Theo Hiddema (FVD) hekelt EU-regel die katten vrijheid ontneemt 'mijn kat vindt dit idioot'

Geen categorienov 27 2019, 20:00
Update: Minister Carola Schouten laat weten: 'katten mogen wél naar buiten'.
Volgens juristen van de Universiteit van Tilburg is het 'vrij laten rondlopen van katten in de omgeving van een huis' verboden door de EU-wetgeving die is verankerd in de Vogel- en Habitatrichtlijnen. Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie is een trotse kattenbezitter en reageert op de bevindingen van de Tilburgse juristen. Op de website van RTL Nieuws lezen we dat hij het opneemt voor zijn kat 'Bram' die de regel ook 'idioot' schijnt te vinden.
Nu zitten we dus met meer problemen door de EU-richtlijnen dan gedacht. Wellicht dat daarom de boeren in zowel Nederland, Ierland, Duitsland en nu ook Frankrijk massaal protesteren. De stikstofcrisis kwam uiteindelijk ook uit de koker van Europese richtlijnen die door de Tweede Kamer veel te gretig werden verankerd in het Nederlandse Corpus der Wet.
Die richtlijnen hebben nu mogelijk ook impact op katten, want deze lieve doch eigenwijze dieren brengen andere 'beschermde diersoorten' in gevaar en jagen natuurlijk ook gretig op muizen en ratten. Soms ook musktratten, konijnen, vogels en beschermde diersoorten.
Om te voorkomen dat de katachtigen hun tanden zetten in een 'beschermde soort' zouden de katten binnen moeten blijven. Jurist Trouwborst van de Universiteit van Tilburg stelt het volgende tegenover Algemeen Dagblad:

"Het zou nu misschien onredelijk zijn om boetes uit te delen, omdat de overheid altijd de indruk heeft gewekt dat het oké is om een kat naar buiten te laten, maar de overheid zit in een lastige positie want ze hebben wel de internationale verplichting en die leven ze niet na. Wie een rechtszaak aanspant tegen de Nederlandse overheid, die de Europese regels moet handhaven, heeft dus een goede kans op succes.”

Dat laatste klopt als een bus. De Europese wetgeving staat formeel gezien boven de Nederlandse wetgeving. Kamerlid Theo Hiddema vindt de regel in ieder geval klinkklare onzin. Volgens de Hiddemeister bewijst de EU-regel 'dat we worden geregeerd door idioten'. Maar niet alle Kamerleden zijn even stellig in het volgen van de interpretaties van jurist Trouwborst. Zo stelt een CDA'er over de EU-regel:

"De uitspraken van de wetenschappers om katten niet ongecontroleerd buiten te laten lopen, zijn absolute onzin. We moeten het niet groter maken dan dat het is. Laten we de kat niet op het spek binden."

Update: Minister Carola Schouten laat weten: 'katten mogen wél naar buiten'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten