Vliegtuighaters van Greenpeace dringen Schiphol Plaza binnen voor 'Protestival'

Geen categoriedec 14 2019, 12:00
Milieuactivisten van Greenpeace zijn er in geslaagd om Schiphol Plaza, de centrale hal van 's lands grootste luchthaven, binnen te dringen. Dit ondanks een protestverbod dat eerder werd opgelegd door Marianne Schuurmans (VVD), de burgemeester van Haarlemmermeer.
De demonstranten zeggen zich zorgen te maken over de "ongebreidelde groei" van de luchthaven en het luchtverkeer in het algemeen. De activisten van Greenpeace begonnen hun demonstratieve zaterdagochtend met het ophangen van een groot spandoek aan een reclamezuil naast de verkeerstoren van de luchthaven. 'Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij', was daarop te lezen.
Greenpeace had eerder al aangegeven een mogelijk demonstratieverbod te zullen negeren en Schiphol Plaza 'vreedzaam' in te nemen. De vliegtuighaters eisen een klimaatplan van de luchthaven om overlast en vervuiling voor het milieu terug te dringen.
De burgemeester van Haarlemmermeer dreigde eerder nog om keihard te zullen ingrijpen als demonstranten de centrale hal van Schiphol zouden betreden.
Bij monde van een woordvoerder zei Schuurmans daar het volgende over:

"Er lopen teveel reizigers en personeel in een krappe ruimte rond. Onze tolerantiegrens eindigt buiten op de aangewezen protestplekken.”

Vooralsnog lijkt het vooral stoere taal van de gemeente Haarlemmermeer en haar burgemeester. Ondanks dat de Koninklijke Marechaussee is belast met de handhaving van de openbare orde op het vliegveld, is er vooralsnog niet besloten om 'keihard' in te grijpen.
De klimaatactivisten van Greenpeace zijn van plan om tenminste tot het einde van het weekend de centrale hal van de luchthaven te bezetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten