Peilingen: Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op fors verlies, behalen slechts 53 zetels

Het moeten mindere tijden zijn voor premier Mark Rutte en zijn coalitiegenoten in Den Haag. De coalitie staat net als in januari 2019 op slechts 53 zetels in de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl). De coalitiepartijen hebben echter wel 75 zetels in het parlement, maar kwakkelen al het hele jaar in de peilingen. Op geen enkel moment in het afgelopen jaar kon de coalitie op steun van een meerderheid van de kiezers rekenen. 

Peilingen van 22 december 2019

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Deze week zijn er volgens de peilingen van Maurice de Hond geen politieke verschuivingen waarneembaar in zijn peilingen. De resultaten van deze week zijn dus gelijk aan die van vorige week. Wel blijkt uit de bovenstaande tabel dat de coalitiepartijen in de Tweede Kamer een structureel probleem hebben. Dat probleem houdt ook lang aan: al het gehele jaar staat de coalitie op verlies in de peilingen.

De beste score van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gezamenlijk stamt ook alweer uit september van dit jaar. Tijdens die maand behaalde de coalitie nipt 61 zetels in de peilingen van De Hond. Bij lange na niet voldoende voor een meerderheid als er verkiezingen zouden zijn.

Verder lijkt de Partij voor de Dieren haar dieptepunt na het vertrek van oud-partijleider Marianne Thieme en het gedwongen vertrek van partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel te hebben overleefd. De partij verloor in oktober en november wat zetels, maar staat nu toch weer op 6 zetels, dat is één meer dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

87 reacties

 1. Jumping

  Prachtig het draagvlak van de Rutteclan is aan het verrotten.

  Rutte 3 van 76 zetels naar 53 zetels.

  PVV en FvD van 22 zetels naar 37 zetels.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  De werkende bevolking komt in opstand.

  Pak ze keihard aan en zoek ze op die leugenaars van het Ruttekartel.

 2. C.A.Barstow

  Goed nieuws aan het eind van 2019.
  De bevolking is wakker aan het worden?

  Weg met die vervloekte landverraders!

  Stem FvD/PVV.

  1. EU kok

   Quote : Goed nieuws aan het eind van 2019.
   Quote : De bevolking is wakker aan het worden?

   Deze week zijn er volgens de peilingen van Maurice de Hond geen politieke verschuivingen waarneembaar in zijn peilingen.
   De resultaten van deze week zijn dus gelijk aan die van vorige week.

   1. opabakema

    Jr bent er meester in om ten alle tijden het positieve uit het negatieve te filteren Europees kinderpikkie maar het doet jou wel zeer dat jouw grote voorbeeld Pinokkio de greep verloren heeft . Om maar niet in janken uit te barsten heeft links zich aangeleerd ook maar het kleinste positieve puntje tot groots te verheffen . Zo nu ook weer .
    Je zou eens moeten zeggen dat het je inderdaad tegenvalt dat de coalitie gekrompen is maar nee in plaats daarvan zeg je dat ze stabiel zijn .
    Geef nou gewoon toe dat links terrein aan het verliezen is .

    1. EU kok

     Arme seniele opa.
     “Denkt” dat aangehaalde tekst uit het artikel uit mijn creatieve brein is ontsnapt.
     Alzheimer is vaak vervelender voor de omgeving dan voor de patiënt.

     1. opabakema

      Arme kinderpik .
      Als dit creatieve stukje uit uw gedachten was ontsnapt had ik waarschijnlijk wat milder geweest .
      Maar het gaat om uw reactie . Tenzij de door u opgehoeste tekst met de door u genoemde ( positieve ) punten door een ander ingetikt zijn .
      U wil het nu afdoen als dat ik naïef ben of aan Alzheimer zou lijden terwijl u zelf met deze reactie komt . Ik denk dat het tijd wordt voor het kinderpikkie om de huisarts eens te gaan bezoeken .

     2. Top

      Ach guttegut! Jabbaatje de slijmslak is ook arts blijkbaar. Want hij kan op afstand en aan een draadje, de diagnose stellen ‘Alzheimer’. Maar ik ken hem alleen als een ‘leugenaar, onrendabele en voltijds parasiet’. Het is een ‘mens’, wat zich tracht te verstoppen voor de realiteit, die voor hem steeds naderbij komt, genaamd eeuwige slaap. Hij heeft niemand meer, om tegen aan te zeiken, dus doet hij het hier. En Kok? Nee het is Cock en dat houdt in, dat hij de keukens heeft mogen schoonmaken bij de Mac-Donalds. Het is een zuiger en zielenpoot geen vrienden heel weinig familie en zijn kinderen ziet hij al jaren niet meer. En dan het woord seniel gebruiken, is een spiegel, voor wat hem te wachtte staat. Goed gedaan jochie!

     3. Tony Faas

      EU kok

     4. Tony Faas

      Dit gaat de goede kant op, precies op schema!

    2. Veteraan

     @ opabakema
     Je reactie is leuk en je hebt gelijk. MAARRRRR.

     In discussie met een ordinaire Trol die nu op jouw reactie aan het masturberen is. Terwijl bijna iedereen met wat verstand de Trollen aan het negeren is.
     Join us zou ik zeggen want wat je doet heeft geen nut, vervuilt de site met onzin reacties en is nog saai ook.
     Je kunt dezelfde reactie ook geven in een discussie met een normaal lid van DDS, dan wordt je nog serieus genomen ook.

 3. EU kok

  Ijzersterke analyse door de academische geschoolde Teunis.
  Een redactioneel hoogstandje.

  1. Cootje

   Is mevr Halsema academisch geschoold ? of heeft ze geen ene opleiding afgemaakt behalve haar HAVO . Wel een top baan bij elkaar gerotzooid

   1. Ab Infinitum

    Ik dacht het wel @Cootje, informeer eens naar een bijles mogelijkheid. U en de site worden er beter van.

 4. Cootje

  Het is alleen jammer dat de polder familie net als de minster president een kort geheugen hebben in hun genen . Als er volgend jaar geen zware recessie komt geen sociale onrust dan zijn mensen al gauw geneigd te denken dat een andere de problemen oplost en als je al 9 jaar kan handhaven met leugens en geheugenverlies ziet de toekomst er somber uit

  1. Limburgse Separatist

   Ik zal even in mijn glazenbol kijken. De Britse economie gaat boomen. De VS gaat weer boomen. En wij springen de klimaatafgrond in. De PVDA ging ten gronde na hun verraad ten tijde van de crisis. Verder is de crisis voor sommige nooit beeindigd.

 5. Cootje

  Gelukkig hebben we de Fransen die hun land omverwerpen en de aanstoot kunnen zijn voor de splitsing in het Europese ondemocratische bolwerk Europa de Fransen kunnen de boel op voor hun doen op een fatsoenlijke manier afbreken die kunnen gelukkig niet polderen of meelopen in deze bananen republiek houden ze allemaal elkaars hand vast voor hun toekomstige bananen carrousel en een plekje op het pluch

  1. Ab Infinitum

   Knap hoor! @Cootje. Zonder punt of komma.

   1. Mycase

    Get a life looser .Ga je moeder vervelen links stuk stront .

    1. EU kok

     Mycase 1 maand ago Beantwoorden
     Geloof niet dat DDS van plan is die enorme trol te verwijderen ook goed iedereen die die lamzak zat is zou er goed aan doen deze website te gaan mijden ik in ieder geval wel het ga jullie goed beeeyyyy
     .
     Mycase doet een rubberen pinokio.

     1. Mycase

      Wees gerust kinderpikkie voor echt discuseren moet je niet hier zijn er zijn vele betere site sop jij hier maar lekker verder beeeeeeh snappie?

 6. Sergeant Monty

  Grappig dat de uitslagen van de Hond nu zo serieus genomen worden.

  Straks worden zijn peilingen weer afgedaan als manipulatie.

  1. Cootje

   De enige die profiteert dat de gemiddelde Nederlander niet serieus is . Is ons lachenbekkie die deze mensen al 9 jaar bedondert met niet serieuze beloftes maar hij weet een kinderhand is gauw gevuld

  2. musicmaniac

   S.M. Het peilbureau van de Hond is net zo rood als het potloodje in het stemhokje. Dat hij er vooruit durft te komen dat deze coalitie op een haar na dood is, geeft toch wel wat te denken.

   1. Sergeant Monty

    “Dat hij er vooruit durft te komen dat deze coalitie op een haar na dood is, geeft toch wel wat te denken.”

    Misschien manipuleert hij een gedeelte van het Nederlandse volk wel met deze peilingen.
    Over het algemeen wordt de Hond hier bij DDS niet zo serieus genomen.

    Waarom nu wel?

    1. Mycase

     JANKERT

     1. Sergeant Monty

      Ja iedereen straks weer op de Hond als de peilingen hun niet gezind zijn.

      Gaat iedereen hier weer op hem Janken.

     2. Ron

      Wie visstick?

     3. Blitzkrieg

      Sergeant Monty : Je zou je kunnen vergissen. Ik neem dit voor wat het zijn, tussentijdse peilingen gedaan door Maurice de Hond. Persoonlijk denk ik dat dit kabinet veel minder steun meer heeft bij de bevolking dan deze peiling laat zien.

 7. Veteraan

  53 is nog veel te veel, ik vind 5,3 een beter getal.
  Weg met Links en al het geweld en de problemen in NL veroorzaakt door laf Links.
  Deporteren allemaal en weer het Joods/Christelijke fatsoenlijke normen en waarden aanhangen. Oh ja, daarvoor moet je wel wat van dat allochtonen tuig kwijt zodat de goede onder hun keurig hun plek kunnen houden onder een seculiere wetgeving.
  En zodat de goede NLers weer normaal kunnen leven en we tijd en macht over hebben om de Tokkies aan te pakken. Agressie moet je aanpakken met veel meer agressie, daarom doen de Special Forces het altijd zo goed.

  1. EU kok

   weer het Joods/Christelijke fatsoenlijke normen, welke hun oorsprong in Afrika hebben

   1. Rammstein

    Die Joods/Christelijke fatsoensnormen zijn anders al zo’n 2000 jaar door het westen geconfisqueerd en gedomesticeerd.

    1. Morgan4321

     Vroeger waren het christelijke normen (de Joden werden flink gediscrimineerd), tegenwoordig zijn het meer christelijk / humanistische waarden. Waar dat “Joods” vandaan komt is me een raadsel, of het moet slaan op het feit dat het christendom als een Joodse sekte begonnen is.

     1. Limburgse Separatist

      je was me voor.

     2. Veteraan

      @ Morgan 4321
      Correct en Romeinen, Christenen en Joden waren geen vrienden toen.
      Maar aangezien dit de enige godsdiensten zijn die nog te pruimen zijn en hun aanhangers uit het gewelddadige middeleeuwse dogma zijn gestapt is dit samen met Boedhisme en nog wat stromingen goed te doen.
      Dit in tegenstelling tot de Islam die echt nog in de middeleeuwen leeft en hun aanbidders hebben gemiddeld nog geen 80% aan IQ. Samen met een inteelt agressief gen wil ik die hier niet hebben. Maar dat er al zoveel hier rondlopen die elke generatie alleen maar gekker worden is wel een dingetje.

     3. EU kok

      Quote : hun aanbidders hebben gemiddeld nog geen 80% aan IQ.
      Quote : Samen met een inteelt agressief gen
      .
      Oeps.

  2. Ab Infinitum

   @Veteraan: God schiep de mens die hem verzonnen heeft.

   1. Veteraan

    @ Ab Infinitum
    Helaas wel, daarom ‘geloof’ ik ook niet en vind ik godsdiensten weinig meerwaarde hebben.

 8. EU kok

  Zou Teunis vandaag nog tijd hebben om over de andere onderwerpen uit de peiling van de Hond te berichten of zijn die uitslagen niet interessant voor DDS reaganten?

  1. EU kok

   Uit de peiling deze week van de soms betrouwbare Hond:

   Politicus van het jaar 2019
   Oordeel over de uitspraak van de Hoge Raad inzake het “Urgenda-arrest”
   Oordeel over Brexit en Nexi
   Stellingen naar aanleiding van de acties van de boeren deze week

 9. Beukman

  Nou heren, wat wordt het straks: een Kabinet-Wilders óf een Kabinet-Baudet?

  1. Rammstein

   Het eerste Kabinet Wilders/Baudet zal volgend jaar een feit zijn.

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Beeeehehehehehe

   2. Beukman

    Wie van de twee wordt er dan premier: de grootste?

    1. Rammstein

     Volgens de regels heeft de grootste daar recht op. Maar ik denk niet dat Wilders onder Baudet wil dienen. Andersom zie ik dat nog wel gebeuren.

     1. EU kok

      Ik dacht dat (import)Duitsers geen grapjes maakten.

     2. Tony Faas

      EU kok?

     3. Beukman

      Wilders is een soort van nestor, dus Baudet zal dat wel accepteren ja. Maar hoe lang denk je dat het duurt voordat die twee slaande ruzie krijgen?

      En iets anders: welke partij is zo gek om bij die twee aan te schuiven om een kabinet op de been te brengen dat in de buurt komt van een Kamermeerderheid? Ook jij weet verdomde goed dat een partij die zich daar voor leent de verkiezingen daarna zal worden gedecimeerd. En wat zal zo’n derde of vierde partij vragen in ruil voor steun?

      Kortom, ik zie wel wat probleempjes – eh- uitdagingen die eerst moeten worden aangegaan.

     4. Sergeant Monty

      @Beukman
      “Maar hoe lang denk je dat het duurt voordat die twee slaande ruzie krijgen”

      Mocht het zover komen denk ik al tijdens de coalitie besprekingen.
      Wilders heeft maar één agendapunt en zal hier geen water bij de wijn doen.

      Of breek hij wederom binnen 24uur.

     5. Rammstein

      Beuk, ik ben geen import-Duitser, ik ben een export-Nederlander.

      Er zullen, denk ik, genoeg partijen bereid zijn om de PVV/FvD-coalitie te ondersteunen: de lokroep van de regeermacht is onweerstaanbaar. De SP schuift aan, 50+ doet mee en als Rutte opgedonderd is wil de VVD ook wel.

      Kortom, geen vuiltje aan de lucht.

     6. Mendelssohn

      Baudet is niet geschikt voor het ambt van MP. Teveel artiest, gefocust op lichaamstaal. Kom ik in beeld? Zie ik er “goed” uit? En zijn voorkeur voor bijzonder taalgebruik waarbij de massa niet gebaat is. Meer voor de stamtafel in een studentenkroeg.

     7. Rammstein

      Dat ben ik met je eens, Wesley Mendelssohn.

     8. Tony Faas

      Mendelssohn?

     9. Rammstein

      Tony Faas, Vlaswiek, Vervelling, Annoying Orange?

     10. Beukman

      We komen hier tzt op terug, @Rammstein. Eet goed tot die tijd en ga op tijd naar bed, zodat je fit bent.

     11. Tony Faas

      Mendelssohn & Rammstein?

     12. Beukman

      En nog iets, @Rammstein. De parasiet Tony Lugar is aan een nieuw charme-offensief begonnen. Gisteren schreef hij opeens:

      Ik steun Wesley Benbow, Beukman, Meriadoc Brandebok, EU kok e.v.a.

      De man is een FvD-stemmer, en al net zo glibberig als zijn baas. Laat de parasiet niet in je kont kruipen, want hij probeert bezit van je te nemen en komt er niet meer uit.

    2. toetssteen

     @Beukman
     Nederland heeft geen premier!!

     1. Beukman

      Is dat zo?

   3. Vervelling

    De nsb-er Ramstein probeert zich al in te likken bij de nieuwe bazen.

 10. Anne Sophe Schillersdorf

  Beeeeeeeeeeeh

 11. Nep

  Haha, wij van onze Boerenfederatie zijn totaal NIET voor FVD of PVV.
  Er is een echt vertekend beeld naar buiten gekomen.
  Gelukkig weten wij hoe het echt zit.

  1. Top

   Aldus, sprak ‘de leugenboer zonder land’. En voelt zich nog steeds aanwezig in dat vak. Niet onder ogen willen zien, dat hij niets kan zelfs boer spelen is te hoog gegrepen.

   1. opabakema

    Het is dan niet voor niets NEP .
    Het heeft zelfs iets aandoenlijks.

  2. weer opnieuw

   wie is wij nepperd ? waarom wauwel je in meervoud als je enkelvoed bedoelt demagoog

 12. Benny

  Ja nu en heden in de peilingen,, wacht maar als de smerige slinkse demoniseer campagne voor de verkiezingen op volle toeren gaat draaien. Dan zullen weer velen over stag gaan en op de leugenaars stemmen…. Simpel weg omdat de gemiddelde domme Hollander genaaid wil worden….. Ik hoop van harte van niet maar ben er bang voor

  1. Beukman

   De nuchtere Nederlander verkiest inderdaad een leugenaar boven een fantast.

   1. Blitzkrieg

    Beukman : Fantasie is het begin der dingen, de leugen het einde.

  2. EU kok

   Quote : Simpel weg omdat de gemiddelde domme Hollander genaaid wil worden
   .
   Het okiodinges leger groeit gestadig op DDS.

   1. Tony Faas

    EU kok?

    1. Original NL

     Beukman, EU kok,… voor uw dagelijkse portie FVD framing en klimaathysterie!

     1. Tony Faas

      EU kok inderdaad!

      En Mendelssohn?

 13. ikweetwatikwil

  De peilingen van de Hond hebben altijd een bedoeling. Je kunt , als je wilt, er zo doorheen prikken. Vergeet niet dat de Hond Rood is. Dus, “Het eerlijke verhaal” . Dan weet je wat zijn peilingen betekenen.

  Stem PVV of FVD,

 14. claus

  Ik heb géén vertrouwen in de peilingen van Maurice de Kont, het is onbestaanbaar dat de VVD, GL, D66 en PVDA nog zovéél aanhang hebben!
  Hij verzamelt de keuze’s waarschijnlijk op de respectievelijke partijkantoren van de kartel leden!

 15. Lex

  Ik had niets anders verwacht., ik vind de afstraffing nog lang niet genoeg.
  Jammer dat de PVV er geen zetel bij heeft gekregen.

  Met deze bizarre aangekondigde maatregelen gaat ons land naar de financiële afgrond, het gaat nog een hete winter worden voor het kabinet.

  Hopelijk zo heet dat er een crisis komt en daarna een kabinet val.

  Ik en steeds meer nederlanders hebben behoefte aan een totaal ander kabinet een kabinet bestaande uit FVD en PVV en een aangepaste VDD zonder Rutte natuurlijk.

 16. Vliegenvanger

  Het einde van dictator Rutte links 3 is in zicht. De laatste stuiptrekkingen beginnen vruchten af te werpen. Hopelijk is het op korte termijn gedaan met list en bedrog,
  Hij begint weer met mooie woorden omdat hij zich zelf gelooft, dat doen narcisten altijd.
  Maar een groot deel van het volk heeft dat gedrocht inmiddels door. Hij zal het gaan ondervinden. Weg met vvd, cda, dram66, gl
  , en alle klimaat gekken. Stem PVV /FVD.

 17. Duckday

  Stem PVV of FvD zij komen op voor dit land.

  Daarna nl Exit Wat heeft dit monsterverbond de EU en EURO ons nu voor voordeel welvaart werkgelegenheid gebracht voor de NORMALE man Vrouw in Nederland wat zijn we er op vooruit gegaan.
  Het geld is niks meer waard huizenprijzen stijgen tot ongekende hoogte Voor de normale bewoner is geen huis meer te krijgen ONBETAALBAAR.
  Ons land is vol stop de inport van oost europa en de zg asiel zoekers
  Grenzen dicht We worden overspoeld door zakken vullers
  De ouderen krijgen weer de schuld Maar de waarheid hoor je niet van dat stelletje onbekwame politiek zij zorgen goed voor zich zelf
  Breek het KARTEL stem PVV of FvD

  1. Lex

   Kijk even naar

   .youtube.com/watch?v=6YcZTtWjsSw ((( https://www ))) voor de punt zetten.

   Daar word haarfijn uitgelegd dat 3 kabinetten Rutte meer dan genoeg is.

   Wat wij langzamerhand krijgen is een (( rechterlijke dictatuur )) de rechter gaat belangrijke beslissingen nemen.

   Ik zou die urgenda zaak heeft wel trekjes van een staatsgreep.

   Hoelang pikken de Nederlander deze ontwikkeling nog. Tijd dat we optrekken naar Denhaag en desnoods weken lang daar gaan demonstreren.

   Net zoals in andere landen ook wel gebeurd net zolang dat het kabinet opstapt.

   Hmmm ik ben toch bang dat dit niet zo snel in Nederland word getolereerd. Bovendien kunnen er dan tegen acties komen van die politiek correcte linkse groene gekkies die dit juist een goed beleid vinden.

   De enige oplossing is een kabinet val en nieuwe verkiezingen.

   Tijd voor een kabinet val
   Tijd voor een andere koers
   Tijd voor nieuwe verkiezingen
   Tijd voor kabinet Baudet 1

   Lex

 18. Cootje

  Geen ene studie afgemaakt alleen havo

 19. Kim Verlouw

  PVV de grootste partij van Nederland. Wat fantastisch.

  Maar het FvD zit Geert op de hielen.

  Een spannende nek-aan-nek-race de komende tijd tussen die 2.

  1. Lex

   Wie van de twee het grootste word is niet belangrijk als ze maar goed samen werken in een coalitie.

 20. weer opnieuw

  STEM SOCIAAL , STEM PVV

  De vieze gladde demagoog prutte komt nu een jaar voor de verkiezingen vertellen dat Schengen en de vrijheid op vervoer van personen mogelijk aangepast moet worden.

  De smeerlappen hebben de zieners Fortuyn en Wilders veroordeelt voor deze mening die ze nu bezigen. Schandelijke demagogen.

 21. Lampje

  Hè hè, Nederland wordt eindelijk wakker. Triest dat dat zo lang heeft moeten duren. Maar ja, het gemiddelde IQ van een Nederlander is niet bijster hoog. volgens wetenschappelijk onderzoek slechts 100.

  1. Blitzkrieg

   Lampje : Deze anderhalf jaar gaan er nog veel meer mensen wakker worden, de uitspraak rondom urgenda zal z’n werk doen. Eerst moesten de vissers worden uitgekocht en toen de boeren, wie is de volgende? Tata steel?

  2. DidiMadloba

   Nee, het is omgekeerd: gemiddelde intelligentie is *gedefinieerd* als 100.

 22. Gerlos

  Wordt billenknijpen Mark

 23. Wim Vreeswijk

  Deze partijen gaan nog liever met de duvel met z’n ouwe moer in zee dan samen werken met PVV en FVD om Nederland te redden.

 24. DidiMadloba

  Gefeliciteerd! Na de volgende verkiezingen wordt Nederland definitief onbestuurbaar.

  Ach nee, als ze niet meer van hun werk worden gehouden door politici kunnen ambtenaren eindelijk doen wat er moet gebeuren

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.