Artsen stappen naar de rechter als er geen vuurwerkverbod komt!

Het anti-verwerkkamp heeft de smaak te pakken en lijkt de wind in de zeilen te hebben. Steeds meer politieke steun, vooral ook uit een hoek waar ze het niet van hadden verwacht – de VVD. Ook grote groepen artsen zijn klaar met horrortaferelen die ze jaar in jaar uit moeten meemaken rondom de vuurwerkperiode. Het moet maar eens afgelopen zijn!

Vele maatschappelijke organisaties zijn bijeen gekomen om een vuist te maken tegen de oorlogsperiode die bekent staat als Oud en Nieuw. Het platform Vuurwerkmanifest is daarom in het leven geroepen, en als het aan hun ligt stappen ze binnenkort naar de rechter om een verbod af te dwingen.

Artsen, verzekeraars en dierenbeschermers groeperen zich om een sterk front te maken tegen de ‘vuurwerklobby’.

“Indien een groep burgers of een stichting die zich inzet voor een vuurwerkverbod naar de rechter stapt, dan kan de rechter vrijwel niets anders doen dan deze burgers of organisaties in het gelijk stellen”, schrijft Elzinga. “De vraag of levens in acuut gevaar zijn door de Oudejaarsnacht is een vraag die nauwelijks ter discussie staat. Zonder vuurwerkverbod schendt de nationale overheid haar zorgplicht in aanzienlijke mate.”

Vuurwerkmanifest neemt een voorbeeld aan de Urgenda-zaak, ook zij hebben via de rechter hun doel weten te behalen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. Neutral

  Ik ga hard en lang lachen als het complete chaos gaat worden omdat er geen ‘veilig’ legaal alternatief meer is. En de politie(k) niet kan handhaven.

  Ik heb er zelf geen last van, ik steek zelf niets af, maar ik geniet wel van al het mooie vuurwerk zoals dat vorige week weer de lucht in ging.

  1. Van der Scheur

   Ik vind het helemaal niet grappig dat de zware explosieven zoals cobra 6 in de handen van tuig is. Levert alleen maar schade en ongelukken op. Ze kunnen zich de andere 364 dagen van het jaar ook enigszins gedragen zonder vuurwerk, dus dan moet dat ene dagje extra geen verschil uitmaken. Ik vind het een drogreden, bijna zelfs een dreigement om te suggereren dat er chaos gaat ontstaan.

   1. Fonz

    “cobra 6 in de handen van tuig is. Levert alleen maar schade en ongelukken op.”

    Nee hoor, cobra’s worden door heel veel mensen normaal gebruikt, sterker nog, er zijn mensen die anderen ook gewoon waarschuwen als er een cobra 6 wordt ontstoken…

    1. Ron

     Als dat die dingen zijn waar stukken kalk of beton inzitten is er nog wel een klein aandachtspuntje vind ik.

     Dat die mensen waarschuwen is ok, maar hoort iedereen de waarschuwing en is een doorsnee straat niet te krap voor dit kaliber?
     Dat puin schiet overal heen en vrij ver.

     Ik vind vuurwerk schitterend om te zien, persoonlijk steek ik niets af vind ik zonde.
     Iedereen zijn eigen ding.
     Maar om nu te zeggen verbod gaat ver, maar er mag wel wat veranderen.

     Ik vind het wel dat er aandacht mag komen voor de leeftijd.
     Pubers met Cobra of nitraat in hun bezit of afsteken begrijp ik niet van de ouders. Maar dat is een mening.

     1. Blitzkrieg

      Ron :
      Quote : “Ik vind het wel dat er aandacht mag komen voor de leeftijd.
      Pubers met Cobra of nitraat in hun bezit of afsteken begrijp ik niet van de ouders. Maar dat is een mening.”

      Ik denk dat ouders hier vaak helemaal niks (of heel weinig) van af weten.

   2. Robert75

    Je spreekt jezelf tegen. Ten eerste 99% van de Nederlandse bevolking weet oud en nieuw op een normale en rustige manier te vieren zonder overlast te veroorzaken. Het is maar een handjevol randdebielen die dat niet kunnen. Dus de normale mensen pakken ze het hardst met dit soort maatregelen.

    Tuig is nu eenmaal tuig, en die kunnen zich het hele jaar door niet gedragen. Waren we hier in Nederland maar eens zo fanatiek om bv overlast van Marokkaanse hangjongeren te bestrijden.

 2. Tguard

  Zouden ze moeten doen bij roken, vet eten, toegevoegde suikers etc daar zijn dertien ogen in een jaar niets bij. Selectieve verontwaardiging.

  1. Agios

   Precies. Doen we daar ook nog het waanzinnige deugprogramma met volksmanipulatie erbij en dan hebben de rechters echt even de handen vol!

 3. Van der Scheur

  Het is geen prive bezigheid waar je andere mensen niet mee lastig valt.
  Vele mensen hebben er last van, een klein deel raakt zelfs gewond, soms ernstig.
  Als er klachten komen stop je er mee, net als met geluidsoverlast van een feestje. Dit zal in dit geval centraal geregeld moeten worden.
  Verder is het op dit moment legale vuurwerk een dekmantel voor het afsteken van illegaal vuurwerk. Oplossing is dus het geheel te verbieden.
  Mensen die dat verbod gaan negeren zullen opvallen want meteen valt 95% weg. De overblijven moeten flink beboet worden zodat ze hun lesje leren. Gewoon stoppen met dat gevaarlijke gedoe. Het is totaal uit de hand gelopen.

  1. Fonz

   Mensen moeten eens ophouden met zeiken, ipv het gunnen is het nu wederom een zeer grote minderheid die oud en nieuw gaan verprutsen…
   Wat ook alleen maar zsichtbaar word gemaakt op de linkse zenders is de negatieve kant terwijl er in absurd véél dorpen normaal oud en nieuw is gevierd…

  2. Job Jansen

   “Mensen die dat verbod gaan negeren zullen opvallen want meteen valt 95% weg. De overblijven moeten flink beboet worden zodat ze hun lesje leren”

   Praktijk 1
   Ik loop de straat op, steek een vette pot aan, en loop weer naar binnen om achter het raam te gaan kijken.
   Politie succes!

   Praktijk 2
   Ik steek in de achtertuin een vette vuurpijl af.
   Politie succes!

   Praktijk 3
   Ik loop de straat op, steek een cobra aan, gooi deze weg en loop weer terug.
   Politie succes!

   Praktijk 4
   Een groepje jeugdigen maken een vuurwerkbom van illegale nitraatjes, steken deze af en vluchten alle kanten uit..
   Politie succes!

   1. Sabreur

    In alle vier de gevallen zullen er getuigen zijn, die moedig genoeg zijn om aangifte te doen. Laat 50% van de randdebielen hiermee van de straat gehaald worden, dan scheelt dat weer.

    succes met de politie!

    1. Job Jansen

     sanibroyeur,

     Helaas, bij ons in de wijk doen de buurmannen vrolijk mee. En Die ‘moedige’ mensen noemden ze vroeger NSBers. Bij ons spreken we elkaar op gedrag aan. En niet op een potje vuurwerk (wel over die illegale cobra en samengebonden nitraatbommen), dat dan weer wel.

     1. Job Jansen

      Mijn punt is eigenlijk simpel. Tegen de tijd dat je die knal hoort, is de dader vaak al gevlogen. Dus ook al wil je het stiekem melden, weet je vaak niet wie het was. En als ik voor mijn raam naar een potje sta te kijken, terwijl ‘niemand’ heeft gezien wie dat ding aanstak, wordt het een hele moeilijke zaak voor de onderbezette politie die het op de 31e waarschijnlijk al druk genoeg heeft.
      Het valt gewoonweg niet te handhaven.

    2. Ron

     Getuigen zeg jij dat die aangifte doen.
     1 dan krijgen burenruzie’s heel andere middelen om met modder te smijten.
     2 getuigen is leuk maar waar is het bewijs.
     3 een aangifte is leuk houd de werkgelegenheid van de politie in topconditie, maar de huidige aangiftes worden al niet voldoende weg gewerkt.

     Maar ik las gisteren dat de politie bond aangeeft wel te kunnen handhaven, en om eerlijk te zijn draaide mijn maag ervan om.
     Waarom zouden ze hier wel de mankracht ineens voor hebben en die investering van harder werken willen doen?
     Omdat ze zelf doelwit worden?
     Dus met andere woorden alle andere verboden worden niet gehandhaafd want het raakt hun niet persoonlijk en dan hebben ze niet de mankracht, maar voor dit wel.

    3. Fonz

     In alle 4 de gevallen doen mensen er goed aan om gewoon te genieten van het schouwspel ipv anderen een oor aan te naaien.
     Dit jaar hadden wij een geweldig oud & nieuw, paar 200 liter vuurkorfjes, tafel op straat, niets aan het handje, en als er een “cobra” werd afgestoken werd dat netjes vermeld zodat iedereen even z’n ding kon doen…
     Wat je ziet, de afgelopen 9 dagen, op de linkse vuurwerkhatende tv, is dat volgens deze linkse kliek, héél Nederland in de fik stond en dat er alleen maar problemen waren…

     1. Ron

      Ik denk dat je daar zegt wat het probleem is.
      Als iedereen nou elkaar wat ruimte geeft van beide kampen.
      Zoals ik eerder al zei ben ik niet voor en niet tegen vuurwerk.
      Ik ben nogmaals van mening dat consumenten vuurwerk gevaarlijker is dan die pijlen die tientallen meters boven je ontploffen ipv op ooghoogte met die knetterfontijntjes wat de crackers alle kanten opgaan.
      En van die cobra jij waarschuwt en ieder kan zijn ding doen zeg je. Ik vind ze te zwaar, stukken schieten alle kanten op, maar ook voor het gehoor is het niet best. En ja jij kan je oren dichtdoen maar een dier niet.
      Ik ben meer voor het vuurwerk hoog in de lucht dan tussen de mensen.
      Jij zegt dat je cobra afsteekt dan heb je ook gezien dat ze in het gras redelijk een katertje slaan. Maar zoals overal in Nederland ligt in dat had ook glas enzovoort.
      Dan krijg je toch een ander verhaal denk ik.
      Dan vind ik soort lawinepijl en beter optie.

 4. Job Jansen

  Aangezien de overheid haar burgers dient te beschermen is het zeer verstandig verplichte anticonceptie toe te passen zodat de bron bestreden wordt.

  1. JochemX

   Topreactie! We gaan naar de rechter.

 5. Fonz

  Ik word echt kotsmisselijk van al dat gezeik over vuurwerk, het is net alsof de wereld is vergaan met oud en nieuw, in heel Nederland is het rustig behalve in de grote steden waardoor elke Nederlandse burger moet boeten.
  Ik ga het komende jaar het nog robuuster aanpakken, vuurkorfje erbij.,..

  1. Op Koers

   Beter is het om niet net voor de jaarwisseling dood te gaan. In Ede werd een rouwstoet bekogeld met vuurwerk. Moet kunnen, een waardig eerbetoon. Wat is er nu leuk aan, vuurwerk op achteraf veldje of tussen een rouwstoet. Zeg het met eigen woorden.

   1. nu ik

    tja w i m p j e , de bontkraagjes kennen geen respect voor de seculiere maatschappij dat moet je inmiddels wel weten.

    Dat gegooi met illegaal vuurwerk verdwijnt niet met dat stompzinnige verbod op legaal vuurwerk

   2. Fonz

    Wat in Ede gebeurd is schandalig dit zal elk gezond weldenkend beamen, het probleem is dat extremen erbij gehaald worden om een vuurwerkverbod te rechtvaardigen, en in dit geval moet niet het vuurwerk worden verboden maar ouders keihard worden aangesproken..
    Daarnaast is het natuurlijk te belachelijk voor worden wat we te zien krijgen op de linkse npo, 8 dagen lang het gezeik over een paar gewonden, terwijl in 98% van Nederland niets gebeurd…

   3. Hard

    Wesley Johnsen Op Koers?

   4. Bockbeer

    Wesley op koers?

 6. Fonz

  Dan moeten artsen ook maar naar de rechter om het autorijden, legalisering van druks, supermarkten die teveel suikers verkopen etc etc, you feel me

  1. Grote Trek

   @Fonz, die artsen nemen het op in eerste instantie voor diegenen die het slachtoffer zijn geworden van de vuurwerk vandalen. In tweede instantie voor de aanstichters zelf die door onkunde een oog of hand c.q. vingers mogen missen. Blijvende gehoorschade is ook niet gemakkelijk in het dagelijkse leven. Wat zeggie. Meen ik hiermee te zeggen.

 7. nu ik

  Lach me helemaal slap, het illegale spul kunnen ze nu al niet beheersen en handhaven. Een totaal verbod duwt iedereen het illegale circuit in. Op naar burgerlijke ongehoorzaamheid. Genoeg is genoeg. Ik dacht dat artsen zelfstandig konden denken maar ook deze idioten willen de stoel van de rechter bezetten.

  stop de betutteling door steeds een handje vol extremisten

 8. Johnsen

  Net de petitie getekend. Vuurwerkverbod!

  1. nu ik

   tuurlijk jochie , heb je ook aangegeven hoe ze moeten gaan handhaven zaagselkop

  2. Fonz

   wesley johnson is een zielig figuur

  3. Hard

   Wesley Johnsen?

   1. Fonz

    wesley john son!

 9. JochemX

  Gelijk of niet, het is echt van de zotte dat iedere particulier, voor zaken die bij de politiek thuis horen, naar de rechter kan stappen. Snel wijzigen die wet!

  1. nu ik

   yep , een voldwongen feit. Staat de kleur van een karakter uit een kinderfeest je niet aan stap je naar de rechter. Als de lucht kwaliteit niet conform jouw cijfers is stap je naar de rechter. Als je werk krijgt door je beroepskeuze stap je naar de rechter. Als je anderen wil betuttelen stap je naar de rechter en hoop je dat hij jouw fetish deelt.

   Nederland is doodziek. In Duitsland en Frankrijk zijn dit soort rechtzaken allemaal verloren door de eisers

 10. Vrijedenkert

  Als deze artsen iets willen bereiken moet men zich inzetten voor een vuurwerkverbod in Nederland en alle omringende landen! Een verbod in Nederland met vrije verkoop van zwaarder vuurwerk in omringende landen met open grenzen is een farce…

 11. Bullshit15

  Dat zijn toch alle linkse ratten alles maar slecht maken alles negatief maar stel je voor als er iemand is die anders denkt dan word je doodgezwegen of je word afgekapt er was een Duitse meisje net als Gretta maar dan exact het tegen over gestelde die krijgt geen podium ook die word doodgezwegen zelfde met het miljo alles maar negatief in liegen die bosbranden in Australië het is erg genoeg maar ook gelogen door die linkse ratten Australiëse overheid zegt zelf het heeft niks met klimaat te maken ze zijn aangestoken 130 arrestaties zijn er verricht wegens brandstichting maar daar hoor je die linkse ratten niet over kijk naar de laatste aflevering van jensen.nl dat is de ware geluid dan al die linkse leugens als je nog langer naar dat linkse gezeik luistert dan word je van zelf wel depri
  Daarom stem fvd of PVV in uit de eu dat is de waarheid

 12. DidiMadloba

  “Het anti-verwerkkamp”???

 13. Jack Flash

  Op een schoolplein een paar honderd meter bij mij vandaan werd nonstop geknald al dagen voor oud en nieuw.Om knettergek van te worden.Politie gebeld maar die kwamen niet.Na zelf even poolshoogte genomen te hebben begreep ik het.
  Marokkanen.

  1. Bullshit15

   Natuurlijk dat volk word toch van alle kanten beschermd door de politie in de politiek ze kunnen niks verkeerd doen

  2. nu ik

   overlast van illegaal vuurwerk dus !

  3. Op Koers

   Maar dat stunten met vuurwerk is hen aangeleerd. Jongens van Jan de Witt gingen hen voor. Jongens die een reputatie te verdedigen hebben op Nationale cultuur en volkse tradities. Dat manifesteert zich in bepaalde wijken van de grote stad. Het centrum van Uddel is zeer geluidsarm, daar kom je dat niet tegen.

 14. Piet51

  Mensen, mensen, wat een energie hier voor een discussie waarvan de eindconclusie nu al vast ligt. Dat vuurwerkverbod komt er, want er moet alleen nog een “verhaal” voor de achterban van de VVD en, ietwat minder urgent, van het CDA bedacht worden. De enige vraag is of een verbod, desnoods niet volledig maar voor het grootste deel van het vuurwerk, al de komende jaarwisseling ingaat of pas een jaar later. Maar de vuurwerkdiscussie zelf is een gelopen race, net als overigens de klimaat- en stikstofdiscussie. De vuurwerkbranche begrijpt dat wel, en zet nu al in op een gedeeltelijk verbod.

  1. Rammstein

   Ik ben voor een vuurwerkverbod, zoals ik in een item voor Oudejaar al heb bepleit.

   Toch zou ik van de weeromstuit tegen worden, door de toon van het pedante trolletje Piet51. Zelf heeft deze narcistische betweter totaal geen erg zijn manier van praten/schrijven. Dat is narcisten namelijk eigen.

   Piet51 is een goede leerling van Wesley Benbow en evenaart hem bijna in irritatie en flamen.

   1. Piet51

    @Rammstein
    Waarom ben je nu zo geïrriteerd, dat je termen als “pedante trolletje” en “narcistische betweter” gebruikt? Ik geef gewoon mijn mening, in fatsoenlijke termen, zoals meer mensen hier doen, net als jijzelf nu en dan. Of vind je het niet leuk te lezen wat ik schrijf, van die gelopen race bijvoorbeeld. Dat kan ik me voorstellen, maar daar ben ik toch gewoon van overtuigd en ik weet heel zeker dat velen, vooral de lezers die niet actief meedoen, hier dat ook zo voelen.

    1. Rammstein

     Ik schreef al: “Zelf heeft deze narcistische betweter totaal geen erg zijn (pedante) manier van praten/schrijven. Dat is narcisten namelijk eigen.”

     Zeg het eens 10 keer hardop. Misschien dat er wat gaat dagen.

     1. Piet51

      @Rammstein
      Tien keer hardop iets dergelijks zeggen? Ben je belazerd! Ik heb nog steeds een heel goede reputatie. Maar als ik in mezelf dat soort dingen ga zeggen, is dat gauw afgelopen en word ik waarschijnlijk afgevoerd.

    2. Ben Venuti

     Ik weet niet uit wat voor een wereld jij komt Piet, maar in de normale wereld loop je drie keer in de week tegen een stomp voor je kop op met dat arrogante gedrag van je!

     1. Piet51

      @Ben Venuti
      Ik gedraag me in de normale wereld veel assertiever dan hier, maar een stomp voor mijn kop heb ik nog nooit gehad. Misschien komt dat, omdat mensen me dan kunnen zien en weten wie ze voor zich hebben. Denk je dat ook niet? Ik durf me in ieder geval assertiever te gedragen als ik mensen zelf kan zien en hun reacties kan beoordelen.

     2. Ben Venuti

      Niet zo zwaar aan tillen Piet, het was overdrachtelijk bedoeld. Rammstein heeft wel gelijk, jij bezit bijkans dezelfde nare trekken als de hier pas afgetrapte trol Wesley Benbow, dus neem nu van mij aan dat dit niet erg op prijs wordt gesteld alhier, ik zou zeggen doe er je voordeel mee.

   2. Caesar Lion Cachet

    LS…
    Zelfkennis is een groot goed ! HAHAHA …

   3. Beukman

    Normale mensen zouden concluderen dat Piet gewoon gelijk heeft: dat vuurwerkverbod komt er gewoon, is het niet volgend jaar, dan is het wel het jaar daarna.
    Maar Rammstein is geen normaal mens. Rammstein moet weer eens de psychiater uithangen met nepdiagnoses. Zijn tegenstanders hier worden vroeg of laat door hem gelabeld als narcistisch, asperger, zultkop of autist. Met argumenten kan hij het immers niet winnen.
    Zijn geleidelijke Werdegang, net als die van die andere Geertaanhanger merlot, is hier voor anderen pijnlijk duidelijk waar te nemen.

    Jammer, want dit extremistische gescheld maakt DDS er niet beter op. Jammer Rammstein, maar je bent over je hoogtepunt heen. Het kan alleen maar nóg slechter worden.

    1. Rammstein

     Beukman had door het rode waas voor zijn ogen waarschijnlijk niet genoteerd dat ik VOOR een vuurwerkverbod ben.

     1. Beukman

      Dat was mij niet ontgaan én je mist mijn punt, vriend.

     2. Rammstein

      De eerste vier regels van je tirade luiden: “Normale mensen zouden concluderen dat Piet gewoon gelijk heeft: dat vuurwerkverbod komt er gewoon, is het niet volgend jaar, dan is het wel het jaar daarna. Maar Rammstein is geen normaal mens.”
      Vandaar dat ik daar in mijn reactie op inging. Overigens, jij ook bedankt voor je diagnose over mij. Pot en ketel, weet je wel.

      Verder ben ik niet de enige die me kapot ergert aan het arrogante en pedante betwetertoontje van Piet de Zwever. Als je de reacties leest geldt dat bijna voor iedere reaguurder. Hoe zou dat komen?

      Wat sterk opvalt is dat jij Beuk, met vol geschut en opgestoken zeilen meent te moeten opnemen voor je linkse bloedbroeder. Mag hoor. Doe maar goed je best.

      Iemand een ‘pedante en arrogante narcist’ noemen zou ik geen psychiatrische diagnose willen noemen. Meer een karakterschets naar aanleiding van de vele afgegeven lulkoek. En extremistisch is het al helemaal niet.

      Zit je soms tegen een burnout aan, Beuk?

  2. Ron

   Piet ik denk dat je geen helderziende hoeft te zijn om inderdaad ervan uit te gaan dat dat verbod er zal komen.

   Daar komt wel een vraag naar voren aan jou en Beukman en nog wat mensen. Wat me dan wel opvalt in veel discussies net als die over de gevangenen en het recidiverend gedrag van deze mensen, dat jij (ook andere) dan voorstander bent van hoe ze het hier noemen vertroetelen van criminelen. Ook pleit je er dan voor dat recidiveren dan minder wordt.

   Dat is jouw mening en je goed recht, maar ik vraag me dan af hoe jij dan rechtvaardig in die lijn doordenkende, dat een verbod op vuurwerk wat vrij drastisch is voor jou meer op steun kan rekenen ipv voorlichting wat in de lijn ligt van vertroetelen.

   1. Piet51

    @Ronh
    Dat is een heel ingewikkelde vraag. Een beetje als met die appels en peren.

    Mensen die nu vuurwerk afsteken zijn voor mij geen criminelen, want ze doen niets wat verboden is. Bij illegaal vuurwerk ligt dat ietsje complexer. Omdat heel veel mensen, meer dan de helft van de Nederlanders, plus de meeste dieren die er niets over kunnen zeggen, er last van hebben, de schade enorm is, doden te betreuren zijn (gemiddeld twee per jaar), besluit het parlement en regering, de vertegenwoordigers van de burgers, dat het verboden wordt. Voorlichting is wel handig, want dan begrijpen de mensen ook waarom die maatregel er komt en zullen ze zich er beter aan houden. Als ik over een paar maanden nog maar 100 km. per uur mag rijden, hoef ik ook niet vertroeteld te worden. Ik wordt wel geïnformeerd, waarom dat verbod er is. Dat gebeurt met het vuurwerk nu al, terwijl er nog gen sprake is van een verbod.
    Ik vind de vergelijking tussen gevangenen menswaardig behandelen (dat is niet vertroetelen, want zo worden ze beslist niet behandeld) en een vuurwerkverbod inderdaad appels en peren. Overigens v.w.b. dat vertroetelen van gevangenen, je zou dan eigenlijk moeten vragen of er vrije Nederlanders zijn, die graag zouden willen ruilen met zo’n gevangene in en mooie cel, elke dag je droogje en een beetje natje, lekker rustig zonder kinderen, familie en opdringerige vrienden om je heen, ’s avonds op tijd naar bed en ’s morgens op tijd er weer uit, stabiliteit want jarenlang dezelfde mensen om je heen. Lijkt je dat heerlijk? Dan gaat het gevangenhouden inderdaad te ver. Maar ik betwijfel het enthousiasme bij gezonde vrije Nederlanders.

    1. Ron

     Onzin.
     Het is geen appels met peren vergelijken.
     Mij gaat het erom dat je de ene mens die een ander mens, dier schade toebrengt ook zonder dat die er iets aan kunnen doen een menswaardig bestaan wenst.
     Maar mensen die vuurwerk afsteken na een verbod dus in dezelfde categorie plaatst als een crimineel.
     Als jij zegt dat voorlichting, en begeleiding een crimineel kan leiden op het rechte pad te blijven, moet dat ook lukken met mensen die wat vuurwerk afsteken en die al meer gezond verstand hebben dan een moordenaar, verkrachtenr of gewelddadig iemand.

     Verder maak jij een stelling dat je vrije mensen die niets hebben gedaan wil laten ruilen met een crimineel die gigantisch de fout in is gegaan.
     Dat is hetzelfde als zeggen degene die hard werkt sluiten we op een degene die een ander in elkaar slaat krijgt loon daarvoor.
     Dan zijn we snel rond denk ik een is de overbevolking zo opgelost lijkt me.

     Er is al eeuwen een belonings en straf systeem vanuit de natuur.
     Pak heel simpel hoe een mama tijger haar welpen corrigeert zonder mededogen maar wel effectief en de wulp doet het nooit meer.

     1. Piet51

      @Ron
      Echt een boeiende redenering, serieus. Maar ik denk toch, dat de oplossing die nu wordt gekozen de minst ingrijpende is. Voorlichting over vuurwerk is inderdaad iets dat met wat fantasie wat vergelijkbaar is met vertroetelen. Maar dat gebeurt al tientallen jaren door te informeren over schade, slachtoffers en overlast. Dat helpt niet, integendeel. En dat komt, omdat het gewoon legaal is wat die afstekers doen. Criminelen “vertroetelen” gebeurt, nadat ze veroordeeld zijn. Dat kan dus met afstekers ook: eerst veroordelen en dan een passende, lees menswaardige of proportionele, straf geven. Misschien een werkstraf in een oogkliniek ;-).

     2. Ron

      Piet ik denk toch dat je er compleet naast zit.
      Ten eerste omdat er nog geen oplossing is gekozen waar jij al op inzet.
      Dat de richting die ze op willen inderdaad een verbod is ergens op staat buiten kijf. Maar een volledig verbod is nog niet in zicht schat ik in, en zowiezo is er nog niets officieel hierin.

      Ten tweede is er geen fantasie nodig om de realiteit van het vertroetelen en betuttelen jegens de burgers vanuit de overheden te waarnemen.

      Ten derde geef jij dit aan, quote: /Maar dat gebeurt al tientallen jaren door te informeren over schade, slachtoffers en overlast. Dat helpt niet, integendeel/
      Dat zinnetje is heel breed in te zetten in de hele discussie die we hier al voeren. Dit informerende, en vooral schaamteloos incompetent optreden van de overheid tegen criminelen, overtreders van overtredingen waar geen handhaving volgt enzovoort werkt ook niet sterker dat is een klap in het gezicht van degene die schade heben of slachtoffer zijn.
      Een klap in het gezicht omdat de informatie eromheen die slachtoffer krijgen grote beloftes doet spiegelen maar niet wordt nagekomen en het slachtoffer levenslang lijd.
      Dus op dat punt heb je gelijk ” het werkt niet”.

      Ten vierde en daar vind ik zou jij eens dieper over na moeten denken..
      Jij zegt dit quote :/eerst veroordelen en dan een passende, lees menswaardige of proportionele, straf geven. Misschien een werkstraf in een oogkliniek ;-). /
      Jij pleit voor lichte straffen die de dader geen of weinig schade toebrengt om het simpel te verwoorden. Dat is ok maar dan pleit jij voor een werkstraf op bv een oogkliniek.
      Ik vind dit zeer ondoordacht van je omdat 1 er dan clowns rondlopen waar medici met kennis ervoor moeten zorgen patiënten de beste zorg te geven om verder schade te voorkomen.
      Maar ook omdat de dader dan een trauma kan oplopen omdat zijn gestel niet aankan wat daar te zien is, en dat is wat niet past in jullie redenering van gepast en humaan straffen.

      Maar buiten alle randzaken blijft voorop staan dat iedereen lak heeft aan verboden want er staat bijna niets tegenover.

     3. Piet51

      @Ron
      Ook een tijdje de vloer dweilen in een oogkliniek is m.i. een passende werkstraf. Daar brengt medisch gezien geen risico’s met zich. Met die te verwachten trauma’s bij daders zal het wel meevallen, verwacht ik.

      Verder stel ik voor om het hierbij te laten. Ik ken jouw standpunt, jij het mijne. Ik heb sterk de indruk, dat we elkaars standpunten respecteren, maar niet overnemen. Gelukkig mag dat en kan dat zelfs hier op DDS. Dat is dan wel weer winst.

     4. Fonz

      Het gesprek is al véél te ver, er moet geen vuurwerkverbod komen.
      Verder moeten ze zich in Den-Haag eens gaan focussen op echte problemen in Nederland..

     5. Ron

      Piet.
      Kan ik me helemaal in vinden.
      Elkaars mening hoef je niet over te nemen, en ik ontken absoluut niet dat ik tegen jou initiatief ben van die werkstraf. Sterker nog persoonlijk zou ik er een voordeel inzien dat die jochies dan de gevolgen zien en 2 x na gaan denken.

      En ik ben van mening dat overal ruimte is voor discussie.
      Maar, en dat is geen wijzende vinger naar jou maar in het algemeen, als er rekening gehouden word met elkaar komt het wel goed. Eenrichtingsverkeer werkt niet en dat is wat “links”. Te zal hanteert.
      En dat is op veel vlakken, het meeste wat mij tegenstaat is dat wat DDS hier jouw kant (links) noemt dat die kant moeite heeft zich gelijk op te stellen.
      Iedereen, en om met jullie woorden te spreken tokkie, hoog of laagopgeleid of wat dan ook heeft een mening en ook zijn gelijk. En dat is wat ik jammer vind dat er dan op de man gespeeld wordt. Als het ons lukt om te discussiëren zonder op de taalfouten te letten en te focussen dan moet dat anderen ook lukken.

      Wat ook jammer is, is dat er erg selectief om wordt gegaan met standpunten, en dat wilde ik hierboven duidelijk maken.

      Je kan van rechts zeggen wat ze willen en soms zijn we grof, maar uiteindelijk zijn we wel consequent en toleranter tegen links dan andersom.

 15. Duckday

  De regering steld niks meer voor De politiek is in Nederland gewoon overbodig

  Krijg je je zin niet stap naar de rechter (verleng stuk van D66) en die maakt de dienst gewoon uit

 16. musicmaniac

  Een vuurwerkverbod hoeft niet voor mij, maar wel verbod op zwaar en extreem zwaar vuurwerk. Ouderen van dagen en dieren zijn als de dood en durven dagenlang niet meer over straat. De cobra’s en nitraatbommen zijn echt niet te harden. En wat is de lol ervan?

  1. Ben Venuti

   Van mij mag een vuurwerkverbod ook ingaan, ik heb niks met dat gedoe maar dan ook wel handhaven. En dat zie ik niet gaan gebeuren, want werkelijk niets wat in dit land is verboden wordt ook streng gehandhaafd, ik geef je op een briefje dat het zelfde geteisem wat zich nu schuldig maakt aan het afsteken op tijden wanneer het verboden is zich er niets van gaan aantrekken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.