Column Ozair Hamid – Situatie Verenigd Koninkrijk bewijst kansen voor Nederland bij Nexit

Om 23.00 kwamen ze dan toch binnen: de eerste exitpolls van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Deze peilingen wezen direct op de grootste conservatieve meerderheid sinds de jaren tachtig. 365 zetels zullen worden aangevoerd door premier Boris Johnson, Rees-Mogg en consorten. Markten reageerden na de Conservatieve overwinning zeer positief: de Pond stond op zijn hoogste niveau in 2 jaar en de beurzen versloegen alle records.

Kabinet Johnson II heeft afgelopen donderdag een stevig mandaat gekregen om Brexit afgerond te krijgen en om zich vervolgens te focussen op de prioriteiten van de Britste bevolking. En dat is hard nodig na de dither and delay van de afgelopen 3.5 jaar. Dat waren jaren van onrust die niet alleen de samenleving ontwrichtte en het land verdeelde in twee kampen, maar ook zorgde voor een verzwakte economische groei. Na deze -onverwachts mooie- verkiezingsuitslag gebeurde er van alles op de markt.

Zo stond de FTSE 100 meer dan 2% hoger dan voor de uitslag van de Britse verkiezingen. Zekerheid, stabiliteit en de continuering van het vrijemarktsysteem in het Verenigd Koninkrijk stelde beleggers gerust. De vrees voor nationalisatie van allerlei zaken en diensten in het Verenigd Koninkrijk was zeer aanwezig na de snelle opruk van Labour in de peilingen. Door het districtenstelsel en de impopulariteit van de antisemitische Jeremy Corbyn wist Boris Johnson echter toch een overtuigende meerderheid te behalen in het Lagerhuis.

save1

Figuur 1: FTSE 100, de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs van Londen

Naast de laagste werkloosheidscijfers sinds december 1974, hebben de Britten te maken met een significante koopkrachtvooruitgang. Reëel loon (loon gecorrigeerd voor inflatie) is namelijk positief gestegen, terwijl door Britse denktanks een koopkrachtachteruitgang was voorspeld.

De Britten laten ons zien dat een uittreding uit de oligarchische Europese Unie geen economische ravage creëert. Integendeel, het geeft de Britten de kans om zelf handelsverdragen te sluiten met wie zij willen onder hun eigen gewenste voorwaarden. Nederland zou hier een voorbeeld aan moeten nemen. En gelukkig kan dat ook.

De Europese Unie is niet alleen cultureel en democratisch ondermijnend. Ook economisch gezien is dat het geval. De constante money transfer om zwakke economieën kunstmatig te laten functioneren, de zogenaamde ‘interne markt’ die geteisterd wordt door Brusselse bureaucratie, en de kosten van het EU-lidmaatschap tonen dit glashelder aan. Als het Verenigd Koninkrijk het kan, dan zou Nederland het zelfs met WHO-regulatie kunnen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

87 reacties

 1. Mycase

  Dat gaat Wesley Benbow niet leuk vinden

  1. Agios

   So what. Niet relevant.

   1. Abraham50

    Ik Wesley Benbow bedoel ik

   2. Top

    Oeps! Als hij dat maar niet leest. Want ja, W.Blablabow! (zijn geboortenaam, voordat hij te vondeling werd gelegd.)

  2. Ego-non-solus

   @Mycase, vergeet de huisgeit Anne niet. Ook die komt haar verdriet nauwelijks te boven. Haar altijd weer lezenswaardige bijdragen zullen een ongekend zuurgehalte gaan krijgen. Ik kan nauwelijks wachten…

   1. Mycase

    Haha mooi toch kan die er nog mooi een tijdje op los bleeeeeeereeeeeeeen haha

 2. plakband

  Nederlandse kansen na Brexit:

  Nexit, voor het te laat is.

  Zodra het gratis geld uit West-europa is opgedroogd trekken Oost-europese landen zich schielijk terug uit de EU. Te beginnen met Polen, Hongarije, Tsjechië en Roemenië. Italië en Griekenland blijven nog solidair aan het subsidie-infuus hangen.

  Waarom keren de Oostbloklanden de EU de rug toe?
  De landen hebben zich ontworsteld aan communistische indoctrinatie en verafschuwen de linkse bemoeizucht uit Brussel. De katholieke bevolking heeft een pesthekel aan de dominante Islamitische bijstandstrekkers die in het westen van Europa zijn oververtegenwoordigd. Ook de verschrikkingen van de Duitse onderdrukking zijn nog lang niet vergeten. Oostblokkers hebben nog steeds een bloedhekel aan Duitsers. Gewillige handelspartners, Rusland en Oekraïne, liggen naast de deur.

  Nog maximaal 15 jaar, dan is het gebeurd.
  Het heeft een hoop geld gekost en er blijft een puinhoop van over.

  1. Blitzkrieg

   plakband : Nexit, nexit en nog eens nexit.

   1. plakband

    Blitzkrieg,
    In die 15 jaar kun je nog 3 tot 4 keer stemmen voor de 2e Kamer.
    Verknoei uw stem niet. Stem PVV of FvD.

    1. Blitzkrieg

     plakband : Maak je geen zorgen.

  2. Timber

   Mooi inzicht plakband. Het klopt allemaal wat je schrijft. Persoonlijk denk ik 5-10 jaar voordat de Europese Sovjet Unie instort. Maar we zullen zien wie gelijk krijgt.

   Voor de gene die geld heeft. Koop goud! Dat is waarde vast.

 3. Houtvuur1990

  Snap er niets van, er heeft toch nog geen brexit plaats gevonden.
  Hamid doet aan luchtfietserij?

 4. Meriadoc Brandebok

  De Brexit toont geen kansen voor Nederland aan, omdat de Nederlandse economie, alsmede de Nederlandse positie in Europa, fundamenteel verschilt van die van Groot-Brittannië.

  Nexitters hebben altijd geweigerd zich bij het ongelijk neer te leggen en blijven het ene na het andere krakkemikkige argument – waarmee Nederland succesvol buiten de EU zou staan – de arena insmijten. Voor Nederland is een EU-lidmaatschap echter absoluut noodzakelijk.

  Ik denk dat Nexitters het geopolitieke en economische belang altijd hebben onderschat en zich te veel heeft geconcentreerd op de nadelen. De realiteit is dat een Nexit desastreus is voor de economie en thans een gepasseerd station.

  1. Kristalix

   Flauwekul Meriadoc.

   Een Nexit is het einde van Brussel.
   Precies wat keihard nodig is.

  2. Ego-non-solus

   @MB, werd hetzelfde niet gezegd over Groot-Brittanië? U (mogelijk) en ik (zeker niet!) kunnen de ons voorgehouden cijfers en voorspellingen niet controleren. De MSM helpt ons daar ook niet bij. En daar wordt handig gebruik van gemaakt. Want als we maar bang willen worden zijn wij blij met een leidende hand die zoveel zekerheden pretendeert.

   Alleen, ik wil geen lemming zijn…

   1. Meriadoc Brandebok

    @Ego-non-solus

    Op basis van de bekende feiten is te zeggen dat een harde Nexit een economisch drama betekent en een zachte Nexit verslechterde positie binnen de Europese samenwerking.

    1. Ego-non-solus

     “Op basis van de bekende feiten…”

     @MB: dat is nu net wat ik bedoel, wat als ‘feiten’ worden gepresenteerd zijn dat omdat ze goed uitkomen. Ik kan dat zelf niet controleren. Wat ik wel weet is dat we al ontelbare keren zijn voorgelogen of halve waarheden zijn verteld. U weet dat ook. Zou overigens de PVV of het Forum mij van een NEXIT willen overtuigen dan zou ik even wantrouwend zijn.

     Hoewel ik de voordelen van een Nexit eerder zou kunnen begrijpen dan de nadelen. Argumenten als “in de EU allemaal even arm” overtuigen mij niet. Even rijk dan? Door oneindig inkomen weg te geven? Op eigen benen staan en presteren op eigen kracht, ik deed in mijn professionele leven niets anders!

     1. Meriadoc Brandebok

      @Ego-non-solus

      Er mankeert veel aan de Europese Unie, maar er kleeft geen enkel voordeel aan een Nexit op dit moment. Nederland kan in de huidige wereld niet op eigen benen staan. Daar is zij eenvoudigweg te klein voor.

      Een zachte Nexit valt wellicht te overwegen, maar dit zal ongetwijfeld leiden tot minder soevereiniteit dan Nederland thans heeft, hetgeen ook niet wenselijk is.

      Mogelijk komt er ooit eens een moment waarop Duitsland en andere West/Noord-Europese landen uit de Europese Unie besluiten te stappen, hoewel ik dat, bezien in het historische perspectief, betwijfel. In dat geval heeft Nederland in de EU weinig meer te zoeken en kan het zich daarbij aansluiten.

    2. Wesley Benbow

     Dat is de overgrote meerderheid van de Nederlanders ook bekend:

     ht*ps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/meer-nederlanders-willen-bij-eu-blijven-vanwege-brexitpaniek-blijkt-uit-peiling~bce9fc49/

    3. Rechtsaf

     “Op basis van de bekende feiten is te zeggen dat een harde Nexit een economisch drama betekent”

     Nee hoor, onzin, de ervaring gebiedt te zeggen dat Nederland een zeer florerend land zal zijn met een nexit maar dit past niet in het globalistische denkwerk van leugenclown Rutte..

     h**ps://www.youtube.com/watch?v=gj3NilH_ywE&t=440

     h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2019/11/robert-jensen-droevig-om-falende-premier-mark-rutte-hij-is-geen-leider-maar-een-uitvoerder/

     1. Top

      We hebben de grootste haven en beste vliegveld van Europa. Als we de EU uit gaan en de gulden weer invoeren, maken we van Nederland een “stad-staat”, naar het model van Singapore. Moet je eens opletten hoe snel het huishoudboekje weer in balans is. Dat idiote bangmakerij gezwets, we zijn handelaars en dit door de eeuwen heen. U denkt toch niet dat we dat niet kunnen klaren?
      Maar dan wel de grenzen dicht, voor gelukszoekers en een quota op asielzoekers en weg met linkse hobby’s!
      En vriendjes zijn met andere landen prima, maar niet als de slippendrager van megalomane leiders, die feesten en beesten en pot verteren. En als ze wat nodig hebben horen we het wel.

 5. Abraham50

  Ik voel me toch.weer geroepen om de naam te schrijven ‘Wesley Benbow’

  1. Beukman

   Begrijpelijk. Zonder hem bestond jij niet.

   1. Abraham50

    Oké, thanks Wesley Benbow

  2. Original NL

   Een benbow..wat is dat??

   1. ZiggyStardust

    Het is eigenlijk Dembow, Bembow is een spelfout.

 6. weer opnieuw

  uiteraard , als je alles eerlijk vergelijkt brengt de hele parlementaire EU de burger helemaal niets en kost een vermogen.

  1 munt kan
  1 handels overeenkomst kan
  Iedereen zijn soevereiniteit en klaar is Clara

  laat de regenten doodvallen
  stem sociaal , stem pvv

  1. Hermann

   PVV heeft geen kader. Een leider die de troep aanvoert, meer niet

   1. Wesley Benbow

    En die leider is al jaren de weg kwijt.

   2. Top

    Net als je grootvader in Rusland een paar jaar geleden!

 7. Beukman

  Ozair schrijft:

  Naast de laagste werkloosheidscijfers sinds december 1974, hebben de Britten te maken met een significante koopkrachtvooruitgang. Reëel loon (loon gecorrigeerd voor inflatie) is namelijk positief gestegen,

  Dat klinkt leuk. De werkelijkheid is dat de loonkloof sinds Blair weer is gegroeid. Inmiddels leeft 1 op de 5 Britten in armoede.

  Verder zijn de Britten een ziek volkje met het hoogste aantal obesitasgevallen van Europa. Het is ook het enige land waar TBC toeneemt. Ondertussen is de gezondheidszorg abominabel. Wie niet schatrijk is, moet in het ziekenhuis of bij de dokter vaak wel 4 uur wachten voor ie aan de beurt is.
  Welke naïveling gelooft dat dit na Brexit beter wordt?

  1. Ego-non-solus

   @Beukman
   U zult wel gelijk hebben. Sterker zou uw betoog zijn als u de Nederlandse cijfers er naast zou zetten. Als die significant beter zijn met een tendens dankzij de EU voortdurend beter te worden heeft u een punt. Anders denk ik dat doodgaan door armoede in Engeland niet erger hoeft te worden gevoeld dan idem in Nederland. Zullen we eens afwachten hoe de wachtlijsten voor zorg zich daar (en hier) zich gaan ontwikkelen? Misschien wilt u uw oude dag dan toch liever op dat eiland doorbrengen. Hier in NL worden ze voorlopig langer.

   1. toetssteen

    @ergo
    Een stukje uit Trouw over deze materie:

    Tijdens de enquêtes is de body mass index (bmi) van de geïnterviewden berekend. Dat is een schatting van de mate van overgewicht, op basis van lengte en lichaamsgewicht. Alle allochtone groepen scoren met hun mate van overgewicht hoger dan de Nederlandse respondenten. Antillianen spannen de kroon: 58 procent heeft overgewicht, waarvan 11 procent ernstig. Bij autochtone Nederlanders kampt 34 procent met overgewicht, waarvan 4 procent ernstig.

    Ook de andere allochtone groepen zijn zwaarder dan de Nederlandse. Bij Surinamers zit in totaal 54 procent boven de grens van een gezonde bmi. Bij Turken is dat 50 en bij Marokkanen 39. Deze uitkomsten komen overeen met eerdere, wetenschappelijke onderzoeken, die soms op nog grotere verschillen uitkwamen tussen allochtone en autochtone bevolking.

    Ik denk dat het in de uk weinig anders zal zijn.

    1. Wesley Benbow

     Toetssteen weet ook dit onderwerp weer op de allochtonen te brengen.

     Racisme maakt creatief, zullen we maar zeggen.

     1. Ego-non-solus

      En WB probeert de aandacht weer af te leiden. Een zwaktebod zo’n reactie.

     2. Wesley Benbow

      Er is overigens een heldere verklaring voor het feit dat allochtonen zwaarder zijn dan autochtonen. Overgewicht correleert namelijk sterk met sociaal-economische status. Allochtonen zitten in Nederland gemiddeld veel lager op de maatschappelijke ladder.

     3. Beukman

      @Wesley
      Inderdaad. Vreemd dat @Steen niet wijst op de verschillen tussen de diverse sociale klassen voor wat betreft het percentage obesitas.

    2. Beukman

     @Steen
     In 2016 leed 20 procent van de Nederlanders aan obesitas, en 28 procent van de Britten.
     Nederland was hiermee een van de best scorende landen (minste obesitas), UK een van de slechtste.
     Uiteraard moet ook voor Nederland dit cijfer omlaag, want het bestrijden van obesitas-gerelateerde aandoeningen kost klauwen vol met geld aan gezondheidszorg.

     Zie indexmundi.com/map/?v=2228&r=eu&l=nl

     1. Annoying Orange

      Juist Wesley Benbow!

     2. toetssteen

      @Beukman
      Ik kom vaak in het ziekenhuis en zie wat er naar de diabetes afdeling loopt. Serieus, op een enkele tengere autochtoon na (vermoedelijk ouderdom diabetes), zie ik licht tot donker getint.
      En nu kan WB wel beweren dat zulks komt door armoede, maar toen ik jong was droop de armoede als het ware van de muren en toch was men verre van dik.
      Wat at men dan? Pieper, knolletjes (voorbeeld) en twee keer in de week stukje vlees.
      Limonade???? Je loopt maar naar de pomp. Snoep???? Oma had weleens een biskwietje. En tegen de wind in op de fiets trappen naar school en dan zaten er in het lunchtrommeltje vier boterhammen (bruin) met tevredenheid.

     3. Ron

      Toetssteen zo raak als een koe

     4. Beukman

      @Steen
      De voedselindustrie heeft dan ook een radicale transformatie ondergaan. Tegenwoordig is gezond eten duurder dan ongezond eten. We leven in een consumptiemaatschappij waarin het normaal is om voortdurend te vreten, elke dag te drinken, en te snoepen. Voorverpakte rommel vol met transvetten en andere toevoegingen kost geen scheet meer.
      Helaas oefent dit een grote aantrekkingskracht uit op arme en/of laag opgeleide mensen.

     5. Blitzkrieg

      Beukman : Onze beukman die koopt z’n voedsel direct bij de boeren. Houd toch op met dat gel*l. Of ben jij zo iemand dat let op het “beter leven” keurmerk, whahaha.

     6. Blitzkrieg

      dat = die

     7. toetssteen

      @Beukman
      Beste, waarom is dan geen van mijn zoons/kleinkinderen enz. te zwaar? Waarom sporten ze allemaal? Waarom eten ze veel groente/fruit/een weinig vlees en drinken water/thee enz. Omdat er niet genoeg geld is? Onzin!!!! Inkomsten variëren van twee ton tot bijna een half miljoen (Singapore). Het ligt aan de ouders Beukmans!!!

     8. Beukman

      @Krieg
      Een gouden regel om gezonder te eten is om zo min mogelijk te kopen waar meer dan vijf ingrediënten in zitten.
      Vermijd verder produkten met transvetten, vermijd zoveel mogelijk kleurstoffen en smaakstoffen, eet weinig of geen vlees, koop geen snoep en andere zoetigheid inclusief frisdrank, en wees voorzichtig met kant en klare maaltijden. Koop verse groente en eet dagelijks fruit.

      Dus wat is precies je probleem? Je reactie klinkt alsof je je aangevallen voelt.

     9. Blitzkrieg

      Beukman : Ik voel me niet aangevallen. Gezonder eten? Gezonder dan wat? Eet prima, geen hulp bij nodig.

     10. Beukman

      @Steen
      Het ligt inderdaad voor een belangrijk deel aan de ouders. Zij geven het goede voorbeeld. Matigheid is natuurlijk het allerbelangrijkste.
      Voor mijn kinderen geldt hetzelfde als voor die van jou. Ze zien er goed uit, en zo te zien keurig op gewicht. Verder talen ze niet naar drank, tabak en snoep, en zijn niet obsessief bezig met consumeren zoals veel van hun leeftijdgenoten wel doen.

      Maar ik ben hoog opgeleid, heb een prima baan, ben goed geïnformeerd, en kan me gezond eten permitteren. Dat maakt het beslist makkelijker om het goede voorbeeld te geven. Vertel me niet dat dit bij jou niet net zo is.

     11. Beukman

      Dat is goed om te horen, @Krieg.

     12. Blitzkrieg

      Beukman : Obesitas wordt veroorzaakt door een teveel aan koolhydraten. We moeten meer vlees eten. Het is de grote veroorzaker van obesitas. Klimaatbeleid en obesitas houden gelukt trend

     13. toetssteen

      @Beukman
      Juist gezond leven is goedkoop! Nu de inwoning een paar deuren verderop woont (je weet wel, iets met de warme hand) geven de lady en ik ongeveer 30 euro per week uit en dan hebben we een enorme bak groente (helft in de vriezer), fruit, mjummmm, vlees/vis waarvan 3/4 in de diepvries verdwijnt.
      Mijn zwakte is de koffie, nou, poepoeh!!!

   2. Beukman

    We hebben het niet over eventuele toekomstige ontwikkelingen, @ego, maar over nu. Dat er in GB sprake is van een koopkrachtverbetering neemt niet weg dat 1 op de 5 Britten in armoede leeft (derhalve verdient een ander deel meer dan het vermoedelijk kan uitgeven).
    In Nederland leeft 5,3 procent in armoede, las ik. Dat is ongeveer 1 op de 19.

    Gezondheidszorg: Nederland staat op de 2e plaats in Europa, GB op de 16e.
    Zie: healthpowerhouse.com/media/EHCI-2018/EHCI-2018-report.pdf

    Ik las onlangs een artikel over de abominabele staat van de gezondheidszorg in de UK. Daar werd je niet vrolijk van. Hoe het over 10 jaar in Nederland zal zijn is een ander onderwerp, maar laten we voorlopig onze knopen tellen.

    1. Annoying Orange

     Het probleem is Wesley Benbow.

     1. Annoying Orange

      Wesley Benbow uiteraard.

    2. Rammstein

     Volgens jouw link Beuk, is de gezondheidszorg in Ierland, Spanje, Italie, Tsechie en Slowakije (allemaal geel op het kaartje) op een gelijkwaardig niveau als in Britain. Zo erg is het dus niet. Maar als dramaqueen overdrijf je nu eenmaal graag: het komt je wel van pas om te doen of Engeland een derdewereldland is.

     1. Ron

      Hij heeft wel een beetje gelijk Rammstein.

      Door alle import is Europa duidelijk af aan het zakken naar derde wereldland niveau.

      Nederland zit al tegen de grens aan, het enigste wat we missen is warm weer.
      Maar daar werkt de overheid hard aan met de biomassa centrales.

      Dus komt goed

     2. Beukman

      @Rampstein
      Het valt inderdaad best mee. UK staat op de 16e plaats (NL op de 2e). Het kan allemaal nog veel erger. In UK moeten mensen vaak 4 uur wachten voor ze aan de beurt zijn, in Angola of op Haïti waarschijnlijk het dubbele.

      Het merkwaardige is dat veel Britten denken dat zij de meest fantastische gezondheidszorg van de wereld hebben.
      Denk jij dat de komende situatie de situatie daar zal verbeteren, @Ramm, met Boris aan het roer?

     3. Rammstein

      Beuk, ook hier in Duitsland is het niet abnormaal om 4 uur te moeten wachten voor je geholpen wordt. Ik vind dat overigens geen criterium. Het enige wat telt is de kwaliteit van de zorg als je aan de beurt bent. De uitloop/wachttijd wordt veelal veroorzaakt doordat de specialist meer tijd per patient uit trekt dan het voorgeschreven kwartiertje. Er wordt beter geluisterd en langer onderzocht en beraadslaagd.

      Ik kom hier in veel ziekenhuizen en klinieken omdat mijn lieve vrouw verscheidene aandoeningen en ziektes heeft. Toch is onlangs pas door Duitse artsen vastgesteld dat zij al aan 40 jaar een ziekte lijdt met vele bijverschijnselen die in Nederland al die tijd (ondanks tal van bezoeken aan uiteenlopende specialisten)nooit gediagnosticeerd werd.

      Vier uur wachttijd zegt dus geen moer over de kwaliteit van de zorg.

     4. Ron

      Rammstein spijtig te horen van je vrouw.
      Maar dat Nederlandse artsen heel vaak mis diagnosticeren is bekend al heel lang.
      De procedure om een klacht in te dienen is te ingewikkeld en loopt uit op ontmoediging. En dan nog wordt er niets mee gedaan.

     5. Beukman

      @Rammelstein
      Met alle respect aan je vrouw, ik hoop dat het beter met haar zal gaan, en jij nog wat tijd over houdt om hier te potsen en je zinnen te verzetten. Haar geval zal niet symptomatisch te zijn. Die 2e en 16e plek in Europa zijn gebaseerd op tal van factoren.

      Ik citeer even wat ik onlangs las in Trouw:

      Zeker in de NHS is er van alles mis. Afgelopen maand nog bleek dat de wachttijden op de spoedeisende hulp in Britse ziekenhuizen tot recordhoogte zijn gestegen. Het is steeds normaler dat patiënten uren moeten wachten, totdat ze aan de beurt zijn. Overvolle wachtkamers, waar soms niet eens plaats is om iedereen te huisvesten. Eén op de zes patiënten moet zelfs langer dan vier uur wachten voordat ze een arts kunnen zien.
      Voor operaties of andere, meer ingrijpende handelingen staan 4,4 miljoen Britten op de wachtlijst. Zo kan bijna een kwart van de kankerpatiënten niet binnen de gestelde deadline van 62 dagen aan zijn of haar behandeling beginnen. Al dit soort grafieken laten een neerwaartse spiraal zien binnen de NHS, al jaren.

      Denk jij dat het onder Boris beter gaat worden?

     6. Rammstein

      “Denk jij dat het onder Boris beter gaat worden?”

      De vraag vind ik een beetje onzinnig: als de zorgsituatie in Britain zo scheef gegroeid is als ik moet geloven uit jouw Trouw-citaat, lijkt het me niet dat dit in vier jaar recht te trekken is. Zo’n organisatorisch opschoningsproces kost vele miljarden en zeeen van tijd. Dus: nee, ik denk niet dat Boris dat in de komende jaren kan upgraden.

      Wel denk ik, de Britten een beetje kennende, dat ze na een dalperiode van tegenslagen en economische malaise, het op den duur (8 jaar) stukken beter gaan doen dan de EU-landen. Nu al zakt Nederland weg naar de economische achterhoede van Europa, terwijl de hele EU mondiaal al niet al te best draait.

     7. Beukman

      @Rammelsteen
      Laten we dan afspreken om het hier in ’27 nog eens over te hebben. Als het Boris lukt om zijn land met 1 poot in de EU te laten blijven (feitelijk zoals Zwitserland en Noorwegen), dan wordt het misschien nog wat.
      Wat de National Health Service betreft: dat is een moloch die inderdaad niet 1-2-3 te hervormen valt. Misschien kan je het vergelijken met de aftrek op de hypotheekrente: niemand wil zijn vingers eraan branden. Ook Johnson niet. Dat blijft dus voortwoekeren.

    3. Annoying Orange

     Henk-Jansen

  2. Wesley Benbow

   Bij mijn weten is de koopkracht van de Britten verminderd door de dalende pond sedert het Brexit-referendum.

   1. Ego-non-solus

    Ja, en de Nederlandse is sinds het begin van de crisis significant gestegen?

    Overigens heb ik daaromtrent geen illusie. De komende en voorlopig almaar stijgende Nederlands bijdragen aan de EU in combinatie met grote prijsstijgingen (u denkt dat bedrijven zelf die CO2-emissierechten gaan betalen?) zullen iedere beetje “beloofde” koopkrachtverbetering de komende 20 jaar volledig teniet doen. Om diezelfde reden zal er in die periode op IEDER overheidsterrein tekorten blijven vrees ik. U denkt dat dat in GB ook het geval zal zijn?

    1. Annoying Orange

     Zonder tweifel Wesley Benbow.

     1. Top

      Ik had vorige week een vastloper door W. Blablabow.

   2. Crassus

    De Brexit is nog niet geefffectueerd, Johnson wil een soort van aanleun positie voor GB met de EU. Zo wil iedereen wel zaken doen. Daar zal dan eerst onderhandeld over moeten worden. De hardliners krijgen hun zin niet. Het zal er op gaan lijken dat GB het bootje gaat worden dat dobbert met een lifelijntje achter het grote EU schip.

   3. Bockbeer

    Komt door de dalende Wesley Benbow

 8. Jumping

  De naam Benley Wesbow is mij niet bekend.

  De naam Mark Rutte wel, die is MP van het keiverotte Nederland.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  En al die Linkse dropveters, die een Brexit afwezen, het is gewoon gebeurt BREXIT BREXIT.

  1. Abraham50

   Er is nu wat verwarring ontstaat. Wesley Benbow of Wesley Dembow?

   1. Original NL

    Wasley Dembow wellicht?

 9. Wesley Benbow

  De schade van de Brexit kan worden beperkt door de vestiging van bedrijven die wegvluchten uit Engeland.
  Per saldo gaat het ons echter veel geld kosten.

 10. WWW

  Ik wil eerder dat we uit de euro stappen. Tot nu toe heeft het voordelen opgeleverd, maar de risico’s zijn echt enorm. Vooral het bijdrukken van gratis geld (waar we niks over te zeggen hebben) baart me enorm veel zorgen. Ook de bankenunie en een mogelijk europees depositogarantiestelsel is iets wat we meteen af moeten schaffen.
  Jongeren kunnen zich beter hierover zorgen maken dan over het milieu.

  1. Pauline Kummer

   Grappig, @WWW, “Ik wil” Daar zal Bruxelles geen boodschap aan hebben.

 11. Wesley Benbow

  De feiten:

  Bron: CPB:

  De economie van het Verenigd Koninkrijk blijft achter. Het IMF raamt voor deze belangrijke handelspartner van Nederland 1,5% groei voor zowel 2018 als 2019. Dit is ruim een derde lager dandedoorhetCPBgeraamdegroeiinheteurogebied. Doorhetlagepondstijgtdeinflatie,wat de koopkracht van Britse huishoudens raakt. Door onzekerheid over de afwikkeling van de Brexit lijken de investeringen in het VK achter te blijven. De gevolgen van de aankomende Brexit maken deel uit van de centrale raming, al is een negatiever effect niet uitgesloten.

  1. Ego-non-solus

   CBS: net zo betrouwbaar als “iedereen 1000 euro erbij”. Hét probleem van vandaag de dag is dat “feiten” niet meer als zodanig bestaan. In het beste geval is het een opgeleukte bloemlezing uit een heleboel andere “feiten”.

 12. Original NL

  Waslie Bembow??

 13. merlot

  Zomaar wat overwegingen:

  1) Nederland distributieland is de poort van Europa en een vertrek uit de EU zou de handel zonder meer schaden. In welke mate zou afhangen van een eventuele deal.

  2) De euro is een pain in te ass, maar daar zitten we nu eenmaal in, een terugkeer naar de gulden is geen reële optie, tenzij Duitsland ook uit de euro zou stappen. En dat gaat niet gebeuren.

  3) De voortdurende geldstroom van noord naar zuid zou stoppen. Dat is zeker een voordeel van een Nexit, maar daar staan dus ook economische nadelen tegenover.

  Per saldo is economisch gezien een Nexit geen goed idee.

  Voor de rest zie ik vooral voordelen: je bent weer baas in eigen huis en af van die zwijnenstal in Brussel. En je zou de grenzen kunnen sluiten voor inkomende parasieten.

  Maar wat heeft dat voor zin zolang het kartel er nog zit? Een Nexit is pas zinvol als het tot een significant ander beleid zou leiden. Dat kan alleen als het kartel wordt gebroken want zoals het nu is zijn Brussel en Den Haag twee handen op één buik.

  1. Wesley Benbow

   “Per saldo is economisch gezien een Nexit geen goed idee.”

   Hear, hear!

   1. Jozias Visser

    Henk-Jansen of Wesley Benbow?

  2. Crassus

   De wijn is wat zwaar gevallen, constateer ik. 😀 Ik loop mijn muntenverzameling maar eens na, zilveren juliaantjes. Verder zal er dan een stroom in guldens vloeien van
   N naar Z daar ontkom je niet aan.

   1. Annoying Orange

    Beukman, weg ermee.

 14. Rosasolis

  Er komt geen “nexit”. De EU gaat door, en nu met een veel sterker, vernieuwde beleid.
  Commissie voorzitter v.d. Leyen heeft aangekondigd dat de EU moet nu een belangrijk rol in de wereldbelangen nemen. In alle sectoren. Nederland was Een van de vroegere
  E.E.G. oprichters. Er is geen reden om uit de EU zomaar de stoppen omdat de VK…
  (of wat ervan overblijft!), het doet. Behalve de PVV en FvD, blijven alle andere partijen
  de EU steunen, en hun medewerking voor EU hervormingen door te zetten. EEN partij die een massaal leden aantal wil opbouwen door de aller goedkoopste lidmaatschap aan te bieden, gaat niet over de Nederlandse bevolking heersen!

  1. Seneca

   @rosasolis
   wel eens van een bindend referendum gehoord? als deze keus het Nederlandse volk voorgelegd zou worden, dan denk ik dat je raar op de neus zou kijken. men spreekt over de ‘verstandige’ en ‘nuchtere’ Nederlander maar het tuig dat zich boven ons gesteld heeft,
   durft deze keuze niet aan de ‘verstandige’ Nederlander voor te leggen, want dan zegt datzelfde tuig: ‘men kan dat niet goed beoordelen. wij de elite, kunnen daar beterover beslissen’.

   1. Vervelling

    DDS schoon.

   2. Rosasolis

    @Seneca. Oh jee, wat is uw definitie van “wij de elite”? Moeten we volgens u terug gaan na de oude vormen van vreselijke politieke overheersing? Onze burgers hebben helemaal niets over een referendum, onder leiding van Baudet en zijn vele goedkoop gemaakte leden. Dit gedoe is nog erger dan het communisme van jaren geleden! Wij hebben T. Baudet en aanhang helemaal niet nodig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.