Nieuw akkoord omtrent cao is een feit! 4,5% extra salaris voor leraren

Het heeft lang geduurd, de onderhandelingen zijn tot twee keer toe mislukt, maar eindelijk is het dan zover. Vanaf de ingang van het nieuwe jaar krijgen leraren er flink wat geld bij. Ze krijgen 4,5 procent salarisverhoging. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen de onderwijsbonden en sectororganisatie, dus is een nieuw cao-akkoord een feit

“Gisteren zetten ze hun (voorlopige) handtekening wél na tien dagen af en aan onderhandelen. Vanaf 1 januari krijgt al het onderwijspersoneel er 4,5 procent salaris bij. In februari kunnen ze een extra bedrag verwachten van 33 procent van het nieuwe maandloon. Dat bedrag hebben leraren, ondersteuners en schoolleiders nog tegoed, omdat de salarisverhoging van dit jaar op de plank is blijven liggen. Ook krijgen ze een eenmalig bedrag van 875 euro, afhankelijk van hoeveel uren ze werken. Dat geld komt van de 460 miljoen euro die minister Slob vlak voor de staking begin november vrijmaakte. De cao loopt tot 1 november 2020. ,,Met het afsluiten van deze cao is een belangrijke stap gezet en dat werd tijd. Het is belangrijk dat iedereen die werkt in het primair onderwijs dit zo snel mogelijk merkt op de salarisstrook”, reageert CNV-onderhandelaar Hans de Jong.”

Er wordt echter ook gesproken over een looptijd tot november. Volgens het Algemeen Dagblad zal de loonkloof tussen leraren op basis- en middelbare scholen niet kleiner door deze deal. En laat dat nu precies de reden zijn waarom er op 30 en 31 januari een tweedaagse staking wordt gehouden.

“De looptijd tot november is bewust gekozen. In die tijd staat de onderwijsbegroting weer op de agenda en willen alle partijen zich richten tot de politiek voor meer geld. Met deze nieuwe cao blijft een langgekoesterde wens namelijk onvervuld. De loonkloof tussen leraren op basis- en middelbare scholen wordt er niet kleiner op. Den Besten: ,,Daarvoor hebben we echt meer geld nodig. Iedereen heeft het kunnen narekenen: we gebruiken alles wat we hebben.””

Die staking gaat dus gewoon door. Desondanks is minister Arie Slob (Onderwijs) blij dat er een akkoord is gesloten. “Dat betekent dat leraren er deze kabinetsperiode gemiddeld 14% bij krijgen. Dat gun ik ze van harte, een extra waardering voor hun vak”, zo valt er op zijn Twitter-account te lezen.

En voor de leraren is dit inderdaad ook heel mooi, maar de loonkloof tussen leraren op basis-en middelbare scholen is nog niet opgelost. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor politiek Den Haag. Maar het is in ieder geval een grote stap in de juiste richting.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Jozias Visser

  Wesley Benbow

  1. Abraham50

   Thanks voor de reactie

   1. Jozias Visser

    Wesley Benbow inderdaad.

 2. Vlaswiek

  Wesley Benbow, hij heeft reeds tientallen en misschien wel honderden nicks versleten en gebruikt velen nicks door elkaar heen omdat hij steeds vaker wordt genegeerd. Hij komt hier alleen maar om te zuigen, te klieren, te stoken en te treiteren. Dat doet hij al meer dan 15 jaar en de bewezen methode is negeren. Alleen negeren helpt om DDS gezelliger, beter en leuker te maken.

  1. Wesley Benbow

   Vlasziek meent dat niemand op mij mag reageren maar doet zelfs niets anders dan op mij reageren.

   Best wel zielig.

   1. Jozias Visser

    Wesley Benbow

    1. Abraham50

     Inderdaad Wesley Benbow.

     1. Jozias Visser

      Wesley Benbow indeed!

  2. Abraham50

   Bedankt voor de reactie. Wesley Benbow inderdaad.

 3. Agios

  Wordt dit een succes? Daaraan is niet te denken. Als een leerkracht een salaris heeft van x €uro, dan wordt dat x+4,5%€. Hiervoor laat niemand zich omkopen om voor een groep ongeregeld te staan; geen mogelijkheden te hebben voor sancties en ook nog eens bereid moeten zijn om zich continu te laten beledigen en kleineren. Er is iets goed mis met het hele opvoedingscircuit. Dit onderwijscircuit is vanaf de jaren ’60 verziekt door de goedmens. Anti-autoritaire opvoeding is voor een deel namelijk helemaal geen opvoeding.

  1. Jozias Visser

   Er zijn hier nogal wat reaguurders die inderdaad die kant op willen, Pauline.

   1. Agios

    Waarschijnlijk een verkeerd geplaatste reactie. Ik heb met ene Pauline, niets maar dan ook niets te maken. En dat wil ik graag zo houden.

 4. Vrijedenkert

  Leraren en personeel hebben gewoon recht op een goed salaris dat dient gewoon in de CAO geregeld te worden maar dat zal veel problemen niet oplossen!
  De overheid heeft de afgelopen 15 jaar heel veel extra geld vrijgemaakt voor extra personeel en ondersteuning van het personeel maar vele onderwijsinstellingen hebben dit uitgegeven aan andere zaken zoals nieuwe gebouwen, onderhoud, meubilair, managers, reorganisatie’s etc…
  Zolang directie en schoolbesturen het geld niet uitgeven aan zaken waar het voor bedoeld is en zelf maar ongehinderd in potjes kunnen graaien en het verdelen naar eigen goeddunken zonder enige controle en zonder dat directie en schoolbesturen worden weggetrapt zal er niks veranderen!

 5. Vit

  Het werd ook wel tijd, om het bijgekomen gespuis wat bij te brengen is leraar zijn geen roeping maar een zware baan, dat begint al op de kleuterschool waar de juf voor k*nkerwijf wordt uitgemaakt.

 6. Mycase

  ZOZO wat zullen ze nu hard aan de slag gaan die jankers hahahahahaah

  1. Politiek Profeet

   De softies voor de klas laten zich voor 3 tientjes meer per maand weer heerlijk onderspugen, uitschelden, verrot geslagen worden, bedreigd,aangerand en door de leiding in de stront gelaten.
   Lekker beroep, vooral in de randstad en grotere steden waar allochtoon tuig het recht hebben op al het bovenstaande.

 7. Abraham50

  Wesley Benbow

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.