thierrybaudet

Video: Thierry Baudet wil zowel 'over links' als 'rechts' en waarschuwt kartelpartijen: "wij zijn de angstdroom van het kartel"

Geen categoriedec 01 2019, 14:00
Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FVD) ging gisteren los tijdens het FVD-partijcongres. Baudet hield daar in Barneveld een rede over de democratie en denkt dat zijn partij "de angstdroom van het kartel is". Als we kijken naar de peilingen dan zien we inderdaad een sterke groei voor FVD. De jonge partij is ondertussen de grootste ledenpartij van Nederland.
Thierry Baudet heeft een waarschuwing voor de kartelpartijen in de Tweede Kamer: zijn partij wordt op termijn de grootste en is volgens Baudet "de angstdroom van het kartel". Volgens de FVD-partijleider is het economische beleid van het huidige kabinet zo dramatisch dat het slechts een kwestie van tijd is totdat de kiezer het 'kartelschip' verlaat en zich voegt bij de renaissancevloot:

"Ze wisten dat die maatregelen, zij het stikstof of het CETA-verdrag [...] Het kabinet drukt de gehele maakindustrie de markt uit. Met stijgende kosten voor energie, woonlasten en de woningnood. Alles wordt zwakker en we openen de grenzen voor producten uit landen waar men hormonen mag gebruiken, geen arbeidsrechtelijke voorzieningen hebben en veel lagere energiekosten."

Vooral die lagere energiekosten in andere landen zijn desastreus voor Nederlandse ondernemers, die hier enorm veel geld betalen voor een Kilowattuur aan stroom. Baudet heeft dus ook gelijk als hij stelt dat het kabinet 'onze maakindustrie de markt uit drukt'. Die trend is overigens al decennia gaande, maar lijkt sinds de focus op 'klimaatverandering' nog sneller te gaan.
Tijdens de toespraak behandelde Baudet ook de 'teloorgang van de democratie'. Nederlanders zijn volgens het Tweede Kamerlid ondertussen beland in een cultuur waarin het kabinet niet langer op basis van argumenten besluiten neemt, maar simpelweg stelt dat "ze een meerderheid hebben" in de Tweede Kamer en dat dit voldoende reden is voor de uitvoer van haar beleid. Echter betekent deze houding volgens Baudet dat Nederland slechts een "democratie" tussen haakjes is:

"Ze hebben gewoon de meerderheid en het kan ze niets schelen. Ze denken dat de burgers het over vier jaar wel vergeten zijn.".

Het allermooiste aan de speech was de visie van Baudet op het verbeteren van de werking van de democratie. Zo wil hij graag dat kabinetten werken met 'wisselende meerderheden' waarbij men soms 'over links' en soms 'over rechts' gaat afhankelijk van het onderwerp. Zijn visie laat zien dat Baudet -heel stiekem- nog steeds droom van het uitbouwen van FVD tot een brede middenpartij met zowel 'linkse' als ook 'rechtse' standpunten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten