Vakbond CNV voedt weekendgevoel: Minder werken loont!

Geen categoriedec 14 2019, 11:01
Als het aan vakbond CNV ligt, komt er snel een einde aan de werkweek van 36 tot 40 uur. Een werkweek van slechts 30 uur zou de nieuwe norm moeten worden. Dat zou bij werknemers ziekteverzuim en burn-outs moeten voorkomen.
Wie wil er nu niet iets minder werken (work-a-holics daargelaten) om zodoende meer tijd te kunnen besteden aan vrienden, familie en gezin? Vakbond CNV springt in de bres voor hardwerkend Nederland en concludeert dat werknemers alleen maar productiever zullen worden als ze 6 tot 10 uur minder gaan werken per week.
De kersverse CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt in interviews met het FD en De Telegraaf dat zijn vakbond zich bij cao-onderhandelingen zal hardmaken voor een 30-urige werkweek. "De werkdruk is momenteel enorm en we maken elkaar helemaal gek", zegt hij.
Fortuin gaat er vanuit dat werknemers maandelijks hetzelfde salaris krijgen gestort voor minder gemaakte werkuren. Uiteindelijk moet dat worden opgevangen door het terugdringen van ziekteverzuim, iets dat werkgevers dagelijks veel financiële schade oplevert.
Een ander idee van CNV is om loonsverhogingen te vervangen door meer vrije tijd. De vakband wil bij minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) pleiten voor een lagere loonheffing.
Volgens het CNV is er onder werknemers een groot draagvlak voor een kortere werkweek. Uit eigen onderzoek zou volgens CNV blijken dat bijna de helft van alle werkenden het gevoel heeft in de knoop te zitten tussen werk, privé en andere sociale en maatschappelijke verplichtingen. Iets meer dan de helft (54 procent) geeft aan een hoge werkdruk te ervaren en 16 procent van de werkende bevolking zit tegen een burn-out aan.
Werkgevers zijn volgens het onderzoek minder happig op de plannen van de vakbond. Zij pleiten juist voor een langere werkweek vanwege krapte op de arbeidsmarkt. Het plan gaat ook lijnrecht in tegen de oproep die het kabinet gisteren deed om juist meer full-time te gaan werken. Dat zou moeten helpen om de oplopende personeelstekorten in sectoren zoals de zorg, horeca en het onderwijs terug te brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten