De sector is eensgezind, maar minister weigert alsnog schoolkeuze uit te stellen tot derde klas

Schoolbesturen, onderwijsbonden en leerlingenorganisaties zijn eensgezind in hun standpunt over het pas later geven van een schooladvies. Onderwijsminister Arie Slob weigert dit echter te doen, ondanks dat ook wetenschappelijk is aangetoond dat dit beter zou zijn.

Minister Slob draait er in mooie bewoordingen leuk omheen. Zo geeft hij toe:

“(…) toe dat het schooladvies in groep 8 voor sommige kinderen te vroeg komt.” Maar „anderen hebben er juist baat bij om sneller op vmbo, havo of vwo te beginnen.” Slob deelt „de wens om iets aan de vroege selectie te doen.”

Ook zegt hij te werken aan een plan om de eindtoets op de basisschool minder belangrijk te maken. Hij wil “af van de harde beoordelingsmomenten”.

Maar de schoolbesturen, onderwijsbonden en leerlingenorganisaties merken (terecht) op dat met een later schooladvies, de kinderen die daardoor nu nog achterstanden ontwikkelen, in de toekomst meer kans zouden krijgen om uit die achterstand te blijven. Het gaat dan met name om ‘laatbloeiers’ en kinderen uit achterstandswijken. Vooral bij die laatste groep blijkt dat zij vaak veel te snel naar vmbo niveau twee of drie worden gestuurd.

En wie weet hóé groot de impact is van het op die leeftijd ondergedompeld worden in zo’n schoolcultuur? Volgens mij wordt dat echt grof onderschat. Dat je intelligent bent of een bepaalde capaciteit bezit, wil namelijk nog niet betekenen dat je zo’n cultuur makkelijk overstijgt. Ik acht de kans groter dat zo’n knaap z’n klas- of schoolgenoten leert te manipuleren. Of hij lijkt extra gevoelig voor sociale uitingen en gedragingen, waardoor hij zich haast volledig lijkt te hebben aangepast aan z’n omgeving. Die eerste is gevaarlijk en die beide zijn een verlies.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Pescador

  lekker dat geeft een gevoel van macht, daar ben je minister voor, om jou wil door te drijven . lekker rutte helpen ons land kapot te maken en nu dus ook onze kinderen.

  1. Grote Trek

   Haal je schoolgeld terug. Het moet zijn: jouw wil. Jouw met een w

   1. Ben Venuti

    Tyfstraal op H u t t en…..

 2. Fortiori

  De reacties laten weer onverminderd zien waarom een schooladvies nodig is.

 3. toetssteen

  Dit lijkt me een cursus: hoe help ik hooggetalenteerden het misdaadcircuit in.
  Kijkend naar één van mijn zoons die VWO Uni en om wat meer feeling te krijgen nog even wat HTS eraan plakte en op 25 jarige leeftijd in Singapore al furore maakte.
  Als deze hoog intelligente gast een aantal jaren verplicht had moeten slijten met een stel 85 IQ dan vrees ik dat het verkeerd zou zijn afgelopen.

 4. Morgan4321

  Ach, ze blijven het proberen, de middenschool. Toen er daadwerkelijk een experiment mee kwam wilde niemand er z’n kinderen naar toe sturen.

 5. hans-e-pans

  Minister Slob gelooft er niet in, hij kan natuurlijk niet in twee meesters geloven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.