Het begint door te dringen! Tweede Kamer vindt macht Europese Commissie te groot geworden

Geen categoriedec 01 2019, 19:00
De Europese Commissie is wat de Tweede Kamer betreft iets te groot, invloedrijk en daarom vervelend geworden. Tot verbazing van Nederlandse ambtenaren in Brussel.
De Tweede Kamer wordt een beetje bang van de Europese Commissie en helemaal nu Ursula von der Leyen aan het roer staat. Zij wil als 'EU-baas' namelijk dat de EU een geopolitieke machtsfactor wordt: een wereldspeler. En daar zijn een aantal beslissingen voor nodig die nou niet bepaald gunstig uit zullen gaan pakken voor Nederland. Dat betekent namelijk dat de EU niet langer het schild is die het kleine Nederland beschermd tegen de grote EU-lidstaten en hun wilde plannen.
Een onderzoek naar het functioneren van de Europese Commissie, op verzoek van de Tweede Kamer, concludeerde dat het beter was voor lidstaten om weer wat macht en taken terug te krijgen en dat de Commissie maar eens wat moest worden ingeperkt. Nederlandse ambtenaren in Brussel snappen er echt de ballen van. Zij beargumenteren dat een slagkrachtige EU óók in het belang van Nederland is. Zo noemen zij klimaatverandering, migratie, kunstmatige intelligentie en geopolitiek als voorbeelden van thema's. De vraag is echter of dat echt zo is. Want op het vlak van klimaatverandering en migratie laat de EU al behoorlijk veel steken vallen. Kunstmatige intelligentie gaat de EU weinig aan kunnen doen en op het gebied van geopolitiek komt men momenteel niet verder dan een oproep tot een staakt-het-vuren.
Dat de Tweede Kamer en de onderzoekers van dat rapport nog een béétje feeling voor soevereiniteit hebben is hoopgevend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten