Femke Halsema stelt vuurwerkbeleid uit: 'We kunnen gewoon niet handhaven!'

Femke Halsema stelt vuurwerkbeleid uit: 'We kunnen gewoon niet handhaven!'

DutchMen / Shutterstock

Het leek een strijdvaardig milieuplan uit de koker van Femke Halsema: speciaal aangewezen vuurwerkzones in haar lieve stad. De Amsterdamse burgermoeder vergat alleen even dat zoiets nooit lukt zonder handhaving. Daarnaast komt Halsema nu ook tot de conclusie dat ze zich beter had moeten voorbereiden.

In het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester legt Halsema uit waarom haar vuurwerkbeleid nu met een jaar is uitgesteld:

"We kregen het gewoon niet rond in handhaving en voorbereiding. Dus we dachten: we kijken het nog een jaar aan. Waarschijnlijk gaan we er volgend jaar wel toe over. We hebben nu het aantal gebieden waar het niet meer mag uitgebreid. Het mag niet in parken, rond ziekenhuizen en instellingen waar dieren verblijven."

Het gebrek aan handhaving in narcostad Amsterdam lijkt het grootste struikelblok om speciaal aangewezen zones te creëren waarbij onder toezicht vuurwerk mag worden afgestoken.

Halsema zegt daar het volgende over:

"Wij kampen zoals bekend met enorme tekorten bij de politie, bij handhaving. Dus de vraag is of je dat, als je in een keer de omslag maakt, kan handhaven. En als je nieuw beleid introduceert, moet dat geloofwaardig zijn. Dus bouwen we het nu wat rustiger op."

Ondanks dat Halsema en haar Amsterdamse ambtelijke apparaat de handhaving blijkbaar niet op orde hebben, verliep het de gerechtelijke macht een stuk soepeler deze week. Zo werd haar man Robert Oey door de rechter veroordeeld tot 40-uur taakstraf vanwege verboden wapenbezit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties