Er zijn steeds minder buurthuizen: dit is waarom dat erg is

De afgelopen tien jaar is het aantal buurthuizen in Nederland in rap tempo omlaaggegaan. Met het verdwijnen van die buurthuizen gaat er een belangrijk stukje Nederlandse cultuur verloren. Want zonder erbij stil te staan, hebben buurthuizen een hele belangrijke functie in gemeenten.

Al in 2013 berichtten Nederlandse media naar aanleiding van een onderzoek door de Volkskrant dat er sprake was van een enorme daling in het aantal buurthuizen in Nederland. Met name door financiële problemen moesten talloze buurtcentra de deuren sluiten en daarmee gingen door het hele land stukjes cultuur en geschiedenis verloren. Want buurthuizen staan symbool voor Nederlandse cultuur en identiteit.

Sociaal aspect

Het behoeft geen betoog dat buurthuizen een enorm sociaal aspect hebben: ze brengen buurtbewoners van alle leeftijden en achtergronden bij elkaar. Door de jaren heen hebben buurtcentra zo de rol overgenomen van wat in vroeger tijden dorpspleinen deden: een plek waar de bevolking samenkomt om bij te praten, een kop koffie te drinken en de buren te zien die je normaal niet snel ziet. In de 21e eeuw zitten we al meer binnen en zijn we al meer afgezonderd dankzij het gemak van het internet, en juist een buurthuis zorgt ervoor dat je een ontmoetingsplek hebt met omwonenden.

Recreatie

Of het nu gaat om een voorstelling van de lokale theatergroep of een muziekoptreden: buurthuizen bieden lokale creatieve groepen een plek om hun talenten te laten zien. Juist omdat buurthuizen normaal gesproken door gemeente gesponsorde locaties zijn, kunnen dergelijke culturele groeperingen die het meestal al niet zo breed hebben dankzij de mogelijkheid van buurthuizen alsnog blijven bestaan. Maar ook typische Hollandse spelletjesmiddagen gaan verloren: geen schaak- of damtoernooien meer, geen middagjes klaverjassen of dobbelen. Ook spelletjes dice spelen worden moeilijker, terwijl die juist steeds populairder worden: niet alleen in buurthuizen maar op spelletjessites worden ze steeds meer aangeboden. Wie nu wil spelen kan dat uiteraard altijd doen op het internet. Zowel online als offline spelletjes spelen heeft zijn eigen voordelen, en als er een buurthuis is waar mensen kunnen spelen hebben mensen meer keuze om hun vrije tijd op een leuke manier in te vullen.

buurth2

Projecten en initiatieven

Niet alleen voor de creatieve sector en voor mensen die een middagje entertainment zoeken zijn buurthuizen bij uitstek geschikt: voor mensen die maatschappelijke projecten of buurtinitiatieven willen opzetten zijn buurthuizen perfect. Of het hierbij gaat om het organiseren van een loterij voor een goed doel, een inzamelingsactie voor een speelplein of een bewustwordingsactie: er zijn heel veel mensen binnen een gemeente met goede ideeën die zoeken naar plekken waar ze die ideeën tot wasdom kunnen laten brengen. Dergelijke projecten komen niet van de grond als er geen plek is waar ze gratis aan de ontwikkeling ervan kunnen werken.

Lekker een bakkie doen en praten over koetjes en kalfjes, een middagje typisch Hollandse spelletjes spelen of een burgerinitiatief opzetten om de buurt op te frissen: in een buurthuis huist meer dan een aantal buurtbewoners, de identiteit en cultuur van een gemeente geeft vorm aan zo’n centrum. Dat ze de afgelopen jaren zo rap zijn verdwenen, is daarom eeuwig zonde. Maar wat weg is, kan altijd terugkomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. nu ik

  De buurthuizen hier zijn gebeds tempels geworden.

  In plaats van een kaartavondje met een borreltje mag je nu een ideologie aanhangen waar jeugd gehersenspoeld wordt tegen het verdorven westen

 2. Bullshit15

  Dat heb je mis wat weg is komt niet meer terug ook zwarte Piet komt niet meer terug Kerstmis wat nu feestweek moet worden komt niet meer terug kortom al onze Nederlandse waarden in normen cultuur dat door onze landverraders word weggenomen komt niet meer terug
  Wilders heeft gelijk dat i heeft gezegd Rutte sla is een keer met je vuist op tafel in zeg stop er mee in doe iets.maar Rutte met zijn valse lach die doet geen flliker de enig waar i een beker voor krijgt is dat i ons land om zeep heb geholpen
  Stem fvd of PVV UIT de eu

 3. Heras

  Inderdaad wat weg leek te vallen, kan terugkomen. Gewoon kerst vieren en het ook bij name noemen. En zwarte piet laten zien.
  Maling hebben aan de linksclubjes.

  1. Bullshit15

   Heras Dan moet je toch bij de reclame op tv kijken moet je in de winkels kijken daar zie je geen sinterklaas meer met de kerst gaat het precies het zelfde feestweek allemaal om de de moslims tevreden te houden zelfde zie je weer met de varkens die moeten ons land uit wand dat past niet bij de moslims dus alles wat niet in de moslims straatje past moet weg deze landverraders snap niet dat er nog mensen zijn die nog op deze partijen stemmen
   Stem fvd of PVV UIT de eu

 4. Agios

  Ben ik de enige die geen positieve indruk heeft van gefeminaliseerde buurthuizen? Van die hokken waar lieden tezamen komen die alle grip op de samenleving hebben verloren? Gezellig punikken met Mia of Bep?

 5. Limburgse Separatist

  Ik kan je precies zeggen waarom die dicht gaan en waarom dat geen gemis is. Regionaal is dat ook geen onderdeel van de cultuur. Dit lijkt me ook meer iets uit de jaren 60. Hier leeft een schutterscultuur met bogen oid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.