ICT problemen bij de overheid! Kamervoorzitter Arib waarschuwt voor nationale veiligheid

Door falende ICT bij de overheid kan het nog weken duren voordat Kamerleden weer ‘normaal’ – lees: via beveiligde netwerken – kunnen thuiswerken. Kamervoorzitter Arib roept op om Kamerleden in de tussentijd zo min mogelijk thuis te werken. Dit zodat er zo min mogelijk kan worden gehackt. Het gaat weer lekker in Den Haag. 

Kamerleden werken via het systeem Citrix, maar dat zit een enorm lek in. Wat betekent dat Kamerleden – die officieel maar drie dagen per week in Den Haag hoeven te zijn – nu via hun privémail de moties en Kamervragen indienen. Van de zotten natuurlijk dat dit de tijdelijk oplossing moet zijn. Falende ICT is iets waar al langer voor wordt gewaarschuwd.

„We kunnen op dit moment nog niet met zekerheid zeggen wanneer het wordt opgelost”, zegt een woordvoerder van Arib. „We zijn afhankelijk van wanneer Citrix met een oplossing – een zogeheten ’patch’) komt. En wij moeten vervolgens zekerheid hebben dat die patch afdoende is. Dat vergt testtijd.”

Te lang is digitale veiligheid min of meer verwaarloosd in Den Haag. Gelukkig worden zo langzamerhand enkele Kamerleden wakker. Dit kan niet zo langer, Den Haag loopt lichtjaren achter op de moderne techniek.

We maken ons soms heel druk om ons gebouw, maar we moeten net als ziekenhuizen en universiteiten ons digitale gebouw op orde hebben.” Verhoeven: „Digitale veiligheid vergt meer aandacht en geld. Het is geen abstract iets meer. Of het nu gaat om ziekenhuispatiënten in Leeuwarden of studenten in Maastricht: het raakt ons.”

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Kretoloog

  Marokkaanse tuthola waarschuwt voor nationale veiligheid.
  Ja hoor, het land wordt aangevallen.
  Alle Kamerleden te wapen!
  Lees: naar Den Haag abreisen. Sofort!

 2. nu ik

  QUOTE Kamervoorzitter Arib roept op om Kamerleden in de tussentijd zo min mogelijk thuis te werken. END

  Krijgen we eindelijk eens een goed gevulde tweede kamer maar of je de definitie werken kwijt kan in de bewering blijft een vraag.

 3. Bullshit15

  Werken die gasten nog dan behalve fvd in PVV die doen nog wat positiefs voor Nederland de rest kan zeker thuis blijven wand ze zitten toch maar met hun mobieltje te spelen in nog meer bullshit bedenken trouwens we worden al regeert door Brussel
  STEM FVD OF PVV in uit de eu

 4. Innocentius

  Neen @Kreto, Kamervoorzitster Arib! De welbespraakte eminente Khadija Arib.

 5. Lefty

  In Maastricht is het hele systeem gehackt. Mensen met Windows systemen liggen plat. Mensen met Mac OS draait nog steeds perfect. Dit is mij verteld door een 3de jaars studente.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.