer zien achtervolgen tot aan diens voordeur. De man vluchtte weg voor vragen als “Hoe is het nou om door een schoorsteen te klimmen?” Leuk! Die Surinamer had duidelijk geen gevoel voor humor. Ik kreeg bijkans last van plaatsvervangende schaamte.

      Ik was lang tegen de verandering van ZP, maar mede door dit soort zaken ben ik van mening veranderd. Tot mijn grote spijt.

     7. Beukman

      @claus
      Die mensen zijn gewoon Nederlanders. Ze wonen hier en hebben dezelfde rechten. Mede dankzij een paar eeuwen kolonisatie en slavernij trouwens.

      Voor de kinderen maakt het geen donder uit. Wat is dan eigenlijk het probleem om een beetje rekening te houden met elkaar?

     8. Blitzkrieg

      Beukman :

      Lees onze recente discussie nog eens rustig na!

      Blitzkrieg : “Beukman : Globalisering en zwarte piet in één discussie, je komt wel erg direct tot de kern. Zo direct zelfs dat ik er maar weinig aan kan toevoegen. Van pestkoppen heb je gelukkig weinig verstand. Voor hun is pesten een doel en behoeft geen argument of aanleiding slechts een gemakkelijk slachtoffer. Pesten maar ook ras of discriminatie zijn dan ook totaal irrelevant in deze discussie, in Curaçao bijvoorbeeld vieren ze gewoon Sinterklaas met Zwarte Piet. Er is in Nederland slechts een enkeling die zegt last te hebben van Zwarte Piet, meestal gefaciliteerd door de politiek en/of onze staatsomroep de NOS. Voor verre gaande globalisering (Europese eenworing) is ons Sinterklaasfeest een sta in de weg, folklore die niet het nieuwe Europese ras weerspiegelt. Voor kinderen maar ook volwassenen is de kleur van piet totaal niet belangrijk, slechts de enkeling wil piet zijn kleur ontnemen. Die nostalgie van jou heeft een naam, namelijk folklore en is zo belangrijk dat het op de lijst van cultureel erfgoed staat. Volwassenen protesteren terecht omdat ze beseffen dat ze weer een stuk folklore en cultuur moeten inleveren voor hogere doelen die je op zijn best als zeer dubieus kunt beschrijven.”

 11. Duckday

  CDA waait gewoon ook met alle winden mee hoogmoed waanzin leugens en bedrog
  Stem gewoon PVV of FvD die opkomen voor de mensen en dit land

 12. fusilier

  Ken wel een paar linkse dominees die op het C.D.A. stemmen, die ook niks met kerstfeest hebben. Het C.D.A is een bij elkaar geraapt zooitje.

 13. tailgunner

  CDA = D66 2.0

 14. Heras

  Meneertje cda, ondanks dat we niet meer op klompen lopen, staan klompen symbool voor Nederland. Net zoals de tulp. Symbolen moet je niet vervangen maar koesteren.
  Sint en pietfeest moet je koesteren want ook dat staat ook symbool voor nederlands feesten. Carnaval en christelijke feesten ook.

  De islamieten zullen nooit hun feesten vervangen: integendeel het wordt ons opgedrongen.
  Blijf nou eens recht staan tegenover dat stuk verdriet Afrya(of hoe hij ook mag heten…) en die andere clubjes.

 15. JFU

  Niet alleen het CDA buigt voor extreem links fascisme,het hele kabinet is daar schuldig aan. Verraad van de christelijke normen en waarden en cultuur.

 16. Original NL

  Heel veel agrariërs lopen nog gewoon op klompen…maar dat weet de “boerenpartij” natuurlijk niet…want geen cda’er interesseerd zich nog voor de boeren.
  Goan jullui nog steds cda stemn???

 17. Duckday

  Wat een WAARDELOZE MAN is dat HET CDA waait met alle winden mee alleen maar uit op macht hoogmoed en waanzin en verraad de traditie om maar stemmetjes te winnen van de inport OOk deze partij is het niet waardig meer om dit land te besturen zij doen mee aan de afbraak van dit land

  STEM PVV of FvD die opkomen voor de traditie van dit land

 18. Onslow

  Een kijken als het Offerfeest, Suikerfeest het openbare leven ontwricht in Nederland voor drie weken. Daar is men niet blij mee denk ik. En dat alles om een stelletje clowns.

 19. Tman

  ‘We lopen ook niet meer op klompen’
  Gelukkig zijn klompen gemaakt uit Europees hout en dus niet te herleiden naar slavernij of discriminatie, anders werden die ook verboden!
  Kraaltjes en spiegeltjes worden in de toekomst wél verboden, immers er zijn kwalijke herinneringen aan verbonden, ten tijde van de VOC werden deze attributen veelvuldig ingezet om de domme inboorlingen te verblijden én te verleiden tot een lucratieve ruilhandel in het voordeel van de zeevaarders!
  Nu in de 21ste eeuw willen de mosnik’s wraak nemen, uit naam van hun voorouders!
  Die vuile mosnik’s hebben niets geleerd, ze kunnen van de blanken niet winnen,nooit niet!
  Te weinig en niet werkende hersenen, trouwens het werkwoord “werken” bestaat niet in hun vocabulair!

 20. P.Sisterons

  Binnenkort loopt het CDA niet eens meer op hun tandvlees. Ze hebben de boeren tegen.
  Op naar de 3 zetels, samen met D666 en GL. Weg met Rutte. Tijd voor verandering.
  Stem Forum voor Democratie, eindelijk licht aan het eind van de tunnel.

 21. Gerlos

  Dit gaat stemmen kosten en ik mag hopen veel CDA.
  ZWARTE PIETEN MOETEN BLIJVEN.

 22. Pescador

  Ook zón partij die de leuke dingen in nederland kapot wil maken, weg met die badgasten

 23. nml

  Wat hebben klompen te maken met een kinderfeest. De hypocriete club van verhagen is onbetrouwbaar zoals we in het catshuis hebben mogen ervaren

 24. Vliegenvanger

  Nederlandse partijen die Nederland verraden moeten keihard afgestraft worden bij de volgende verkiezingen. CDA is een stelletje gluiperds die Nederland namens een stelletje racisten ten onder laat gaan. CDA zou moeten opkomen voor de Nederlandse inwoners, en zich niet voor t karretje laten spannen door pieten haters. Weg met CDA, de af brekers van Nederlandse normen en waarden. CDA landverraders, onthoud dat bij de volgende verkiezingen.

  1. Blitzkrieg

   Vliegenvanger : FvD, dat is het enige wat ik onthoud bij de volgende verkiezingen.

 25. Rud56

  Dat CDA-volk is veelal achterbaks en hypocriet. Zit graag vooraan in de kerk om met veel vertoon en groots gebaar een knoop in de collectebus te doen belanden.

 26. Rud56

  En het zegt nogal veel over de geestelijke vermogens als je jezelf in het leven staande moet houden door in sprookjes c.q. leugens te moeten geloven. Dan wordt je wel labiel en ga je gauw overstag, verlochen je tradities en afkomst.

 27. Sando

  Zo mijn lidmaatschap per 1januari opgezegd bij het CDA .Wat een klootzak zwarte piet weg CDA weg lijkt mij niet verkeerd .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.