De grote gids voor het navigeren van de Nederlandse samenleving in 2020

De eindeloze discussie over Zwarte Piet, het oorverdovende gemekker op Twitter en de continue claim naar slachtofferschap… Kunnen we nog wel spreken van een samenleving of is Nederland meer een maatschappij, gevuld met bubbels? Volgens mij is het onze grootste uitdaging om uiteindelijk weer van een échte samenleving te kunnen spreken. Kan dat überhaupt?

Bubbels
Van mezelf ben ik een rustige, (meestal) rationele en nuchtere vent. Maar ieder jaar bekruipt mij steeds meer het gevoel dat we in Nederland met z’n allen hysterisch aan het worden zijn. Er lijken bubbels te zijn ontstaan rondom allerlei identiteitskenmerken waardoor overeenstemming over de meest basale begrippen in rap tempo verloren gaat. En dat terwijl het internet in eerste instantie werd geprezen om de mogelijkheid van eindeloze informatievoorziening die het aan iedere burger zou kunnen gaan geven!

Oude en nieuwe zuilen
Waar men grofweg twintig jaar geleden nog niet altijd doorhad in een bubbel te leven, lijkt het er nu steeds meer op dat mensen actief in een bubbel wíllen leven. De VARA-kijkende PvdA’er die dacht dat heel Nederland dacht als hij en de CDA’er die pas geloofde dat er iets was gebeurd als het op de NOS kwam, lijken zo langzaamaan uit te sterven. De enkeling uit die contreien die alternatieve bronnen probeert te raadplegen, raakt al snel verdwaald op het internet en meent dat Joop.nl en Vrij Nederland objectief zijn. Volgens mij krijgen we ook steeds meer wegkijk gedrag tegen informatie die ons niet bevalt. Als GeenStijl met een scoop komt wordt het door links alsnog niet gelezen ‘want GeenStijl is plat en rechts’. Duikt er een keer een columnist op bij de Volkskrant die wat zinnigs zegt, dan is het ‘jammer dat het de Volkskrant is’.

Kampen met eigen jargon
Maar niet alleen qua nieuwsvoorziening is het een drama. Zelfs op het terrein van wetenschap bestaat Nederland uit meerdere kampen. Klimaatwetenschappers die met modellen werken lijken voor links direct expert te zijn en voor rechts koffiedik-kijkers. Heb je vragen, ben je kritisch op de wetenschap of op de effectiviteit van het Klimaatbeleid? Nou dan riskeer je ‘klimaatontkenner’ te zijn en is de discussie voorbij. Ook ben je natuurlijk direct een lul als je moeite hebt om te geloven dat er meerdere genderidentiteiten zijn, want één of andere stam in Afrika kent ook meerdere genders dus is het bewezen.

Al die clubjes met hun eigen waarheden lijken niet geheel van elkaar los te kunnen komen en dat levert problemen op. Door geheel andere definities te hanteren (en te denken dat dit de énige definities zijn) komen de Babylonische spraakverwarringen keihard terug. Neem bijvoorbeeld de term ‘racisme’. Je zou denken dat dit uitsluitend gaat over onderscheid maken op basis van ras/etniciteit, waar ook een dynamiek van superioriteit en inferioriteit aan kleeft. Niet op de UvA! Daar kun je alleen racist zijn als je blank bent, want racisme is daar ‘macht + privilege’ en dus een middel voor onderdrukking. ‘Maar Wout, de Hutu’s en de Tutsi’s dan, die slachtten elkaar af in Rwanda met racistische motieven?’ Nope! Die hebben dat alleen maar gedaan omdat de blanken ze zo lang hebben onderdrukt, dus het is niet echt hun eigen schuld maar een gevolg van onderdrukking door whitey.

Bij sommige GroenLinks- en D66-clubjes worden beide definities van ‘racisme’ zelfs op één hoop gegooid. Dan is ‘kleur zien’ al fout, de etniciteit bij een signalement noemen al gevaarlijk en is er maar één ras: het menselijke ras, maar zijn blanken wel wit en witte mensen schuldig vanwege hun verleden. En terwijl dit altijd door ze heen spookt wordt er door diezelfde mensen getracht aan ‘diversiteit’ te doen. Maar hoe selecteer je mensen voor die diversiteit? Door datzelfde racisme. Maar dan is het natuurlijk anders want dan gaat het om een steuntje in de rug voor mensen met een maatschappelijke achterstand. Hoe ze dat aan iemand kunnen herkennen terwijl ze mensen ook als individu op basis van hun karakter zeggen te behandelen? Goede vraag! Het leidt wel tot hilarische situaties waar bijvoorbeeld (echt gebeurd!) een D66’er als baas van z’n eigen bedrijf vrouwelijke werknemers en minderheden aan wilde nemen en ze wilde ondersteunen tijdens het onderhandelen over loon (als baas dus!), ‘want daar zijn vrouwen minder goed in en ik probeer de loonkloof te dichten door mijn steentje bij te dragen’.

En laten we niet doen alsof bubbels uitsluitend bij links te vinden zijn, rechts kan er ook wat van. Van die grappenmakers die nog nooit een kerk van binnen hebben gezien maar zich ineens als christelijk identificeren om maar tegen de komst van een moskee te kunnen zijn. In het ergste geval strooien ze op internet de hele dag Bijbel passages, gekoppeld aan één of andere obscure site die 9/11, Israël, de Europese Unie en de Rothschild banken moeiteloos in één alinea aan elkaar verbindt. En dan nog die figuren die tegen Kick Out Zwarte Piet demonstreren omdat Zwarte Piet niet racistisch is, maar dan even later wel doodleuk gekleurde mensen voor Zwarte Piet uitmaken.

‘Dus hoe overleef ik 2020?’

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. weer opnieuw

  quote rechts kan er ook wat van. Van die grappenmakers die nog nooit een kerk van binnen hebben gezien maar zich ineens als christelijk identificeren om maar tegen de komst van een moskee te kunnen zijn. end

  En de volgende die ” rechts ” in de strijd gooit. Wat zijn nou de eigenschappen en definities van rechts ?

  Nederland kent slechts een links partijkartel en verder niets. Slechts dombo’s die het partijprgramma niet kennen van FvD of de PVV bestempelen die clubs als rechts

 2. Jack Flash

  Het “hysterische” wat hier genoemd wordt komt uit de linkse hoek aangewakkerd door de media.De nuchtere doorsnee Nederlander staat er een beetje schouderophalend bij en kijkt ernaar.
  Echte rechtse partijen bestaan niet eens hier,NVU mag niet meedoen.
  PVV,FvD zijn realistische partijen.

 3. Bockbeer

  Het Marokkanen-filter bij Opsporing Verzocht komt ook in 2020.

 4. Kristalix

  Economische vluchten, de influx van islam zijn de grondslag van van de problemen. Tel daar bij op dat politici volledig zijn getransforneerd tot graaiers. Er in Brussel er een kantoor met debielen probeert te fumctioneren met draconische maatregelen.

  Nog 6 rellende nikkertjes erbij als kers op de puinhoop taart.

  Haal het bovenstaande weg en………we hebben Nederland terug.
  KLAAR!

 5. Jumping

  De foto met die roeptoeter incl bontkraag, is een bevestiging van de stelling, dat
  Nederland een keiverrot land is geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 6. Bullshit15

  Heb het vaker gezegt kijk naar de een na laatste aflevering van jensen.nl wat in België gebeurd komt ook in Nederland dames in heren ga kijken in geef dan je oordeel als je dan nog denkt dat we zonder fvd of PVV kunnen dan is Nederland verloren in worden we geregeerd door Brussel

  1. Tony Faas

   “(…) worden we geregeerd door Brussel.”

   Klopt helemaal, Nederland slaapt en Brussel is de baas!

  2. Edwin_Oss

   Bla bla bla bla, eeuwige hersenloze gewauwel van bullshit15! Flikker toch op man, haatprediker!

   1. Tony Faas

    Edwin_Oss?

   2. weer opnieuw

    haatprediker elke vrijdag ter beschikking in uw lokale moskee, het is nu woensdag stront vlek , loopt je kalender wat door elkaar ?

   3. Bullshit15

    Kijk jensen.nl in oordeel zelf maar gaat moeilijk voor jij wand zelf denken zit er bij niet meer in

    1. Rechtsaf

     Dat doet edwinsülsün natuurlijk niet..

   4. Marija

    Marokkaan?

 7. Baron von Munchhausen

  Nederland is de proeftuin van Brussel, “kijken hoever we kunnen gaan met de bevolking!”
  “Uitpersen, indoctrineren, onderdrukken”. Lukt het,….. dan kan deze methode in de gehele EU worden toegepast!
  Gr.Britannia heeft het juist gezien: wegwezen!!!
  Nu Nederland nog!

 8. Veteraan

  Mooi stuk bij Elsevier. Het kapotte morele kompas van links Nederland van Roelof Bouwman.
  Over hoe Groen Links, de PVDA al decennia wegkijken en zelfs actief meewerken met massamoord en fraude. De moorden van het communisme, de moorden van Pol Pot en Mao Zedong werden allemaal als niet serieus genomen en de leiders die deze misdaden pleegden werden verheerlijkt.
  En nu gebeurd het weer. IS leden worden gezien als slachtoffer en de echte slachtoffers worden niet gezien. En de IS leden lopen hier alweer vrij rond en komen er vanaf met wat uitrusten in een penitentiaire inrichting en een behandeling tegen radicaliseren waarvan al jaren bekend is dat er geen 1 werkt, in tegendeel zelfs.
  Ik zeg aanpakken die handel, ook de Linkse figuren die dit toestaan.
  Knal ze maar af, het roer moet een keer om.
  En ook die D666 rechters die ze maar blijven verwennen met een taakstrafje en er actief voor zorgen dat veel misdaden niet eens berecht worden.
  Ik kots van ze en zou het toejuichen als die eens werden vermoord door hun lieverdjes en als hun kinderen verkracht werden door het tuig.

  1. Meriadoc Brandebok

   “En ook die D666 rechters die ze maar blijven verwennen met een taakstrafje en er actief voor zorgen dat veel misdaden niet eens berecht worden. Ik kots van ze en zou het toejuichen als die eens werden vermoord door hun lieverdjes en als hun kinderen verkracht werden door het tuig.”

   Deze opmerking is te smerig voor woorden en grenst duidelijk aan extreemrechts. Leest de redactie mee? Commenters gaan een grens over.

   1. Veteraan

    Kom maar voor mijn auto liggen Brandebokje.
    Ik wens jou in 2020 veel onrust en een snel einde.
    Rechts neemt zijn Rechtsvaardige plek in en je kan er helemaal niets aan doen.
    Jammer nog maar wat maar het is afgelopen met jullie lafbekken.
    Dit was mijn reactie aan jou voor heel 2020.

 9. Jack Flash

  Brandebok@ Het ultime clichéantwoord op Veteraan en vervuld van politieke correctheid.
  Eigenlijk om te gillen,en vreselijk stupide.

 10. Gerlos

  Zolang niet iedereen aan onze normen en waarden wil respecteren zal het helaas nooit meer goed komen in ons eens zo’n mooie Nederland en daar zullen wij mee moeten leven, helaas.

 11. Lex

  Er ontstaat helemaal geen bubbels.
  er is helemaal geen onduidelijkheid en identiteitskenmerken.

  Dit is Nederland met een Nederlandse cultuur, tradities als dat word bedreigt door buitenlanders.

  Terecht dat de nederlanders zich hier tegen verzetten. Ik vind dat die club van Kick-out zwarte piet nu maar eens verboden moet worden

  Er zijn heus wel wat punten in het strafboek waar ze zich schuldig aan maken.

  Nogmaals wij nederlanders moeten vechten voor het behoud van onze cultuur en tradities. En de linkse politiek die vind het wel goed en helpt zelfs mee.

  Het is niet te bevatten en te gek voor woorden.

  Ik kan hier woest om worden.

  Kunnen we deze waanzinnige waanzin nog stoppen.

  Kick-out >> Kick-out zwarte piet zou ik zeggen.

 12. Bes Tolen

  Het laat zich niet voorstellen, dat zo’n leider van KOZP hier legaal is binnen gekomen. Net als trouwens zijn volksgenoten. Waarom daar nooit wat aan is gedaan? Het wordt niet eens uitgezocht! Volledig falende overheid als het om immigratie gaat. Immigratie?
  Ondanks alle beloften van regringen vroeger.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.