Huh? Baudet boos dat NOS jongen die in Amsterdam geboren en getogen is een "Amsterdammer" noemt

Geen categoriedec 07 2019, 12:00
Heel Nederland is onderhand bekend met de naam "Daniel Buter." Deze in Amsterdam geboren en getogen jongeman heeft door een fout geen Nederlands paspoort. Iedereen vindt dat volstrekt achterlijk. Nou ja, iedereen behalve Thierry. De grondlegger van Forum voor Democratie vindt namelijk dat Daniel helemaal geen Amsterdammer (laat staan Nederlander?) is.
De headline van de NOS is voor de verandering helemaal zo slecht niet. "Amsterdammer die dreigde te worden uitgezet, is vrijgelaten." Dat dekt de lading heel aardig. Daniel is geboren in Amsterdam. Hij is er opgegroeid. Toen hij klein was stond hij ingeschreven via het paspoort van zijn moeder. Toen zij haar Nederlandse identiteit opzegde en hem achterliet in Nederland verviel de zijne ook automatisch.
Let wel, zijn moeder was dus officieel Nederlands -- ook op papier. Ze gaf haar Nederlandse paspoort echter op en aanvaardde dat van de Dominicaanse Republiek, waar ze snel naar emigreerde.
https://twitter.com/mattsteinglass/status/1203253368837300224
Idioot genoeg werd dit nooit opgemerkt, dit omdat zijn oma hem inschreef bij de basisschool met zijn oude burgerservicenummer. Als ze dat toen anders hadden aangepakt was het allemaal al lang in orde geweest. Maar helaas, dat was dus niet zo.
Hoe dan ook, je kunt dus best veel over Daniel zeggen -- bijvoorbeeld dat hij overduidelijk een heel moeilijke start in het leven gehad heeft -- maar niet dat hij geen Amsterdammer is. Jammer genoeg is dat tóch precies wat Thierry Baudet doet:
"Een 'Amsterdammer' die dreigt te worden uitgezet....my god de propaganda / framing van NOS kán bijna niet hilarischer," aldus Baudet.
Ja, het staat er echt:
https://twitter.com/thierrybaudet/status/1203107626621517824
Het goede nieuws is dat Baudet die tweet om 01:23 uur online zette. Ik ga er dus voor het gemak maar even vanuit dat hij net thuiskwam van een lange drinkpartij en niet helemaal door had waar het hier over ging. In dat geval kan hem deze tweet natuurlijk prima vergeven worden. Ik bedoel maar: wie van ons heeft nooit dronken getwitterd? Nou dan.
En nee, radicaalrechtse mafketels, Daniel is geen "immigrant of gelukszoeker." Zucht.
Hoe dan ook, aan het einde van de ochtend heeft Baudet een verklaring rondgetwitterd. "Zeg dan 'geboren Amsterdammer'," aldus Baudet. "Of geboren Nederlander. Maar niet 'Amsterdammer' of 'Nederlander' want precies die status staat ter discussie."
Thierry, helaas, die verklaring slaat nergens op. Hij is inderdaad een "geboren Amsterdammer," en omdat hij nooit vertrokken is uit de stad is hij nog steeds een Amsterdammer. Het is echt niet heel lastig om dat te begrijpen.
De NOS is inderdaad ziekelijk links en bevooroordeeld. Maar door het verkeerde voorbeeld te gebruiken brengt Baudet iedereen die de publieke omroep met enige regelmaat bekritiseert in diskrediet. Het is mij een raadsel waarom hij dat doet. In het verleden kon hij zijn verstand immers wél gebruiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten