Vrouw lost mysterie zelf op – ‘Hoe het komt dat niemand solidair met vrouwen is’

Gedragseconoom, PvdD-kandidaat voor de Eerste Kamer en voormalig D66-senator Henriëtte Prast mag zich in de Volkskrant buigen over de kloof tussen man en vrouw. Ze hebben het maar moeilijk, want: ‘Vrouwen zijn de enige groep met wie vrijwel niemand solidair is.’

Het grappige aan dit artikel is dat, juist door de antwoorden die Prast geeft, vrijwel direct duidelijk wordt waar het nou door komt, dat gebrek aan solidariteit. Maar eerst moet er natuurlijk even worden gewezen op onderzoeken die ‘onverklaarde inkomensverschillen’ blootleggen, maar het wél presteren om totaal verschillende sectoren met elkaar te vergelijken en dat dan even te corrigeren. Ze doen er bij de Volkskrant zelfs nog een schepje bovenop:

“Dieper gravend naar ‘verklaarbare’ verschillen, kan een vrouw ook zomaar 455 euro per maand minder verdienen.”

Direct vanaf de eerste vraag, die overigens totáál niet gekleurd is, begint het geklaag al:

Vraag: Gaap: de loonkloof. En vrouwen ­lijken niet eens écht boos te zijn over deze oplichterij.

Prast: “‘Nee, want dat past vrouwen niet, boosheid. Je hoort vaak: vrouwen onderhandelen niet goed, ze moeten beter voor zichzelf opkomen. Maar dat is een slecht advies. Want vrouwen die goed onderhandelen, zo leert gedegen onderzoek, worden minder vaak aangenomen. De meest waarschijnlijke verklaring is dat een vrouw die zelfverzekerd en competitief is, wordt beschouwd als lastig, als een bitch. Impliciet eist de cultuur dat een meisje bescheiden is en niet inhalig. (…)”

Ja joh, laten we direct voorbijgaan aan de mogelijkheid dat vrouwen misschien wel eens hele andere ambities in het leven kunnen hebben en gewoon direct doorgaan naar de aannames over mannen die onzeker worden bij contact met een assertieve vrouw. Direct erachteraan volgt nog zo’n mooie:

Vraag: Dé reden voor de loonkloof is dat Nederlandse vrouwen vaker in deeltijd werken. Prins Voltijd werkt vijf dagen, prinses Deeltijd drie of vier dagen. Het advies luidt: prinsesje, ga eens meer werken.

Prast: “‘Hoor je het? De vrouw lijkt weer iets ‘verkeerd’ te doen. Los daarvan, het getuigt van weinig historisch besef fulltime gelijk te stellen aan vijf dagen werk. (…) In Nederland is sinds de jaren zestig de werkweek geleidelijk van zes dagen, via 5,5 dag, nog een een halve dagen werken op zaterdag, naar vijf dagen teruggebracht.”

Ook weer zoiets! Direct na iets als een persoonlijke aanval op te vatten, proberen de aandacht te vestigen op ‘de noodzaak’ van het veranderen de regels en ‘het systeem’ in jouw voordeel. En dat gewoon nóg een keer doen bij de volgende vraag:

Vraag: Vrouwen verdienen vaak minder, ­omdat ze in de zorg en onderwijs werken.

Prast: “‘Ik draai het om: je moet er toch niet aan denken dat vrouwen er níét zouden werken? Dan waren de huidige en te verwachten personeelstekorten ­helemaal niet te overzien. Daarnaast lijkt het opnieuw alsof vrouwen iets ‘fout’ doen, want werkzaam zijn in de ‘verkeerde’ sectoren.”

Dat klopt, daar moet ik inderdaad niet aan denken. Maar een bankdirecteur heeft wel degelijk de juiste keuze gemaakt als hij flink wil verdienen en een meid die rijk wil worden kan de zorgsector en het baren van kinderen inderdaad maar beter vermijden.

Maar ach, zonder blikken of blozen kan ‘de cultuur’ gewoon de schuld worden gegeven en valt vrouwen niets te verwijten. Die moeten gewoon kinderen en een topbaan kunnen krijgen zonder consequenties. En als ze na een cultuuromslag ineens assertief zijn geworden en middelmatige mannetjes hen niet langer klein kunnen houden met rare fratsen zoals; vasthouden aan de definitie van fulltime-dienstverband; verschil in loon tussen sectoren te erkennen; en eindelijk eens ophouden met het idee te blijven opperen dat vrouwen misschien zélf eens bedrijven moeten gaan opzetten. Ja dan is de bevrijding van de vrouw echt binnen handbereik! Maar waarom verder niemand daaraan mee wil werken is en blijft een groot raadsel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Bockbeer

  Allemaal de schuld van de Boeren, en van Wesley Benbow

  1. Abraham50

   Wesley Benbow ook?

   1. Mycase

    Juist Wesley Benbow

  2. Jozias Visser

   Ja ook van Wesley Benbow

 2. weer opnieuw

  malle pietje doet ook een duit in het zakje

  1. Abraham50

   Wesley Benbow?

   1. Veteraan

    Wie is Wesly Benbow ?
    Nooit van gehoord.
    Misschien een kindervriend met D666, PVDA achtige achtergrond.
    Dus geen realist maar wel een jodenhater ?

    1. Abraham50

     Inderdaad Wesley Benbow, niet Weslie Benbow.

    2. Jozias Visser

     Inderdaad, Weslie Benbow.

     1. Jozias Visser

      Euh, Wesley Benbow natuurlijk.

  2. Jozias Visser

   Ja, Wesley Benbow.

 3. P. Breetveld

  En En.. En een topbaan En kinderen En een bange vent om lekker assertief tegen te zijn. Helaas is de assertiviteit niets meer slap gezeik om niks dan iets wat echt hout snijdt. Inderdaad, als je als “ man” je sociale vaardigheden niet heb ontwikkeld ben je inderdaad de sjaak bij de hysterische heksen. SUCCES!!

  1. Wesley Benbow

   De angst voor vrouwen, die zich uitdrukt in machteloze vrouwenhaat, blijkt veel reaguurders hier te beheersen.

   Dat is tragisch.

   1. Pronounce

    Geen inhoudelijk weerwoord, geen argumenten, alleen maar shaming language en het aanpraten van een vals schuldgevoel. Je lijkt wel een vrouw, die doen de laatste 2 zaken standaard, Wesley Benbow.

   2. Rosasolis

    @De Echte Wesley. Wow, je bent vandaag De Ster van de vele DDS trollen, die helemaal niets beters met hun leven te doen hebben, dan jou, ik en vele anderen te proberen te vernederen. Hun einddoel is om de redactie te dwingen naar extreem rechts te gaan steunen. Gelukkig volg je mijn advies: negeren die domme troep!
    Hopelijk zal de DDS redactie binnenkort ze alweer verbannen. Zij nemen veel ruimte op met hun onzinnige commentaren. En zijn vooral geen goede reclame voor deze allerbelangrijkste Nederlandse internet nieuwssite! En ga niet je naam veranderen…we weten van je commentaren en je schrijf stijl wie de echte Wesley is, en wat nep is.

  2. Jozias Visser

   Is Wesley Benbow ook de Sjaak?

   1. Mycase

    Jazeker juist Wesley Benbow

   2. Jozias Visser

    Okay, Wesley Benbow dus.

 4. Abraham50

  Wesley Benbow inderdaad, niet Weslie Benbow.

  1. Jozias Visser

   Klopt, Wesley Benbow.

 5. Pescador

  die loonkloof is een probleem van het beleid in nederland, door dit beleid waarin alles wordt vrijgelaten kunnen mannen meer verdienen,( dit gebeurd overigens niet in een bedrijf waar een vrouw aan de top staat, vreemd hé)door dit achterlijke beleid kan het gebeuren dat de mensen aan de top zichzelf verrijken. er behoord gewoon een wet te zijn waarin bepaald wordt dat b.v. een verpleger/ster een x bedrag behoren te verdienen , als dit wat meer wordt vast gelegd heb je deze problemen niet, en ja het klopt veel vrouwen vinden 4 dagen werken genoeg, dat moet ook kunnen en dan gewoon voor 4 dagen betaald krijgen is er toch niks mis mee.
  maar tegenwoordig moet er gewoon naar onzinnige dingen gezocht worden om werk te creëren voor sukkels die zich ambtenaren noemen

 6. Jumping

  In Nederland lopen geen kanjers rond van het niveau Trump of Johnson.
  In Nederland woont een zekere Noppes.

 7. Veteraan

  Vrouw zijn maakt geen hol uit, ik ken veel vrouwen die ik hoger heb staan dan de gemiddelde man, vooral die mietjes van Links.
  Maarrrrr
  Gedragseconoom, PvdD-kandidaat voor de Eerste Kamer en voormalig D66-senator
  Sorry, dat is 3 keer mis en iedere keer is het poep wat ze zeggen en blijkt het altijd weer heel anders te werken dan gedacht.
  Oftewel met zo’n achtergrond kan je beter een secretaresse worden maar hier in NL krijg je nog goed betaalde banen als nitwit.

 8. Timber

  Wat ben ik blij dat ik nooit een relatie zal hebben met een NL vrouw. Wat een gezeik. zo genaamde ‘e man ci patie’. Ze hebben het nooit begrepen. Gedragen zich en lopen als mannen. Geef mij maar een ‘al loch toonse ‘.

  Het is toch heel simpel. De man is het hoofd. De vrouw is de nek. De nek bepaald de kijk richting. Maar dat gaat alleen lukken als zij een echte vrouw is.

  En als het anders is. Krijg je een heleboel alleenstaande.

  1. Joost mag het weten

   Of je trouwt met een vrouw die het wel heeft begrepen. De mijne heeft een technische studie gedaan en werkt fulltime. Dergelijke vrouwen verdienen over het algemeen juist meer dan hun mannelijke collega’s omdat ze vanwege quota’s e.d. een ijzersterke onderhandelingspositie hebben.

   1. Piet51

    @Joost mag het weten
    Waar woon jij? Er zijn in Nederland geen vrouwenquota’s en hun onderhandelingspositie wordt er dan ook niet door verbeterd. Een heel enkele organisatie heeft zelf voor zoiets gekozen, zoals de Technische Universiteit Eindhoven. Technische vrouwen verdienen dan ook niet meer dan hun mannelijke collega’s. Een heel enkele uitzondering daargelaten, maar daar is dan een goede reden voor.
    Elders op de pagina hier wordt door Pescador gepleit voor wettelijke maatregelen om lonen vast te leggen. Gelukkig is die situatie in Nederland al heel lang ongeveer zo, omdat veel lonen worden vastgelegd in CAO’s, o.m. voor verplegend personeel, zoals hij pleit.

   2. Wesley Benbow

    Waar Joost mag het weten dit bijzonder sterke verhaal op baseert mag Joost weten.

    Zonder nadere onderbouwing moeten we er maar vanuit gaan dat hij dit verhaal volledig uit zijn duim heeft gezogen.

 9. Bes Tolen

  Prast lijkt een omhoog gevallen kwast, die nergens in haar fantasie mannenwereld past. Het wordt tijd, dat men haar de oren wast. Te beginnen op de Tilburgse universiteit waar ze zich zo verbijt

 10. Rechtsaf

  Er zijn kinderen in Bangladesh die veel minder verdienen dan vrouwen..

 11. Vrijedenkert

  “Dieper gravend naar ‘verklaarbare’ verschillen, kan een vrouw ook zomaar 455 euro per maand minder verdienen.”

  Veel deeltijd dus minder uren dus minder loon, veel vrouwen stoppen met werken omdat men kinderen wil opvoeden om later te herintreden dat betekent dus dat je opgebouwde loonschalen 10 of 15 jaar later niet zomaar kan meenemen en zul je dus het loon weer van onderaf moeten opbouwen.

 12. Joost mag het weten

  Mensen die in bepaalde sectoren werken verdienen meer.
  Mensen die meer uren werken verdienen meer.
  De loonkloof tussen man en vrouw wordt hierdoor volledig verklaard. Het enige dat dit kan oplossen is salaris onafhankelijk maken van functie en aantal gewerkte uren. Dat kan wel eens knap lastig worden.

  1. Piet51

   @Joost mag het weten
   verschillen tussen sectoren en de afhankelijkheid van het loon van het aantal gewerkte uren zijn het probleem niet. Het gaat er wel om dat er nog steeds verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, ook rekening houdend met die genoemde factoren. En het is ook een feit, dat vrouwen bij gelijke geschiktheid minder vanzelfsprekend in aanmerking komen voor bepaalde functies.
   Een mooi bewijs voor die laatste stelling is het bericht van kortgeleden, dat beleggers negatief reageren op de aanstelling van een vrouw als top-bestuurder van een bedrijf. Dei afkeurende houding vind je helaas op veel plekken.

   Ik werk veel met vrouwen en heb gemerkt, dat de verschillen die er gelukkig zijn tussen mannen en vrouwen, juist heel gunstig werken. Ik zou niet zonder de vrouwelijke inbreng kunnen en heb me dat voor zover voor mij mogelijk ook geprobeerd eigen te maken. Ik kan het iedereen aanraden. Oei, oei, wat zeg ik nu weer en wat gaat daarvan komen? Ik wacht het allemaal maar af.

   1. Bosche draak

    Slap gezever, als de vrouwen half zo veel dragen als klagen kwamen ze vanzelf bovenaan.

    -Gaat maar 80 uur per week draaien
    -Wordt maar een echte vakman (of vakvrouw) en leer lassen, loodgieten, dakleggen, stucadoren etc…etc…
    -ben niet bang voor het vieze/zware/gevaarlijke werk dat er is.
    -pak minder vakanties
    -en maak jezelf maar wijs dat je een huisman wil (hoe die worden afgebeeld in de media is ook niet echt een promotie, vaak domme sukkels die niet eens zouden kunnen ademen als het niet voor hun “perfecte powervrouwen” zou zijn)
    -en onderdruk die drang om te zorgen maar voor je zgn “carriere” tot het ineens te laat is voor het stichten van een gezin en wat dan?
    Denk maar niet dat die salonfeministen zich daar ook maar iets van aantrekken…

    Het is zo vermoeiend om elke keer dat geklaag aan te horen van zo’n tuttebol met drie-delig broekpak die fors betaald wordt om enkel en alleen te zwetsen.

    Loonkloof is kul, en het glazen plafond is niks vergeleken met de glazen kelder en de glazen doodskist.

    1. Wesley Benbow

     Bokito geeft loopbaanadvies.

     🙂

    2. Jozias Visser

     Wesley Benbow?

     1. Lampje

      Ja, die Surinamer.

    3. Piet51

     @Bosche draak
     Misschien voor jou en enkele anderen nuttig om vandaag in Trouw over de beginperiode van Dolle Mina te lezen, kijk op trouw.nl/dollemina. Toen begon de emancipatie van de vrouw en niemand kan vandaag ontkennen, dat ze veel hebben bereikt met hun vaak ludieke acties. Ik ken één van de oprichters van die beweging goed. Hoewel ze inmiddels een zeventiger is, is ze nog even strijdlustig en niet alleen op het gebied van vrouwenemancipatie.

     Ik kan er alleen maar veel respect voor hebben en me afvragen hoeveel mannen met haar visie en energie toen revolutionair waren en dat nu nog steeds zijn. Ik ken bijna niemand! Misschien komen enkele nog levende leden van de vroegere provo-beweging in de buurt, zoals Roel van Duijn die ik ook nog wel eens spreek.

     Kortom, veel mannen kunnen een voorbeeld nemen aan die feministische vrouwen en zich afvragen waarom zijn niet de gigantische ontwikkelingsstappen hebben gezet die zij wel deden.

   2. Annoying Orange

    Klopt, Wesley Benbow.

   3. Rosasolis

    Piet 51. Wat prachtig dat je opkomt voor het samenwerken met je vrouwelijke medewerkers! Ja wij weten het; jullie mannen houden van vrouwen die in de bedrijfs sector en in de politiek, die hoge functies krijgen, mooi uitzien! OK geen probleem voor onze top vrouwen. Wij zorgen dat we altijd verzorgd uitzien in onze mooie pakken, kapsels, en schoenen, en wij gaan door om jullie mannen te overtuigen dat jullie onze vrouwen in het bedrijfs en politieke leven niet zonder vrouwen kunnen.
    Maar er zijn zoveel mannen in het politiek zo slordig uitzien.

    1. Cesare

     En Wesley Benbow?

     1. Annoying Orange

      En Beukman!

 13. loodklopper

  MGTOW gaat steeds groter worden. Eindelijk van dat feministische gezeik af.

  1. Annoying Orange

   Zeker, Wesley Benbow.

  2. Piet51

   @loodklopper
   MGTOW-mannen hebben geen enkele invloed op feministische vrouwen. Integendeel, zij laten vrouwen begaan, zodat die veel meer ruimte krijgen. MGTOW-mannen zijn zielig, behalve misschien die enkeling die er meer kansen door krijgt. Maar dat zijn er maar een paar of misschien zelfs geen een. De machtige mannen op de wereld hebben vaak ook veel vrouwen om zich heen. Dus niks MGTOW. Overigens hebben veel MGTOW-mannen het owel vaak over catastrofes met vrouwen in hun leven, wat getuigt van ernstige frustraties.

   1. Vervelling

    Wesley Benbow!

 14. Rosasolis

  Gelukkig is er nu veel minder vrouwendiscriminatie. Een van de redenen is dat onze samenleven veel getalenteerde mede-werkers nodig hebben, die elkaar waarderen en respecteren als collega’s die samenwerken, zowel in het bedrijfsleven of in het politiek.
  Een moderne man-vrouw maatschappij met dezelfde rechten, plichten en kansen in
  ieder beroep. Een tweede reden is dat het bewezen is dat vrouwelijke studenten hogere cijfers krijgen in alle vakken. Steeds meer jonge mannen vinden het studeren te moeilijk en te lang. Vaak stappen ze uit na hun eerste jaar. Vrouwen zijn, na een jarenlange studie, trouw aan het werk in hun gekozen vak. Maar net als er geen discriminatie tegen vrouwen meer getolereerd moet worden, moet dit ook niet tegen mannen gebeuren. Er zijn nog steeds heel fijne mannen die we als collega’s waarderen.

  1. Annoying Orange

   Wesley Benbow?

   1. Bosche draak

    Nee, prozasolis…

    1. Politiek Profeet

     Dat linkse wijf is nooit eens grondig doorgesmeerd, heeft altijd zo,n qweu,euneuch gehad, eentje met 12 cm in opperste paraatheid, tja…dan zoek je een alternatief, vooral op politiek gebied, een rutte, jetten, van der stay(sgp)
     of liever een pvdd geitje….helaas , calve pindakaas, toch maar eens bij een echte boer langsgaan, in de hooiberg of tussen het hooi, buit,n op,ut, laand..

     1. W.Rosenberg

      Proest!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.