Peiling: De VVD wordt afgestraft en zakt onder de magische grens van 20 zetels

Geen categoriedec 08 2019, 10:00
De wachtgeldregeling van Klaas Dijkhoff hield ook deze week de gemoederen bezig en Maurice de Hond (Peil.nl) ziet de gevolgen daarvan in de resultaten van zijn peiling Daaruit blijkt namelijk dat de VVD onder de magische grens van 20 zetels is gezakt. De partij van Klaas Dijkhoff moet de eerste plek nu delen met PvdA en PVV. Direct achter de PVV staat de jonge partij Forum voor Democratie.

Peilingen van 8 december 2019

mdh0812
Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan wordt direct duidelijk dat de afgelopen twee maanden stormachtig waren in het politieke landschap. Een aantal complexe dossiers speelden al langere tijd, zoals de kindertoeslagaffaire en de stikstofcrisis. Maar de effecten daarvan worden nu pas echt zichtbaar in de peilingen van De Hond na de veelvuldige berichtgeving in de media.
De kiezer verlaat ondertussen het VVD-schip om zich aan te sluiten bij PVV, FVD of CDA. De VVD verliest dus drie zetels deze week en komt daarmee op 19 zetels uit en zakt onder de magische grens van 20 zetels.
De grootste linkse partij is wederom de PvdA met ruim 19 zetels. Pas ver daarna volgt GroenLinks met 13 zetels in de peilingen. De politieke versplintering zet zich door, zo laat De Hond ons de ondergaande afbeelding zien waarop hij op basis van de gegevens van de steekproef de populairste partij per regio aangeeft met een kleurtje:

Politieke versplintering zet door

splinter
De oplettende lezer van DDS heeft de peilingen afgelopen weken wellicht met argusogen bekeken en zich afgevraagd 'waarom er niets gebeurt', maar ach kiezers zijn niet altijd even wakker. Vaak duurt het even voordat het gros van de kiezers doorheeft welke problemen precies spelen. Vandaar dat de effecten van de stikstofcrisis, de wachtgeldsoap van Dijkhoff en de kindertoeslagaffaire nu wel 'doordringen' in de peilingen. Met name de boerenprotesten waren zeer zichtbaar en lijken te hebben bijgedragen aan kiezersbesef aangaande deze complexe dossiers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten