image11

Mediation in de toekomst nog toegankelijker en gangbaarder

Geen categoriedec 12 2019, 14:54
Mediation wordt steeds vaker gebruikt en succesverhalen over het inzetten van mediation komen steeds vaker in het nieuws. In het verleden had mediation een negatieve naam en mediators werken nog steeds hard aan het definiëren van de rol die mediation moet hebben in onze maatschappij. Wanneer mediation een vaste plek krijgt in de maatschappij, wordt het steeds toegankelijker voor een grote groep mensen en worden problemen sneller en gemakkelijker opgelost.

Mediation: van echtscheidingen tot zakelijke conflicten

Mediation is inzetbaar op veel verschillende manieren. De techniek is toepasbaar in zakelijke conflicten, maar bijvoorbeeld ook bij echtscheidingen. En dat is nog niet alles: het leren van mediation technieken is voor veel mensen een slimme stap op gebied van professionele en persoonlijke ontwikkeling. Volgens Dick Bonenkamp, oprichter van Merlijn Groep, zijn er korte cursussen die iedereen kan volgen en jarenlange opleidingen voor mensen die uiteindelijk aan de slag willen als mediator. Ben jij manager van een afdeling of wil je de komende jaren investeren in persoonlijke groei, dan is een cursus mediation een aanrader. Doordat mediation breed inzetbaar is, helpen de geleerde technieken je zowel op zakelijk als persoonlijk gebied.
Professionele mediators kunnen overal voor worden ingezet: je ziet ze vooral vaak bij echtscheidingen en zakelijke conflicten, maar ook de overheid werkt regelmatig met mediators. Echtscheidingen zijn vaak emotionele situaties, waarin veel geregeld moet worden. Voor de meeste mensen is dit lastig, een mediator helpt jou en je ex-partner met elkaar communiceren. Bij zakelijke conflicten is een mediator vaak nodig om als buitenstaander mee te kijken met situaties en machtsmisbruik tegen te gaan. Een mediator oordeelt niet over de situatie en kiest geen kant, maar helpt de partijen nader tot elkaar en helpt met het vormen van een acceptabele oplossing.

Een betere verwerking

Mediation is vooral een goede keuze, bij conflicten waar emoties een rol spelen of als er sprake is van een hiërarchische relatie. Wanneer een conflict een emotionele oorsprong heeft, is het belangrijk alles duidelijk op een rijtje te zetten. Met het aantal huwelijken wat jaarlijks strandt, is het belangrijk dat mediation een grotere rol krijgt in onze maatschappij. Door een bezoek aan een mediator een standaard onderdeel te maken van de scheidingsprocedure, kunnen veel conflicten worden voorkomen. Uit elkaar gaan is al vervelend genoeg, alles wat de situatie makkelijker kan maken en kan zorgen voor een betere verwerking, zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn!
Zakelijke conflicten zijn een heel ander verhaal. Hierbij moet vooral opgelet worden dat de werkgever geen misbruik maakt van zijn positie. Veel organisaties hebben een hiërarchische structuur, wanneer conflicten ontstaan is het verstandig een mediator in te schakelen. De mediator kan alle belangen in kaart brengen en helpen met het vinden van een compromis. Bij dit proces is naast het oplossen van het conflict ook aandacht voor de toekomst van de werkrelatie. De mediator kijkt of het conflict opgelost kan worden op een manier dat beide partijen de werkrelatie willen en kunnen voortzetten. Gelukkig krijgt mediation steeds meer positieve aandacht en weten organisaties en werknemers mediators te vinden. Het verbeteren van communicatie en oplossen van problemen is voor iedere organisatie in onze maatschappij een positieve ontwikkeling.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten