Vuurwerk: wat mag er dit jaar wel en niet?

Nog een paar weekjes en de populaire nieuwjaarsnacht staat alweer voor de deur. Lekker samen proosten om middernacht en vervolgens allemaal de straat op om het vuurwerk te bewonderen of zelf af te steken. Maar hoe voorkom je mogelijke ongelukken en boetes? Precies: door exact te weten wat er dit jaar wel en niet toegestaan is. Om je op weg te helpen zetten we de regels nog een keer voor je op een rijtje.

1. Koop alleen bij erkende aanbieders

Er zijn maar genoeg Nederlanders die besluiten ‘even’ de grens over te rijden om hier vuurwerk aan te schaffen dat in Nederland niet verkocht wordt. Niet alleen is dit illegaal; het kan ook nog eens ontzettend gevaarlijk zijn. Om ongelukken en problemen te voorkomen koop je vuurwerk altijd bij bekende aanbieders; en hier hoef je niet eens altijd voor de deur uit te gaan. Je kunt vuurwerk kopen bij Vuurwerk013.nl. Zo weet je zeker dat jouw vuurwerk binnen de regelgeving in Nederland valt en je er niet zomaar teveel voor betaald!

2. Vanaf wanneer?

Net als vorige jaren mag je ook dit jaar het vuurwerk vanaf 18:00 op oudejaarsdag af gaan steken. Hoewel dit natuurlijk niet aan te raden is (zo schiet al dat mooie siervuurwerk de lucht in voordat iemand het kan bewonderen), is het officieel wel toegestaan. Houd natuurlijk wel altijd rekening met het feit dat er rondom dit tijdstip nog genoeg mensen (en vooral ook dieren) op straat zijn en met de dagelijkse gang van zaken bezig zijn. Het vuurwerk mag vervolgens tot 1 januari 02:00 afgestoken worden en moet hierna echt stoppen. Begin je te vroeg of ga je te lang door? Dan kun je een flinke boete verwachten.

3. Wanneer krijg je een boete?

Wanneer je voor de begintijd of na de eindtijd met vuurwerk betrapt wordt, krijg je een flinke boete. De boete bedraagt gemiddeld zo’n 100 euro, en geldt voor volwassenen vanaf 18 jaar. Naast het betalen van een boete moet je ook direct al je vuurwerk inleveren; en dat betekent natuurlijk dat er nog meer geld verloren gaat. Voor kinderen van 12 tot 18 jaar is er geen sprake van een boete, maar wanneer deze betrapt worden worden zij wel direct doorgestuurd naar stichting Halt voor een Halt-straf.

4. Hoeveel vuurwerk?

Als particulier mag je maximaal 25 kilo legaal vuurwerk in huis hebben. Dit mag je al buiten de verkoopdagen in huis hebben, zolang het maar op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats opgeborgen wordt.

5. Waar mag je vuurwerk afsteken?

Je mag vanaf de leeftijd van 12 jaar bepaalde soorten vuurwerk afsteken (de minimumleeftijd voor het afsteken staat altijd op de verpakking) maar dit mag niet zomaar overal. Waar je wel of geen vuurwerk af mag steken wordt bepaald door de gemeente.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Mezzadra

  Nog een jaar of twee en het algemeen vuurwerkverbod is een feit.

  We zullen die waanzin nog even moeten verdragen.

  1. logisch denken2

   we zullen je waanzin zeker nog even moeten verdragen strontvlek

  2. Limburgse Separatist

   Nog even en je linkse bubbel stort in elkaar .. etc etc. En dan gaan we pas echt knallen.

 2. Isengrijn

  Ah, niets aan de hand. Die éne keer per jaar is het lekker knallen geblazen! Vroeg of laat zullen er wel hier en daar verboden ingesteld worden. Maar we kennen onszelf, en gaan gewoon door.

  Ik heb mijn kinderen in ieder geval ingeschreven bij het lokale carbid-schieten. Dus die gaan zeker nog knallen met veel plezier.

 3. logisch denken2

  ALLES MAG , vrij te verkrijgen in HEEL Europa.

  Onze linkse adepten pleiten voor open grenzen en 1 EU. Derhalve in Belgie , Frankrijk , Duitsland en het grotere werk uit Polen gewoon te verkrijgen. Slechts de idioten wensen open grenzen behalve voor vuurwerk. Dat werkt uiteraard niet. Je kan de wet natuurlijk niet naar je hand zetten en selectief zijn in vrij vervoer van personen en goederen.

  We blijven er dus rustig op los knallen want een vuurwerk verbod is niet te handhaven !

 4. claus

  Gelukkig bestaat er geen zwart vuurwerk, dan waren er wéér problemen!

 5. P. Breetveld

  Er worden belachelijk hoge prijzen gevraagd voor vuurwerk via de reguliere handel. Toch verkoopt het als een gek! Dat geeft aan dat het bij het merendeel razend populair is! Dat hou je niet tegen met een “ verbod” kopen via andere kanalen is zeer goed mogelijk. En handhaven verbod? Nihil.. teveel moeite. Verloren zaak. De knallende burger wint op alle fronten.

 6. Jack Flash

  Het jaarlijkse “feestje” met oud op nieuw eindigt al jarenlang in een drama.
  Ik heb niets met de verbiedcultuur van de linkse partijen zoals de meeste reaguurders zullen weten maar met deze waanzin kunnen we in deze vorm niet doorgaan.

  ps; Ik hoor de linkse partijen dan niet over het millieu.

  1. Ron

   Daar zat ik op te wachten.
   Als er iets vervuilend is is het vuurwerk en daar hoor je niemand over.

   Dierenwelzijn hoor je ze ook nooit over dan.

   Vuurwerk is ook niet mijn ding mag van mij stoppen.
   Maar verbieden vind ik onnodig en niet wenselijk.

 7. Jack Flash

  Ik verwijs hier naar het hypocrite gedrag van deze linkse partijen Ron.Het levert veel geld op en ze willen het jonge stemvee niet kwijtraken door impopulaire maatregelen te nemen.Het millieu interesseert ze geen reet.
  Verder het bedreigen van ambulancepersoneel, brandweer.politie.brandstichtingen,vernielingen matpartijen,zwaargewonden.Mensen die blindgeraken,hoorbeschadigingen,dierenleed etc etc.Allemaal om snel geld te graaien.Het misselijkmakende korte termijndenken.
  Vrolijk nieuwjaar.

  1. Ron

   @Jack jij snapt het.

   Precies wat jij uitlegt.
   Het hypocriete eraan is dat ze dit vuurwerk wel aan kunnen pakken maar niet willen, vanwege de opbrengsten
   En Zwarte Piet wel willen aanpakken maar niet kunnen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.