Column Jan Roos: Met al die klimaatgerelateerde schaamtes is het wachten op de eerste klimaatzelfmoord

In zijn eerste column in 2020 bindt Jan Roos nog één keer de strijd aan met dé hype van 2019: je overal voor schamen in verband met het klimaat. Jan is er duidelijk over: “Ik schaam me zelf nergens voor… Waarom zou ik? Ik ben een mens!”

Voor een calvinistische samenleving als de onze zijn de zogenaamde klimaatproblemen een geschenk uit de hemel. Lekker lijden en jezelf zondig gedrag kwalijk nemen.

Het is dan ook niet voor niks dat aan het einde van vorig jaar de toevoeging ‘-schaamte’ winnaar van het woord van het jaar werd. Er kwamen heel wat schaamtes voorbij. Het begon met vliegschaamte, toen vleesschaamte, daarna kregen we bezorgschaamte, gevolgd door babyschaamte. Ik zal er vast een heleboel niet genoemd hebben, want het gaat bijzonder hard met alles waar we ons zo vreselijk voor moeten schamen. De nieuwe religie, want dat is de klimaathysterie, heeft fanatieke aanhangers, die hun leven met veel poeha versoberen. Kijk mij eens streng in de leer zijn, stralen ze uit. Dat deze religieuzen de nieuwe messias hebben gevonden in een verward 17-jarig meisje uit Zweden, waarvan haar vader zegt dat haar activisme een soort medicijn is voor haar depressies en Asperger, maakt blijkbaar weinig uit. Haar moeder zegt zelfs dat Greta het onzichtbare CO2 kan zien. Zo zie je maar: net als bij elk geloof is er sprake van veel onverklaarbare wonderen (onzin) bij deze puberale halfgodin.

Ik schaam me zelf nergens voor. Natuurlijk ben ik bezorgd om het milieu, maar dat betekent niet dat ik me ga zitten schamen in een vliegtuig als ik eens per jaar vlieg. Wat ik merk is dat het vooral mensen zijn die de halve wereld rondvliegen, zoals Rob Jetten en Jesse Klaver, die vliegschaamte preken. Zo werd er laatst ook een GroenLinks-politica weggesleept door de politie bij een illegale demonstratie in de vertrekhal van Schiphol. Ze was heel erg tegen al dat gevlieg. Op haar Twitteraccount stond trots dat ze twee weken daarvoor in New York was geweest. Waarschijnlijk niet met de waterfiets.

Voor vlees eten schaam ik me ook niet. Waarom zou ik? Ik ben een mens, mensen eten vlees. Net of een koe zich moet schamen dat ie gras eet. Kijk, ik ben voorstander van goed vlees. De bioindustrie mag echt wel een tandje minder. Biologisch vlees is duur, maar ook een stuk lekkerder. Ik kies liever voor kwaliteit dan kwantiteit, maar me schamen omdat ik een speklapje eet? Ik zou niet weten waarom! Bezorgschaamte dan. Ik laat vrijwel nooit iets bezorgen. Maar ik koop ook bijna niks. Ik heb niet zo veel met spulletjes. Pas als mijn schoenen stuk zijn koop ik nieuwe. Dat is niet uit ideologie, ik vind shoppen gewoon geen moer aan.

Wij moeten ons ook schamen dat we ons voortplanten, wat de enige natuurlijke reden is voor ons bestaan op aarde. Dat ze in Nigeria twaalf kinderen nemen, dat is een probleem. Niet dat we hier een paar koters op aarde zetten. De Europese bevolking groeit nauwelijks, als je immigranten niet meerekent. We hebben juist nieuwe generaties nodig om dit continent te kunnen voorzetten. Als ik eerlijk ben lijkt het me een prima idee dat mensen die om hun waanbeelden geen kinderen willen dat vooral niet moeten doen. Hoe minder gekkies, hoe beter. En inderdaad er is sprake van overbevolking, dus doe het vooral niet. Maar schamen voor kinderen is bezopen.

Met dit alles is het wachten op de eerste klimaatzelfmoord. Er lopen immers al mensen bij de psychiatrie wegens klimaatstress. Die raken zo in de war van alle doemverhalen dat ze angstig trillensdop de bank zitten te huilen. Als ik een onheilsvoorspeller was, dan zou ik me daar wél voor schamen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Job Jansen

  Klimaatzelfmoord is de beste oplossing om klimaatschade tegen te gaan. Kom op klimaatdrammers, doe er wat mee!

  1. Bolkestein

   Practise what you preach, klimaatdrammers!

 2. Blank en niet Wit

  Mensen die zelfmoord hebben gepleegd moeten zich schamen.

  1. Agios

   Na al die schaamte van het afgelopen jaar kan die postume schaamte er ook nog wel bij!

  2. Hemelriekje

   Met deze zin maak je dus al kans op meest stompzinnige uitspraak van 2020.

   1. Agios

    Humor Hemelriekje! Humor is het mooiste dat we hebben en heeft een Engelse auteur niet ooit eens geschreven dat goede humor een samengaan is van een lach en een traan?

    1. Zero

     Lang leve de humor, iets dat in islam niet bestaat!

   2. Blank en niet Wit

    Toepasselijke paradox hemelfriekje!

 3. Agios

  Nu Jan het toch over schaamte heeft, meld ik wat ik gelezen heb. Een bioloog (ik meen dat het een bioloog was…) in Australie heeft geopperd dat de schuld van de branden geheel ligt bij de milieugekken. Waar in Australie tot voor kort gecontroleerd grote gebieden werden platgebrand, was dat ineens wegens groen en milieu, verboden. De platgebrande gebieden zorgden ervoor dat de vlammen niet over konden waaien en enorme gebieden konden vernietigen… Ik ben geen vlammendeskundige, maar ik vond de uitlating opzienbarend.

  1. Ron

   Tja dat is hetzelfde met jagers.

   Veel dieren hebben geen natuurlijke vijanden meer en worden indien men ze niet bejaagd een plaag. Maar dat is ook weer door te trekken op links.

   Die willen meer immigratie wat leefgebieden van dieren die ze zogenaamd willen beschermen in het geding brengt.

 4. struisvogelpolitiek

  Ik heb in mijn leven maar een keer gevlogen en dat was het café uit. Moet ik mij daarvoor schamen? Ik dacht het van niet. 🙂

  1. Mart

   Daar zal je het naar gemaakt hebben……IK eens een gerenomeerde kroegloper heb dit nooit meegemaakt(lol)

 5. Zero

  D66 zal dit fenomeen wel omarmen, wellicht gaan ze ook een wetsvoorstel indienen waarbij ze nabestaanden een dikke bonus geven als een familielid er vrijwillig een klimaateinde aan maakt, zo iemand vervuilt immers niet meer en zo wordt moeder aarde pas echt gered.

  Wat heerlijk dat we binnenkort verlost worden van deze politieke zwijnen!

 6. struisvogelpolitiek

  Klimaatzelfmoord. Daar kan D66 alleen maar blijer van worden van zoveel orgaandonoren.

 7. Gekkegerrit

  Volkomen gelijk jan !!!
  Maar hoe krijgen we die klimaat ideoten weer in hun hok???
  Het stemvee kiest de volgende keer gewoon weer deze ddwazen

  1. Bullshit15

   Zo is het ik weet er nog wel een ik schaam dat ik Nederlander ben wand er wonen meer buitenlanders dan Nederlanders als die klimaat idioten nou eens naar die een na laatse aflevering van jensen.nl kijken dan staan ze gelijk weer met hun beide benen op de grond in zijn ze gelijk een stuk vrolijker probleem opgelost in stem fvd of PVV in uit de eu

   1. Bluntix

    Je doet je naam eer aan.

  2. DidiMadloba

   U vindt dus dat democratie alleen werkt met kiezers die verstandige keuzes maken?
   Ik ook, alleen kunnen we van mening verschillen over wat “verstandig” is.

 8. Bolkestein

  Uitstekend verwoord. En het toont de hypocrisie van links aan. Een gezond mens walgt van links.

  Wat ik merk is dat het vooral mensen zijn die de halve wereld rondvliegen, zoals Rob Jetten en Jesse Klaver, die vliegschaamte preken. Zo werd er laatst ook een GroenLinks-politica weggesleept door de politie bij een illegale demonstratie in de vertrekhal van Schiphol. Ze was heel erg tegen al dat gevlieg. Op haar Twitteraccount stond trots dat ze twee weken daarvoor in New York was geweest. Waarschijnlijk niet met de waterfiets.

 9. Bullshit15

  Het moet de laatste aflevering van jensen.nl kijk je zult zien sta je gelijk positiever in het leven stem fvd of PVV in uit eu

 10. Jack Flash

  Helemaal mee eens Jan Roos.

 11. Bockbeer

  LEEUWARDEN – Boerenactieclubs Agractie en Belangen Agrarysk Fryslân zeggen ernstige bedreigingen en een ultimatum te hebben gekregen. Daarin wordt iedere boerderij in het land omschreven als doelwit van sabotage en brandstichting als de boeren doorgaan met hun protestacties. De bedreigingen staan in een brief die de boerenclubs voor de jaarwisseling hebben ontvangen.

  De brief is ondertekend met vier afkortingen, die extremistische netwerken zouden vertegenwoordigen. De boerenclubs roepen agrarische bedrijven op waakzaam te zijn en extra veiligheidsmaatregelen te treffen. „We laten ons niet intimideren en gaan door met het verdedigen van onze belangen, waar nodig met (legale) acties.”

  Bron:
  http://www.telegraaf.nl

  1. Bullshit15

   Zo zie ja maar weer die linkse ratten willen niks anders dan telkens een ander zijn wil opleggen wie is nou gevaarlijk links of rechts antwoord is duidelijk de linkse ratten die hebben bloed aan hun handen in dat zullen ze houden in zo lang ze nog meer verliezen gaan ze nog harder schreeuwen in schoppen in een ander bedreigen stem daarom fvd of PVV in uit eu

 12. Boeddha

  Even de wijsneus uithangen 😀

  Je zelf vermoorden kan niet, het is hooguit zelfdoding

  1. Blank en niet Wit

   Links vingertje?

 13. gerard lettinck

  heel erg goed jongen {jan roos}.ga zo door.

 14. ko vadis

  _schaamte is een achtervoegsel. Links Nederland haast zich om het voorvoegsel.

 15. henkoldert

  Zelden een mening gelezen waar ik het 100% mee eens ben.

 16. Rud56

  Goed artikel Jan.
  Wat wél vaststaat is dat decennia falend regeringsbeleid nu als resultaat heeft dat er woningen op vergiftigde grond mogen worden gebouwd omdat er anders een onbeheersbare crisis ontstaat.
  Wordt dus een erfenis voor onze kinderen als ze al niet voortijdig aan kanker overlijden.

  Wat er in het verleden had moeten gebeuren? Toezicht op toepassing van gifstoffen c.q. verbanning hiervan.
  Maar ja, ….

 17. Sharktyricon

  Hier wordt er net zo hysterisch over links en de islam gedaan, net zulke doemdenkers. Zo zie je maar in elke overtuiging lopen er idioten tussen die het allemaal net iets te serieus nemen, links met het klimaat rechts met de islam etc etc

  1. Lex

   Je hebt ook ontkenners die vinden dat er niets aan de hand is.

   Die ontkennen dat de islam en de massa-immigratie een groot probleem is.
   Die ontkennen dat Nederland links gedomineerd word.
   Die ontkennen dat die milieu waanzin volledig doorslaat en onbetaalbaar word.
   Die ontkennen dat onze economie volledig naar de kloten gaat.

   Die ontkennen dat hun voor de samenleving een probleem gaan vormen.

   Jammer genoeg hebben te veel van deze linkse ontkenners.

   ZUCHT.

   1. DidiMadloba

    U bent dus een klimaatontkenner die ontkenners beklaagt. U winkelt selectief. Of u bent gewoon een warhoofd.

    1. Ron

     Qua klimaat valt er weinig te ontkennen. Enigste wat er aan te ontkennen valt is de invloed van de mens daarop.

     1 januari was er veel cabaret op tv maar het lachwekkendste was het weer met de voorspelling van heeeeeel 2020. Ze kunnen nog geen 2 dagen vooruit voorspellen laat staan een jaar of een eeuw.

     Nu gister ander raadsel wat ze niet volledig begrijpen is zonsonder en opgang die afgelopen weken afwijkt.
     Ligt dat ook aan de mens?

     Idioten

 18. Lex

  Inderdaad De wereld ver-gretaat “afgeleid van Gereta” dat lelijke Heks van een kind.

  Maar dat kind heeft inmiddels wel een goed gevulde bankrekening niets gaat immers voor niets.

  Verder heeft Jan Roos Groot gelijk, Jammer dat hij op YouTube is gestopt.

 19. DidiMadloba

  “Grappen” over zelfmoord getuigen echt van slechte smaak.

 20. RvdBe

  Het is wachten op de 1e schadeclaim van zo,n klimaatslachtoffer tegen een werknemer die in zn diesel naar het werk rijdt om de uitkering van diezelfde klimaatslachtoffer te verdienen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.