Links college Amsterdam zwicht voor marktwerking: doet afvalbedrijf AEB volledig in de verkoop

Na veel mitsen en maren, het nodige tegenstribbelen en het er zelfs tot aan het aftreden van een wethouder aan laten komen, is Amsterdam dan eindelijk overstag. Afvalbedrijf AEB, volledig in de handen van de gemeente, wordt volledig verkocht.

De gemeente Amsterdam heeft, als eigenaar van het bedrijf, de boel flink laten verloederen. Er werd te weinig geld gestoken in onderhoud, waardoor kleine probleempjes uitmondden in grote, maar vooral dure, problemen. Verbrandingsovens raakten defect en delen van het bedrijf voldeden niet meer aan de veiligheidsvoorschriften. Maar meer geld was geen optie voor het college, zelfs niet toen ook de rest van het land hierdoor in de problemen zou komen.

Door nog langer te wachten en vooral zo min mogelijk te willen toegeven aan alles dat maar als links faalbeleid kon worden uitgelegd, werden de problemen alleen maar groter. Maar in de afgelopen maanden werd er ineens wél voor tientallen miljoenen euro’s in het bedrijf gestoken. Wethouder en locoburgemeester Udo Kock (D66) pleitte al langer voor volledige privatisatie van het bedrijf, maar stapte op toen het college daar niet aan wilde.

En nu heeft het college dus besloten om het volledige bedrijf tóch te willen verkopen. Al die miljoenen die ze er de afgelopen tijd in hebben gestoken, zijn dus mogelijk straks verdampt. De hele reden voor de verkoop is namelijk dat er zoveel geld in zou moeten worden gestoken en de gemeente dat niet op wilde hoesten. Mocht iemand (delen van) het bedrijf willen kopen, dan is het maar de vraag of die óók aan diezelfde kosten gebonden is, of dat er snel winst mee kan worden gegenereerd. Anders moet het bedrijf alsnog voor een habbekrats in de verkoop. En dan ben je dát belastinggeld als gemeente dus óók nog kwijt…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Bullshit15

  Ja natuurlijk de belastingbetaler betaald wel hebben ze te kort moet de belastingen maar weer omhoog lekker makkelijk als je geld kan uitgeven waar je geen verantwoordelijkheid voor hoeft te nemen .zo als ook de hogesnelheidstrein de banken enz enz schande
  STEM FVD OF PVV in uit de eu

 2. nu ik

  ach , de linkse varkens zijn niet zo sociaal als ze zich voordoen. Niet onderhouden maar uitpieren en dan verkopen. Lijken wel ordinaire private equity handelaren.

  Wolven in schaapskleren. De burger betaalt het gelach. U krijgt waar u op stemt

 3. DidiMadloba

  DDS moet natuurlijk iets te mopperen hebben, maar de Amsterdamse politiek neemt een wijs besluit en geeft de markt een kans.
  Investeringen verloren? Nee, die zullen meetellen voor de verkoopprijs.
  Omdat het hier om een “voorziening” gaat moeten de zaken wel goed worden afgesproken.
  Voor een private onderneming is het normaal dat de kost voor de baat uit gaat. Voor een gemeente zijn investeringen kosten, die uit belastingen moeten worden gedekt.

  1. Bullshit15

   Didi DDS maken zaken bekenbaar wat die linkse ratten niet of wil bekendmaken ze schuiven het liever onder het tapijt maar dat begrijp jij niet
   STEM FVD OF PVV in uit de eu

  2. nu ik

   quote DDS moet natuurlijk iets te mopperen hebben, maar de Amsterdamse politiek neemt een wijs besluit en geeft de markt een kans. end

   De belastingbetaler betaalt het wanbeleid bedoel je ? Daarna mag de belasting betaler opdraaien voor het nieuwe particulier tarief terwijl hij net de bouw gefaciliteerd heeft.

   Tja, linkse mafklappers zijn altijd heel royaal met spullen en geld van een ander

 4. hans-e-pans

  Als het afvalbedrijf AEB verkocht word dan zullen alle gemeenten die daar hun afval laten verwerken (verbranden) flink in de buidel moeten tasten.

  Deze gemeenten zullen deze kosten natuurlijk weer, verhoogd met de nodige opcenten, doorberekenen naar inwoners van desbetreffende gemeenten.

  Krijgt het woord GEMEENten toch opeens een geheel andere betekenis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.