Groningse SP-Commandant noemt Thierry Baudet een nazi, partijtop neemt afstand van ‘domme uitspraak’

Binnen de Socialistische Partij (SP) is beroering ontstaan na een ‘domme uitspraak’ van een provinciaalse vertegenwoordiger namens die partij. Maarten Kluit, fractievoorzitter van de SP in Midden-Groningen, deelde zaterdagavond een tweet waarin hij FVD-leider Thierry Baudet uitmaakt voor nazi. De landelijke partijtop heeft inmiddels afstand genomen van de uitspraak.

Behalve dat de democratisch verkozen Baudet een ‘nazi’ is volgens Kluit, vormt de FVD-leider ook nog eens ‘de grootste bedreiging van de natiestaat’. Daarbij lijkt Kluit even te vergeten hoe het er jaren geleden aan toe ging in Oost-Duitsland, de dictatuur na het nazi-tijdperk in Duitsland.

Roeptoeter Kluit was zich zaterdagavond nog van geen kwaad bewust. Tegenover RTV Noord reageerde hij: “Het is een extreme mening, maar ik heb hier drie keer over nagedacht en ik blijf hier achter staan.” Overigens kwam Kluit daar vandaag gedeeltelijk op terug. De bewuste tweet heeft hij namelijk inmiddels verwijderd.

Het zou goed kunnen dat Kluit zijn tweet heeft moeten verwijderen op aandringen van de landelijke partijtop van de SP. Die waren namelijk ‘not amused’ met het ondoordachte berichtje van hun Groningse onderdaan.

De Groningse woordvoerder namens de SP reageert als volgt:

“De volledige partij neemt volledig afstand van de tweet, de uitspraken en het gedachtengoed. Het behoeft geen uitleg hoe dit afstraalt op onze partij. Wij gaan vandaag in gesprek met meneer Kluit over zijn tweet en zijn gedachtegoed. Daarna komen wij met een officiële persverklaring.”

Zowel Thierry Baudet als de landelijke SP-leider Lilian Marijnissen hebben nog niet gereageerd op het voorval.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. nu ik

  Als zo een uitspraak naar buiten komt vallen velen over elkaar heen om de uitspraak terug te trekken. Ik ken me niet aan de indruk onttrekken dat dit soort uitspraken intern gewoon gedaan wordt en dat men zo een uitspraak naar buiten toe dan bij het individu neerlegt.

  Politiek is het meest hypocriete bestaan denkbaar

  stem sociaal , stem PVV

 2. JFU

  En dat zegt een extreem linkse moslim knuffelaar die een groep vertegenwoordigd die geweld niet schuwen om hun fascistische idealen er door te drukken.

  1. Op Koers

   “Die een groep vertegenwoordigt die geweld niet schuwt” 🙁

   1. Hard

    Op Koers?

   2. Agios

    Antifa?

   3. Fonz

    op koers? taalnazi?

    1. Hard

     Op Koers inderdaad!

     1. Top

      Hij loopt wel op ‘kousenvoetjes’, ons aller rattenkop en blaaskaak. Maar het lukt hem niet om onontdekt te blijven.

     2. Hard

      @Top: Klopt, zodra hij er iets van gaat vinden valt hij met zijn ultralinkse D66-nazismoel op het DDS-dek! De gore zuigtrol zal ten alle tijden ontmaskert worden.

 3. Hard

  Het hedendaagse nazisme is kraakhelder bij GroenLinks en D66 en andere Brussel-aanbidders!

  Opdonderen met de framing van de bijna enige overgebleven democraat die rondloopt op het Binnenhof.

 4. Bullshit15

  Ach we weten toch als je anders denkt of een ándere mening hebt dan word je door die linkse ratten toch gelijk uitgemaakt voor rasist of fasist of nazi nog wat vergeten?
  Stem fvd of PVV UIT de eu

 5. Watcher

  De lavendelsnuivende pianist is in wezen een extreem rechts figuur.
  Hem een nazi noemen gaat te ver.

  1. Cootje

   Om dat hij zo mooi kan spelen stem ik op hem , de oude politiek kan goed vals spelen , misbruiken Kerken engeloven onder het vloerkleed schuiven , immigratie bestrijden met thee drinken en je verkiezing programma in het Turks en Arabische presenteren , of haast 2 miljard aan de multinationals schenken en 1500 miljard pensioenen in Brussel stallen, en dan heb je de bakfiets generatie en klimaat drammers die denken dat we van de wind kunnen. Leven , gelukkig zijn de Orban de Salvini de le Penn en het vlaamsbelang met een onwillig Polen de beste tegenpolen in dwaze materie

   1. Op Koers

    @Cootje, zonder EU subsidie, is Orbán en zijn familie met getrouwen nergens. Gesjoemel met EU gelden via zijn schoonzoon.

    1. Hard

     Op Koers?

    2. Top

     Blablabla blaaskaak. Is weer terug, onder een andere nick.

    3. Cootje

     Gesjoemeld met geld telt voor Sophie in ‘t velt

   2. Hermann

    De bakfiets is een praktisch vervoermiddel.

  2. Op Koers

   Inderdaad, hij beroert de toetsen van de piano uitsluitend met één hand, de linker!
   Pianoconcert voor de linkerhand (Ravel) .Het pianoconcert voor de linkerhand ofwel het Concerto pour piano (main gauche seule), in D majeur van Maurice Ravel.

   1. Hard

    Op Koers?

    1. Op Koers

     Jawel, dat is juist. Een erudiet als Baudet zal beamen dat Ravel een genie is!

     1. Hard

      Op Koers?

   2. DidiMadloba

    De conclusie moet zijn dat Ravel een verschrikkelijk linkse componist was die het bestond een “concerto pour la main gauche” te schrijven – dat Baudet nog niet met twee handen kan spelen!.

  3. Fonz

   watcher dé amitsemiet
   watchger dé fascistische antichrist
   watcher dé Nederland minachtende nedermoslim

   1. Watcher

    Hoppa Fonz, sluit kerken en moskeeën, laat priesters, predikanten en imams omscholen tot tramconducteurs, bejaardenverzorgers en verkeersregelaars, en laat de gelovigen gedwongen afkicken onder toediening van een dagelijkse dosis rationeel-wetenschappelijke inzichten.

    :):):)

    1. Hard

     Watcher?

    2. Op Koers

     Geef de gelovigen iedere dag een eetlepel dampo balsem en wat vlugzout en ze raken de beklemming kwijt waarin ze verkeren. Ook goed voor ‘would be FvD’ers’

     1. Hard

      Op Koers?

    3. Seneca

     @watcher
     ik beschouw dat als een mogelijke oplossing van al onze problemen. een uitstekende reactie! wis en waarachtig.

   2. Top

    En niet te vergeten watcher de lafaard! Heeft hij genetisch van zijn familie geërfd.

  4. Cycle25

   Ik geloof er niets van…

  5. Top

   Maar een lafaard is en blijft een lafaard. Zoals jij!

 6. DidiMadloba

  Etiketten plakken is dom, of het nou nazi of fascist is.
  Dat Baudet niet deugt is duidelijk, maar zeg dat niet via de omweg van een vaag begrip.

  1. Blitzkrieg

   DidiMadloba : De enige die hier niet deugd is de SP. Ze lopen zelfs mee in extremistische optochten waarin wordt opgeroepen mensen te vermoorden. Je hebt een raar concept van het woord deugen!

 7. Blitzkrieg

  Als ik Baudet was zou ik er niet eens op reageren.

 8. ikweetwatikwil

  Het schijnt in de kringen van SP een gewoonte te zijn om PVV en FVD stemmers als nazie’s te betitelen. Heb het zelf met SP stemmers mee gemaakt. Die denken niet verder dan hun neus lang is.

 9. Cycle25

  SP ers worden nu al zenuwachtig, en geven signalen los om Baudet te slopen.

  Als je bijna 50 jaar het opneemt voor terroristen dan blijft de plaat hangen.

 10. Beukman

  Het is inderdaad een beetje dom, zoals de EU “fascistisch” noemen dat ook is. Met het afschieten van Godwins komt niemand een stap verder.

 11. Response

  Ik ben voor vrijheid van meningsuiting dus dit mag en kan van mij. Het zegt uiteraard wel iets over deze fascistische engnek van de SP.
  Dit soort uitingen worden inmiddels bij alles wat niet in het linkse straatje past gebezigd waardoor de waarde ervan tot 0 is gereduceerd.

 12. Johnsen

  En ….waarom mag je de waarheid niet zeggen.

  1. Hard

   Johnsen?

 13. Tman

  “Thierry Baudet een nazi”
  Had Maarten Kluit ook argumenten die zijn mening staven, of was het een boerse kreet vanuit de onderbuik?

  1. Blitzkrieg

   Tman : Ik schat een boerse opmerking vanuit de onderbuik. Verwacht dat dit de SP alleen maar extra schade toe zal brengen, zal me benieuwen hoeveel en of ze nog zetels hebben bij de volgende tweede kamer verkiezingen.

 14. nu ik

  sorry maar geen berouw zegt de idioot nu.

  1. Blitzkrieg

   nu ik :
   Hij twittert: ‘Gisteravond heb ik, in reactie op een tweet van Baudet, geen correcte bewoording gebruikt. Hiermee heb ik @SPnl, @SP_MidGroningen en mijn eigen fractie in een moeilijk parket gebracht. Daarvoor bied ik mijn excuses aan’.

   De reden is dus duidelijk dat hij zijn partij in een lastig parket heeft gebracht. De excuses zijn dus gericht aan zijn partij niet aan Baudet.

 15. Vishengel

  Ik dacht dat dit een uitspraak was door Tim Engelbart…

  1. nu ik

   nee hoor , quote Het is een extreme mening, maar ik heb hier drie keer over nagedacht en ik blijf hier achter staan”, vertelde Kluit, sinds 1 januari fractievoorzitter, telefonisch over de tweet. Vandaag biedt hij op Twitter toch excuses aan.

   Bij RTV Noord legt Kruit uit waarom hij sorry zegt. „Ik heb me onvoldoende beseft wat voor impact dit zou hebben op de partij. Ik ben sinds januari fractievoorzitter en daardoor straalt zo’n uitspraak meer dan vroeger ook af op mijn partij.” Hij heeft de tweet verwijderd.

   Maar helemaal veranderd van gedachten is Kruit niet. „Ik zie zeer zeker gelijkenissen tussen Baudet en het fascisme en nazisme. end

   1. Lefty

    Waarschijnlijk gaan we in de toekomst naar een immigratiebeleid naar Deens of Noors model. In Denemarken hebben zelfs de sociaaldemocraten de opvattingen van de Nationalistische Volkspartijen al jaren geleden overgenomen. Ik verwacht een ruk naar rechts van de VVD na de verkiezingen, een veel strenger immigratiebeleid. Zelfs Lodewijk Asscher- PvdA (hoe spel ik dat) heeft een paar jaar geleden al gesproken met zijn Deense zusterpartij. Als de PVV en FvD te groot worden zal dit tot gevolg hebben dat partijen als FvD en PVV langzaam maar zeker zullen oplossen in partijen als VVD, CDA, D66, SP en wie weet: PvdA. Of Nederland daarmee een gezelliger land wordt, wie zal het zeggen? In ieder geval wordt de scheidslijn tussen links en rechts met betrekking tot immigratie op termijn flinterdun.

    1. nu ik

     Er behoort geen immigratie te zijn op rekening van de belastingbetaler. Overigens zit Zweden met de handen in het haar en heeft geen idee hoe men orde op zaken moet stellen.

     nu stoppen met de immigratie

     stem sociaal , stem PVV

     1. Lefty

      @nu ik: Dat hangt er ook een beetje vanaf welke krant u leest of welke sites u bezoekt, mbt interpretatie.

 16. Bolkestein

  Zo’n veertig jaar geleden had je bij de SP nog klassieke hard core socialisten met uitgesproken radicale standpunten. Je kan zeggen wat je wil, maar toen waren ze er nog wel voor de arbeiders. Thans is de SP dus volledig linksaf van het padje gedegenereerd tot even regressief en repressief als die links-fascisten van Groen Links. Geen wonder dat deze sekte steeds minder kiezers aanspreekt.

  Eens, heel lang geleden in andere tijden maakten ze nog wel eens heldere analyses op en deden ze voorspellingen die uitkwamen.

  “Men moet zich eens indenken, welke ghetto’s er zullen ontstaan van verouderde, en voor ons gevaarlijke, immigranten, als we niet alleen hun gruwelijke slachtgewoonten aanvaarden, maar ook hun diskriminatie van vrouwen, hun patriarchaal-autoritaire aanmatiging, hun onderwerping van kinderen, hun stamveten. Waarom van nieuwkomers aanvaarden, wat we zelf in gewoonten en wetten hebben opgeruimd?”

  Anton Constandse, SP brochure Gastarbeid en Kapitaal, p. 17, 1983

  Nog eentje dan!

  Uit de bijlage waarin de stalinist Theun de Vries zijn steun geeft aan het standpunt van de Socialistische Partij zoals verwoord in de brochure Gastarbeid en Kapitaal en de daarbij gevoegde reacties en commentaren, Rotterdam, 1983; gecit. in Haleber red., 1989, pp. 206-207.

  “Ik wil mijn efschuw voor de Islam – de leer, de dogmatiek, de verboden, de onbeweeglijkheid, de middeleeuwse achterlijkheid die is ontstaan met deze religie voor nomaden en woestijnrovers – niet onder stoelen of banken steken. De cultuur van de Islam heeft twee maal gebloesemd, en niet zuinig ook: in Bagdad, in de 9e en 10e eeuw, in Spanje onder de Moorse kalifaten, waar zelfs een hoogtepunt van Arabische beschaving is bereikt, door “ons christenen” te vuur en te zwaard omgebracht. Raar die beschavingen waren wel ketterse tussenspelen.
  Ik hoor vaak beweren dat zij onze cultuur hebben verrijkt. Waarmee? Noch onze muziek, noch onze literatuur, noch onze wijsbegeerte, noch onze beeldende kunst (de Islam verbiedt het “afbeelden”) hebben ook ‘maar een spat geprofiteerd van de aanwezigheid van Islamieten. Integendeel: zichzelf opsluitend in een gedragspatroon, dat de originele achterlijkheid halsstarrig in stand houdt ” (lang leve de Imam) , vormen zij een Fremdkörper in onze samenleving, dat niet lijkt té kunnen loskomen, iets bij te leren, iets te willen leren, dus verarmt.”

  1. DidiMadloba

   Islamitische geleerden liepen voorop in wis- en sterrenkunde in onze middeleeuwen.

   In het Midden-Oosten heb je schitterende oude moskeeën, de Registan in Samarkand en het plein van de Emam in Isfahan, om maar twee voorbeelden te noemen.

   Indrukwekkende islamitische wetenschap en indrukwekkende islamitische kunst.

   1. Ron

    Liepen voorop is verleden tijd. Als ze daarna niets meer gedaan hebben zijn ze inderdaad in de middeleeuwen blijven hangen.

    Een moskee als kunst zien heb je er niets van begrepen.

 17. Bes Tolen

  misselijk.

 18. DidiMadloba

  Nazi = nationaal-socialistisch

  Baudet = nationalistisch maar elitair op het asociale af.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.