Column Kenneth Steffers – Vliegschaamte? Kom uit de kast als vliegpassagier of neem lekker de trein naar Sri Lanka!

In zijn column van deze week pakt DDS-redacteur en -columnist Kenneth Scheffers de ergerlijke trend van de ‘vliegschaamte’ aan. “Wat mij betreft mag iedereen activistisch de barricade opklimmen om te strijden tegen de commerciële luchtvaart,” schrijft hij: “maar neem dan de volgende keer ook maar gewoon de trein naar verre bestemmingen zoals Sri Lanka of de Verenigde Staten.”

Ik ben nog niet bezeten van de laatste modegril: vliegschaamte. Iedereen heeft het er opeens over en op de sociale media roeptoeteren veel mensen zelfs voortaan met de tjoektjoek naar hun stedentrip te reizen in plaats van met het vliegtuig.

Ik pieker er niet over. Vliegen is goedkoop, snel en comfortabel. Althans, als je het vergelijkt met zo´n dure en (vaak) trage treinreis. Natuurlijk ben ik ook een voorstander van een mindere belasting voor het milieu, maar uiteindelijk kies ik toch voor het gemak en ik kom daar tenminste eerlijk voor uit.

Terwijl steeds meer Nederlanders vaker het vliegtuig pakken, is ook het aantal landgenoten met zogenoemde vliegschaamte radicaal toegenomen. Als al die bezorgde treinfanaten niet meer zouden vliegen, dan kan het simpelweg niet kloppen dat we meer dan 10 miljoen keer per jaar het vliegtuig pakken.

Kortom, er lijkt een steeds grotere groep ´deugleugenaars´ te ontstaan. Rob Jetten (D66) is daar misschien nog wel het meest praktiserende voorbeeld van. Die vliegt het liefst de hele wereld over om zijn culturele horizon te verbreden, maar doet zich op de sociale media en in de Tweede Kamer voor als een of andere klimaatpaus.

Wat mij betreft mag iedereen activistisch de barricade opklimmen om te strijden tegen de commerciële luchtvaart, maar neem dan de volgende keer ook maar gewoon de trein naar verre bestemmingen zoals Sri Lanka of de Verenigde Staten. En anders: doe gewoon niet zo hypocriet om voor de bühne een beetje te willen deugen en kom gewoon uit de kast als vliegtuigpassagier.

Kenneth Steffers was parlementair redacteur voor DDS in 2019. Hij schrijft iedere woensdag een wekelijkse column over de (politieke) actualiteit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. nu ik

  Als ik met de helikopter naar het werk kon zou ik het niet laten 🙂 🙂

  1. Blitzkrieg

   nu ik : We hebben maar één probleem en dat is dat timmerfrans zegt dat de aarde nog steeds te redden valt. Als we nu eens zoveel gingen uitstoten dat de wereld reddeloos verloren was en dat er ook echt, maar dan ook echt niks meer aan te doen viel. Zou dat niet mooi zijn, geen klimaatterreur meer.

 2. RvdBe

  Bij de npo waren ze verbaasd omdat iedereen zo enthousiast was over de klimaatplannen, nu blijkt dat er alleen maar meer en verder gevlogen wordt.
  De npo propagandamachine heeft zichzelf schromelijk overschat en is nu kinderlijk wereldvreemd verbaasd.

  1. Blitzkrieg

   RvdBe : Minder vliegen is vooral leuk als iemand anders het doet. Ik zelf zal alles doen om de klimaatterreur tegen te werken. Zo vaak mogelijk vliegen, een benzine auto en meer van dat soort gemakken, ik heb het graag over voor een wereld zonder klimaatterreur.

   1. Op Koers

    Lekker met een kapotte uitlaat blijven rijden helpt ook om dwars te liggen. Afval verbranden in het burgertuintje achter uw huis ook.

    1. Ron

     Dat heet biomassa dat werkt energie op. Warmte.

 3. Bolkestein

  Dolf Jansen is toch ook zo’n hypocriete gesubsidieerde linkse deuger? Vliegschaamte voor anderen, vliegen voor zichzelf. Meerdere malen per week vliegt hij van Ierland naar Nederland om zijn gesubsidieerde collumns op de NPO te mogen raaskallen.

 4. 75

  deugleugenaars, bij npo komen er een elke avond een flink aantal voorbij.

 5. Hard

  Het probleem is dat links nog steeds 90% van de media beheerst. Je wordt dus doodgegooid met links-items:

  – klimaat
  – gender
  – migranten, (= immigranten)
  – EU
  – partijkartel
  – stikstof
  – moeder aarde
  – Wesley Johnsen

  1. Bockbeer

   En EU kok!

   1. Original NL

    En Brandebok.

  2. Original NL

   Wesley Johnson’s zijn de fanatiekste roeptoeters van krankzinnig naïef links.
   Vreselijke figuren om mee om te gaan…hebben ook weinig tot geen vrienden buiten de gr links/ d666 bubbel, en daardoor ook zeer cynisch.
   Waarschijnlijk al vanaf de kleuterschool steeds gepest en daarom extreem rancuneus tov anderen.

  3. Hard

   Ja die ook…

 6. DidiMadloba

  De Chinezen staan klaar om een hogesnelheidstrein naar het Verre Oosten aan te leggen maar bange populisten liggen dwars.

  Van de NS hoef je in elk geval niets te verwachten. Die slaat de er niet eens in een hogesnelheidstrein naar Brussel te laten rijden.

 7. Bullshit15

  Maak je geen zorgen de moslims gaan het hier straks overnemen als wij al het geld naar Brussel hebben overgemaakt slaan zij toe wand geld voor een fatsoenlijke leger is er niet snap er niks van dat ons overheid zo ons land verkloot
  Wat kan je een hoop doen met die miljarden die nu weer naar Brussel gaat in die boskabouter maar lachen
  STEM FVD OF PVV in uit de eu

  1. Isengrijn

   Ach, beste Bullshit15, de één verkloot ons land, de ander verkloot onze taal…

   “…nu weer naar Brussel gaat in die boskabouter maar lachen
   STEM FVD OF PVV in uit de eu…”

   Die moet je even uitleggen. Brussel in een kabouter en PVV in de EU, of d’r uit?
   Wat!?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.