‘Rusland afschrikken’ – Polen begonnen met tienduizend man sterk vrijwilligersleger

Polen heeft de afgelopen jaren in defensie geïnvesteerd. En waar gaan al die miljoenen euro’s naartoe? Niet naar high-tech wapens maar naar een heus vrijwilligersleger! “Dit schrikt Rusland af.”

Het klinkt allemaal een beetje als een collectieve zwendel. Een Pools vrijwilligersleger waar miljoenen in wordt geïnvesteerd om de Russen mee af te schrikken. Dat lijkt toch meer op een smoes om aan de NAVO-norm te kunnen voldoen zonder daadwerkelijk (veel) oorlogsmaterieel aan te hoeven schaffen. Je schuift die kosten gewoon onder trainingen en personeelskosten en klaas is Kees.

Maar uit de berichtgeving valt af te lezen dat het wel degelijk om een serieus project gaat. Het vrijwilligersleger bestaat kennelijk al uit tienduizenden militairen en er gaan honderden miljoenen euro’s in het project om.

De redenering voor een Pools vrijwilligersleger lijkt te geïnspireerd door de gedachte achter het Amerikaanse Second Amendement, het amendement dat burgers de vrijheid geeft om een wapen te kunnen dragen. De bedoeling is namelijk dat een eigen overheid of vijandelijke mogendheid zo altijd rekening moet houden met het feit dat de lokale burger flink wat schade aan zou kunnen richten. Dit zou de drang naar tirannie of invasie moeten terugdringen. Eenzelfde idee heerst bij de Polen dus, die Rusland op deze manier willen afschrikken.

Dat lijkt een fantasie, maar aangezien het land steeds meer Amerikaanse militairen en oorlogsmaterieel op hun grondgebied krijgen, is het idee nog helemaal niet zo heel gek. En laten we wel wezen, de meeste andere EU-lidstaten zijn nou ook niet echt militaire kartrekkers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Job Jansen

  Arme Polen, kanonnenvoer voor de Russen…

  1. kees cup

   Ja job wat moeten ze dan…
   Tsaar Poetin probeert een sovjet unie 2.0 op te bouwen, en er zijn meerdere bondgenoten binnen de navo waarop ikzelf ook niet zou rekenen , zou jij op het huidige Nederland vertrouwen ?

   1. Job Jansen

    @Kees,

    Nope, kan mijzelf goed verdedigen. Heb mijn paspoort klaar liggen. No way dat ik nog 1 vinger uitsteek dit verdorven land te verdedigen. Ik moet sluit ik me nog liever aan bij de Russen, dan mijn leven te moeten geven voor Nederland. Dit land heeft zijn echte bevolking al ruime tijd geleden verraden.

    1. Wesley Benbow

     Als de verklaring van Job Jansen geen verklaring van landverraad is dan weet ik het niet meer.

    2. Agios

     Zij die het wagen om hier over landverraad te spreken hebben zelf niet in het leger gezeten of waren door dienstweigering zelf landverraders.

     1. Meriadoc Brandebok

      @Agios

      Onzin.

      Als iemand – i.c. Job Jansen – zegt dat hij zich bij een vijandelijke invasie aansluit bij de vijand, is dat landverraad, punt.

     2. Job Jansen

      Onzin brandebok,

      Jouw uitspraak getuigt van totale onwetendheid. Waarom zou ik mijn leven op spel zetten voor een bevolking die Nederland al kapot hebben gemaakt? Het merendeel van de bevolking heeft nooit iets voor dit land betekend, alles draait om geld. Ik heb meerdere uitzendingen gedaan op de smerigste plekken op aarde uit naam van vrede… Maar geloof me, dat draaide allemaal om geld. En nu zou ik mijn leven moeten geven voor diegene die alleen maar profiteren en Nederland verkwanselen, en daarin gesteund worden door heel veel autochtonen? De BV Nederland is een bedrijf dat onder curatele staat van Brussel. Grenzen bestaan in theorie niet meer, en worden ook niet meer gehandhaafd. Dus je kunt ook niet meer over een land praten. Hopelijk komen de autochtonen ooit nog bij zinnen, en heel misschien handelen ze er ook na. Tot die tijd mogen ze hun eigen rotzooi opknappen.

     3. Wesley Benbow

      Job Jansen wrijft door in de zelfgemaakte vlek.

      Pijnlijk.

     4. Vit

      @ Job Jansen

      Je hebt helemaal gelijk, kwam Putin maar om orde op zaken te stellen, ik zie de exodus van genetisch onkruid al voor me.

   2. Limburgse Separatist

    Volgens mij zijn we zelf de EUSSR aan het stichten.

 2. Jumping

  De Polen verdedigen hun land.

  De Nederlanders geven hun land weg.

  1. gargamel

   Verdedigen?, het lijkt meer op vorbereiding vor anval.

 3. kees cup

  O ja , er loopt hier in Nederland ook nog ene Geert rond die zich niet zo heel lang geleden, in Rusland , ook een medaille liet opspelden , daar heb ikzelf mijn eigen gedachten over.

 4. kees cup

  @ gargamel

  товарищ ?

 5. weer opnieuw

  De russen doen de broek al vol. De russen zien per dag hoe wij ons laten lummelen door wat islamieten . De russen doen echt geen stap opzij voor ons. De russen lachen zich dood.

  De russen bedanken timmerfrans nog hartelijk voor het kadootje de Krim.

 6. RvdBe

  Het is maar hoe je het bekijkt, schroeven we de verdediging op, dan doet Rusland niets en Islamiseren we, valt Rusland binnen dan islamiseren we niet en gaan we van de ene dictatoriale unie naar de andere.

 7. jan1

  Tel dit boven bij de troepen die ze nu hebben dan is dit een goed plan.

  Zij kunnen dit nog!

  1 land 1 volk
  Denk niet dat het verstandig is als wij dit gaan doen.

  Politiek is succesvol geweest in het veranderen van ons land
  1 land 1volk naar 1land 250+rassen en nationaliteiten dus loialitijd is ver te zoeken

  1. M. Brandenburg

   Lijkt mij heel goed als wij dit doen, je ziet bij elke overheid die richting de linkerkant begint te varen, dat al eerste het volk wil ontwapenen. Immers een volk dat zich kan verdedigen zal niet overheerst worden. Een volk dat zich kan en mag verdedigen, zal minder criminaliteit krijgen en volk binnen de grenzen wat zich zal aanpassen, immers het beoogde slachtoffer kan en mag nu van zich afbijten.

  2. jan1

   loialitijd=loyaliteit Ben weer terug over de grens 🙁 ba snik

 8. Roughwood

  Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel.

 9. Vrijedenkert

  De Polen hebben een Duitse nationaal-socialistische bezetting en direct daarnaar een Sovjet-communistische bezetting meegemaakt, de Polen hebben terecht een vrees voor beide landen die hen hebben overheerst en willen zich hier terecht tegen wapenen!

  Niet alleen tegen de Russen maar ook zeker tegen de Duitsers ook al zijn die nu niet een directe bedreiging maar dat speelt wel zeker mee bij de Polen.

  Dit is gewoon hetzelfde als bij Nederland Natress maar dan op een grotere schaal maar Polen is gewoon behoorlijk groter als Nederland met aardig wat meer inwoners en ook meer oppervlak om te beschermen.

  NPO/NOS staatsomroep politiek-correct geneuzel aka propaganda:
  Bij het journaal werden deze Poolse reservisten constant volksmilities genoemd en niet Natres of reservisten om Polen maar zoveel mogelijk als nationalistisch te kunnen bestempelen, deze eenheden zijn gerecruteerd onder burgers zijn precies hetzelfde als Nederlandse Natres-eenheden en worden in Nederland ook niet aangemerkt als milities…

  1. Vrijedenkert

   P.S. Nederland telt totaal ongeveer 6000 reservisten en 40.000 beroepsmilitairen dat komt in verhouding ongeveer op hetzelfde neer als Polen met 10.000 reservisten en 100.000 beroepsmilitairen.

   Koninklijke Marine Reserve (ca. 850 personen) voormalige marinemilitairen.
   Korps Nationale Reserve (ca. 3000 personen) voormalige militairen en burgers.
   Groep Luchtmacht Reserve (ca. 650 personen) voormalige militairen en burgers.
   Reservisten Koninklijke Marechaussee (210 personen) voormalige opsporingsambtenaren van dat krijgsmachtdeel.

   Die 10.000 Poolse vrijwilligers is in feite niks bijzonders…

 10. JochemX

  Een Russische invasie? Laat me niet lachen, dat kunnen ze echt niet. Een Duitse invasie is op termijn waarschijnlijker, die kunnen dat wel. Onder het mom van een Europese interventie.

 11. ikweetwatikwil

  Rusland de grote boeman. Nog altijd voor mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is.
  Waar ziet Kees Cup dat Poetin een 2de Sovjet Unie wil opbouwen. Ik zie eerder dat we overvallen worden door de islam.
  Geert Wilders kreeg een speltje in Rusland . Gevaar, Alarm. t’Jonge jonge.

  1. DidiMadloba

   Er zitten in Rusland tientallen miljoenen autochtone moslims, o.a. de tataren.

  2. kees cup

   @ ikweetwatikwil

   kunt u misschien uitleggen wat het Rusland van Poetin heeft te zoeken

   In Georgie, een door de V.N erkent land .
   Abchazie en zuid-Ossetie.

   In Oekraine , ook een door de V.N erkent land .
   de krim en het donbass bekken.

   O ja da’s waar ook: de heer Poetin ontkent elke betrokkenheid van Rusland in deze landen.

  3. Trude Herr

   Op verzamelaars beurzen en ook on line kun je die speldjes kopen. Vriendschapsspeldjes Denemarken Luxemburg bijvoorbeeld. Wilders had zich de reis naar Rusland kunnen besparen.

 12. DidiMadloba

  Wordt DDS gesponsord door de wapenindustrie?

 13. Trude Herr

  Voor de Islambashers op DDS: “Islam in Rusland ”

  De islam is na de Oosters-Orthodoxe Kerk de tweede godsdienst in Rusland. De islam wordt tegenwoordig beschouwd als een van de traditionele godsdiensten van Rusland.

  Het zomaar kunnen dat als de Russen komen, dat doen om de Islam hier verder te verspreiden.

 14. Meijer

  De Polen hebben ervaring met verzet tegen Duitsers en Soviets. Kijk maar eens op: https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-communist_resistance_in_Poland_(1944–1946)
  Ik denk dat de Russen dit uiterst serieus nemen.

 15. Joost mag het weten

  Persoonlijk zie ik die Russische dreiging niet zo maar dat zal wel aan mij liggen. Een reactie na de door VS en EU gesteunde coup in Oekraïne was te verwachten omdat en ook het verijdelen van de couppoging in Syrië is niet meer dan een reactie op inmenging door VS en een aantal NAVO landen. Ik vind de politiek van Rusland, zeker in vergelijking met die van de VS, eigenlijk allesbehalve vijandig of agressief.

 16. Riesmog

  Er zijn hier lezers die ook dromen van een mooi uniform en het liefst een volksleger starten tegen linkse meningen.

 17. Lampje

  Weinig inzicht te vinden in Polen, 10.000 tegenover 1 miljoen man. Knap hoor, wat een inzicht. Tja, het blijft dom volk en bovendien de dieven van Europa.Overal stelen en bedriegen ze, alhoewel het harde werkers zijn. Raar volkje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.