VVD’er Dijkhoff graait zich suf: ontvangt naast royaal Kamerlid loon ook nog wachtgeld voor staatssecretarisschap

De VVD gaat er altijd prat op dat mensen zuinig moeten omspringen met de overheidsfinanciën. Maar tot in de top van de partij wordt de staatskas gewoon gebruikt om de eigen bankrekening te spekken. Neem nu zo’n Klaas Dijkhoff, die bovenop zijn ruime uitkering als fractievoorzitter in de Tweede Kamer ook nog wachtgeld ontvangt voor zijn staatssecretarisschap van 2012-2017 en zijn kortstondige ministerschap.

De onlangs overleden Henry Keizer was als VVD-voorzitter exemplarisch voor de gehele partij: een beetje duur doen, terwijl je hele fortuin gewoon afkomstig is van de boel bij elkaar frauderen en grepen doen in iedere kas die je tegenkomt. Keizer was tot zijn dood het onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek.

Iemand die de dans echter altijd is ontsprongen, is VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Hij krijgt op zijn ruime vergoeding voor zijn werk als Kamerlid ook nog wachtgeld. Een beetje gek, aangezien Dijkhoff dus een nieuwe baan hééft, en totaal niet hoeft te sappelen in die positie. Maar ja: de VVD heeft de staatskas ontgrendeld, dus een beetje VVD’er gaat er in zitten graaien dan ook. En Klaas Dijkhoff? Die is méér dan slechts een beetje VVD’er, zo leren we van De Volkskrant vandaag:

“Omdat de VVD’er tijdens Rutte II tweeënhalf jaar staatssecretaris van Asiel en kortstondig minister van Defensie was, kan hij drie jaar en twee maanden zijn salaris als Kamerlid ophogen naar bewindspersonenniveau. Vooral het amper vier weken durende ministerschap van Dijkhoff pakt voor hem voordelig uit: anders had de VVD’er zes maanden minder wachtgeld gekregen en een lagere vergoeding.

Dijkhoff incasseert nu circa 37.000 euro per jaar aan wachtgeld, tot en met juli 2019 was dit in totaal 66.000 euro, zo valt op te maken uit documenten die de Volkskrant heeft opgevraagd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.”

Volgens de VVD’er is de uitkering “uitgesteld loon”, wat natuurlijk klinkklare onzin is. Wachtgeld is er zodat ex-politici niet meteen in de bijstand belanden. Dit moet zorgen dat politiek talent ondanks de ietwat onzekere arbeidsomstandigheden tóch voor het ambt als Kamerlid of minister kiest. Maar als je vanuit het kabinet direct weer plaatsneemt in de kamerbankjes, zonder ook maar één dag downtime? Ja, dan heb je dat wachtgeld evident niet nodig. Dan ben je gewoon aan het graaien uit de staatsruif.

En zeker voor een partij die de belastingen fors verhoogde en flink veel offers van Nederland vroeg uit naam van gezonde overheidsfinanciën, zou dat dus echt niet moeten doen. Sterker nog: het is walgelijk hypocriet gedrag. De VVD verdient het nu om hun allerlaatste restje geloofwaardigheid te moeten laten varen. Bah!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. EU kok

  Quote: Klaas Dijkhoff, die bovenop zijn ruime uitkering als fractievoorzitter
  .
  Tim heeft er duidelijk zin in vandaag.

 2. Anne Sophe Schillersdorf

  Vraagje: is water nat?

  Zelfde soort vraag als of een VVDer graait en corrupt is. Weten we dat ook weer :). NEXT

  1. FJ

   Fijn, dat je dat vindt, maar blijkbaar het hele stuk niet gelezen of kwam het links niet zo goed uit?
   Groen Links Dikskon het ook niet laten, want ze was dat hoge salaris toch gewend.
   Ja, normale mensen hebben die keus niet, of werken voor het geld dat je krijgt of voor minder in de WW.

   Wat zou er nu fout zijn aan politici.

   Kort: Ze zitten er alleen voor zichzelf en wij idioten zorgen er ook nog voor dat ze gekozen worden.

   1. Nep

    Nou nou, voor dat geld hoef je het echt niet te doen.
    Elders krijg je meer betaald.

 3. debontereus

  Tja maar eens te meer blijkt dat dit kabinet afgezet dient te worden .
  Ook dijkhof is niet veel beter als onze mp pinokkio .
  Wat komt er nog meer uit de toverhoed van de VVD?
  Dat ze creatief zijn is nu wel duidelijk.

 4. Rammstein

  Een VVD’er heeft geen moraal. Zijn enige ijkpunt in deze kwestie is: het is wettelijk toegestaan om te graaien, dus ik doe het.

  1. Jumping

   Prachtig toch.

   De VVD is er achter gekomen, dat de kopschopjeugd en de plunderjeugd, volledig onder hun regeringsverantwoordelijkheid is opgegroeid.

   Het Ruttekartel, is de doodsteek voor de Nederlanders met één paspoort.

   RUTTUP EN NEXIT.

 5. Watcher

  Wat een links gezeik.
  De beste man krijgt een baan aangeboden die minder betaalt dan de vorige.
  Gewoon een wettelijke aanvulling, niks mis mee.

  1. EU kok

   Is u niet meerdere malen verzocht hier niet met feiten aan te komen?

  2. Nep

   Precies Watcher, ze zijn jaloers op die paar Euro’s. Ze verdienen denk ik niet meer.

 6. Kretoloog

  Moreel is Dijkhoff totaal verrot. Dat was al heel snel duidelijk. Namelijk toen hij als staatssecretaris zijn chauffeur bevel gaf door te rijden terwijl er een vrouw voor zijn auto stond. Gevolg: Vrouw zwaargewond, chauffeur kreeg de schuld, Dijkhoff speelde vermoorde onschuld.

  Wat ik me afvraag: wat vinden de echte liberalen hier nu van: Mensen als Wiegel, Bolkenstein en Weisglas. Die moeten zich toch dood ergeren aan zo’n patjepeeër als Dijkhoff?

  1. Wesley Benbow

   Oud-bewindslieden van PvdA en D66 maakten niet gebruik van dit recht op aanvullend wachtgeld.
   Ook interessant om te vermelden.

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    VVD D’66 PvdA = een pot nat.

    1. Rammstein

     Voor de verandering ben ik het een keer met je eens, sopje. Sterker: het is een georganiseerd misdaadsyndicaat.

     1. Kretoloog

      Ik ben het er niet mee eens. De kamerleden Asscher en Ploumen, beiden minister in Rutte 2, hebben wel afgezien van hun ‘recht’ op aanvullend wachtgeld. Bij deze PvdA-ers is er gelukkig nog wel een besef van wat fatsoenlijk gedrag inhoudt.

  2. Wesley Benbow

   “ Namelijk toen hij als staatssecretaris zijn chauffeur bevel gaf door te rijden terwijl er een vrouw voor zijn auto stond.”

   Bizarre beschuldiging.

   1. Meriadoc Brandebok

    De auto reed pas door, nadat de vrouw door de politie was verwijderd. Deze beschuldiging slaat inderdaad nergens op.

 7. Scheve Tinus

  NEGEER DE TROL!

 8. Hendrik_Groen

  Toch wel een goeie krant de Volkskrant. Anders was de DDS er ook niet achter gekomen…

 9. Jumping

  Inderdaad Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm

  RUTTUP EN NEXIT.

 10. Michael M

  Op nu.nl vinden de meesten dat daar reageert op het artikel terecht dat Klaas Dijkhoff dat geld ontvangt omdat hij er hard voor werkt. Je kunt er al uit opmaken dat de meeste reacties van VVD stemmers zijn en veelal zelf met veel geld. Dus iemand dat niet meer dan 1700 euro per maand netto verdiend om 45 uur in de week van smorgens vroeg tot in de avonduren zijn handen en voeten moet gebruiken bij hand en spandiensten wil gaan vergelijken met personen dat alleen zijn kaken op en neer beweegt? Nee, dat gaat er bij mij niet in. Grotendeels van de bevolking levert nog steeds in, komt nauwelijks rond, profiteert niet van de economie behalve de bedrijven en multinationals dan moeten de kamerleden het juiste voorbeeld geven en het geld inleveren maar dat doen ze blijkbaar niet want Sinterklaas bestaat dus echt, behalve bij de rijken en binnen het kabinet.

 11. Anne Sophe Schillersdorf

  Dit is Klaas Dijkhoff

  Ik citeer:

  “VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft zich allesbehalve populair gemaakt met zijn optreden in BNNVARA-documentaire ‘Terug naar Je Eige Land’. De Bredase politicus reageerde volgens honderden kijkers ‘schaamteloos’ en ‘onmenselijk’ op een 9-jarige jongen die vreest een uitzetting naar Irak niet te overleven. ,,Ja, dus?” De fractievoorzitter was vanavond onbereikbaar voor commentaar.”

  Bron: AD

  We hebben het hier over een koude , gevoelloze en gewetenloze hork. Precies wat je van een VVDer zou verwachten

 12. musicmaniac

  Het einde van de VVD komt langzamerhand in zicht. Bij de volgende verkiezingen is Nederland helemaal versnippert en moeten zes of zeven linkse partijen een coalitie vormen. Dat wordt geheid een zooitje. Gaat het dus niet worden. Dan toch maar liever een coalitie van PVV, FvD en een eventuele derde partij!

 13. Tman

  Klaas Dijkhoff heeft vaak gepraat met Baudet, stapt in 2021 over naar rechts!
  Links vindt hij een huilerige beerput geworden, zonder effectieve politieke daadkracht!

 14. claus

  Tegenwoordig worden realistisch denkende politici gedemoniseerd en weggezet als nazi, de linkse hysterie verwordt tot massale maniakale schizofrenie!

  1. Kretoloog

   Doe niet zo idioot, claus. Graaien heeft niets met links of rechts te maken. Het zit gewoon in het persoonlijke karakter van een mens of hij/zij het wel/niet doet.

   Dijkhoff heeft een verrot karakter. Maar dat was al eerder bekend. Vraag maar aan de bewoners van Oranje, vraag maar aan die aangereden vrouw, vraag maar aan Wim Eijk, vraag aan Egbert Dijkgraaf.

 15. Duckday

  Stem PVV of FvD Daarna N exit
  Wat heeft de EURO en EU nu bijgedragen aan welvaart werkgelegenheid voorspoed voor de normale man vrouw in Nederland De huidige politiek verkoopt alles aan buitenlandse bedrijven We zijn een afvalbak van europa geworden dank zei dit kabinet die blijft zitten door HOOGMOED Waanzin en belast op macht en lak hebben aan de bevolking eigen ik eerst zij vullen hun zakken en plunderen de kas Leugens en bedrog Zij waaien met alle winden mee als men maar kan blijven zitten Er blijft niks meer over in dit land
  Stem eens PVV of FvD slechter dan nu kan niet laat U niet gek maken probeer het eens
  Het Moraal is gewoon ver te zoeken in dit land De politiek is gewoon verrot

  1. Wesley Benbow

   “ We zijn een afvalbak van europa geworden dank zei dit kabinet die blijft zitten door HOOGMOED Waanzin en belast op macht en lak hebben aan de bevolking eigen ik eerst zij vullen hun zakken en plunderen de kas Leugens en bedrog”

   Taalkundig hoogstandje!

   🙂

   1. Tman

    wesp:
    Applaus voor de docent Nederlands, groep 3 BO!

    1. Vlaswiek

     @Tman: Ik adviseer je om de aandoenlijke volledig te negeren, velen gingen je voor en de resultaten zijn reeds meetbaar!

   2. Abraham50

    We zijn een afvalbak van Europa geworden.
    Reactie van het kabinet: dank.
    Zo heb ik de zin gelezen, dat het kabinet in het verleden ‘dank’ zei.

 16. Timber

  2 uitkeringen en salaris uit loondienst?

  Waarom doet de belastingdienst niks?

 17. Mart

  En maar met het stroopvingertje naar de z.g ”bananen republieken” wijzen.Of brusselse praktijken onder de elleboog gekregen….

  1. Mart

   IK hoor al vele jaren dat de ”dekkingsgraad” van mijn kleine pensioentje niet geschikt is om er wat bij te doen,De ABN-AMRO heeft ons ”buiten EU wonenden opgezegt met het gevolg hoge Swift kosten om het toch binnen te halen…..vroeger haalde ik het met mijn ”wereldpas” zo uit de geldautomaat.Het wordt steeds minder voor ons ”Pensionados”.

 18. Pescador

  Als ik de zak krijg kan ik van de straat vreten , als die landverraders ontslag krijgen krijgen ze wachtgeld, wachten waarop opeen superbaantje wat zich enkelejaren later michien wel komt aandienen. Opknopen die gasten

  1. Vlaswiek

   “Opknopen die gasten”

   Rutte gaat dit niet volhouden, hij gaat stranden in het zicht van de haven!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.