Helemaal klaar mee! Ex-milieuactivist vindt milieubeweging ‘te oppervlakkig’

Ex-milieuactivist Paul Kingsnorth heeft zich na veel geschreeuw en gedoe teruggetrokken op het platteland. De milieubeweging was wat hem betreft te oppervlakkig in haar kritiek. Interessant om eens zulke ervaringen te verkennen!

Kingsnorth was journalist en milieuactivist. Met een kritisch oog en een scherpe pen kreeg hij steeds meer het besef dat ook de klimaat- en milieuactivisten de ballen verstand hebben van wat voor ramp er wordt voorspeld. Hij ondervond steeds meer een haast religieus optimisme. Het sleutelwoord was natuurlijk ‘duurzaamheid’. Duurzaamheid zou de oplossing zijn voor alle klimaatgerelateerde problemen. ‘Hey, maar dat zeggen onze politici hier in Nederland toch ook steeds?’ Inderdaad! Vandaar mijn interesse voor wat deze man ons probeert te vertellen.

Kingsnorth schreef namelijk een aantal essays waar hij eigenlijk zegt dat duurzaamheid dikke onzin is. Het is namelijk gericht op het idee dat we dezelfde levensstandaard kunnen behouden, maar dan wat groener. Dát kan volgens hem niet. Hij is van mening dat de hele manier van leven anders moet (dikke kans dat dat voor de levensstandaard ‘omlaag’ betekent) en anders hou maar op. Gelukkig is hij wel ook zo realistisch dat hij beseft dat niemand zulke doemscenario’s aan de mens kan slijten en iedereen liever luistert naar een D66-achtig ‘positief verhaal’. En dus heeft Kingsnorth het opgegeven. Maar ergens heeft hij nog wel genoeg energie gevonden om Greta Thunberg en links-Nederland een veeg uit de pan te geven en nog even wat filosofische ideeën in een boek te verwerken. Niet mijn type, wel het lezen waard.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. weer opnieuw

  ik ben al tijden klaar met die klimaat kolder en milieu fabels. Duurzaam kan niemand omschrijven in combinatie met de wet op behoud van energie en duurzaam is hout over de wereldbol slepen volgens de nitwits.

  Iemand die kritisch is op de linkse onzin en graag met de milieu specialisten van gedachte wil wisselen heet ineens een klimaatontkenner.

  De linkse milieu maffia is compleet van het padje. Wordt gesteund door geradicaliseerde dieren activisten en schroomt geweld niet.

  HOW DARE THEY !

 2. Jumping

  Inderdaad, de klimaatleugens komen uit de Linkse hoek.

  De klimaat gekte, is een verzinsel van Links.

  De natuur bepaalt het klimaat.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Nep

   Ga emigreren!

   1. weer opnieuw

    ga betalen !

 3. Gerlos

  Deze massa hysterie van de milleu activisten rijzen de pan uit, heel veel klimaat wetenschappers in de wereld zijn het met mekaar oneens over deze waanzin dus wie moeten we nog geloven zelfs de subsidie windmolens schijnen niet milieu vriendelijk te zijn.dus waar zijn wij nu met deze geldverslindende subsidies mee bezig.

 4. RvdBe

  Als je als milieubeweging kritiekloos achter een totaal niet ter zake kundige puber aanloopt, geeft dit aan dat de beweging zelf ook niet ter zake kundig is.
  Ja, ze heeft gelijk als ze zegt dat vervuiling slecht is, daar hoef je geen Einstein voor te heten.

  1. Mieremet

   Of Greta. RvdBe

 5. Jack Flash

  Die klimaatonzin is achterhaald. Veel mensen weten dat het onzin is.Het bizarre is dat de klimaatmaatregelen zeer slecht voor het milieu zijn.
  Stommer en gekker kun je het niet maken.

  1. Wesley Benbow

   “Veel mensen weten dat het onzin is”

   Nu moeten jullie de klimaatwetenschappers nog even overtuigen. Die zijn het hardnekkigste want die hebben ervoor doorgeleerd en hebben er veel onderzoek naar gedaan.

   🙂

   1. Rechtsaf

    “Nu moeten jullie de klimaatwetenschappers nog even overtuigen.”

    Hahahahahahahahahahahahahahahahahaha

    1. weer opnieuw

     tja volgens linkse mafklappers is jan rotmans een wetenschapper 🙂 🙂

     De sukkel durft het debat met guus berhout hoogleraar niet aan

     Wie is de echte wetenschapper 🙂

  2. Rechtsaf

   Precies Flash, er is geen probleem en dat begrijpt elk gezond weldenkend mens

 6. Wesley Benbow

  Wout is het helemaal eens met Paul Kingsnorth en toch ook weer niet,.

  Heel helder, allemaal.

 7. Ted Vreden

  Het beste voor het milieu is dat de mensheid ophoud te bestaan, we kunnen beginnen met de klimaatgekkies.

 8. Timber

  Duurzaamheid heeft alleen zin indien het eind product, de zelfde prijs heeft als het niet duurzame product.
  Voorbeeld:
  FSC gecertificeerde producten zijn vaak duurder dan ongecertificeerde producten. Dit komt doordat de kosten hoger zijn en de opbrengsten per hectare lager.
  NGO’s hebben de EUTR afgedwongen. Bijna alle NL importeurs kopen alleen nog, maar FSC/PEFC. Maar in andere EU landen worden minder zware eisen gesteld. Dus zijn er EU-bedrijven die hout brengen naar R’dam. Klaren het in op het andere EU land. Het andere EU land is verantwoordelijk, dus de NVWA mag niet controleren.

  Als je nou echt in een deuk wilt liggen, moet je de achtergrond van de EUTR verordening lezen. Deze staat werkelijk vol met onzin.

 9. Pijnstiller

  7,53 miljard mensen op aarde zijn er 4 miljard meer dan de aarde aan kan. Om deze reden hebben we intensieve landbouw en veeteelt. Door alle noodhulp en ontwikkelingshulp vanuit het westen, gepusht vanuit links heeft links zelf een probleem geengineered waarvan ze vindt dat harwerkende burgers de schuld dragen. Vervolgens gaatbdeze groep zelf de wereld over per vliegtuig naar allerlei congressen en symposia om te vertellen dat vliegen zo slecht is voor het milieu.

  Vorige week was ik op een symposium waar wetenschappers van de TU Delft de politiek verweten dat economie altijd boven het milieu en klimaat ging. Om vervolgens te syellen dat ze meer geld van de politiek wilden voor allerlei projecten aan de andere kant van de wereld. De heren academici hebben een ongenadig dikke plaat voor de hersens

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.