Goed nieuws! We zijn nog lang niet af van Jesse Klaver: ‘Daarom stel ik me opnieuw verkiesbaar als lijsttrekker’

Stiekem zijn we wel een beetje blij dat we nog geen afscheid hoeven te nemen van het ‘grootste politieke wonder’ – zoals Klaver zichzelf graag ziet – van de Lage Landen. Het old boys network dat de klimaat chaos in stand houdt bestaat nog steeds vandaar dat er vernieuwing en verjongen nodig blijft! Klaver is namelijk niet bang om leidertje te spelen en Nee! te zeggen tegen belangen van de grote bedrijven!

Op Facebook kwam het uitgebreide bericht van onze favoriet GroenLinkser, een uitgebreid essay wat nog net geen Baudetiaanse trekjes vertoont. Een hele klaagzang over van alles en nog wat en over mensen die hem inspireren in het leven om door te gaan. Want Jesse heeft uiteraard een bittere en zware strijd geleverd, bijna lukte het GL om een relevante bestuurderspartij te worden. Maar bij de kabinetsvorming in 2017 steeg het de Jessias naar zijn hoofd en kreeg hij nog meer grootheidswaanzin wat zijn partij regeringsdeelname kostte.

Of Klaver nu de beste zet is voor GroenLinks kan men zijn twijfels bij uiten. De ‘rek’ lijkt er wel uit, GroenLinks – onder leiding van Klaver – is al weer ingehaald door de PvdA in de peilingen. Het ‘vernieuwende’ en ‘frisse’ geluid onder Klaver kent inmiddels iedereen wel, en nog belangrijker: het slaat niet meer zo aan als enkele jaren geleden.

Maar ja dan komt de volgende vraag: is er überhaupt talent binnen de partij dat het stokje kan overnemen van de Jessias? Waarschijnlijk niet, en dan is de keuze voor Klaver vrij logisch. Dus op naar meer foto’s met eikeltjes pyjama’s! Mits hij de ‘herverkiezing’ wint uiteraard.

‘One person can make a difference, and everyone should try’.

Het is de quote op mijn favoriete koffiemok. Eén van de mooiste elementen van mijn vak als partijleider is dat je zo ontzettend veel veranderaars mag ontmoeten. Mensen die de verantwoordelijkheid voelen om de wereld waarin ze leven een beetje beter te maken. Soms heel groot, vaak heel klein. Ze zoeken verbinding met anderen en daardoor ontstaan nieuwe bewegingen. Overal kom ik mensen tegen die zo het verschil maken. Op de boerderij in Barneveld, op een basisschool in Den Haag, in de kantine van de NS-personeelsvereniging in Haarlem of voor het gemeentehuis in Zeist.

Voor dat gemeentehuis ontmoet ik op 1 februari vorig jaar Lilly Plat. Met een dekentje over haar benen omdat het zo ontzettend koud is, staakt ze tientallen keren voor het klimaat. Week in, week uit. Op een koude vrijdagochtend ga ik naast haar zitten. Ze heeft heel veel te vertellen. Over dinosaurussen, mythologie en haar opa. Maar vooral over het klimaat. Pas tien jaar oud, maar al jaren actief voor het klimaat en het milieu. Bijvoorbeeld door het opruimen van plastic.

Misschien wel een van de slimste mensen die ik heb mogen ontmoeten is Jiska Stad-Ogier. Jiska studeert Notarieel recht en zit vanwege haar beperking het grootste gedeelte van de tijd in een rolstoel. Toen dit kabinet met een voorstel kwam waardoor mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon betaald zouden worden, kwam zij in actie. En hoe. Ze is één van de initiatiefnemers van Wij Staan Op. Ik zal nooit vergeten hoe streng ze me toesprak de eerste keer dat ik haar ontmoette: ‘voor het zoveelste meelijwekkende praatje van een politicus hebben wij geen tijd. Wat ga je voor ons doen, Jesse?’

Zo kan ik een hele brief doorgaan. Over mijn ontmoeting met leerkracht Thijs Roovers, die met anderen meer dan zestigduizend leraren op de been krijgt om te protesteren tegen de onderbetaling van docenten in het basisonderwijs. Over mijn broertje Mo die, ondanks dat hij voortdurend wordt aangekeken op zijn Marokkaanse achtergrond, zich niet laat ontmoedigen en keihard werkt voor een goede toekomst van hem en de mensen om hem heen.

Voor Lilly, Jiska, Thijs, Mo en alle andere veranderaars in Nederland stel ik me vol overtuiging opnieuw verkiesbaar als lijsttrekker van GroenLinks. De afgelopen jaren was mijn credo ‘het kan wel’. Ik zag kansen om het anders te doen. Mijn credo nu is urgenter. We hebben nog maximaal tien jaar om klimaatverandering te stoppen en nog veel minder tijd om onze publieke sector te redden. Dat kan alleen door de inzet van al die individuen samen te brengen tot een niet te stoppen beweging van ongekende grootte. Ons motto is niet alleen: het kan wel. Ons motto is: het moet nu!

Komend jaar ben ik tien jaar Kamerlid en een van de langstzittende fractievoorzitters in het parlement. In al die jaren is mijn bevlogenheid en vastberadenheid alleen maar sterker geworden. Onze visie en onze plannen voor de toekomst van Nederland zijn harder nodig dan ooit. We staan op de drempel van een nieuw decennium, het maatschappelijk tij keert. Het is nu of nooit. Daarvoor is nieuw leiderschap nodig. Visie voor de toekomst. Doorzettingsvermogen. Leiderschap dat niet bang om tegen de gevestigde belangen in te gaan en om nee te zeggen tegen de oude garde.

Nederland staat op de drempel van een nieuwe tijd en het is aan een nieuwe generatie om dat nieuwe hoofdstuk van onze geschiedenis te schrijven. Als de leden van GroenLinks me het vertrouwen geven, ga ik, samen met ons geweldige team Kamerleden, in die strijd graag ook de komende jaren voorop.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Watcher

  Een gekozen partijleider.

  PVV en het FvD doen niet aan die flauwekul..

  1. Kretoloog

   Even afwachten of er nog tegenkandidaten komen.
   Zo niet, dan is het fake.

   1. s.a.r.k.o

    Niet de zuiger voeren.

    1. Kretoloog

     Watcher is geen zuiger.
     Watcher is een sukkel.

     En wat ben jij, s.a.r.k.o?

     1. Watcher

      Och gut, het is Lugár.

     2. Veteraan

      @ Kretoloog
      Als je Lugar bent is dit beneden jouw niveau om op een Trol te reageren. Als je Lugar niet bent toch het verzoek om niet te reageren, het gaat al steeds beter en reacties houden de vervuiling op deze site in stand.
      Dus ik zal het nog een keer netjes vragen voor de verandering.
      Svp stoppen met Trollen blij maken.

     3. Kretoloog

      @Veteraan: Ik maak een onderscheid tussen Trollen en Sukkels.

      Trollen zijn: Wesley Benbow, EU kok, Beukman en de dames Kummer en Schillenboer.

      Sukkels zijn: Watcher, Nep, Sergeant Monty, DidiDombo en Brandebok.

      Maar misschien ga ik wel een 3e categorie invoeren: Zeikerds. Jij maakt daarvoor een goede kans.

     4. Veteraan

      He Kretoloog.
      Als je niet anders kan dan zo te reageren mag je van mij doodvallen.
      En of het nu een zeur of Trol is waar je op reageert maakt mij niet uit, je bent gewoon irritant doordat je reageert en het gezeik in stand houd.
      Duidelijk ?

     5. Bluntix

      Veteraan kan ut gesprek niet aan, men mag toch prima een andere mening laten horen, als je dat niet tolereert kom je helemaal nergens meer met elkaar. Onderdrukking noem je dat.

     6. Wesley Benbow

      @Bluntix,

      Op dit blog wordt al maanden een fanatieke strijd gevoerd met het doel andersdenkenden de mond te snoeren. Triest en zielig en het heeft gelukkig ook geen effect.

      Inmiddels zijn de mondsnoerders onderling slaags geraakt. Een aandoenlijk gevecht van losers.

  2. Lefty

   Haha, goede grap. Wilders is de partij.

  3. Top

   De huis lafaard, is ook weer wakker!

   1. Lefty

    Klopt, als ik op deze site kijk weet ik dat je een luiaap nog wakker krijgt. Veel lager kunnen we niet zinken hier met z’n allen hier. FF trollen tussen de pauze. Heerlijk 😛

 2. Blitzkrieg

  Jesse Klaver is een gevaarlijke gek.

  1. Watcher

   Baudet is het echte gevaar, extreem rechts, komt uit de elite, maar presenteert zich als een man van het volk”.

 3. Ted Vreden

  Dat is inderdaad goed nieuws, ik ben blij dat hij nog 4 jaar wil werken.
  Tenminste 1 Marokkaan die wat doet voor zijn geld.

  1. Original NL

   Idd..en wat hij doet gaat de gemeenschap meer kosten dan alleen een uitkering!

 4. Roughwood

  Top. Kan ie mooi met dat Groene Khmer schip naar de kelder!

 5. Meriadoc Brandebok

  Jesse Klaver schrijft: “Leiderschap dat niet bang om tegen de gevestigde belangen in te gaan en om nee te zeggen tegen de oude garde.”

  Partijen als GroenLinks, de VVD en de SGP roepen in verkiezingstijd van zulke populistische kreten, over de EU, oude garde en elite, en dat ieder op de eigen manier, maar stemmen na de verkiezingen gewoon weer met de oude garde mee.

  Ze doen zich voor als lichte protestpartijen, maar zijn in werkelijkheid de grootste steunpilaren van de bestuurlijke elite.

  Het is jammer dat men daar niet gewoon eerlijk voor uitkomt.

 6. Baron von Munchhausen

  “De door goddelijk zonlicht beschenen Goeroe Jakkes Klaver” moet blijven!!!
  Langzaam maar zeker gaan de huppelende bakfietsende tuttebollen inzien dat ” Goddelijke Goeroe Klaver” ook niet alles is!
  Ook de Nederlandse krijgt het door dat Klaver chanterend politiek bedrijft: “doen wat wij eisen, anders geen steun in de 1e kamer!”

 7. Agios

  Zum kotzen!

 8. JochemX

  Voor al het zetelverlies moet u bij de firma Jesse & Jette zijn.

  1. Blitzkrieg

   JochemX : Het zijn beide lingo woorden die met “JE” beginnen.
   JE..E

 9. fusilier

  Nog even en dan heeft Nederland 2 miljoen mensen die met moeite de energie rekening niet meer kunnen betalen. Duitsland stevent af op 1,8 miljoen oudere mensen die aangewezen zijn op de voedselbank. Links brengt mensen aan de bedelstaf.

 10. weer opnieuw

  Dit is toch die linkse nitwit die iedereen de maat neemt op klimaat en milieugebied ? De meneer die zelf naar Barcelona vliegt en thuis een alles brandertje stookt. Een ras echte linkse populist dus

  1. Lefty

   @Weer opnieuw: Dat doen alle politici dus alle politici zijn linkse populisten Van extreem links tot extreem rechts. Raar he, hoe de politiek werkt?

   1. Rammstein

    Lefty geeft volmondig toe dat alle politici populisten zijn. Maar morgen geeft hij weer alleen af op de rechtse populisten.

    Lefty is een labiele draaikont die kletst naar het hem uitkomt.

    1. Lefty

     Natuurlijk. Ik leef me in in de denkwijze van alle polici. Dat zijn immers allemaal labiele draaikonten die kletsen zoals het hun uitkomt. Van extreem links tot extreem rechts. Alleen jammer om te zien dat mensen tijdens verkiezingen dat geleuter ook nog geloven en gaan stemmen.

   2. weer opnieuw

    goh , jouw opvattingen zijn toch heel anders . Neem bijvoorbeeld Trump , ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe. Werkt erg bevrijdend. Links gebruikt zelfs kogels om te voorkomen dat dit soort mensen in het machtscentrum terecht komen. Zo werkt inderdaad jouw soort in de politiek

    1. Lefty

     @ Weer opnieuw: Trump doet helemaal niks, maar is slechts een marionet van de multinationals in Amerika , zoals de wapenindustrie.Die zeggen wat hij het beste kan doen. Trump zelf kan nauwelijks zijn eigen naam schrijven. Kim Jong in Noord-Korea, nog zo’n idioot. Het leger vertelt hem wat hij te zeggen heeft, Kim zelf heeft weinig in te brengen. En ja., Trump en Kim zijn goede vrienden, net als Erdogan. Spanning creëren in de wereld en de mensen bang houden, daar gaat het om. Putin kan er ook wat van. En jullie maar allemaal geloven in de politiek. Achter de coulissen zijn Klaver en Wilders beste vriendjes. Laat je niet voor de gek houden.En Baudet naait Marijnisse als hij de kans krijgt.
     .
     Prettige dag allemaal. 😉

     1. weer opnieuw

      trollen in de pauze worden niet meer beantwoord

      prettige dag

 11. Vlaswiek

  Eén ding is wel knap aan deze islamcommunist, Rutte doet zo ongeveer precies wat Klaver wil. Logisch, want Rutte bedient momenteel een minderheid in de Tweede Kamer en heeft de gedoogsteun van GroenLinks hard nodig.

  En ach, Rutte verdient miljarden met de onzinnige klimaatmaatregelen, dus dat is voor hem win-win.

  Gelukkig gaat hij dat niet lang volhouden!

 12. Heras

  Dat is logisch. Een jonge man met ee fris uiterlijk naar voren schuiven als “gezicht” .
  De bagger zit in de partij zelf. Zogenaamd goed bezig voor het klimaat, zijn ze pro-palestijns/hamas, steunen extinction partijen. En veroorzaken zo chaos en verdeeldheid in de samenleving. Als klap op de vuurpijl: nog meer immigratie.

  1. Vlaswiek

   “Een jonge man met een fris uiterlijk naar voren schuiven als “gezicht”.”

   Dat is ook vaak de reden waarom vrouwen op GL stemmen. Destijds zag je dat ook met Wouter Bos, zijn leuke gezichtje en zelfs zijn kont waren voor veel vrouwen de reden om op PvdA te stemmen.

   1. Marija

    Wat dom is.

 13. StanleyC

  Jesse klaver is niet het probleem, hij is slechts de marionet van Paul Rosenmöller. Dat is een levensgevaarlijke psychopaat evenals Frans Timmermans. Persoonlijk vind ik Jesse wel irritant.

 14. musicmaniac

  Groen-Links wil toch minder uitstoot van CO2 in Nederland? Maar wel meer asielzoekers die de zelfde CO2 uitstoten. Hoe valt dat te rijmen bij Yasser Klaver?

  1. Lefty

   @musicmaniac

   Ja, ze willen minder CO2 uitstoot en dat is hun goed recht, net zoals het de PVV of FvD hun goed recht is om het niet te willen. Maar wat er onder aan de streep gebeurt wordt bepaalt door een eventuele coalitie. Mijn punt is dat mensen hun heil niet zullen vinden in de retoriek van de politieke partijen. Je eindigt altijd in het midden tenzij je in een dictatuur als Noord Korea of China wil leven. Daar is het “kop dicht of ik sla hem dicht”.

   1. weer opnieuw

    QUOTE Daar is het “kop dicht of ik sla hem dicht”. END

    En wat is er anders dan in Nederland ? Kop dicht of ik schiet je dood of kop dicht of je krijgt 24-7 beveiliging tot je dood ?

    Het partijkartel is een schande voor een democratie.

    1. Wesley Benbow

     Het ‘partijkartel’ is niets meer dan een parlementaire meerderheid van een aantal partijen die bereid zijn samen te werken en regeringsverantwoordelijkheid te dragen.

     1. Lefty

      @Wesly:
      Bespaar je de moeite, de meeste mensen hier zien het grotere globale plaatje niet of willen gewoon schelden op buitenlanders en mensen die klimaat doelstellingen willen. Dat is hun goed recht en tot op zekere hoogte hebben ze gelijk, maar ze hebben geen zelfspot/gevoel voor humor en relativering. Dat is wel een probleem en speelt vooral bij mensen die zich in een sociaal isolement bevinden of financieel/anderzijds in de problemen zitten. Er zal geen enkele politieke partij zijn die dat voor hun gaat oplossen. Het wordt allen maar erger. De rijken worden rijker en de armen steeds armer. Dat is een economische natuurwet. Ik denk wel dat het huidige economische systeem zoals het nu functioneert binnen 30 jaar bankroet is.

     2. Wesley Benbow

      Lefty, je beschrijft volgens mij geen economische natuurwet maar de ontsporing van het rechtse neo-liberalisme die leidt tot enorme kapitaal concentratie bij een paar grote multinationals en een toenemende inkomens- en vermogensongelijkheid onder de burgers. Ook de perverse effecten van de marktwerking voor publieke diensten worden nu zichtbaar.

      Ik denk dat neo-liberale ideologie op zijn eind loopt en er sprake is van een linkse correctie. Die zal zich de komende jaren doorzetten.

 15. Jynx

  Goed nieuws?

 16. Veteraan

  En Mohammed keek en zag dat het goed was.

 17. Jumping

  Inderdaad er bestaan geen gematigde moslims en ook geen gematigde Marokkanen.

  1. Julian

   Gelukkig bestaan er wel mensen MET verstand en mensen zonder… Jij hoort bij de laatste groep!

 18. Lefty

  @ Wesley: Ik hoop in ieder geval dat er voor iedereen in deze wereld uiteindelijk een menswaardig bestaan komt, maar er zullen altijd mensen zijn die veel meer te besteden hebben dan anderen. Ik denk niet dat links -wat dat ook betekenen mag- de problemen gaat oplossen, net zo min als het neo-liberalisme. Naarmate een partij meer zetels krijgt schuiven ze meer op naar het midden of trekken zich terug uit angst voor zetverlies. Zowel Groenlinks en de PVV zijn klinkende voorbeelden. De mens is in zijn natuurlijke aard gericht op zelfbehoud en dus competitie. Dat zie je ook bij de Bonobo, die hebben alpha mannetjes en andere creatieve oplossingen. 😉 Deze apensoort staat het kortst bij de mens. Tel daarbij op dat de mens zoiets als religie en nationalisme heeft uitgevonden, en de zaak loopt in het honderd . Mijn bescheiden holistische bijdrage op dit “politieke” maar helaas ook boze forum.

 19. Kristalix

  Yasser Feras is een gestoorde marokkaanse idioot met waanbeelden. Erger de samenleving ernstig ontwricht. Hij is beter af geiteneuken in her rifgebergte. Dat zit in zijn DNA.

 20. Joost mag het weten

  Goed verhaal Jesse. Een held die het voor goed geïntegreerde, hardwerkende allochtonen, mensen met een beperking en natuuurbeschermers opneemt tegen de gevestigde orde. Geen wonder dat zoveel goedgelovige mensen op je gestemd hebben.

 21. Lex

  Nee laat Jesse Klaver vooral zijn karwei afmaken dan zit de helft van de minima zonden gas en elektra omdat ze stomweg de explosief gestegen rekening niet meer kunnen betalen.

  De kosten rijzen de pan uit door die waanzinnige belachelijke klimaatakkoord

  De houtkachel gaat enorm populariteit stijgen “heel zielig voor de astmapatiënten”

  Wouw wat een succes die milieu maatregelen.

  Mensen gaan toch naar alternatieve levenswijze zoeken.

 22. Gerlos

  KLAVERTJE VIER stelt zich herkiesbaar om ons eens zo’n mooie Nederland naar de verdoemenis te helpen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.