Peiling: De VVD wordt afgestraft en zakt onder de magische grens van 20 zetels

De wachtgeldregeling van Klaas Dijkhoff hield ook deze week de gemoederen bezig en Maurice de Hond (Peil.nl) ziet de gevolgen daarvan in de resultaten van zijn peiling Daaruit blijkt namelijk dat de VVD onder de magische grens van 20 zetels is gezakt. De partij van Klaas Dijkhoff moet de eerste plek nu delen met PvdA en PVV. Direct achter de PVV staat de jonge partij Forum voor Democratie.

Peilingen van 8 december 2019

mdh0812

Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan wordt direct duidelijk dat de afgelopen twee maanden stormachtig waren in het politieke landschap. Een aantal complexe dossiers speelden al langere tijd, zoals de kindertoeslagaffaire en de stikstofcrisis. Maar de effecten daarvan worden nu pas echt zichtbaar in de peilingen van De Hond na de veelvuldige berichtgeving in de media.

De kiezer verlaat ondertussen het VVD-schip om zich aan te sluiten bij PVV, FVD of CDA. De VVD verliest dus drie zetels deze week en komt daarmee op 19 zetels uit en zakt onder de magische grens van 20 zetels.

De grootste linkse partij is wederom de PvdA met ruim 19 zetels. Pas ver daarna volgt GroenLinks met 13 zetels in de peilingen. De politieke versplintering zet zich door, zo laat De Hond ons de ondergaande afbeelding zien waarop hij op basis van de gegevens van de steekproef de populairste partij per regio aangeeft met een kleurtje:

Politieke versplintering zet door

splinter

De oplettende lezer van DDS heeft de peilingen afgelopen weken wellicht met argusogen bekeken en zich afgevraagd ‘waarom er niets gebeurt’, maar ach kiezers zijn niet altijd even wakker. Vaak duurt het even voordat het gros van de kiezers doorheeft welke problemen precies spelen. Vandaar dat de effecten van de stikstofcrisis, de wachtgeldsoap van Dijkhoff en de kindertoeslagaffaire nu wel ‘doordringen’ in de peilingen. Met name de boerenprotesten waren zeer zichtbaar en lijken te hebben bijgedragen aan kiezersbesef aangaande deze complexe dossiers.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

108 reacties

 1. Jumping

  Prachtig bij het grof vuil deze VVD.

  VVD van 33 naar 19.
  PVV van 9 naar 19.
  FVD van 2 naar 18.

  1. Piet51

   @Jumping
   Ik zou appels met appels vergelijken en niet met peren, dus:
   VVD van 33 naar 19.
   PVV van 20 naar 19.
   FVD van 2 naar 18.
   Het is maar een kleinigheid, maar voor het juiste beeld toch gewenst.

   1. Rammstein

    Zure druiven zijn zuur voor zure Piet51.

    1. Piet51

     @Ramstein
     Nee hoor, de VVD is niet mijn partij. Rutte is wel “mijn man” maar helaas lid van de verkeerde partij. Maar ik respecteer wel, in tegenstelling tot de meesten hier, de afwijkende standpunten van de VVD. Ook de VVD is nodig voor een bestuurbaar Nederland. Precies dat is de reden, dat ik de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer op de PvdA heb gestemd. Ik kon en wilde me geen politiek zonder het PvdA-geluid voorstellen. Qua standpunten had GL veel beter gepast en ik heb zelfs D66 overwogen en ook eerder vaak gestemd. Maar dat alles nu liefst wel met Rutte als leider van een kabinet.

     1. Rammstein

      Je standpunten en politieke keuzes zijn duidelijk Piet 51. Overduidelijk.

     2. Piet51

      @Ramstein
      Gelukkig zie jij wat ik wil uitdragen. Ik ga ervan uit, dat het je niet stoort als ik daar nog een tijd mee doorga. Er moet tenslotte wat te discussiëren overblijven, niet?

     3. Rammstein

      Piet51 schreef: “Ik kon en wilde me geen politiek zonder het PvdA-geluid voorstellen. Qua standpunten had GL veel beter gepast en ik heb zelfs D66 overwogen en ook eerder vaak gestemd. Maar dat alles nu liefst wel met Rutte als leider van een kabinet.”

      Je bent kortom een ‘alleseter’ Piet. Als het maar links is, is het voor jou goed. En ook Rutte past daar in, dat zegt genoeg.

      Ik respecteer je idiotie, maar denk je ook wel eens een jaar op 10, 15 vooruit? Wat voor type samenleving zie je dan voor je?

     4. Piet51

      @Rammstein
      Natuurlijk denk ik vooruit, wat dat is één van de kenmerken van links: vooruit aan de veelbelovende toekomst denken i.p.v. dromerig achteruit naar bijv. de Renaissance en de VOC staren.

      Maar alle gekheid op een stokje. Ik kijk inderdaad reikhalzend vooruit, want ooit komt de tijd met gewoon fatsoenlijk rechts en links, zonder PVV en FvD. Een tijd waarin iedereen aan z’n trekken komt, zonder door politieke tegenstanders verketterd, uitgescholden of erger te worden. En gelukkig heb ik de tijd, want ik ben bang, dat het nog wel even zal duren.

     5. Rammstein

      Piet, vind jij Menno Snel (D66) fatsoenlijk? Vind jij Klaas Dijkhoff (VVD) fatsoenlijk? Vind jij pathologische leugenaar Rutte fatsoenlijk?

      En wat vind jij onfatsoenlijk aan Geert Wilders en Thierry Baudet, los dat ze een tegenovergestelde politieke mening hebben?

      Vind jij het financieel kapot maken van mensen door Snel fatsoenlijker dan ‘minder minder’ roepen door Wilders?

      Vind jij het moreel verwerpelijke graaien van Dijkhoff verheffender dan het gebruik van het woord boreaal?

     6. Piet51

      @TRammstein
      Ik vind inderdaad Snel, Dijkstal en Rutte net mensen, en daarom even fatsoenlijk als de meeste andere Nederlanders. Ik ken de overheid van binnenuit en zie daar dagelijks hoe men worstelt met de tig dossiers, waar even zorgvuldig mee moet worden gehandeld. Daarmee praat ik niets goed, maar kan ik me wel iets voorstellen bij sommige zeer onhandige keuzen. Fout en afkeurenswaardig, soms misschien zelfs reden om af te treden wegens vertrouwensbreuk, maar wat mij betreft menselijk. Onfatsoenlijk is wat anders. Als een fout maken onfatsoenlijk is, ben ik elke dag wel een paar keer onfatsoenlijk, en ieder ander hier ook.

      Ik heb nooit of anders maar heel zelden, beweerd, dat Wilders en Baudet onfatsoenlijk zouden zijn.
      Maar nu je het zelf zo voorlegt, begin ik toch twijfels te krijgen. De manier van debatteren van Wilders vind ik eigenlijk wel onfatsoenlijk. Hij kan maar zelden afwijkende meningen in hun waarde laten en begint dan vaak en graag op de man te spelen. En zijn manier van feiten hanteren is niet eerlijk. Zo zal hij in ieder geval nooit geaccepteerd worden als coalitiepartner en zal hij zijn kiezers altijd teleurstellen, ondanks zijn mooie beloften.

      En Baudet vind ik eigenlijk ook onfatsoenlijk, omdat hij verschillende maatschappelijke verschijnselen ontkent of bagatelliseert, waar het overgrote deel van de wetenschappers en vaak ook van de burgers, vaak wereldwijd, het over eens is. Als je keiharde feiten ontkent, negeert of bagatelliseert, doe je dat eigenlijk ook met de aanhangers ervan. Voorbeelden zijn het klimaat, de stikstof en de voordelen van de EU.

     7. Rammstein

      Piet51, wat jij eigenlijk zegt is dat als je maar mee lult op dezelfde toonhoogte als de kartelpartijen, je dan behoort tot het fatsoenlijke deel der natie en mee mag doen. Dat is een ridicule gedachte, passend bij de hofnar die je bent.

      Weet jij eigenlijk wel wat oppositie voeren inhoudt? Heb je wel eens gezien hoe in andere landen oppositie gevoerd wordt? Jij verwart kritiek met onfatsoen. En je stapt wel heel erg snel over mijn onfatsoenlijke voorbeelden heen die ik gaf van de exponenten van jouw ‘fatsoenlijke’ partijen.

      Menno Snel is gewoon een gewetenloze schoft, niet iemand die ‘een foutje’ maakt. Zelfs de Volkskrant schrijft hem de grond in. Klaas Dijkhoff is een ordinaire graaier die zijn moeder nog voor een paar stuivers verkoopt en niet iemand die ‘een foutje’ maakt. En Rutte is een schoft die alles aan elkaar liegt en bedriegt. En jij doet al zijn onfatsoenlijks af als ‘een foutje maken’.

      Weet je wie er erg fout is? Jij. Jij bent heel erg fout. En schofterig onfatsoenlijk. Je hebt geen moreel kompas en past dus prima bij het zooitje waar jij zegt je geld te verdienen. Ik zie jou dan ook als mijn vijand. En als vijand van het land.

      Geef mij maar het fatsoen van Wilders en Baudet. Keurige mensen die zeggen waar het werkelijk op staat.

     8. Rechtsaf

      Leugenclown Rutte is pietjes man

      Dit even kijken dit opent echt je ogen..

      h**ps://www.youtube.com/watch?v=gj3NilH_ywE&t=440

     9. Piet51

      @Rammstein
      Een paar opmerkingen n.a.v. je bijdrage, waarvan de toon me een beetje verbaast. Maar o.k., moet kunnen, als iemand daar een onbedwingbare behoefte toe heeft. Als die behoefte storend wordt, zou ik er wel eens naar laten kijken.

      Ik “lul mee” met de kartelpartijen. Zo zou je het kunnen noemen, maar je kunt ook zeggen, dat ik het overduidelijk eens ben met de gevestigde rechtse en linkse partijen in Nederland, hier en daar het “kartel” genaamd. Dat is net als het overgrote deel van de Nederlanders, dus niet zo heel bijzonder. Overigens “lult” het kleine resterende deel van de kiezers zonder al te veel kritiek mee met PVV of FvD. Ik zie het verschil niet zo.

      Ik heb helemaal geen moeite met kritiek, maar kritiek op een onfatsoenlijke manier geuit, vind ik verwerpelijk. Wat ze in andere landen onder oppositie of kritiek verstaan, interesseert me niet. Nederlanders gaan in sommige landen door voor “bot” en dan bedoelt men niet Wilders of Baudet. Dus mij lijkt dat verschil maar heel betrekkelijk.

      Verder verklaar je mij tot jouw vijand. Aandoenlijk vind ik dat eigenlijk. Je verwart een paar begrippen, lijkt me, namelijk politiek andersdenkende en vijand. Of je geeft het begrip “vijand” een heel andere inhoud dan ik. In beide gevallen, heb ik er niets mee.

    2. Piet51

     @Rechtsaf
     Ik weet niet wat je hiermee wilt zeggen. Jensen verdraait Rutte’s woorden (een mooi voorbeeld van een belangrijk populistisch kenmerk: verdraaiien van feiten). Hij zegt namelijk: “Die opwarming van de aarde zou voor mij op zichzelf voldoende reden moeten zijn om iets te doen”. En vervolgens geeft hij voor de klimaatsceptici nog twee redenen, waarvan er één een economische is, dus te maken heeft met geld. De andere reden heeft betrekking op de innovatiekansen die het klimaat biedt. Leg eens uit, hoe hiermee mijn ogen geopend moeten worden. Het enige wat Rutte doet is aangeven dat wat hem betreft het klimaat alle aanleiding geeft voor investeringen, maar dat het ook kansen biedt.

   2. Ted Vreden

    Appel en peren kun je prima vergelijken:
    – beide zijn het fruit
    – groeien beide aan bomen
    – zijn beide gezond met mate
    – je koopt ze beide bij de groenteboer en/of supermarkt
    – prijzen zijn per/kilo nagenoeg gelijk

    En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

    1. Piet51

     @Ted Vreden
     Natuurlijk begrijp jij wat ik met die oer-Hollandse uitdrukking bedoel. Maar voor hen die minder snel van begrip zijn het volgende. Als je de scores van verschillende partijen wilt vergelijken, moet je wel onder dezelfde omstandigheden vergelijken, bijvoorbeeld op dezelfde tijdstippen. Dan kun je niet de VVD en FvD vergelijken tussen de laatste Tweede Kamerverkiezingen en vandaag, terwijl je de PVV vergelijkt tussen hun dieptepunt in de afgelopen jaren en vandaag. Dan doe je inderdaad iets als met appels en peren, het zijn allemaal data, zetelaantallen, politieke partijen, de top in Nederland, bijna evenveel zetels. Net als met de echte appels en peren dus.
     Kortom, nog niet zo’n slechte metafoor.

   3. Joshuak

    Eerlijk 1 ding vroeg ik me altijd al af bij linkse mensen als jij.

    En dat is of jij niet inziet dat massa immigratie eigenlijk politieke zelfmoord voor links is? Want als je in Zuid Amerika kijk waar ik vandaan kom zijn de mensen overwegend religieus en conservatief op veel gebieden als homoseksualiteit, abortus enzo.

    En hetzelfde geld voor een over groot deel van de mensen uit Midden-Oosten en Afrika zal hetzelfde zijn. Die achtergrond kan islamitisch, christelijk of joods zijn maar uiteindelijk maakt dat niks uit..

    Je ziet al in Amerika dat het land geloviger wordt en hetzelfde gaat met Nederland gebeuren.

    Enige reden waarom veel immigranten op links stemmen is omdat ze aan rechterkant niks voor hun kunnen vinden..

    Maar neem SGP bijvoorbeeld.. Als zijn nu de christelijke gedeelde laten vallen en voor “abrahaamse waarden” gaat vechten zullen veel gelovigen daarop gaan stemmen..

    Ik snap het gewoon niet want onder links die je ook redelijk veel van die vrouwen die geen kinderen willen voor klimaat.. Maar op rechts hoor je dat niet. In plaats daarvan zie je soms wel 2 tot 4 kinderen wie allemaal met conservatieve waardes worden opgevoed.

    Klimaat activisme, abortus en massa immigratie kan echt de dood van links worden in 20 jaar als het zo doorgaat. Ik snap echt niet dat je dat niet inziet

    1. Piet51

     @Joshuak
     Dit forum leent zich niet voor al te uitgebreide bespiegelingen. Sommige deelnemers kunnen daar niet zo goed tegen en dat wil ik vermijden. Ik kan je wel aanraden om het laatste boek van Rutger Bregman, De meeste mensen deugen”, te lezen. En ook het boek van de Belgische Maarten Boudry, “De wereld gaat niet naar de knoppen”. Beiden boeken ademen een prettig positieve en optimistische sfeer uit. Ze zijn goed gedocumenteerd, waardoor alle stellingen controleerbaar zijn. Gewoon doen en ik ben benieuwd naar je reactie.

     1. weer opnieuw

      ik kan je aanraden om Pim Fortuyn te lezen mafklapper “de puinhopen van paars ” , niet zeggen dat je dat gedaan hebt want dan had je niet zoveel onzin uitgekraamd

     2. Piet51

      @weer opnieuw
      Ik heb natuurlijk de boeken van Fortuyn gelezen, niet alleen die ene titel die je noemt. Sterker nog, ik kende hem persoonlijk, vandaar. Weliswaar zakelijk, als een opdrachtgever, maar toch. Je spreekt ook over andere zaken dan onze gezamenlijke projecten. Ik kan je zeggen, over de doden niets dan goeds, maar het was mijn politieke type niet. Verder zeker een boeiende man, maar met hem als premier was het uitgelopen op een ramp.

  2. Sergeant Monty

   PVV van 9 naar 19.
   FVD van 2 naar 18.
   Goede voor 37 virtuele rechtse zetels.

   Nog een paar aanslagen, groepsverkrachtingen, vernielingen en het verbieden van volksfeesten dan staan ze samen zo op 76 zetels.

   Wilders 1 of Baudet 1 is dan een feit.
   Als ze tenminste een coalitie kunnen vormen.

   1. Wesley Benbow

    Die 37 rechtse zetels is 24%. Daar hoeft niemand wakker van te liggen, temeer omdat die virtuele winsten in de peilingen van guurrechts altijd wegsmelten bij echte verkiezingen.

 2. Vliegenvanger

  Mooi werk die sloop partij vvd moet met de grond gelijk gemaakt worden. Ze hebben al veel te veel ellende bezorgd bij de Nederlanders. Liegen en bedriegen, zakkenvullen, en schijt hebben aan de stemmers. Weg met de Vuile Vieze Donders.
  Stem FvD of PVV.

 3. musicmaniac

  38 Zetels voor de coalitie PVV en FVD. Het gaat de goede kant op. De helft van 76 zetels zijn al binnen. Een feestje waard. Nog een aantal zeteltjes erbij en links is totaal weggevaagd. Eindelijk een echte “goedemorgen” dus. Nederland wordt langzaam maar zeker wakker!

  1. Robert75

   Hoe kom je daar nu bij? De PVDA heeft ook 19 zetels hoor. Groen Links heeft er 14, D66 heeft er 16. Zo blij moet je niet worden hoor van deze peilingen. Partijen staan heel erg dicht bij elkaar. Probeer straks daar maar eens een coalitie mee te vormen.

   1. JochemX

    Robbert, jammer voor je, maar je kijkt in de verkeerde kolom. Kolom 8-12 moet je hebben.

    1. Robert75

     Nou vooruit je hebt gelijk maar dan nog. Als er zo gestemd wordt komen ze beide niet in de coalitie want er zijn meerdere mogelijkheden om een meerderheid te vormen.

     En ten tweede maakt het ook niet zoveel uit of je nu VVD of Forum krijgt is beide het zelfde. Forum is ook VVD 2.0 natuurlijk.

  2. Lefty

   @Musicmaniac. Voor zover ik weet is de NVU niet verboden. Wat dacht je daar van als coalitiepartner?

   1. weer opnieuw

    zorg dan even dat ze de kiesdeler halen grapjas

 4. Job Jansen

  Een verplichte samenwerking van de grootste partijen zou Nederland een stuk mooier maken. En een stuk eerlijker.

  1. Mycase

   Nee hoor de VVD laten we er dan buiten eerder lulde je ook niet zo nu het water je naar de lippen stijgt zou je dat graag zien .

   1. Job Jansen

    “nu het water je naar de lippen stijgt”

    Die snap ik niet, ben een trouwe PVVer.

   2. Bluntix

    Vvd, fvd, 2 zijden van dezelfde munt.

    1. Vlaswiek

     @Bluntix: Leg dat eens uit als je wilt?

  2. Mar

   Zoals Rutte II, VVD en PvdA.

   Waren de mensen niet blij mee.

   1. Job Jansen

    Mar,

    Dat klopt, verstandige mensen stemmen ook niet op de PvdA

  3. Vlaswiek

   “Een verplichte samenwerking van de grootste partijen…”

   Dat is exact wat Rutte niet deed in 2017. Binnenkort is er bijltjesdag, het is de hoogste tijd. Forum voor Democratie, de verwachting is dat dit de grootste partij kan worden, gaat perse wél samenwerken met de PVV.

   winwin 😉

   1. Job Jansen

    Vlaswiek,

    Het probleem is dat geen van de partijen op FvD na met de PVV wil samenwerken. En die gaan samen nooit geen 76 zetels halen. Misschien dan een minderheidskabinet met gedoogsteun, maar ik zie het niet gebeuren. Het merendeel van de nieuwe generatie stemgerechtigden zijn te links geïndoctrineerd, of allochtoon.

    1. weer opnieuw

     job jansen

     das is onzin wat je zegt , om met de woorden van de etterletter samson te spreken , “het land moet geregeerd worden ”

     Als ze een factor van belang worden kan zelfs het partij kartel niet meer om ze heen en zul je zien hoe makkelijk vvd en cda een ommezwaai maken.

     Dat de linkse indoctrinatie een olievlek is klopt . Mooie taak dus om die linkse onzin te blijven doorprikken

 5. P. Breetveld

  Een paar stoere babbels en de kiezers komen als geroepen weer terug.

  1. weer opnieuw

   dat vrees ik ook , 2 mooie beloftes van prutte en het schip keert volledig

 6. Watcher

  De strijd is gestreden.
  Meld mij aan als lid van het FvD en wordt actief voor de PVV.

  Bijtjes dag zie ik niet zitten.

 7. Baron von Munchhausen

  Het meest on-on-on-on-on-voorstelbare: PVDA naar 19 zetels!!!
  Wil de Nederlander nu echt ALTIJD belazerd/bedonderd worden?

  1. Original NL

   De pvda op 19 zetels?????
   Is dat omdat asscher zogenaamd tegen de btw verhogingen heeft geageerd, terwijl de pvda wel met de regeringspartijen vòòr verhoging heeft gestemd??
   Het moet niet gekker worden.

  2. Vlaswiek

   “PVDA naar 19 zetels!!!”

   Als je meer wil betalen aan onzinnige klimaatbelasting (Timmermans) en meer EU wil (Timmermans) dan moet je vooral op de PvdA stemmen.

   PvdA is overigens exact gelijk aan VVD=GroenLinks, in essentie bestaat geen verschil tussen de kartelpartijen.

  3. Vlaswiek

   Een oprecht gemeend compliment voor alle deelnemers: Er wordt in de 55 reacties (8-12-2019 / 13:25) niet één keer gereageerd op de aandoenlijk! Dit maakt DDS leuker, aantrekkelijker en mooier!

   Ga zo door.

   🙂

 8. Cootje

  De doorsnee Nederlander tegen die tijd 1000€ er bij en ze zijn weer overstag ik ken maar een politici die zich het heeft aangetrokken geen geld naar Griekenland dat is Jan Kees de jager slapeloze nachten heeft hij er van gehad en is 40 kilo er door afgevallen is nu zakkenvuller bij de kpn verder allemaal oplichters van het ergste soort maar Nederlanders hebben net als Rutte geheugenverlies zit in de gene kijk maar naar het succes van fransje timmermans die eet zijn buikje rond van een kleine 3 ton zonder onkosten. Vergoeding een echte socialist

 9. Veteraan

  Ik wacht nog steeds op een echte aanslag die echt indruk gaat maken want de duizenden aanslagen die moslims plegen zijn normaal geworden en halen net nog het nieuws en het aanpakken van de kern van het probleem is not done want Europa zit vol met gutmenschen en lafbekken en niemand wordt aangepakt en Europa zit vol met zones waar de Jihad al heerst en de Sharia gewoon wordt en waar criminaliteit gewoon doorgaat tegen de autochtonen.
  Een aanslag op een kerncentrale, een depot met kernafval, gewoon wat vuile bommen, biowapens of een atoombom koffertje. Islamitische groeperingen hebben die al lang voorbereid maar zijn nog wat huiverig omdat Amerika al vaker heeft gezegd dat ze bij aanvallen van dit soort kaliber meteen wat heilige plaatsen van de islam met de grond gelijk maken. Maar ondertussen zal zelfs zo’n aanslag verdedigd worden door de Linksche gutmensch en dus getolereerd worden. Als we Amerika niet hadden onder Trump was de strijd al verloren.
  Laat het in godsnaam nu eens echt misgaan want op deze slinkse manier hebben
  de foute moslims de oorlog al gewonnen.
  Tot die tijd doen we het gewoon nog met gestoord Links en een laffe VVD hap.

  1. Wesley Benbow

   Veteraan verlangt hevig naar een grote aanslag met veel doden en ellende.

   Vergis je niet, hij is waarschijnlijk echt zo gestoord.

  2. Marija

   Vraag me wel eens af waarom niet bij ons een grote aanslag? Dat zal vast iets te maken hebben met wat veteraan hierboven opmerkt.
   Niet dat wij dat moeten verwelkomen want iedere dode door die halvegaren is er een te veel, maar zeker is wel, dat het wat zou losmaken en de echt aller-oliedomste misschien eens de ogen opent.
   Eerder zei ik al, dat door de steeds snellere verdunning van onze bevolking, wij ook steeds minder te vertellen krijgen, nog even dan verliezen wij ook zonder verkiezingen.
   Dan begrijp ik de opmerking van Veteraan wel.

   1. Piet51

    @Marija
    Je kletst werkelijk uit je nek, om het even wat fatsoenlijker uit te drukken. Kijk eens naar de landen waar wel een grote aanslag heeft plaatsgevonden, zoals Frankrijk, Spanje, Engeland, Duitsland. Zijn die landen nu echt meer anti-islam dan Nederlanders? Het lijkt mij van niet.

    Hoe kom je erbij om een politieke winst te willen halen ten koste van veel slachtoffers van een aanslag? Dan ben je echt heel ziek en in ieder geval niet democratisch.

    Het wordt helemaal erg, als je bedenkt, dat je zo’n aanslag wenst, maar dan door een anderen (moslims) wilt laten plegen. Dat is zieker dan ziek. Je zou haast wensen, dat zulke Nederlanders het stemrecht wordt afgenomen. Democratisch besluiten zien ze immers toch niet zitten en dan hoef je ook niet mee te doen.

    1. Ben Venuti

     Kan je nagaan malle Pietje hoeveel Nederlanders dolgraag van moslims af willen in onze samenleving, je zou raar opkijken hoeveel dat er niet zijn, de meesten durven het niet eens te uiten door de linkse terreur die er heerst, maar eens komt de tijd dat er werkelijk wat gedaan gaat worden aan dat schorem.

     1. Piet51

      @Ben venuti
      Je roept iets heel onwaarschijnlijks dat veel vaker, en niet alleen hier, wordt geroepen. Veel mensen zouden tegen moslims zijn, maar durven dat niet te zeggen. Ik vraag me dan meteen af, waar ze dat dan op heel grote schaal zeggen? Op verjaardagsfeestjes? Lijkt me niet. In ingezonden brieven? Ook niet. Op partijbijeenkomsten? Hier en daar een beetje en voorzichtig. Ik hoor en zie ze niet. Niemand hoort en ziet die mensen, want ze durven immers niet te praten. De onwaarheid is niet aan te tonen. Zo kun je een gerucht verspreiden, waar niemand een tegengeluid tegen kan horen.

      Als ik bijvoorbeeld nu zou beweren, dat alle leidende figuren in het FvD overwegen om het FvD te verlaten, maar dat ze bang zijn voor Baudet om ook maar iets te laten horen, is dat nieuws niet te weerleggen. Als iedereen het glashard ontkent, past dat bij mijn bewering. Als iedereen toch toegeeft, bevestigt het mijn mening. Zo simpel is doordacht nepnieuws.
      Voor alle naïevelingen hier, dit bericht over het FvD is natuurlijk fake.

    2. weer opnieuw

     malle pietje begrijpt niet eens dat mensen geen grote aanslag wensen maar dat mensen reageren op dat gene wat ons partijkartel ons in de media laat weten. In Nederland is nog steeds kans op aanslagen dan wel grote aanslagen.
     ” Derhalve hebben we verhoogde waakzaamheid bij de diensten aldus de minister president ”

     Malle pietje moet de zaken niet omdraaien dat is pas echt ziek en verachtelijk. Minderwaardig om zo zaken om te draaien

     1. Piet51

      @wer opnieuw
      Mensen willen geen grote aanslag? Lees alleen maar de bijdrage van @Veteraan, o.m.:
      * Ik wacht nog steeds op een echte aanslag die echt indruk gaat maken want de duizenden aanslagen die moslims plegen zijn normaal geworden en halen net nog het nieuws en het aanpakken van de kern van het probleem is not done
      * Laat het in godsnaam nu eens echt misgaan want op deze slinkse manier hebben de foute moslims de oorlog al gewonnen.

      Maar misschien lees je ook hier iets heel anders dan er staat, net als bij Resolutie 1743.

 10. Neutral

  Ik wens de formateur die na de volgende verkiezingen (met dit in de buurt van de uitslag) alvast veel sterkte.

  Maar op de een of andere manier heb ik het voorgevoel dat het een enorm naar de EU luisterend links minderheidskabinet gaat worden.

  1. Wesley Benbow

   Het zal een Kabinet met de PvdA worden onder leiding van Asscher of Rutte.

   Mij hoor je niet piepen.

 11. Kretoloog

  Nee hoor, Teunis, stikstofcrisis en toeslagencrisis hebben weinig effect op deze peiling. De betrokken partijen, CDA, D’66 en CU, verliezen ook niet. De enige reden is dat de kiezers nu in de gaten krijgen dat de VVD, en zijn partijleider tevens premier en fractievoorzitter in het bijzonder, een stelletje amorele graaiers en zakkenvullers zijn. En daarvoor worden ze nu -eindelijk – afgestraft.

  Vorige week dacht ik nog dat in de loop van het volgend jaar de VVD haar 1e plaats in de peilingen zou verliezen. Maar het demasqué gaat zo hard dat dit jaar nog een andere partij op 1 kan komen. Hopelijk is dat de PVV (en niet de PvdA).

  1. Wesley Benbow

   In deze peiling gaan die paar zeteltjes van de VVD naar FVD, CDA en FvD. Geen enkele reden tot zorg dus.

  2. Veteraan

   @ Kretoloog
   Helaas winnen de partijen zoals PVDA, CDA, D’66 Groen Links het meest door het verlies van de VVD.
   NL is verloren en het tuig wat hier rondloopt en gepamperd wordt door Links en dus elk jaar meer crimineel en gekker wordt heeft de vrije hand. En elk jaar komen er weer honderdduizenden bij. Ze hebben gemeen dat ze schijt hebben aan alle rechten behalve die van allochtonen en zgn slachtoffers.
   Wat een prutland met lafbekken.

   1. Wesley Benbow

    Veteraan gaat vast emigreren. Daar wordt Nederland veiliger van.

   2. Mycase

    Ik denk dat voor de verkiezingen Nederland al aardig in brand zal staan . iedereen zou er goed aan doen zichzelf verdedigend gereed te maken voor je eigen veiligheid .

 12. Response

  De kop van het artikel is er een die de grote meerderheid in NL graag ziet en leest. Nu maar hopen dat zich dit gaat vertalen in een toekomstige coalitie waar de huidige NL-slopers en -graaiers niet in zijn vertegenwoordigd. Of dat gaat lukken zal nog een hele kluif worden. In vele bestuursorganen en op vele sleutelposities zitten de marionetten en trekpoppen van de huidige kliek en die zullen dan zeker zand in de raderen strooien. Als dat dan maar zichtbaar gemaakt wordt en deze types buiten spel gezet worden zie ik wel kansen. Er komt steeds meer licht in de tunnel!!

  1. Wesley Benbow

   Het duurt nog lang voordat er verkiezingen gen zijn.

   Het mooiste is dat er dan sprake zal zijn van een ouderwetse nek aan nek race tussen PvdA en VVD. Daar komen de populisten dan niet meer tussen.
   Gevaarlijke buitenstaander is het CDA die met De Jonge of Hoekstra een nieuw gezicht kunnen inbrengen. Lijkt me een goede zaak voor de PvdA omdat die vooral stemmen bij de VVD zullen wegsnoepen.

 13. fusilier

  Een boeren bedrijf, een aannemersbedrijf een grondverzet bedrijf ,of een stoere visser uit Urk, al deze mensen die nu nog steeds V.V.D stemmen graven hiermee hun eigen graf.

  1. Wesley Benbow

   Boeren en bouwers snappen ook wel dat stemmen op PVV en FvD ze van de regen in de stortbui helpt.

  2. Pijnstiller

   Beste fusilier, die stemmen niet meer op de VVD.
   De jongens op de werkvloer gaan niet eens meer stemmen. Ze geven steeds vaker aan dat het toch geen zin heeft. De meeste van die jongens draagt de PVV een warm hart toe.

   Helaas zijn ze te vaak teleurgesteld en krijg je ze niet meer naar de stembus. Ik heb ze zelfs al wel eens een halve dag vrij beloofd indien ze wel naar het stemloket gaan. Ze waren er niet voor te porren

   1. Wesley Benbow

    Veel kiezers zijn inderdaad verwend door de welvaart, de veiligheid en de stabiliteit en zijn niet meer naar de stembus te krijgen.

 14. Pijnstiller

  PVDA op 19.
  Een aantal jaren terug verliet de kiezer de PVDA vanwege beleid dat hen niet aanstond. Waar de PVDA nu voor staat is nog extremer dan toen.

  Het bewijs dat een deel van het electoraat hersendood is.

 15. Michael M

  Ik denk dat links zowat de meeste tijd in Nederland de baas is geweest en nog. Dit zou dus eerlijker verdeeld moeten worden. Zoals je ziet is de VVD van oorsprong een rechtse partij maar bakt er helemaal niets van. Een partij met teveel linkse trekjes. We moeten samen door 1 deur, vandaar dat we de rollen verdelen en links niet teveel invloed krijgt. Maar we hebben ze wel nodig. Net zoals Links Rechts nodig heeft en andersom. En wie dat niet vindt leeft of met 2 linker of 2 rechterhanden. Dan zit je duidelijk niet goed in elkaar. We zullen het zien wat de toekomst ons brengt nietwaar Benbow enig persoon bestaande uit 100 dezelfde personen en denkt als 1 richtingsverkeer.

  1. Wesley Benbow

   Ik stel voor dat we het aan de kiezer overlaten, Michael.

   Is dat een idee?

 16. Timber

  Partijen verantwoordelijk voor de stikstof en PFAS crisis:

  GL / PVDA / VVD / CDA / SGP / D66

  Belangrijkste klimaat partijen in de EU:
  Timmermans wordt gesteund door SP / PVDA / GL / D66 / VVD

  Wil je straks nog meer klimaat/economische crisis, dan weet je nu waar je op moet stemmen.

  Wil je vooruit gang stem dan op een andere partij naar uw keuze.

  1. Wesley Benbow

   FvD en PVV zijn inderdaad nergens verantwoordelijk voor. Daar houden ze ook niet van.

  2. Vlaswiek

   @Timber: Mooie analyse!

 17. Scheve Tinus

  8 scheten in hetzelfde draadje en nul komma nul reactie.

  Zie je wel, zo ,moeilijk is dat niet!

  Stem gewoon PVV dan zijn we klaar met die flauwekul.

  1. Bosche draak

   Het is ook echt een nutteloos stumperdje, dat hij maar tegen z’n wijf aankruipt.

   Oh wacht….

 18. fusilier

  Pijnstiller. Mensen die niet gaan stemmen,hebben ook geen recht van spreken.

  1. Wesley Benbow

   Juist.

 19. Wim Vreeswijk

  De VVD is inmiddels sinds 2017 met 16 zetels verlies verreweg de meest falende politieke partij van de 2e kamer. Er gaat daar structureel iets verkeerd. Dat is duidelijk !

 20. jan1

  25.500 VVD leden hebben beslist dat de weg naar boven via klaver en Greta Thunberg gaat.
  Lijkt er wel op maar ik kan niet geloven dat al die mensen die de vorige verkiezingen op Rutte stemde (en dat zijn er meer dan allen de leden) dit ook in het achterhoofd hadden?
  Dijkhoff als kop van jut?
  Het slaafs buigen voor Klaver of greet?
  Straks de keus van laat ik mij aan de ketting leggen? en braaf door de Koning van Marokko onder de kin laten krabbelen?
  Want dat krijg je als je ook maar voor 1 teruggestuurde Marokkaan ook nog iets in welke vorm dan ook toegeeft.
  1 Marokkaan terug 2 op je stoep?
  Hoe is Rutte nog te handhaven?
  Vervangen door Dijkhoff?
  Toegegeven de nek van de VVD’er werkt als die van een uil.
  Tenzij een vernederen populistische draai genomen wordt? Wacht dan de oppositie?
  Hoever beneden de 22 kan de VVD nog aan?
  Voor Biesheuvel was het partijen aantal en stromingen te overzien kan de VVD hier dan nog uitkomen?
  Als het CDA zich wat rustig houdt maar op het juiste moment populistisch stemt dan kan die ook nog stevig profiteren.
  Maar zal dat het land nog terug in het hok van braaf en blind de grote lijder volgen kunnen krijgen?
  Toen Klaver bij de opening van de beschouwingen zijn mond opende?
  Viel die van mij dicht, en dacht boer pas op je kippen.
  Het werd koe en kippen
  En in tussen wie blijft buiten schot?
  Ik ben bang dat er voor Kaag en Sjoerdsma een gouden toekomst wacht.

 21. weer opnieuw

  lachen toch ? eindelijk ontwaakt de arbeider en ziet men dat het partijkartel niets brengt voor de arbeider. Tot 43K heeft men iedereen genivelleerd zodat een euro loonsverhoging een euro korting op de toeslagen betekent. Ergo loonsverhoging brengt niets meer tegenwoordig

  Langzaam zal men verder ontwaken en het partijkartel verlaten.

  stem sociaal , stem pvv

 22. Baron von Munchhausen

  Er is iets aan de hand in Nederland; en niet zo een klein beetje!
  Protestante afdeling (CU) van DENK stijgt met 2 zetels.
  PVDA, de partij van wereldkampioen wauwelen en nooit iets voor elkaar gekregen, t.w. Asscher en wereldkampioen zakkenvuller Samson, stijgen naar 19 zetels!
  Welke mensen zijn dit? Ge-brainwasht? Willen deze burgers bewust kruipen voor de Nrd-Korea-achtige politiek?
  Wie het weet mag het zeggen. Trollen uitgezonderd; reageer ik niet op.

  1. weer opnieuw

   denk kan je zo uitrekenen , uiteindelijk zal de ideologie op een partij stemmen die de ideologie verder helpt. Aantal moslims in Nederland gedeeld door kiesdeler. Dat is het ware potentieel voor deze club. Hoe men afvalligen behandeld is inmiddels breed bekent.

   Verder heb je natuurlijk erg veel deugmenschen die niets zelf onderzoeken maar blind achter bepaalde stromingen aanrennen. Die hoppen van GL naar D66 en vervolgens weer naar de PVDA. Als het maar links klinkt is het goed. Uitvoering , realisme en kosten zijn ondergeschikt bij gratis geld. Het old boys netwerk vaart er wel bij.

   De stijgingen bij de partij van de ambtenarren is voor mij een raadsel. De historie heeft uitgewezen waar deze linkse club voor staat. De club is onveranderd en heeft nog steeds dezelfde kopstukken in huis. De glibber bos bijvoorbeeld krijgt nu 2,5 miljard euris voor het staatsfonds. Geld rondpompen is een hobby in die club en iedereen die daar beter van kan worden zal het steunen.

   Ik zou zeggen , ontwaak belasting betalende arbeider. Links doet niets voor u en tot 43000 euris zal u tot uw dood hetzelfde netto salaris krijgen. Stem sociaal , stem pvv en stuur partijkartel en regenten naar huis. Er is geen andere optie mogelijk

 23. dinaro

  PvdA op 19 zetels?
  Jee. hebben de mensen niets geleerd?
  Hoe ze zijn bedonderd samen met de VVD/PvdA coalitie.
  Laatste verkiezingen werden Pvd A afgestraft en nu weer in de lift?
  Onbegrijpelijk!

  1. jan1

   Dit zijn denk ik allemaal mensen die het zelfstandig denken of verleerd zijn of niet durfden.
   Mensen die gehoord hebben van Drees Niet beseffend dat die gelijk hun grootvader niet meer bestaat.
   En wat @weeropniew zegt, Lieden die hun brood via het ongelofelijke bestuurs en zorg of opleidingen apparaat binnen krijgen.

   1. jan1

    Ik vergat de Baron:)

 24. Gerlos

  Voorlopig zijn er nog geen verkiezingen dus alle PVV en forum voor democratie stemmers geduld, VVD zal met de tijd wel weer de grootste partij worden dus een kabinet Rutte of Dijkhoff VIER.

  1. Wesley Benbow

   Dat denk ik ook, Gerlos, populisten scoren altijd hoog in peilingen maar beduidend minder in verkiezingen, vooral verkiezingen die ergens over gaan.

 25. C.A.Barstow

  De zelfvernietiging van de VVD nadert haar voleinding.
  De vlaggen kunnen gehesen worden.
  Vanzelfsprekend geen EU vod, die heeft iedere rechtgeaarde Nederlander allang in de fik gestoken.

  Stem FvD/PVV.

 26. FVD

  Beste reaguurders, met de huidige zetelverdeling wordt het voor links billenknijpen.
  VVD en CDA kiezers zijn inmiddels het links overhellend beleid van Rutte en co spuugzat, en zullen aandringen op een realistische rechtse politiek. En dan kan er maar zo een coalitie van VVD, CDA, FvD, PVV en SGP, eventueel aangevuld met 50Plus uit de hoge hoed getoverd worden.

  De huidige stand is zonder 50plus 74 om 74, dus er glooit licht aan de gitzwarte horizon.

  Er moet dan uiteraard een andere wind gaan waaien bij de VVD en het CDA, en het cordon sanitair voor de PVV en FvD opgeheven worden, maar voor het pluche verkopen ze zelfs hun moeder aan de hoogste bieder.

  1. Vlaswiek

   “De huidige stand is zonder 50plus 74 om 74…”

   FVD is bereid om een zakenkabinet te starten waarmee met wisselde meerderheden plannen te smeden, hoe democratisch is dat?

   1. FVD

    Vlaswiek, wat is er ONdemocratisch aan een zakenkabinet?

    Het huidige (democratische?) systeem is vergeven van partijideologie, partijdiscipline en andere speeltjes die ze er bij bedenken.
    Eventuele kandidaten, (niet partij gebonden) voor een zakenkabinet moeten geselecteerd worden op expertise en geschiktheid. Niet zoals het huidige kabinet, waarin een 10 jarige student geschiedenis het kan schoppen tot premier. Om maar niet te spreken over de overige bewindslieden. Bekijk hun opleiding, en de rillingen lopen over je rug, bij het idee dat zulke nitwits onze zaken moeten behartigen.

    1. Vlaswiek

     @FVD: Ik weet ook niet of het zover komt, het politieke landschap is na 171 jaar aardig dood en vergeven van de rottende lijklucht. Helaas zal het er toch nog even mee gedaan moeten worden. Toch hou ik hoop en verwacht ik dat de noodzakelijke vernieuwingen doorgevoerd gaan worden.

    2. weer opnieuw

     Een zaken kabinet is zo gek nog niet. Mensen met kennis aan het hoofd geeft inzicht in de werkelijke problemen.

     1. Vlaswiek

      “Een zakenkabinet is zo gek nog niet.”

      Als het kartel dwars gaat liggen, samenwerking met FVD uitsluit, zoals de kartelleden in de Provinciale Staten veelvuldig hebben gedaan, dan zal FVD overgaan tot het vormen van een zakenkabinet. Dat zal, volgens mij, uniek zijn in de Nederlandse parlementaire geschiedenis(?).

      En wat mij betreft: ‘Waarom niet?’

 27. Rechtsaf

  Dat maakt leugenclown Rutte geen moer uit, die voert geen Nederlands beleid, daarnaast doet Rutte er alles aan om aan de macht te blijven en als hij daarvoor links beleid moet voeren dan vind leugenclown Rutte dit prima natuurlijk…

  h**ps://www.youtube.com/watch?v=gj3NilH_ywE&t=440

  1. Vlaswiek

   “(…) dan vindt leugenclown Rutte dit prima natuurlijk…”

   Nog even Johnno, de laatste motie van wantrouwen werd met 71 stemmen verworpen, maar waren dat er 75 dan kan Rutte naar huis! Ik verwacht dat het niet lang meer duurt.

   1. Rechtsaf

    Ik verwacht het ook, zo niet dan wordt er een vies spelletje gespeeld in Nederland wat mij overigens niet zou verbazen

 28. Kristalix

  Op naar nul zetels. Vvd en cda ruimen. Net als ze bij boeren doen. Zet die destructie vrachtwagen maar op het binnenhof.

 29. Lampje

  Het eerste goede nieuws in jaren.

 30. Roel van de Laak

  Graag nu verkiezingen! Stop de (s)linkse sekte!

  1. Wesley Benbow

   Als je van links wilt afkomen dan zijn verkiezingen daarvoor de correcte procedure.
   In 2021 zijn er alweer verkiezingen. Of dat gaat leiden tot verdwijning van links is overigens onwaarschijnlijk.

 31. Abraham50

  De beoogde coalitie staat nu op 79 zetels, alleen is het nu spannend wie er minister president wordt.
  VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66.

  1. Wesley Benbow

   Als Rutte zich weer kandideert voor een volgende termijn is de kans heel erg groot dat hij weer premier wordt. Als het CDA overeind krabbelt met een nieuwe lijsttrekker en PVV/FvD niet teveel verliezen zal de VVD mogelijk niet de grootste partij worden en wordt Asscher premier.

 32. Pescador

  weg met die eikels , laat maar door de grond heen zakken

 33. Klapstuk

  Het is toch niet te hopen dat Rutte weer premier wordt. Zeer onbetrouwbaar en een grote leugenaar.
  Liegt alles bij elkaar.
  Het ontbreekt hem aan empatisch vermogen, en doet alleen maar het bevoordelen van de hoge inkomens en behandelt degepensioneerden als oud vuil.
  Rutte lid van een partij met de meeste affaires.

  1. Lefty

   @Klapstuk: Helemaal mee eens, over Rutte . Maar denk je echt dat het met de PVV of FVD beter wordt ?

 34. Jozias Visser

  Wesley Benbow

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.