2020: Kies je identiteit of er wordt voor je gekozen

We lijken met z’n allen steeds verder uit elkaar te drijven als samenleving, voor zover die überhaupt nog bestaat. Hokjesdenken, framing, groepsidentiteiten, ‘wij tegen zij’-denken en dat allemaal met het gelijk aan jouw zijde. Dat is wat het jaar 2020 ons zal gaan brengen.

Kritisch individu
Ik kan mij nog een tijd herinneren waar mij (als klein jongetje) door zo’n beetje iedere volwassene werd verteld dat ik nooit zomaar met de menigte mee moest gaan. Kritisch nadenken, reflecteren op je eigen handelen, ‘als Pietje van de brug springt, spring jij er dan achteraan?’ en vergelijkbaar advies dat het duidelijke doel had om een zelfdenkend individu met karakter van mij te maken. Het had slechter kunnen eindigen wat dat betreft.

Naarmate ik ouder werd en van de middelbare school naar het hbo, de universiteit en weer terug naar het hbo kachelde, begon mij het één en ander op te vallen. Kritisch nadenken werd wel over gesproken tijdens de lessen maar leek niet echt meer tot uiting te komen. Klasgenoten waren in hun verslagen misschien wel kritisch, dat weet ik niet, maar discussies werden niet of nauwelijks gevoerd. Tenzij het voor punten was natuurlijk.

Wanneer er een discussie op gang leek te komen gebeurde er bijna altijd wat vreemds. De vragen: ‘Is dit belangrijk voor het tentamen?’, ‘Kan dit later? Ik moet de bus halen!’ en ‘Oh mijn god, waarom wéét jij dit?’ vlogen mij met enige regelmaat om de oren. Het behalen van het papiertje leek belangrijker te zijn geworden dan het zijn van een kritisch denkend individu. En daarmee wil ik mezelf niet boven mijn (oud-)klasgenoten plaatsen hoor. Ik kon zelf ook zo zijn. Altijd maar kritisch denken houdt bijna niemand vol en maakt het er ook niet altijd leuker op. De kans is zelfs behoorlijk groot dat het te moeilijk wordt, je afgeleid raakt of het je ongelukkig maakt. Op sommige vlakken voldoet een simpele weergave van de realiteit nou eenmaal en is het wel goed zo.

Gemakzucht
Maar daar lijken we tegenwoordig wel héél makkelijk aan toe te geven, nietwaar? ‘Met jou hoef ik niet in gesprek want jij bent rechts’ en ‘krijg jij eerst maar eens wat levenservaring…’ zijn gemakkelijke zinnen om iemand mee af te wimpelen en je eigen gelijk te bevestigen. Echt in gesprek gaan en daarmee het risico lopen op de mogelijkheid dat jíj ernaast zit is al eng genoeg. In een drukke wereld als die waarin wij leven, komt nog eens bij dat je al heel snel ‘wel wat beters te doen hebt’ dan goed uit te zoeken wat voor argument nou hout snijdt. Dat kost te veel tijd en levert niet perse iets op. Doet het dat wel, dan loop je weer het eerder genoemde risico. Dus waarom veel tijd kwijt zijn aan het doorgronden van een onderwerp als je erdoor tot het besef gaat komen dat je er naast zit? En wanneer dat zo is, ben jij waarschijnlijk de enige in je omgeving die met dit besef rondloopt terwijl iedereen om je heen de ‘mainstream-mening’ eindeloos blijft herkauwen. Je hebt vast geen zin in sociale uitsluiting dus wil je ook niet telkens anderen opzadelen met jouw nieuw gevonden kennis. Hartstikke logisch dus dat zo weinig mensen echt de moeite willen nemen.

Wie niet voor is, is tegen
Maar daardoor zien we wel allerlei ideeën, beleidsvoorstellen, en pseudofilosofische onderbouwingen daarvoor, de kop opsteken. Een vrouwenquotum hier, ‘onbewust racisme’ daar, de angst voor de ‘alt-right’ en idioterie zoals het stoken van hout in een biomassacentrale ‘groen’ noemen, terwijl hout in de open haard vervuilend is. Afhankelijk van het onderwerp mág je er zelfs eigenlijk niet eens meer tegen zijn. Mensen die vinden dat feminisme doorgeschoten is en zichzelf om die reden geen feminist noemen, bijvoorbeeld. Bij links vinden ze kernenergie bijvoorbeeld ook zo’n taboe. Bij zulke onderwerpen zie je vrij snel hoe de versimpelde weergave van de werkelijkheid zélf als werkelijkheid wordt gezien, een dogma. De Amerikaanse media vlak voor Trump president werd is misschien nog wel het beste voorbeeld hiervan.

Eigenlijk zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor het tegengaan van deze bubbels en zouden we altijd in het achterhoofd moeten houden dat je er zelf naast kunt zitten. Dat een ander misschien iets weet dat jij niet weet en dat het niet erg is om hiervan te leren. Doen we dit niet, en dat is wel het makkelijkste, dan drijven we alleen maar verder uit elkaar en raken we geïsoleerd in onze eigen bubbels. Links tegen rechts, Randstad tegen platteland, man tegen vrouw en arm tegen rijk. De tegenstellingen zijn nu al praktisch eindeloos… Maar wie durft dit te doorbreken?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Lefty

  In ieder geval niet op politici stemmen die overal een panklare oplossing voor hebben. Die
  bestaat niet, tenzij je de pech hebt in een dictatoriale staat als Noord-Korea te leven.

  1. weer opnieuw

   daarom , stem sociaal , stem PVV , wat de rest van het partijkartel gebracht heeft kunnen we dagelijks aanvaarden !

   We zijn al verworden tot Korea een de Noordzee, sleepwet en de omgedraaide bewijslast bij de fiscus , Marrakech en EU zijn mooie voorbeelden van het dictatoriale partijkartel.

   Dus inderdaad boycot het partijkartel want de tijd van geef ze toeslagen en subsidies is voorbij.

   1. Lefty

    Dan moet je inderdaad op de PVV stemmen, en wordt het alleen maar erger.

    1. weer opnieuw

     ach gut , malle pietje zijn glazen bol is al tijden defect en het wordt het alleen maar erger. Tegen zoveel argumentatie kan geen mens op.

     stem sociaal , stem PVV

  2. Blitzkrieg

   Lefty : Volgende keer dan maar geen klavert stemmen, voor 11000 miljard euro heeft ook hij heeft vast en zeker een panklare oplossing voor een probleem waarvan je niet eens wist dat je het had.

   1. Tony Faas

    ” (…) waarvan je niet eens wist dat je het had.”

    En die niet bestaan.

    1. Original NL

     …..en die de mensheid zeker niet gaat ‘ oplossen’.

   2. Lefty

    Ik stem geen Klaver. Over welk probleem heb je het ?

    1. weer opnieuw

     malle pietje speelt weer dommerdje , kan ie erg goed om vervolgens te gaan zeuren dat ie geen antwoord krijgt.

    2. Lefty

     Sterker nog, ik stem blanco en woon als werkende geboren blanke Nederlander (is dat genoeg zo?) in een overwegende met getinte huidskleur bevolkte buurt.
     Daar gebeurt wel eens wat. Sommige problemen moet je aanpakken, maar ik lig er niet wakker van, tenzij je naar dat langs de lijn gebleer van Wilders en Baudet luistert. Maar die hebben alleen fantoom oplossingen.

     1. Blitzkrieg

      Lefty : Je stemt wit, blank mag niet meer.

     2. weer opnieuw

      quote maar ik lig er niet wakker van, end

      typisch links ontwijk gedrag, als ze de buurman zijn hersens inslaan jammer dan . Vervolgens mogelijke oplossingen of openingen tot verandering in gedrag bestempelen als fantoom oplossingen. Zelf niets bijdragen aan de maatschappelijke problemen maar anderen de maat nemen gaat uitstekend.

      verachtelijk links wegkijk gedrag malle pietje

 2. ikweetwatikwil

  Maar wat wil je door breken. Als iemand zegt die massa immigratie doet ons de das om en de ander zegt ,die mensen zijn zielig die moet je opvangen , dan sta je lijnrecht tegenover elkaar. Het enige wat je dan kunt doen is afwachten . Dat is natuurlijk foute boel.
  Laat je stem klinken zonder het gevaar te lopen dat je overhoop geschoten of gestoken wordt. En dat mankeert er nog wel eens aan. Een Wilders die niet zonder beveiligers op pad kan. Het is te zot voor woorden. Nogmaals, hoe wil je dat doorbreken.

  1. Tony Faas

   Het maakt niet zoveel uit hoe je er naar kijkt. Ieder jaar komen er gemiddeld 50.000 immigranten ons land binnen en die zul je moeten betalen. Die kosten worden onhoudbaar!

   1. weer opnieuw

    daarom stem sociaal , stem PVV

    Weg met die dobbernegers uit veilige landen die hier de boel leegvreten en niet terug te sturen zijn. Het roer moet om !

   2. Willem Bever

    Als klaver en jetten hun pinpas even geven geen problemen mee

  2. weer opnieuw

   Al zouden die mensen zielig zijn dan nog moet je realistisch kijken naar de gevolgen van je beleid. Dat verdomd het linkse deug volk dus en daarmee zadelen linkse deugmenschen de maatschappij met onoverkomelijke problemen op. Als je over die problemen wil praten ben je een racist en een nazi.

   Dus inderdaad , als iedereen gaat stemmen die nu de pijn voelt van rutte en zijn struikrovers mag en kan je zeggen dat je er wat aan gedaan hebt. Als iedereen die nu thuis blijft gaat stemmen is Wilders de grootste partij van Nederland

   stem sociaal , stem PVV , dat kan je eraan doen

  3. Lefty

   Dat kun je alleen doorbreken dmv brede internationale samenwerking. Een korte termijn oplossing is er niet.

   1. weer opnieuw

    blabla bladiebla bla , malle pietje laat weer een scheet

    directe oplossingen zat , stem sociaal , stem PVV

 3. Jumping

  Prachtig in navolging van Noorwegen, gaat Nederland waarschijnlijk een suikerbelasting invoeren.

  Betutteling van de bovenste plank, het gaat goed in dit keiverotte Nederland.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. weer opnieuw

   ach ,
   *tabaksbelasting
   *vetbelasting
   *suiker belasting
   *frisdrank belasting
   * co2 belasting
   * eco belasting
   *brandstofbelasting
   *alcohol belasting

   en over alle belastingen uiteraard 21% btw. Hoelang laten we ons nog beroven door de struikrovers

   De luchtmeter in je strot is onderweg.

 4. Mar

  “Met jou hoef ik niet in gesprek want jij bent rechts’ en ‘krijg jij eerst maar eens wat levenservaring…’”

  Wat dat betreft is het hier op DDS ook veranderd. Links wordt verketterd en een gesprek hebben lukt amper meer omdat de vooroordelen je om de oren vliegen.

  De tijd van het midden is voorbij en dat is juist de doodsteek voor een discussie of een gesprek.

  1. weer opnieuw

   moet je het is een keer op inhoud proberen selectieve jankerd. Links wordt verketterd door het onterechte sentiment wat ze bij elk onderwerp ter tafel brengen in plaats van objectieve argumenten uitwisselen.

   In heel veel discussies is er slechts 1 objectieve waarheid en 100 subjectieve meningen. Linkse klabakken lopen graag weg voor de objectieve waarheid en grijpen zich vast in het sentiment met hun selectieve gevoel. Dan is het dus inderdaad einde discussie

  2. Blitzkrieg

   Mar : Aan mensen die beweren dat er 72 genders zijn ga ik mijn tijd niet verdoen.

 5. EU kok

  In verband met de feestdagen hebben de redacteuren enkele filosofische, niet tijdgebonden artikelen geschreven.
  Mogelijk morgen weer artikelen binnen 24 uur na een gebeurtenis

  1. weer opnieuw

   blabla bladiebla , bla bla , cockje laat weer een windje

 6. ZiggyStardust

  Tip: delete al je social media accounts, wees gewoon wie je wil zijn, en voor alles: blijf trouw aan jezelf. Laat je niets aanpraten, wees kritisch, en Epstein didn’t kill himself.

 7. Raspoetin

  Weet u wat mij opviel tijdens mijn lagere schooljaren?
  Dat we les kregen over dure regen, en wanneer ik hierop doorvroeg, ik telkens een stamelend antwoordt kreeg, dat me niets vooruit hielp.

  Ook viel het me op dat de leerkrachte van het zesde studiejaar net voor de middagpauze de klas vertelde dat een ‘derde geslacht’ niet voor te stellen was.
  Ik wilde zeggen: “gedachteloos,” maar hield wijselijk mijn mond.
  Omdat ik niet begreep wat het nut ervan was om dit aan de klas te vertellen, had ik besloten deze woorden te onthouden, in de hoop dat het later wel duidelijk zou worden.

  Het is me ondertussen zeer duidelijk geworden, de transgenderie was toen al in opmars.

  1. Raspoetin

   ‘Zure’ Verdomme zeg! Ipv dat dat toetsenbord-woordenboek mij helpt, lijkt het alleen maar tegen te werken.

   1. Raspoetin

    Ik wilde zeggen: “geslachtloos.”

  2. Lefty

   Je hoort niks meer over zure regen omdat de mondiale uitstoot van SO2 met 85% is teruggebracht.

   1. Lefty

    Sorry, op Europees nivo.

 8. Lefty

  @weer opnieuw : Volgens mij projecteer je je eigen maatschappelijke ontevredenheid of psychische problemen op maatschappelijke zaken die je niet groter of kleiner moet maken dan ze zijn, zoals Baudet en Wilders doen. Misschien moet je een pilletje nemen, dan slaap je wat beter. Of neem er honderd, dan ben je van alle ellende af.

  1. weer opnieuw

   misschien moet jij een cursus begrijpend lezen gaan volgen stront vlek , schakel je scr*pt maar weerin

 9. Sharktyricon

  Alleen al kijkend naar de comments onder dit artikel moet ik de trieste conclusie trekken dat ’t hier ook behoorlijk zoeken is naar een fatsoenlijke discussie. Als mensen geen voorstander zijn van het anti migratie beleid van PVV of FvD zijn het linkse wegkijkers die ongeacht of ze links zijn of het gewoon niet met die partijen eens zijn uitgesloten, genegeerd of geschoffeerd.
  Ook hier regeert het groepsdenken (ookal is het een klein groepje met een afwijkende mening van de mainstream) en dat creëert hetzelfde als het mainstream denken wat zo wordt verafschuwd.

  Durf eens buiten je hokje te kijken en te beseffen dat niet alles zo zwart wit is als de politiek je laat denken.

  1. Lefty

   @Sharktyricon “Durf eens buiten je hokje te kijken en te beseffen dat niet alles zo zwart wit is als de politiek je laat denken.”

   Dat is nu precies wat ik bedoel, maar dat begrijpen boze mensen niet.

   1. Lefty

    Maar ik vind het wel leuk om ze een beetje te sarren.

    1. weer opnieuw

     das bekent malle pietje , daarom neemt niemand je linkse drammelodietje serieus

     stem sociaal , stem pvv

    2. Bosche draak

     @lefty
     En juist omdat je zo’n sarrend stuk ongeluk bent kan je van iedereen hier het heen en weer krijgen.

     Dus bewaar je verontwaardiging maar voor je billenmaatjes stokend stuk ongedierte!

  2. weer opnieuw

   sharky geeft precies de reactie die de maatschappij in de problemen brengt en alles onbespreekbaar maakt.

   Zijn er onoverkomelijke problemen op het migratie vraagstuk ? denk hierbij ,

   * beperkte ruimte (nl is maar 33000 km2)
   *hebben we woningen beschikbaar
   *hebben we banen beschikbaar
   *zijn de migranten op rooftocht of willen ze meedraaien

   Inderdaad probeer eens buiten je hokje te kijken en oplossingen te zoeken voor de onhoudbare stroom gelukszoekers. De migratie moet stoppen omdat de gevolgen niet te beheersen zijn. Zullen we daar eens een discussie over starten zonder iemand uit te maken voor domme pvv tokkie , nazi of racist ?

   slechts linkse adepten doen of er geen problemen zijn en weigeren discussie op argumenten ! migratie is een uit de klauwen gegroeide linkse hobby gestoeld op de waan en het sentiment van de dag.

   1. Lefty

    Ik heb niet gezegd dat er geen problemen zijn, maar maak er geen drama van.

    1. weer opnieuw

     je bent niet lekker in je bovenkamer sukkel , Als je genoemde feiten niet wenst te herkennen als grote maatschappelijke problemen moet je weer fijn onder je steen kruipen maar je loopt kennelijk enkel wat te zuigen en te sarren hufter

     1. Lefty

      Wat is het maatschappelijk probleem dat u direct ondervindt? . Woningnood? Drenthe, Overijssel, Groningen en Friesland staat helemaal leeg. Werk? Werkgevers staan te springen om mensen. Te veel inmigranten? Ze vormen een onderdeel van het woningtekort, maar zeer zeker niet het grootste. Misschien moet u zich realiseren dat mensen, (vooral vrouwen en kinderen) niet voor niks hun leven wagen om hierheen te komen. Daar zitten ook rotte peren tussen, en de figuren die bootvluchtelingen voor veel geld hierheen transporteren en laten verdrinken zijn criminelen, maar scheer niet alles over een kam. De gemiddelde PVV /FvD kiezer zal dat niet bommen. Als u zich daar ons schaart bent u in mijn optiek een behoorlijk egoïstisch individu. De PVV en FvD ontkennen ook het klimaatprobleem . Lekker makkelijk. 95% van alle klimaatwetenschappers wereldwijd zijn het erover eens dat het goed fout gaat. Die wetenschappers hebben daar geen enkel politiek of commercieel belang bij. Je kunt wel vragen stellen bij de aanpak van de huidige Nederlandse regering. Als landen als China en Amerika niet meedoen kun je wel inpakken. Kortom: Nederland is geen eiland. Dat is veel te simpel. Denk een beetje holistisch man.

 10. Willem Bever

  Door wel gewoon snoep/suiker te eten om maar even actueel te zijn

 11. Rechtsaf

  Identiteit? dat is tegenwoordig een raar iets omdat menselijke referenties volledig uit de klauwen lopen.
  Tegennatuurlijk relaties zijn abnormaal maar word beschouwd als normaal, als jongen je gedragen als meisje is abnormaal maar wordt beschouwd als normaal, de leugen “ik zit in een verkeerd lichaam” is abnormaal maar wordt beschouwd als normaal, het is liefdeloos om kinderen/volwassenen anders te identificeren dan dat ze biologisch zijn…

  En politiek gezien is het b*llsh*t daar hangt je identiteit niet vanaf…

  1. Sharktyricon

   Wat zijn “tegennatuurlijke” relaties? Doel je daarmee op homoseksualiteit? Sorry maar er is langgeleden aangetoond dat homoseksualiteit ook onder andere diersoorten voorkomt dus zolang je niet gelooft in de christelijke schepping is daar weinig tegennatuurlijks aan, ook omtrend het gender verhaal blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat mannen of vrouwen die met gender problematiek te maken hebben vaak de hersenopmaak van het andere geslacht hebben wat de gevoelens verklaart. En ja ik heb het gezegd de opmaak van de hersenen van man en vrouw verschillen

 12. Bes Tolen

  Lefty is niet voor niets in de wereld, vindt hij of zij blijkbaar. Maar vergoeilijken van totaal opgedrongen falend beleid kan alleen maar tot grote rampen leiden. Hij ontkent de gevolgen van de komst van miljoenen vreemdelingen, die ongeoorloofd hier zijn en nog komen door talrijke hulp waaronder gesubsidieerde, grote blijvende schade berokkenen. De wereld wordt er hier alleen maar slecht van en daar niet beter want de problemen wenst men daar niet op te lossen. Gesteund door werkelijke criminelen waaronder het Vaticaan dat al zoveel op haar geweten heeft, nou dat geweten heeft het Vaticaan niet echt. Met al haar oorlogen met genocides. Met al haar afleidingen, die nog altijd de politiek zoals ook nu in Amerika sterk beïnvloeden. Met haar immense geldmacht, de veruit grootste in de wereld, die de verbondenen vormen. Met al haar slaven, dienstbare gelovigen geïndoctrineerd met opgelegde psychose, met de vaste dienstverlenende grote groepen die daar niet voor uit komen maar vaak wel in de praktijk bevoordeeld worden, alle staatssteun, de controle op wat ook en in het bijzonder het perswezen met haar misvorming, misleiding en laster. Alles waar geen draad van goed is.

 13. Bullshit15

  Lefty u heeft heeft het niet begrepen in u volgt het nieuws niet als u op de hoogte bent van het nieuws dan weet u dat wij nederlanders al in een dictatuur leven dankzij Wilders is er gelukkig nog tegenspraak zonder Wilders hoefde jij hellemaal niet meer na te denken dan word er voor je gedacht maar ik begrijp dat jij dat niet erg vind stem daarom gerust d66 dan word het een dictatuur

  1. Lefty

   Onder een dictatuur versta ik: geen vrijheid van godsdienst (ik ben zelf atheist) verbod kritiek te leveren op de regering op straffe van celstraf, doodstraf en marteling. Een uitreisverbod, en een verbod op vrijheid van meningsuiting in het algemeen. Dit alles zie ik in Nederland niet. Wel is in Nederland het BTW tarief absurd hoog i.e. we worden we financieel uitgezogen. Dat wordt onder Wilders niet beter omdat zijn oplossingen niet realistisch zijn en hij altijd een coalitie moet vormen of moet gedogen. Hoe dat bij Wilders uitpakt hebben we in het verleden gezien.

   1. Lefty

    En nog even voor de duidelijkheid aan alle PVV fans hier: Ze zeggen altijd dat Wilders opkomt voor de gewone man. Dat is gelul. Wilders kijkt neer op de gewone man, net zoals iedere rechtse politicus. Tegenwoordig is hij slim genoeg om dat niet meer te zeggen, maar vroeger zei hij het wel. Toen Wilders in 2005 bij de VVD vertrok schreef hij: “Een omvangrijk en gedetailleerd uitgewerkt stelsel van uitkeringen, subsidies en voorzieningen heeft veel burgers afhankelijk gemaakt van een overheid die als een moedertje waakt over haar kinderen die bij het minste of geringste ‘zwak’ of ‘behoeftig’ werden verklaard.”

    Met andere woorden: ben je werkloos? Dan vindt Wilders je afhankelijk. Je moeder in de bijstand: zwak, volgens Wilders. Je opa in de AOW? Een loser.

    Het blijkt ook uit de manier waarop zijn partij stemt. De PVV stemt het meest mee met de VVD, CDA en SGP. Dat zijn allemaal partijen die niet bepaald partijen die opkomen voor de mensen die het moeilijk hebben. Om een paar voorbeelden te geven:

    Wilders stemde tegen extra geld voor de zorg, en voor meer marktwerking
    Hij stemde voor de verkoop van sociale huurwoningen
    Hij stemde tegen hogere belastingen voor de rijken
    Hij stemde voor het verlagen van de huurtoeslag
    Zijn partij stemde voor privatisering van de busmaatschappijen
    Wilders doet dus voor de camera’s alsof hij iets geeft om de gewone man, maar zodra hij in de Tweede Kamer moet stemmen, blijkt hij een VVD’er in vermomming te zijn.

    En natuurlijk: Wilders zei dat hij Rutte 1 opgeblazen had vanwege de AOW, maar inmiddels is duidelijk dat hij loog. Het ging niet om de AOW, het ging om zijn favoriete onderwerp: vluchtelingen pesten. Vergeet bovendien niet dat hij z’n belofte om de AOW-leeftijd niet te verhogen binnen een dag brak.

    1. Rechtsaf

     VVD recent in opspraak.
     Anne-Wil Duthler (Eerste Kamerlid)
     Reden: Ethische grens overschreden: gestemd over een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen. – 24 september 2018

     Stef Blok (Minister van Buitenlandse Zaken)
     Reden: Controversiële uitspraken over integratie en de multiculturele samenleving – 18 juli 2018
     Vonnis: Blok weet na een lang debat een motie van wantrouwen te overleven en mag blijven – 5 september 2018

     Marcel Houtzager (Hoogheemraad)
     Reden: Verspilling belastinggeld (€50.000,-) voor afscheid collega – 19 maart 2018
     Status: Hij zou voor royement voorgedragen maar over de status hiervan is niets bekend.

     Wybren van Haga (Kamerlid)
     Reden: Discutabele reputatie als woningverhuurder. – 11 februari 2018

     Tijdlijn opstappers
     4 januari 2019 22:10
     Burgemeester Purmerend zegt VVD-lidmaatschap per direct op vanwege ‘visie op de samenleving’
     22 november 2018 23:07
     Burgemeester Assen zegt VVD-lidmaatschap op uit onvrede over partijkoers
     17 oktober 2018 19:41
     VVD-raadslid Winterswijk Tom van Beek stapt op na integriteitskwestie
     6 september 2018 19:45
     Raadslid stapt uit VVD-fractie Haarlem en neemt zetel mee
     30 augustus 2018 12:42
     VVD-Kamerlid Han ten Broeke stapt op vanwege relatie met medewerkster
     17 april 2018 05:30
     VVD’er Almere blijkt pornohacker
     23 februari 2018 14:05
     Jeroen Hatenboer stopt met onmiddellijke ingang als wethouder van Enschede
     21 februari 2018 16:25
     Handtastelijke burgemeester Stefan Huisman van Oosterhout nu officieel ontslagen en uit de VVD gezet
     21 februari 2018 10:41
     In opspraak gekomen Deventer raadslid Carmen Hunger stapt per direct op
     16 februari 2018 13:11
     Burgemeester Huizen stapt op vanwege grensoverschrijdend gedrag
     13 februari 2018 17:04
     Zijlstra stapt op vanwege leugen over ontmoeting met Poetin
     25 januari 2018 20:50
     Kandidate VVD Deventer van kieslijst vanwege werkstraf
     4 december 2017 15:32
     Bestuurslid VVD Leeuwarden weg na tweets over ‘neger fascisten’
     3 oktober 2017 21:02
     Minister Hennis treedt af na vernietigend Mali-rapport
     18 mei 2017 14:11
     Henry Keizer treedt af als VVD-voorzitter
     26 januari 2017 20:04
     Minister Van der Steur treedt af na felle kritiek in debat Teevendeal
     12 december 2015 17:04
     Van Miltenburg weg: ‘discussie rond mij doet ambt geweld aan’
     2 april 2015 20:51
     Omstreden politicus Jos van Rey uit VVD gezet
     1 april 2015 12:26
     Breuk in VVD-fractie Eemnes – Raadslid Willem van den Berg uit de fractie gezet
     24 maart 2015 10:50
     VVD-Kamerlid René Leegte stapt op vanwege omstreden nevenfunctie
     10 maart 2015 14:21
     Ook VVD-fractielid De Kruif stapt op
     9 maart 2015 21:48
     Opstelten en Teeven stappen op
     27 februari 2015 11:45
     VVD’er Mark Verheijen stopt als Kamerlid na ophef om integriteit
     29 januari 2014
     Staatssecretaris Weekers treedt af

     1. Rechtsaf

      8 jaar Mark Rutte samengevat in 8 glasharde leugens.

      1. Om te beginnen met de klassieker ‘geen cent meer naar Griekenland’. Enfin u weet hoe dit verder afliep. pic.twitter.com/l5tp3j8QD0

      2. Kent u die mop van iedere werkende Nederlander die € 1.000 zou krijgen?

      Dit grapje zou gefinancierd worden door bezuinigingen op ambtenaren, subsidies en ontwikkelingssamenwerking.

      Die € 1.000 kwam er niet, net zo min als de beloofde bezuinigingen. Integendeel…. pic.twitter.com/J8S6vArdaC

      3. De hypotheekrente-aftrek stond als een huis bij de VVD en Rutte. Dan weet de goede verstaander eigenlijk al voldoende… pic.twitter.com/FmrCiC2O03

      4. ‘Windmolens draaien op subsidie’ wist Rutte jaren geleden al toen ie nog niet gecorrumpeerd was door de groene lobby. Tegenwoordig is ie de grootste pleitbezorger voor deze windhandel. pic.twitter.com/Jl1zu92Lmv

      5. Je hebt leugenaars en je hebt Rutte. Zelfs voor het liegen over zijn eigen partijprogramma tijdens een live tv-debat draait deze pathologische leugenaar zijn hand niet om. pic.twitter.com/crClRlg8Gd

      6. Volkert van de Graaf zou niet op proefverlof, daar zou Rutte persoonlijk een stokje voor steken!

      Niet alleen ging de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof, hij werd nadien op alle mogelijke manieren door de overheid gefaciliteerd. pic.twitter.com/wBjTcfpBVT

      7. Rutte zou de uitslag van het Oekraïne-referendum respecteren. Wat volgde waren geitenpaadjes, betekenisloze inlegvelletjes…en werd er ‘gewoon’ bij het kruisje getekend. pic.twitter.com/RvYvvrLcnW

      8. Ook Dividendbelasting-gate mondde uit in een typisch Ruttiaans leugenfest. Alleen lopen zelfs de meest doortrapte leugenaars weleens tegen de lamp. Dan wil acuut geheugenverlies nog weleens helpen. “Ik heb er geen herinnering meer aan”. pic.twitter.com/ZzTzMmUDSI

     2. Sharktyricon

      Nou ja dat de VVD een elitaire leugenachtige partij is hoef je mij niet te vertellen, nooit een haar op mijn kop geweest die eraan heeft gedacht op deze partij te stemmen 🙂

     3. Lefty

      Jaa, de VVD is ook niet mijn partij.

    2. Tony Faas

     @Lefty: Het lukt je aardig om uit te leggen wat er volgens jou schort aan de PVV, ik neem aan dat jij GroenLinks/Pvda/SP stemt?

     1. Lefty

      Nee, ik stem niet op een politieke partij, ze preken allemaal voor eigen parochie, maar de PVV of LPF slaan werkelijk alles. Ik kan me ook niet voorstellen dat er een politieke partij met ze in zee gaat, behalve de VVD. Wilders is daar zijn carriere begonnen en Baudet kan goed overweg met Hans Wiegel. Soort zoekt soort. Afbreken van ons sociale stelsel is hun belangrijkste missie.

     2. Lefty

      sorry, niet LPF, maar FvD

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.