Schandalig: BNNVARA manipuleert dodengetallen in Indië-docu om Nederlandse kijker te foppen

De Federatie Indische Nederlanders is kwaad op de televisiekoekebakkers van BNNVARA. Ze maakten een documentaire over de politionele acties in Indonesië, maar hebben daarbij wel erg hun best gedaan om de dodencijfers te verdraaiien en zo een vals beeld te schetsen. In dit ingezonden stuk doen FIN-functionarissen hun beklag.

De documentaireserie ‘Onze jongens op Java’ leidt al vóór de televisiepremière tot de nodige ophef. Producent BNNVARA blijkt in online aankondigingen onvolledige en suggestieve dodencijfers te hanteren. “Het publiek wordt op het verkeerde been gezet” aldus de voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN) Hans Moll.

In het officiële communiqué rondom de documentairereeks rept BNNVARA over “ruim 100.000 Indonesiërs en meer dan 6.000 Nederlandse militairen” die tussen 1945 en 1949 om het leven zouden zijn gekomen. BNNVARA gaat daarbij volledig voorbij aan de tienduizenden Nederlanders, die slachtoffer werden van Indonesiërs, gedurende dezelfde periode. Bovendien laat BNNVARA onbenoemd dat een substantieel deel van de genoemde 100.000 Indonesische doden het gevolg is van Indonesische strijd onderling. De onjuiste tegenstelling in dodencijfers is daarmee niet alleen onvolledig, maar ook zeer suggestief.

Het Nederlandse militaire optreden vond plaats tegen de achtergrond van de Bersiap, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Gedurende de Bersiap zijn naar schatting 15.000 tot 30.000 (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden waren de klos, omdat zij werden verdacht Nederlandsgezind te zijn. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 15.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

FIN heeft BNNVARA opgeroepen om de bewuste passage te rectificeren. “De gefabriceerde tegenstelling is kwetsend voor Indische Nederlanders, nabestaanden, veteranen en andere betrokkenen” aldus Hans Moll. “Dit soort manipulatieve cijfers doen geen recht aan de geschiedenis en fungeren als vergif in het toch al vijandige klimaat over de Nederlands-Indische geschiedenis”. BNNVARA heeft tot op heden niet gereageerd. Saillant detail is dat Minister van Defensie, Ank Bijleveld, een van de genodigden was bij de voorpremière. Volgens een woordvoerder was dat om “om de Indië-veteranen een hart onder de riem te steken en aandacht te vragen voor de moeilijke positie waarin men zich destijds bevond”. De vraag is echter of zo juist niet precies het tegendeel wordt bereikt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Heinrich

  Bung Karno alias Soekarno was de kwade genius van de hele Indonesische onderlinge oorlog en de oorlog met Nederland, Hij collaboreerde met de jappen en zijn haat tegen
  álles dat met Nederland te maken had was de oorzaak van alle ellende!

  1. hans-e-pans

   Laat dit soort documentaires maar over aan de jongens/meisjes van BNNVARA, herrie erna gegarandeerd. Dan later komen dat de documentaire verkeerd begrepen zal zijn.

 2. Jv

  Nieuws van de linkse media, en dat zijn ze allemaal is doordrengd met NEP nieuws. Wie leest dit nieuws nog van die links gehersenspoelde media?
  Geloof jezelf dan geloof je nog veel te veel!

 3. Jv

  Wat manipuleert de linkse niet?

 4. Kees Modaal

  Tja, achterlijk links en feiten hè… Daar hebben die zwakbegaafde wezens niets mee. Zuigen alles uit hun dikke duim, ten nadele van blanken en ten voordele van moslims en negers.
  Socialisten zijn en blijven socialisten, ongeacht of ze nationaal, internationaal of globalist beweren te zijn, het zijn en blijven gruwelijk kwaadaardige wezens.

  1. EU kok

   Gezien het aantal reacties heeft u er vandaag echt zin in.
   Nog veel plezier met negatief zijn vandaag.

   1. Kees Modaal

    Ga je moeder trollen joh, EU kwezel. En vraag dan direct je zakgeld even.

 5. merlot

  Het ligt in de lijn der verwachtingen dat deze stijflinkse omroep een oikofobe documentaire maakt. Het eigen nest onderschijten, ze doen niets liever.

 6. Cycle25

  Communisten waren nooit goed in cijfers, de VARA = FAKE NEWS.

  1. van Urk

   Al viel er maar 1 dode onder de Indonesiers dan hadden ze al moord en brand geroepen hoe slecht wij Nederlanders zijn. Onze militairen mogen niet met scherp schieten en als zij gewond raken of gedood worden door de “aardige” Indonesiers dan valt het volgens VARA onder het nom van eigen risico. Moest je maar niet voor volk en vaderland in het geweer komen.

 7. Jack Flash

  Staatsomroep.Loopt op zijn laatste pootjes.

 8. Cootje

  De belastingdienst het WODC het CBP de NIPO het CBR het UWV het leger de politie de douane de ambtenaren en in het bijzonder de politici moeten er allemaal voor U zijn met eerlijke verhalen eerlijke daden en eerlijke oplossingen maar aan het hoofd van dit toneel staat sinds een jaar of 9 een man die zich manifesteerde als vergeetachtig leugenachtig en achterbaks dit hebben alle topambtenaren met hun instellingen en aanverwanten instellingen want die worden weer gelijk door oud politici / het bekende old boys netwerk/ met hun leider gemeen een bommetje met 70 doden zit niet in de herinnering een onrustige ouderejaars avond wel .het WODC moest onder druk van top ambtenaren hun bevindingen aanpassen dit kan alleen maar in een bananen republiek met als leider een vriend van Demmink en hermans uitstekende manipulators zonde van belasting geld

 9. pakwatjepakkenkan

  sinds wanneer is nederlandse geschiedenis nog belangrijk ? juist bij slavenhandel (ergens lang geleden ) en bij bodycount.

  hulde.

 10. toetssteen

  Hulde voor dit artikel! Plus heel veel van mij.

 11. J.Rademaker

  Die dienstplichtigen hebben een leven lang geleden en zijn met de nek aangekeken.
  PTSS was nog niet uitgevonden zij gingen voor Koningin en vaderland en vaak niet vrijwillig.
  Een schop na van de weet niets generatie uit op sensatie, misselijkmakend.
  Een hele goede reden om deze omroep en het 3e net uit de lucht te halen.
  Het koninklijk huis zal ongetwijfeld opkomen voor hen die zich opofferden.

 12. Veteraan

  Indonesie is al naar zijn klote nu en een goed voorbeeld voor NL.
  Moslims hebben overwonnen en zijn al druk met omvolking.
  Als je daar een leuk huis wil hebben van een christen zeg je gewoon dat hij een profeetje beledigde of zo. Dan krijg jij je huis en de christen gaat dood.
  En niemand zag het aankomen.
  Grapje

 13. van Urk

  We weten allemaal waar dit tot uitdraait als een linkse omroep dit soort documentaires maakt. Dat zag ik al voorbij komen hoe een veteraan de vraag wordt gesteld of hij oorlogsmisdaden heeft waargenomen. Het iedere keer maar weer herhalen met dat soort aantijgingen alsof het de bedoeling is dat wij Nederlanders spijt moeten betuigen aan de buitenwereld. Als het om de VOC gaat dan komt de slavernij stelselmatig ten sprake, Gaat het om een mythisch figuur dan komt racisme voorbij drijven, Gaat het om een Nederlandse held dan komt het woordje genocide opeens om de hoek etc. etc. Nooit zal links stil bij staan dat onze gemaakte “slachtoffers” ook er toe bereid waren onze kelen door te snijden als wij even niet op letten.

 14. logisch denken2

  De npo is daar heer en meester in. In de klimaat discussie , in de energietransitie , in de migratie prblematiek , in de zorg prblematiek , bij de pensioenen enz enz heeft de npo nog nooit objectief bericht.

  Subjectieve documentaires en indianen verhalen staan met stip op 1.

 15. Sharktyricon

  Het beeld dat door sommige reageerders hier wordt geschetst is net zo krom als van de BNN feit is dat aan beide zijden beestachtige dingen zijn gebeurt.
  Het nationalistische gepraat van sommige reageerders is haast ironisch aangezien soekarno ook een enorme nationalist was.

 16. Jannes46

  De bersiap-periode is genoegzaam bekend doch wordt door “politiek correct” Nederland op schandelijke wijze ontkend. De weg-met-ons-mentaliteit begint steeds meer de overhand te krijgen door de stelselmatige indoctrinatie via met name BNN/VARA, Joop.nl etc. etc. Het is de hoogste tijd dat daar eens een halt aan wordt toegeroepen.

 17. Don Corleone

  Hoe je het ook wendt of keert, de Politionele oorlog is gewoon niet goed te praten. Het gaat niet om de cijfers aan welke kant, maar om de intenties van de Nederlandse regering destijds. Zij wilde de Indonesische onafhankelijkheidstrijders onderdrukken om zo de kolonie te behouden. In de koloniale tijdperk van Indonesië werden de gewone arme Indonesiërs uitgebuit en na de Tweede Wereldoorlog zagen zij hun kans om zich te bevrijden van de onderdrukkers. Je moet het je zo voorstellen: Stel dat er extremistische moslims ons land overnemen en ons onderdrukken, daarna als ze zijn afgezwakt willen we ons van hun bevrijden d.m.v. bijv. geweld. Is het dan te rechtvaardigen dat de moslims naar Nederland terugkeren om ons weer te onderdrukken, omdat we enkele van hun broeders hebben gedood? Zo ging het dus ongeveer in Indonesië en ik hoop dat jullie dat kunnen begrijpen! Geweld is nooit goed, maar je moet kunnen begrijpen waar die sentimenten vandaan komen.
  En nou we het toch over cijfers hebben…waar halen jullie die bronnen vandaan die suggereren dat het dodental aan Indonesische kant niet klopt. En waarom zijn geen andere nieuwsbronnen die datzelfde bevestigen? Vraag ik me gewoon af, nu we het toch over benieuwd hebben. 😉

 18. Drollevanger

  Links lijkt al decennia een anti eigen bevolkingspolitiek te voeren. Is dat om subsidies veilig te stellen?
  Enkele decennia geleden werd door links geageerde haat tegen het regiem van het welvarende Rhodesie gestart. Nadat dat land via sancties en linkse bokkesprongen finaal naar de kloten was geholpen, hoorde je niks meer uit de linkse hoek. Het is de vraag of dat land de eerste 50 jaar zich kan herstellen van de linkse “Hulp”
  Nog een typisch links hulpprogramma is de linkse bemoeienis met hun “Arabische lente”. De hulp aan dat stelletje moordenaars heeft gezorgd voor 100.000den doden terwijl daarnaast met de enthousiaste hulp van linkse NGO,s 16.000 mensen in de Middelandse zee verzopen.
  Nu begint links met het demoniseren van Nederlandse soldaten en Indo,s in de “Gordel van Smaragd” terwijl men vergeet dat door hun schandalige kniebuiging nu het complete Papoeavolk aan de islamieten wordt uitgeleverd.
  Toch hebben deze linkse miskleunen nooit een effect op hun volgende bevrijdingsactie,s richting de exotische medemens.
  Als links menslievend is gepasseerd blijft er altijd een knekelveld achter.
  Zeer hardleers.

 19. Drollevanger

  Nog wat rechtzetten.
  Papoea,s zijn Melaneziers, een genetisch volkomen ander volk als de Maleiers die in Indonezie wonen. Deze Melanesche Papoea,s zullen onherroepelijk worden uitgemoord door de moslims.
  Er zit net zoveel verschil tussen een Maleier en een Melanezier als tussen een Japanner en een Europeaan.
  Dus ook de volgende genocide, nu op die Papoea,s komt net als de trammelant in Syrië op het conto van de brave linkse mens.
  Leer eindelijk eens van je fouten stelletje hardkoppen.

 20. Drollevanger

  Het beste wat ooit met Indie is gebeurd was de kolonisatie van die volken door de Nederlanders. Dat zorgde voor vrede daar tussen de verschillende volken.
  De Indoneziers hielden er een uitstekend rechtsysteem aan over, bruggen en wegen werden aangelegd. In een van de sultan gekocht moeras verrees de stad Batavia/ Djakarta, zeehavens werden gebouwd en nieuwe landbouw methoden werden ingevoerd.
  Het was beter voor dat land geweest als het nog 50 jaar onder Nederlands bewind verder was uitgebouwd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.