Theo Hiddema (FVD) hekelt EU-regel die katten vrijheid ontneemt ‘mijn kat vindt dit idioot’

Update: Minister Carola Schouten laat weten: ‘katten mogen wél naar buiten’.

Volgens juristen van de Universiteit van Tilburg is het ‘vrij laten rondlopen van katten in de omgeving van een huis’ verboden door de EU-wetgeving die is verankerd in de Vogel- en Habitatrichtlijnen. Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie is een trotse kattenbezitter en reageert op de bevindingen van de Tilburgse juristen. Op de website van RTL Nieuws lezen we dat hij het opneemt voor zijn kat ‘Bram’  die de regel ook ‘idioot’ schijnt te vinden.

Nu zitten we dus met meer problemen door de EU-richtlijnen dan gedacht. Wellicht dat daarom de boeren in zowel Nederland, Ierland, Duitsland en nu ook Frankrijk massaal protesteren. De stikstofcrisis kwam uiteindelijk ook uit de koker van Europese richtlijnen die door de Tweede Kamer veel te gretig werden verankerd in het Nederlandse Corpus der Wet.

Die richtlijnen hebben nu mogelijk ook impact op katten, want deze lieve doch eigenwijze dieren brengen andere ‘beschermde diersoorten’ in gevaar en jagen natuurlijk ook gretig op muizen en ratten. Soms ook musktratten, konijnen, vogels en beschermde diersoorten.

Om te voorkomen dat de katachtigen hun tanden zetten in een ‘beschermde soort’ zouden de katten binnen moeten blijven. Jurist Trouwborst van de Universiteit van Tilburg stelt het volgende tegenover Algemeen Dagblad:

“Het zou nu misschien onredelijk zijn om boetes uit te delen, omdat de overheid altijd de indruk heeft gewekt dat het oké is om een kat naar buiten te laten, maar de overheid zit in een lastige positie want ze hebben wel de internationale verplichting en die leven ze niet na. Wie een rechtszaak aanspant tegen de Nederlandse overheid, die de Europese regels moet handhaven, heeft dus een goede kans op succes.”

Dat laatste klopt als een bus. De Europese wetgeving staat formeel gezien boven de Nederlandse wetgeving. Kamerlid Theo Hiddema vindt de regel in ieder geval klinkklare onzin. Volgens de Hiddemeister bewijst de EU-regel ‘dat we worden geregeerd door idioten’. Maar niet alle Kamerleden zijn even stellig in het volgen van de interpretaties van jurist Trouwborst. Zo stelt een CDA’er over de EU-regel:

“De uitspraken van de wetenschappers om katten niet ongecontroleerd buiten te laten lopen, zijn absolute onzin. We moeten het niet groter maken dan dat het is. Laten we de kat niet op het spek binden.”

Update: Minister Carola Schouten laat weten: ‘katten mogen wél naar buiten’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Scheve Tinus

  Gewoon binnenhouden die troep.

  Een hond laat je ook niet los op straat lopen dus waarom een kat wel?

  1. Trude Herr

   In een klein plantsoentje bij ons huis staat een Plataan. In de zomerdag zitten er parkieten in. Bewoners in de omgeving die met vakantie gaan regelen zo de opvang voor die vogeltjes. Een paar zonnebloemen voorzien in de catering.

  2. Job Jansen

   “Een hond laat je ook niet los op straat lopen dus waarom een kat wel?”

   Omdat deze voor aanzienlijk minder overlast zorgt.

   Een hond daarentegen is over het algemeen wel trouw aan zijn baas, en bovendien waaks over zijn grondgebied. Een betere beveiliging kun je niet hebben. Daar kunnen veel Nederlanders nog iets van leren.

   1. b.wijs

    “Omdat deze voor aanzienlijk minder overlast zorgt.” Ofwel: katten zorgen voor overlast. Eigenaren van katten welke deze dieren buiten laten zadelen andere op met deze overlast zonder dat eventueel gedupeerde eventueel aangebrachte schade kan verhalen.

 2. Kretoloog

  Oef. Dit artikel is een schoolvoorbeeld van gevalletje klok en klepel. Waar die hangen, heeft Teunis nog niet scherp. Maar wie wel?

 3. weer opnieuw

  tja , wat kan je hier nu tegenin brengen ? dit land wordt geregeerd door idioten”

 4. Marija

  Iedere idioot kan hier een podium krijgen met weer een hersenspinsel.

 5. merlot

  Ik heb een flinke tuin (2000 m2) en er lopen al jaren diverse katten uit de buurt dagelijks hun ronde door mijn tuin. Nooit last van gehad, behalve soms ’s nachts wat krolse geluiden. Ik vind het op zich leuke en intelligente dieren.

  Dan heb ik meer op te merken over het onophoudelijke hondengeblaf in de omgeving. Maar dat is niet die honden te verwijten, maar de baasjes. Blaffen is gemakkelijk af te leren maar veel hondenbezitters weten niet hoe ze met een hond om moeten gaan.

  Heb zowel honden als katten gehad, maar nu niet meer.

 6. fusilier

  Mensen die katten hebben,daar ga ik sowieso niet eten. Daar ben ik vies van .

  1. merlot

   Katten zijn niet vies. Sommige honden stinken en ik heb dat heel vaak geroken bij mensen in huis. Daar was ik inderdaad ook vies van.

   In feite hoort een hond altijd buiten te zijn, ook in de winter. Uiteraard wel in een ruimte die beschutting geeft.

  2. Top

   Heb je wel eens in de spiegel gekeken? Of naast je in je bed? Dat is pas vies! En maak je geen zorgen, wij nodigen je toch niet uit. Je stinkt!

  3. Mart

   Wie wil jou nou uitnodigen…..neem je ook je eigen vreetijzers mee?

 7. Original NL

  Quote…ze hebben wel de internationale verplichting en die leven ze niet na. Wie een rechtszaak aanspant tegen de Nederlandse overheid, die de Europese regels moet handhaven, heeft dus een goede kans op succes.”………..
  Zie stikstof “crisis”.
  Zie marakech/ gelukzoeker crisis
  Zie klimaat “crisis”
  En wie weet waar sukkel/landverkwanselaar rutte nog meer zijn kruisje onder heeft gezet!
  Kunnen de komende generaties van
  “genieten”.

 8. Gerlos

  Die katten binnen houden of op uw eigen erf die goed afgebakend is zodat andere geen last hebben van uw schijttende katten.

  1. Mart

   Schijtende binnendringers mag wèl??

 9. Beukman

  Ministerie: Kat mag gewoon naar buiten
  Minister Carola Schouten van Landbouw gaat katteneigenaren niet verplichten om hun huisdier binnen te houden. Wel willen sommige partijen in de Tweede Kamer dat er een algemene castratie- en sterilisatieplicht komt. ,,Daarmee pak je de overpopulatie aan.’’

  ad.nl/politiek/ministerie-kat-mag-gewoon-naar-buiten~a9e7c886/

  Discussie gesloten.

  1. Politiek Profeet

   Algehele castratie en sterilisatie zou bij gelukszoekers ook een langere termijn oplossing bieden.
   Schouten liegt al zodra ze haar muil opentrekt.
   Die gristenunietroela naait de boeren en daar zal ze op afgerekend gaan worden….

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Ik ga er vanuit dat veel boeren het niet zo erg zouden vinden om genaaid te worden door een knappe dame als mevrouw Schouten 😉

 10. Anne Sophe Schillersdorf

  Ik ben het haast nooit eens met Hiddema maar nu voor een keertje wel. Katten zijn veel schoner dan honden. Honden blaffen, stinken en schijten overal en ze zijn zo ontzettend opdringerig. Bah!

  Katten jagen op vogels maar goed dit is nou eenmaal natuur. Gaan we ook alle roofvogels verbieden die ook op andere vogels jagen?

 11. Wesley Benbow

  “ Nu zitten we dus met meer problemen door de EU-richtlijnen dan gedacht. “

  Er bestaat geen EU-richtlijn om katten binnen te houden. Dom gelul dus.

  1. Kretoloog

   Ja, de Juridische Faculteit Tilburg heeft zich met 1 artikel compleet belachelijk gemaakt. Niemand neemt die juristenclub nog serieus.

   Mooi was ook de reactie van de Europese Unie op dat artikel. “Cats must stay indoor? Make that the cat wise!”

 12. debontereus

  Ben niet nooit eens met Europese regels.
  Maar deze moet ingelijst.
  Voor degene die het heeft bedacht vind ik het wel weer treurig want ik was er nooit opgekomen .
  Zo kun je maar weer zien dat er weinig te doen is in Brussel.
  Maar deze regel ben ik het volkomen mee eens .
  Nu de eigenaren van al.die reigers nog opzoeken en ik hoef niet meer. Met een buks op wacht bij mijn vijver te liggen .
  En de honden hebben dan ook rust .

 13. Bockbeer

  Ik als kattenliefhebber wil best kattenbelasting betalen. Geen probleem. Niet mijn schuld dat het nog niet het geval is.

  1. Kretoloog

   Waarom zou je dat willen, Bockbeer? Belastingen hebben slechts 1 doel: het spekken van de schatkist van de overheid.

   1. b.wijs

    En dan? Wat is het probleem van de schatkist? Jij laat het overkomen alsof de schatkist van iemand persoonlijk is en dit lekker op kan maken. Overheidsgeld wordt gebruikt voor de burgers dus ik zie het probleem niet.

    Desalniettemin denk ik niet dat de belasting de zeldzame dieren welke sterven door katten op zal gaan lossen. Ook voorkomt dit geen overlast. Dus @Bockbeer, een mooi gebaar maar aan een lijntje of allen binnen/eigen tuin lijkt mij een passendere oplossing.

 14. Heinz

  Loslopende katten kunnen natuurlijk wel te allen tijde asiel aanvragen als ze geen thuis meer hebben.

 15. Anne Sophe Schillersdorf

  Zolang de loslopende katten niet in boerka naar buiten gaan. Dat zullen de trollen hier als Vlaswerk en Debontereus niet leuk vinden 🙂

 16. Agios

  Als de Rifapen buiten mogen lopen, zie ik niet in waarom de poezen niet!

  1. Politiek Profeet

   @agios,
   Ik zie ook liever een lekkere poes dan een rifaap…

  2. debontereus

   @Agios
   Niet op reageren
   De trol zijn filtertje werkt dus alleen op zijn eigen willekeur en hij smeekt nu om aandacht .
   De aandoenlijke kan zo ineens mijn berichten door zijn filter lezen en hij wil me bijna al gaan betalen als ik en jullie er op reageren.

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Beeeeeeeeh

 17. weer opnieuw

  Ach , de bemanning , kuch sorry druiloren 666 bemensing van de politie wordt bijna gehalveerd omdat de mensen elders worden ingezet.

  Dus oom agent goed op de katjes letten dan kunnen de bontkraagjes rustig en ongestoord de pinautomaten uit de muur blazen en links en rechts een overvalletje doen als bijverdiensten

 18. Dollaert

  Katten zijn geweldig ! Leve de Kat! 🙂

  1. b.wijs

   Dat mag en ik ben blij te lezen dat je er plezier aan beleefd. Maar houdt het voor iedereen leuk en zadel niet andere met de nadelige kanten op. Dank je wel!

 19. J.Rademaker

  Europese richtlijnen gaan boven de Nederlandse wetgeving, tot dusverre is dat buiten het zicht van de burgers gebleven wel goed dat het zichtbaar wordt.
  Bij economische en milieu wetten was het makkelijk dat trof voornamelijk ondernemers, die zorgen weliswaar voor brood op de plank maar is toch niet ons soort mensen.

 20. Lampje

  Bij mijn beste weten zijn juristen geen wetenschappers maar boekenwurmen.

 21. Dries1940

  Heer Hiddema, ik heb een hyena. Die blijft ook binnen vanwege het gevaar.
  Mensen die moorden gaan wel achter slot en grendel. Katten zijn moordenaars. Wat mij brengt op precedent werking. Als het ene zoogdier ongestraft mag moorden, waarom een andere niet? Koeien staan tegenwoordig ook op stal. Totaal ongevaarlijke wezens.
  Miljarden kippen zitten binnen. Als die kat van u in mijn tuin komt staat er een val klaar.
  Want u, heer Hiddema, heeft de verantwoording te zorgen dat uw luizenbol niet in mijn tuin komt. Hij/zij schijt mijn tuin onder.

 22. Kees

  Typisch EU om zich hier druk over te maken, maar: stel je hebt een voliere in de tuin en een kat vangt er een vogeltje uit, dan zeggen ze: dat is de natuur , Maar als mijn hond in de tuin van de buren hun konijn aanvalt, dan moet die hond afgemaakt worden…….

 23. pjerry

  Zulk dom gelul heb ik nog nooit gehoord, een hond vergelijken met een kat. Een hond schijt op de stoep of waar hij maar wil. Een kat zoekt een rustig plekje op waar hij het ook nog kan begraven. Dus daar kun je nooit last van hebben. Daarbij vangen niet alle katten vogels want sommige zijn daar te sloom voor geworden. Mocht een kat vaak thuis komen met een prooi want die brengt hij naar het baasje, dan kun je altijd een belletje omdoen. Daarbij is mijn kat gestorven aan VIP, katten aids. Dat kwam omdat hij gevochten had met een ongecastreerde verwilderde kat dus ja sommige mensen zijn te lui om voor hun beesten te zorgen want een kater die niet geholpen is stinkt ook. En verwilderende katten vangen meer vogels. Ik ken mensen die alleen wonen op een boven woning en dan hun kat de hele dag alleen buiten laten lopen, lekker egoïstisch. Want met een katteluikje slaapt een kat vaak overdag en is liever s’nachts buiten als het rustig is. En ja grote honden stinken ook dat lijkt me vrij logisch vooral als ze bv gezwommen hebben maar zowiezo hebben ze lichaamsgeur. Mensen die last hebben van iemand anders zijn kat zijn domme mensen want als je de natuur van een kat kent dan lul je zo stom niet. Ik kan er nog wel meer aan toevoegen maar wat sommige uitkramen zonder ooit het verschil te kennen tussen deze dieren is echt belachelijk.

  1. Ben Venuti

   Sodemieter op met die haarballen die je tuin ongevraagd onder schijten, elke kat die in mijn tuin komt loopt het gevaar te worden afgemaakt, doe ik het niet doet mijn hond het wel, ik hou mijn hond binnen mijn grenzen en kattenliefhebbers dienen dit ook te doen!

   1. b.wijs

    Niet mijn woordkeus maar wel met je eens! Regels zijn regels. Afmaken is helaas niet toegestaan en ik heb geen hond die dat voor mij kan doen.

  2. b.wijs

   ” Een kat zoekt een rustig plekje op waar hij het ook nog kan begraven” -> In mijn tuin… dat is net zo erg als op een stoep.

   ” Dus daar kun je nooit last van hebben” Zeker wel. Stankoverlast, uitwerpselen in mijn moestuin, graafschade in de tuin en schade aan mijn eigendommen.

   “En verwilderende katten vangen meer vogels.” Dit niet onderbouwde argument zal dan misschien kloppen maar ze vangen dus wel vogels.

   “mensen die last hebben van iemand anders zijn kat zijn domme mensen want als je de natuur van een kat kent dan lul je zo stom niet.” Wacht even, dus wanneer iemand hoog opgeleid is maar toevallig geen kennis heeft over de natuur van een kat dan is dit een dom mens? Kun je dit beargumenteren/onderbouwen? Ik vind dit namelijk moeilijk te geloven. Ik weet bijvoorbeeld niets over de natuur van katten, heb hier ook geen interesse in, maar ben aantoonbaar niet dom.

 24. Michael M

  Nog een beter idee is om de idioten van deze belachelijke maatregelen binnen te houden zodat de natuur, dieren en welzijn hun eigen leven kunnen leiden zoals dieren dat al duizenden jaren doen. Ze geven opeens de dieren de schuld terwijl de mensheid het probleem is dat de planeet vernietigd door massaal bomen te kappen en alles te verstedelijken. Vindt je het gek dat de vogels dood gaan en niet kunnen voortplanten. En maar doorbouwen en maar laten verdwijnen van parken, bosgebieden en stukken natuur door asfalt, steen en beton. Het wordt eens tijd dat de bemoeizucht van Brussel in de kiem wordt gesmoord.

  1. b.wijs

   “En maar doorbouwen” Je weet dat er een woning tekort is toch en dat er op het moment veel te weinig wordt bijgebouwd?

   “terwijl de mensheid het probleem is dat de planeet vernietigd” Wanneer jij de mensheid de schuld geeft mag ik er dan vanuit gaan dat je geen kinderen hebt? Stel je de natuur ook hier voorop en neem je om deze reden geen kinderen?

 25. Michael M

  Ben Venuti leuke nicknaam trouwens. Maar als jij zulke tekst schrijft over het al dan niet afmaken, dan zou ik maar oppassen met wat je schrijft hier. Het zegt toch meer over jouw dan over dieren of mensen. Als je ergens last van hebt dan spreek je netjes de mensen erop aan. Van dieren blijven we af.

  1. Dirtylaundry

   Oh please ….
   Ik houd van alle dieren inclusief die kut katten , maar hoeveel moeite kost het om dat beest binnen te houden ?
   Waarom zou je uberhaubt een kat nemen als dat beest altijd los loopt ?
   Regelmatig dat ik er een tegen kom die probeert vogels te vangen uit mijn voliere .
   En tjah als een hond een ander dier of mens bijt maken ze hem misschien af , maar als zo’n kut kat in mijn voliere rondloopt moet ik maar gewoon accepteren dat het natuurlijk is ofwa? Meestal vangt hij nog niet eens iets maar die vogels kunnen geen kant op en vliegen van de stress tegen de muren aan waaraan ze wel overlijden .

   1. ManusR

    Als een kat in jouw voliere kan komen kunnen de vogels er ook uit vliegen, slap geklets dus. Bovendien, wat is het leuke om dieren in gevangenschap te houden, reden waarom katten vrij mogen rondlopen van mij en vogels het luchtruim mogen kiezen, eigenlijk ben jij dus een dierenbeul, alleen is dat besef nog niet tot je doorgedrongen, vee! succes er mee.

    1. b.wijs

     “Als een kat in jouw voliere kan komen kunnen de vogels er ook uit vliegen, slap geklets dus.” Om in jouw eigen woorden te spreken zie ik dit als ‘geklets’. Het feit dat de volière niet dicht is vormt een risico. ManusR kan en mag zelf kiezen om maatregelen tegen dit risico te treffen. De katten echter worden losgelaten zonder dat de eigenaar hiernaar omkijkt. Deze dieren veroorzaken vervolgens schade en overlast waar de eigenaar niet voor aansprakelijk wordt gesteld. Hierdoor wordt hij verplicht om kosten te maken aan het dichten van de volière.

 26. Timber

  Slecht nieuws: Gisteren ursula von der leyen horen spreken op Canvas. Er komen nog meer milieu regels!

  Voorspelling: tussen 5-20 jaar barst de Euro Sovjet Unie uit elkaar.

  1. Politiek Profeet

   @Timber,
   Goed nieuws dus!

  2. weer opnieuw

   dat duurt niet zo lang hoor , de EU is een onhoudbare , onbetaalbare vriendenclub waar gepromote regenten mogen plaats nemen tegen 25000 euris per maand exclusief de rest.

   de EU loopt op zijn laatste benen, van vrijheid van vervoer van mensen en goederen is geen sprake , van belasting harmonisatie is geen sprake , het rondpompen van EU geld kost Nederland vanaf volgend jaar 13.000.000.000 euris , de autobaan vignetten per land dan wel tol en maut heffingen lopen de spuigaten uit.

   De EU is een gelopen race , stem PVV , stem voor een NEXIT , ruim de parlementaire EU op

   1. Politiek Profeet

    Nexit stem op PVV en na de revolutie een Volkstribunaal om het land te zuiveren…

   2. b.wijs

    Ten eerste: “onbetaalbare vriendenclub waar gepromote regenten mogen plaats nemen tegen 25000 euris per maand exclusief de rest.” -> Het staat je vrij om aanspraak te maken op een functie van € 25.000 per maand. Mogelijk heb je er zelf voor gekozen dit niet te doen. In ieder geval een slap argument.

    Ten tweede: De post is een verzameling van off topic argumenten welke niets bijdragen aan de discussie.

    Ten derde: ‘euris’ Als je serieus en geloofwaardig over wil komen…. € of Euro (ook off topic maar kon het niet laten)

 27. ManusR

  Kan ik de EU wetgeving op papier krijgen, mijn toiletpapier is op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.