Column Ozair Hamid: Thierry Baudet is niet radicaal-rechts volgens radicaal-rechts zelf

Framing is voor sommigen in onze ‘inclusieve’ samenleving een structureel obstakel dat zij constant moeten weten te overwinnen. Pim Fortuyn vond door gruwelijke ondermijning van verschillende media en volksvertegenwoordigers de dood, Geert Wilders bracht het permanente beveiliging en hetzelfde dreigt FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet te overkomen. Is het label ‘radicaal-rechts’ wel journalistiek verantwoord, gezien de elementaire verschillen van visie tussen Baudets’ FVD en radicaal-rechtse individuen?

Een uitnodiging om deel te nemen aan een radicaal-rechtse Discord server (een chatplatform voornamelijk gebruikt door jongeren, red.) was het begin van een opeenstapeling aan vragen en oordelen. Ik sprak met Fitz, die als vertegenwoordiger van de desbetreffende server fungeert, over hun opvattingen en hoe rechts-radicalisme zich verhoudt tot FVD en haar gedachtengoed.

Fitz beschouwt zichzelf ‘technisch gezien’ als radicaal-rechts. Hij hekelt zich echter aan de ‘besmette term’ en prefereert rechts-reactionair. Rechts-reactionair ziet hij als rechtser dan mainstream politieke partijen; een nationalistische SGP met een meer aanwezige christelijke moraliteit. Overigens is ondanks die christelijke moraliteit vluchtelingen tijdelijk opvangen geen optie, zo betoogt hij.

Deze groep, een zeer kleine groep binnen FVD, ziet Thierry Baudet – tot hun teleurstelling – niet als radicaal-rechts. Op de vraag of Thierry Baudet radicaal-rechts is, antwoordt Fitz ontkennend. Hij zou heel liberaal overkomen en het staatsnationalisme aanhangen, doordat hij een Australisch immigratiebeleid wil implementeren waarbij iedereen die cultureel Westers is en kan bijdragen aan de Nederlandse economie, welkom is. Dit gaat recht tegen het principe van radicaal-rechts betreffende de participatie van niet-Westerse immigranten in de Nederlandse samenleving: een niet-Westers persoon kan door zijn afkomst nooit Nederlander worden.

Het Nederlanderschap wordt niet gedefinieerd door de normen, waarden en opvattingen van een individu, zoals de meeste rechts-liberalen en conservatieven constateren, maar simpelweg door afkomst, aldus radicaal-rechts. Deze onderscheidingen op basis van afkomst is echter een heel collectivistische, en dus ook geen rechtse, manier van politiek bedrijven dat aantoont dat er geen links-rechts schaalverdeling is. Partijen en ideologieën zijn in plaats daarvan in te delen in het hoefijzermodel: rechts-radicalisme is linkser dan rechts-liberalisme. Rechts-liberalen en liberaal-conservatieven stellen het individu centraal. Zo stelde Baudet in een interview met het Financieel Dagblad het volgende:

‘Ook onze sociaal-economische koers is anders. Wij zijn een klassiek-liberale partij en hechten grote waarde aan de vrije markt en de zelfontplooiing van mensen. Wilders is meer een sociaaldemocraat met een heilig geloof in de verzorgingsstaat.’

Wat FVD-aanhangers vervolgens terecht afvragen is het volgende: Hoe kan je iemand rekenen tot vertegenwoordiger van radicaal-rechts als de aanhangers van het rechts-radicalisme de leider, Thierry Baudet, niet erkennen als de rechtmatige leider die hun gedachtegoed en ideologie verdedigt, en zelfs bestrijdt door middel van het innemen van bepaalde standpunten?

Dat kan niet. En daarom kan Thierry Baudet niet verweten worden de leider van rechts-radicaal Nederland te zijn, ondanks een aantal misstappen. Het is dan ook niet geheel comme il faut van NU.nl en de Volkskrant, die beiden pretenderen objectief te zijn, om de FVD-leider als radicaal-rechts af te schilderen, zoals zij in dit en dit artikel hebben gedaan.

Het afschilderen van Baudet als radicaal-rechts door de media toont precies haar morele en journalistieke failliet aan.

*De naam Fitz is op verzoek gefingeerd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Bolkestein

  Extreem rechts bestaat niet.

  1. EU kok

   Precies en de aarde is gewoon plat, de landing op de maan was in de Disney studio en we worden geregeerd door aliens die gelaatsdansers zijn.

   1. Yami

    Het zou je verbazen hoeveel mensen in flat earth theory geloven.

  2. Rosasolis

   @Bolkestein. Extreem rechts bestaat wel…een helaas groeit het. Ik heb eerder vandaag, gereageerd op een andere DDS bericht. Ik moest wachten of mijn bericht zou goed-gekeurd worden. Ik denk dat alle abonnees hebben dit vroeg of laat hebben meegemaakt. In het kort, hier volgt een deel van mijn eerder bericht:
   Gisteren is er in 6 steden van Duitsland aanvallen door de politie geweest op een vrij
   nieuwe Neo-Nazi partij dat Combat 18 heet. Deze Extreem-Rechts Neo-Nazi partij werd rond 2 jaar geleden in Londen opgericht, en nu is overal in Europa “gevestigd” en is aan het groeien. Combat 18…volgens de NOS nieuwsdienst bericht van gisteren staat 18
   voor de Alfabet afkorting van A. Hitler…Ben benieuwt als deze korte bericht naar
   jouw wordt gestuurd.

   1. Isengrijn

    Rosasolis:

    “…een vrij
    nieuwe Neo-Nazi partij dat Combat 18 heet…”

    Begin jaren negentig noem ik niet vrij nieuw, Rosasolis.

    1. Rosasolis

     @Isengrijn. Volgens het NOS bericht was Combat 18 rond 2 jaar geleden
     opgericht. Is jouw informatie anders? Bestaan zij veel langer?

   2. Bullshit15

    Ros
    Extreem links groeit harder dan extreem rechts
    Kijk naar die uitspraak van die kut .wil thery dood wil schieten zeg dan paf.noem je dat normaal.in wat voor straf kreeg ze juist niks
    Zo harder dat rechts groeit zo harder dat links schreeuwt in demonstreert in de boel sloopt

 2. Fortiori

  Ik vind hem ook niet rechts. Voor mij is en blijft hij een acteur. Hij bespeelt het publiek.

  1. Kretoloog

   Alle politici zijn toneelspelers, van links tot rechts of in het midden.

  2. nu ik

   je bedoelt zo een speler als uit het volledige partijkartel ? De demagogie druipt eraf bij de linkse volksmenners

 3. Bullshit15

  Extreem rechts bestaat niet
  Extreem links bestaat wel kijk naar al die demonstraties bosbranden miljo demonstraties enz enz allemaal linkse idioten
  Dus die linkse ratten zijn het gevaarlijkste idioten die rechts wil ondermijnen in hun wil wil opleggen
  Stem fvd of PVV UIT de eu

 4. Beukman

  Het probleem is dat Baudet met dubbele tong spreekt zoals eigenlijk alleen Kuzu dit ook kan. Thierry beweert iets wat ophef veroorzaakt, en vervolgens zegt hij dat het niet zo bedoeld was, of een grap. Op die manier strooit hij zand in de ogen van zijn aanhang.

  Een goed voorbeeld is het woordje “boreaal”, dat door het gebruik ervan in bepaalde kringen in het verleden besmet is geraakt. “Nee hoor”, zegt Baudet, die het ook een tijdje bezigde, “het betekent gewoon “noordelijk” hoor, daar moet je niks achter zoeken.”

  Dank je de koekoek. Roept Baudet morgen “Sieg heil!”, dan gaat hij ons daarna waarschijnlijk vertellen dat het gewoon Duits is voor “Op de overwinning”.

  Twee citaten uit het recente artikel van Nikki Sterkenburg over de opkomst van extreem-rechts en de enorme diversiteit hierbinnen:

  Nederlandse aanhangers van de rassenleer waren enorm blij met het Tweede
  Kamerdebat over de uitspraken van Forum voor Democratie-lid Yernaz Ramautarsing
  over ras en IQ, die bijval kregen van Kamerlid Theo Hiddema.

  Het behoeft geen uitleg dat Baudets geflirt met termen als ‘boreaal’ en ‘homeopathische verdunning’ helemaal tot intern gejuich leidde, al zei Baudet erna snel dat het allemaal niet zo bedoeld was en dat iedereen niet zo gevoelig moest doen.

  Baudet ondertussen hangt de vermoorde onschuld uit met die reebruine stuiters van hem. De man begint al een echte politicus te worden. Trap er dus niet in, mensen.

  1. Seneca

   @beuk
   ‘trap er dus niet in, mensen’. neen wij trappen niet in jouw oeverloos geklets over boreaal dat een twijfelachtige betekenis zou hebben. boreaal betekent noordelijk en het noorderlicht wordt daarom ‘Aurora borealis’ genoemd, zit niks rechts tussen; kortom links gezwets van jou, zoals gewoonlijk, in de ruimte.

   1. Beukman

    Zeker betekent het dat, knul. Zoals “Sieg heil” gewoon “Leve de overwinning” betekent.

    1. Rammstein

     Een smerige vergelijking Deugman. Van ‘boreaal’ had niemand gehoord tot Baudet het gebruikte. ‘Sieg Heil’ heeft een verschrikkelijke connotatie en is bij iedere Europeaan en Nederlander bekend. Hoe durf je die vergelijking te maken, rat.

     1. Beukman

      Mensen vergelijken met ratten, wie waren daar ook alweer zo goed in, @Rammstein?
      Onder meer Papa Le Pen droomde hardop van een “boreaal Europa”.
      Ik citeer nog maar eens uit dat artikel, naïeveling:

      Het behoeft geen uitleg dat Baudets geflirt met termen als ‘boreaal’ en ‘homeopathische verdunning’ helemaal tot intern gejuich leidde, al zei Baudet erna snel dat het allemaal niet zo bedoeld was en dat iedereen niet zo gevoelig moest doen.

     2. Rammstein

      Je hoeft je zelf niet te herhalen Beuk, of denk je dat dat extra gewicht in de schaal legt? Kiki Sterrenburg is -net als jij- volledig links georienteerd. Logisch dat ze dergelijke onzin uitkraamt, die jij vervolgens graag overneemt.

      Dat jij boreaal vergelijk met Sieg Heil, is een gotspe en een schande tegelijk – totaal misplaatst en alleen bedoeld om Baudet te classificeren als een inherente nazi. En dat is een gore rattenstreek.

     3. Rammstein

      Beukman, jij overgevoelige deugman: “In Nederland heeft Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet het woord twee keer in een politieke context gebruikt. De eerste keer, op het eerste partijcongres van FvD in 2017, had hij het over “ons boreaal Europa”; de tweede keer, in de overwinningstoespraak die hij voor zijn achterban hield na de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019, over “onze boreale wereld”. Naar aanleiding van ontstane kritiek op zijn toespraak stelde hij in een interview met het Algemeen Dagblad dat hij doelde op “een mooie, poëtische aanduiding” van Europa, de westerse wereld of de westerse beschaving. Boreaal staat volgens Baudet hierin ook voor het gedeelte van de wereld dat wordt beschenen door de aurora borealis, beter bekend als het noorderlicht. Dit zijn vooral westerse landen in Europa en Noord-Amerika.”

      En daar heb je het maar mee te doen, ouwe muggenzifter en ophefzoeker.

  2. Rammstein

   Beuk, de linkse deugbrigade (waartoe jij ook behoort) is inderdaad over- en overgevoelig en ten alle tijde bereid om op alle slakken zout te leggen. Er is niets, maar dan ook helemaal niets dat tegen het gebruik van boreaal zou pleiten. Alleen datgene wat er door extreemlinks bewust ingelegd wordt. Anger is in the eye of the beholder.

   Links zeikt over van alles, waant zich enorm progressief maar is zo regressief en conservatief als de pest. Ik las vandaag een leuke opmerking over de extreemlinkse SJW-strijders: ‘voor hen is de ideale mens een negroide transgender in een rolstoel’. Zo achterlijk is het geworden.

  3. Antares

   Beukman, het woord boreaal wordt onder andere ook gebruikt in natuurdocumentaires. Kijk eens Wild in Russia. Zijn zij ook extreem rechts? Boreaal wordt al jaren gebruikt, of kom je onder een steen vandaan?

   1. Beukman

    Sieg en Heil worden ook gebruikt, @Antares, en de swastika is nog steeds een bekend en veel gebruikt symbool buiten Europa. Helaas kleeft er echter een ongunstige connotatie aan door bepaalde gebeurtenissen in het verleden. Voor de manier waarop Thierry “boreaal” gebruikt geldt dit ook. Nee: dat is niet in de context van een natuurdocumentaire.

    1. nu ik

     Links mag de kreet boreaal enkel gebruiken in hun correcte context. Das natuurlijk logisch , het links correcte dictaat

     1. Rammstein

      Zo is dat, nu ik. Helemaal correct en juist. Het woord ‘boreaal’ mag alleen op hun dictatoriale voorwaarden gebruikt worden.

  4. Shadow1100

   Aurora borealis = Noorderlicht. Dit heeft de heer Baudet niet zelf bedacht en bestaat al jaren. Maar ja, als iemand van enigszins rechtse signatuur in NEEderland wat zegt…….

  5. -Bo-Realist

   @beuk
   Boreaal komt van Boreas, de god van de noorderwind in de Griekse mythologie, en is dus in feite een onschuldig woord. Dat sommige dubieuze personen in het verleden dit woord gebruikt hebben, kan Thierry niet worden aangerekend.

   Yernaz haalt wetenschappelijk onderzoek aan waaruit blijkt dat in verschillende regio’s verschil in IQ is. Op basis daarvan trekt Yernaz conclusies, dat heet logica, geen racisme.

   Wat Thierry zegt over overgevoelige mensen ben jij een schoolvoorbeeld van.

 5. Piet51

  Ik wil niet zomaar beweren, dat Baudet en aanhangers rechts-radicaal zijn. Daar zijn eerst degelijke definities van rechts en radicalisme voor nodig en voor we die hebben zijn we een paar jaar verder. Maar wat de artikelschrijver betoogt deugt ook niet. Baudet zou niet rechts-radicaal genoemd kunnen worden, omdat een groepering die zich rechts-radicaal noemt zegt dat dit niet klopt? Ik denk, dat er heel goed twee of meer partijen met dezelfde kwalificatie kunnen bestaan.

  Iets vergelijkbaars, maar in een heel andere sfeer, zouden we kunnen vinden onder de partijen die zich christelijk en democratisch noemen, het CDA, de CU en het SGP. Bij het SGP gaan ze de nog te kiezen CDA-leider vast niet als hun politieke leider beschouwen. Maar ze bestrijden ook niet de termen christelijk en democratisch van het CDA. Wel geven ze er een eigen invulling aan.

  Dergelijke termen, net als rechts en radicaal zijn niet uniek, worden niet beschermd door het merkenrecht o.i.d.

  1. Seneca

   @piet51
   wat een absurde redenatie! omdat het cda, christelijk democratisch appel betekent, zou de sgp de begrippen christen en democratisch niet bestrijden. dat is hetzelfde als de pvda de nationaal socialistische partij zou beschuldigen dat de laatste, niet socialistisch zou zijn.

   1. Piet51

    @Senaca
    Je hebt mijn punt volledig gemist. Excuus, dat ik het niet duidelijker heb geformuleerd.

    1. Rammstein

     Je hebt het wel duidelijk geformuleerd Piet. Ouweho*ren is jou wel toevertrouwd. Het punt is dat jouw vergelijkingen als een tang op een varken slaan.

     Het FvD is niet radicaal rechts, jij bent extreemlinks.

     1. Piet51

      @Rammstein
      Dank voor je lovende woorden over mijn toch welbegrijpelijke tekst. Maar ik zou wel graag willen, dat je die tekst eerst goed leest en dan pas reageert. Ik schreef namelijk niet dat ik Baudet rechts-radicaal vind, ik begin nota bene met dat zo te stellen. Het enige wat ik beweer is dat het voeren van termen als rechts-radicaal of christen-democratisch niet het alleen-recht van een bepaalde groepering is. De artikelschrijver gaat daar wel van uit: als één erkend rechts-radicale groepering aangeeft Baudet niet rechts-radicaal te vinden, dan is hij dat dus ook niet. En dat is niet juist, maar we moeten dan wel een bruikbare definitie hebben van rechts-radicaal. Anders krijgen we dezelfde situatie als Baudet oproept, wanneer hij alle partijen links van FvD (en desnoods PVV) links noemt. Met zulke uitspraken kan niemand iets, behalve hijzelf en zijn aanhang.

     2. Rammstein

      Goed Piet51, geef ons jouw definitie dan eens van rechts-radicaal.

     3. Piet51

      @Rammstein
      Mij interesseren zulke typeringen totaal niets. Ik weet ook niet wat rechts of links is, omdat iedereen een andere definitie hanteert. Als iemand mij extreem-links noemt heb ik geen idee wat bedoeld wordt, want dat kan van alles zijn. Van radicaal heb ik wel een wat flauw beeld. Dus, ik geef geen antwoord.

     4. Rammstein

      Guru51 houdt zich op de vlakte en wil niks labelen. Natuurlijk weet hij donders goed wat er onder links of rechts valt, of wat rechts-radicaal is maar hemeltje – zomaar een positie innemen druist geheel in tegen zijn positieve heilsgedachten.

      Jij bent inderdaad extreem-links, Piet. En jij weet heel goed waarom. Als je zegt dat niet te weten ben je of een nog grotere sul en naieveling dan iedereen je al vindt, of een grotere leugenaar dan Rutte.

      P.S. Het lijkt zinvol jezelf opdracht te geven iedere reactie van je minimaal 50% in te korten voordat je plaatst.

     5. Piet51

      @Rammstein
      Ik denk, dat je ernaast met je kwalificatie van mij. Er wordt zoveel op mijn volgens jou inhoudloze en standpuntloze bijdragen gereageerd, dat er toch wel iets van een mening of visie in moet zitten. Ik sluit zelfs niet uit, dat die mening of visie zo duidelijk indruist tegen wat men hier in het algemeen vindt, dat er krachtig tegen opgetreden moet worden. Dat wordt in verschillende vormen gedaan: inhoudelijk (o.m. recent Ron, Blitzkrieg), onfatsoenlijk (o.m. altijd “nu ik” en vaak Rammstein), scheldend (vooral “nu ik”), kleinerend (vooral “nu ik”).

      Als ik het zo bekijk, valt het dus met de inhoud van mijn bijdragen best wel mee, al is de gemiddelde DDS-deelnemer het er meestal niet mee eens. De redactie zal er blij mee zijn, want het roept in ieder geval relatief veel reacties op. Ik ben er ook blij mee, want ik leer er een boel van.

     6. Rammstein

      Piet, met de helft van het aantal woorden had je hetzelfde kunnen zeggen. Probeer gewoon eens 50% te schrappen voor je plaatst. Grote kans dat je dan ook meer gelezen wordt.

     7. Rammstein

      Piet51, als je mijn reacties terugleest zie je dat ik nergens beweer dat jouw bijdragen inhoudsloos en standpuntloos zijn. Dat maak jij er zelf van. Wellicht denk je ook op die manier over jezelf.

     8. Piet51

      @Rammstein
      Ik drukte me wat onzorgvuldig uit, excuus. Maar alleen al bij dit onderwerp schrijf je mij hier-en-daar wel iets toe met een vergelijkbare strekking:
      * “Jij bent inderdaad extreem-links, Piet. En jij weet heel goed waarom. Als je zegt dat niet te weten ben je of een nog grotere sul en naieveling dan iedereen je al vindt, of een grotere leugenaar dan Rutte.”
      (Piet51)Ik zou inderdaad niet weten waarom ik extreem-links zou zijn.
      * “Ouweho*ren is jou wel toevertrouwd. Het punt is dat jouw vergelijkingen als een tang op een varken slaan.”
      * “Natuurlijk weet hij donders goed wat er onder links of rechts valt, of wat rechts-radicaal is maar hemeltje – zomaar een positie innemen druist geheel in tegen zijn positieve heilsgedachten.”
      * “Het FvD is niet radicaal rechts, jij bent extreemlinks.”

      Maar maak je geen zorgen, als je dat tenminste al doet. Van mij mag iedereen dergelijke kwalificaties schrijven, als ze maar fatsoenlijk zijn en dat kan ook “op het randje”. Maar dan mag ik zeker ook schrijven zoals ik hier doe. Ik heb overigens een tamelijk positief zelfbeeld en wil dat graag nog lang zo houden.

    2. nu ik

     Elke reactie met een wir war aan heel veel woorden is een onduidelijke formulering malle pietje.

     je pogingen om zo politiek correct mogel;ijk over te komen vertroebelen je boodschap 🙂 🙂

     nou , hup hup aan het werk je ama’s wachten anders gaan ze weer de buschauffeur en zijn reizigers treiteren

     1. Piet51

      @nu ik
      Als je nu eens gewoon toegaf het allemaal hier niet te kunnen volgen, was dat voor jezelf rustiger en voor veel anderen minder irritant.

  2. Blitzkrieg

   Piet51 : Het is een glijdende schaal, je bent tegenwoordig al extreem rechts als je iemand een neger noemt.

   PVV mag geen ‘neger’ meer zeggen!
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=LJUC4GWgRg8

 6. Jack Flash

  Extreem rechts? Huh? Een handjevol NVU’ers als ze nog bestaan?
  Extreem links bestaat wel hier dat is bekend,maar zover ik weet bestaat extreem rechts niet in Nederland.

 7. lIN-T

  Het is heel fijn om andere mensen te demoniseren, daarom deugen ze (niet).

 8. Farao

  “Hij hekelt zich aan” is geen Nederlands.
  Hij heeft een hekel aan…
  Hij ergert zich aan…
  Hij hekelt…

 9. Adriaanv

  God bless Thierry

  1. Piet51

   @Adriaanv
   Thierry heeft liever, dat je Nederlands spreekt.

 10. Sjiek de friemel

  Een tip voor onze atheneumleerling wanneer hij daadwerkelijk het wetenschappelijk onderwijs in gaat; je onderzoek draagt niet zo veel waarde als je één anoniem iemand op het internet vraagt of hij Baudet als zij politieke leider ziet. De titel is nu: ‘Thierry Baudet is niet radicaal-rechts volgens radicaal-rechts zelf’ maar hoort eigenlijk zo te zijn: ‘Thierry Baudet is niet radicaal-rechts volgens anoniem internetgebruiker Fitz’. Verder weet ik wel zeker dat je stukje teleologisch geschreven is. Al met al krijg je een zesje van de meester, voor de moeite. Nu snel weer naar school!

 11. Joost mag het weten

  Doordat linkse deugmensen termen als radicaal of extreem rechts, nazi, fascist, racist te pas en te onpas gebruiken verliezen degelijke termen hun kracht. Heel dom, want er zijn natuurlijk wel degelijk hele enge clubjes met extreemrechtse ideeën. Hetzelfde doen ze door mensen die de nodige scepsis hebben ten aanzien van hun ideeën over het klimaat klimaatontkenner te noemen; meteen weer die associatie met Hitler, nazi’s en de Holocaust.
  Links is gewoon extreem intolerant als het gaat om andersdenkenden en bezigen termen die discussie al bij voorbaat uitsluiten. Dat dat juist leidt tot radicalisatie van degenen die niet gehoord worden daar staan ze helaas niet bij stil.

 12. -Bo-Realist

  Thierry is een conservatieve nationalist. Dat is iemand die voor terughoudende rol voor de overheid pleit, met trots spreekt over ons land en opkomt voor onze burgers.
  Dat soort politici hebben we meer nodig.

  Bovendien moeten we af van het gedateerde links-rechts denken. Als er een onderscheid echt politiek relevant is, is dat het onderscheid tussen globalisten en nationalisten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.