Groep Otten had gelijk over waanzin plan InvestNL! VVD en CDA lopen nu te huilen

Groep Otten ontplooit zich steeds meer tot een kleine fractie met grote realisten. Ze boekte een overwinning bij het stikstofvraagstuk en nu blijkt ook dat Henk Otten het bij het goede eind had wat betreft de totale waanideeën van Wouter Bos omtrent InvestNL. Waar Rutte eerst nog hoog van de toren stond te blazen, realiseert hij zich nu dat InvestNL helemaal niks doet voor het MKB. De achterban van de VVD en CDA is dus belazerd

Eerder berichtten we al over een zeldzaam debat tussen premier Rutte en Otten over liberale waarden betreffende de rol van de staat, toen al was Otten scherp op zijn kritiek rondom het plan InvestNL. Zowel het CDA als de VVD krabben zich nu achter de oren, Otten liet zien wie de liberale denker in de Eerste Kamer is.

Halverwege november, tijdens een debat over machtigingswet van InvestNL, waarschuwde Otten al voor het plan. Nu blijkt hij weer gelijk te hebben.

Ik heb in meerdere hoedanigheden vragen gesteld aan de minister van Economische Zaken over de Machtigingswet Invest-NL. De beantwoording was vaak nogal van algemene aard en niet altijd even specifiek. Daarom heb ik nog een aantal specifieke vragen aan de minister over de Machtigingswet Invest-NL. Allereerst: kan de minister toelichten wanneer er volgens hem spraken is van marktfalen? Want juist vanwege dit marktfalen is Invest-NL in het leven geroepen. Waar doelt de minister specifiek op? Wat is zijn definitie van “marktfalen”? Hoe valt de doelstelling van een goed rendement op de investeringen van Invest-NL te rijmen met het investeren waar de markt faalt? De Raad van State wijst hier ook op in het advies bij de Machtigingswet. De raad zegt namelijk “dat het formuleren van adequate doelstellingen, taken en criteria voor het functioneren van Invest-NL essentieel is voor een zinvolle inzet van dit investeringsinstrument. Immers, daar waar de markt functioneert, hebben Invest-NL en dus ook de inzet van collectieve middelen geen toegevoegde waarde en leidt optreden van Invest-NL tot marktverstoring.” Aldus de Raad van State in zijn advies van 26 oktober 2018. Hoe gaat de minister voorkomen dat Invest-NL investeert in onrendabele projecten waar de markt geen interesse in heeft?

Nu zijn de VVD en CDA woedend over de spelregels, terwijl ze wellicht beter gewoon goed hadden kunnen luisteren naar Henk Otten. Zowel VVD als CDA hebben hier verzaakt om hun ideologische achterban te beschermen. Hopelijk zal het MKB doorhebben wie wel voor ze opkomt, want de VVD en het CDA doen dat niet.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. EU kok

  Zucht, wat een DDS onwaardige kop.
  Groep Otten had gelijk Goed of Fout?
  Wouter Bos neergesabeld Goed of Fout?

 2. Kretoloog

  Inderdaad kokkie, DDS onwaardig. Was Teunis Dokter er nog maar als redacteur. Die is echter door jou weggepest. Nu zie je wat daarvan komt.

  1. EU kok

   Had hij maar niet de kip met de vergulde eieren met het badwater moeten weggooien.
   Zijn handeling, mijn conclussie, DDS haar beslissing.

   1. Meriadoc Brandebok

    Misschien is hij er daarom wel uitgevlogen – omdat hij het kip met de gouden eieren had geslacht. Wie zal het zeggen.

    1. Kretoloog

     ‘Het kip’

     Heb je paddo’s gesnoept, Brandebok?

    2. EU kok

     Als ik het goed heb, heeft hij precies een jaar voor DDS geschreven.
     Zijn vertrek was vrij plotseling.
     Ik hou het er op dat hij of DDS het jaarcontract niet verlengd heeft met een gelijke periode.

     1. Meriadoc Brandebok

      @EU kok

      Goed mogelijk.

 3. Bullshit15

  Ach otten wij wisten dit al lang fvd in PVV die roepen het ook al lang dat dit kabinet niks doet. Dus het is niks nieuws
  Maar otten die zegt dit om zieltjes te winnen over de rug van fvd in PVV
  STEM FVD OF PVV in uit de eu

  1. Kretoloog

   Maak je geen zorgen. GO gaat volgende maand een senator afstaan aan het EP (Dorien Rookmaker). En daarvoor komt een FvD-er terug in de Senaat.

   1. EU kok

    Toch leuk dat Otten beslist waar Baudet de restzetel krijgt.

    1. Kretoloog

     Otten beslist helemaal niks. Rookmaker kan de verleiding van het grote geld (een Europarlementariër verdient incl. vergoedingen 10x zo veel als een senator) niet weerstaan. Henk kan slechts knarsetandend toekijken hoe zijn fractie verkleint naar 2 schamele zeteltjes.

  2. Bolkestein

   Diezelfde Henk Otten die de VVD in de senaat toch maar eventjes mooi aan een meerderheid hielp voor dat waanzinnige stikstofbesluit? “We willen iets doen”…

 4. DidiMadloba

  Het onderwijs in economie schiet in Nederland ernstig tekort. Ik kreeg op de middelbare school (gymnasium) helemaal geen economie. Dat was een vak voor toekomstige boekhouders, niet voor intellectuelen. In het laatste jaar van mijn ingenieursstudie kreeg ik wel wat economie, maar dat was alleen macro-economie, dus geen woord over marktfalen. Pas veel later heb ik dat tekort ingehaald.

  Veel politici hebben geen benul van wat “marktfalen” precies is. Terwijl economen toch een aantal duidelijke, concrete vormen van market failure kennen. Het verbaast me dat Wouter Bos, bekend als “briljante” econoom dat niet beter uit kan leggen.

  Voorlopig ziet het er naar uit dat de Chinezen samen met de Amerikanen en de Russen de EU slopen en Europa dan opkopen, om er museum annex dierentuin van kibbelende politici van te maken.

  1. Leiperd

   De enige courant die dan nog verschijnt is DDS, gerund door vrijwilligers. Een brede volkspartij met een circusdirecteur als leider.

   1. EU kok

    Het is niet verplicht reacties te posten welke uw inlognaam bevestigen.

 5. Hard

  Succes door diefstal en zetelroof. Van Otten horen we nooit meer iets!

 6. Duckday

  DE onbekwame politiek smijt met miljarden of het niks is .
  de ene na de andere sugsidie pot toveren ze naar buiten En alles is gedoemd te mislukken.
  Vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen.
  Gemeente verkopen het gas bedrijf een afval bedrijf en ga zo maar door.
  Een duur pand verkoopt men voor habbekrats de nieuwe beheerder sluist het weer door naar de geld schieter die er weer miljoenen aan opstrijkt gaat weer in de doofpot
  Scheefwoners krijgen een flinke huur verhoging wegens te goedkoop wonen maar als deze mensen uit die goedkope woning gaan gaat het snel in de verkoop en worden dan opgeknap en weer DUUR door verkocht Dus die scheefwoners worden gewoon belazerd

  STEM PVV of FvD

 7. Florissa

  Woedend,Krol,CDA,VVD ,allemaal woedend,maar ondertussen hebben ze overal schijt aan,en gaan ze gewoon lekker verder met de kiezer in de zijk te nemen . Geert ,Baudet ,en de rest is een pot nat,kan zo met de vuilniswagen mee .

 8. Piet51

  ??? Groep Otten boekte een overwinning bij het stikstofvraagstuk? Dat is wel een heel simpele voorstelling van zaken. Otten zei later zelf, dat hij die stikstofmaatregelen eigenlijk niet ziet zitten, maar toch redenen heeft om voor te stemmen. Die overwinning is inderdaad aan de medewerking van GO te danken, maar dat was door tegen de eigen overtuiging te stemmen. Ik zou dat geen overwinning noemen.

 9. StanleyC

  Ik vind dat henk Otten zeker kwaliteiten heeft die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de politiek. Bij de afsplitsing van fvd vind ik dat beide partijen even veel schuld hebben.

 10. marco kruidenberg

  Eerlijk is eerlijk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.