Maurice de Hond: Vertrouwen in Grapperhaus stijgt, Wilders, Baudet, Klaver en Jetten doen het matig

Ferdinand Grapperhaus is de grote winnaar in de meest recente peiling van Maurice de Hond. Ondanks dat er geen politieke verschuivingen zijn, scoren Geert Wilders, Thierry Baudet, Jesse Klaver en Rob Jetten relatief laag qua vertrouwenscijfers. Minister Grapperhaus heeft het de afgelopen dagen goed gedaan en geldt nu als een vertrouweling voor veel Nederlanders.

Door de stijging van minister Grapperhaus naar de 3e plaats staan er nu drie CDA-ministers op de eerste drie plaatsen qua vertrouwen. Onder de vijf laagst scorenden staan drie VVD- en twee D66-ministers.

Het vertrouwen in ministers / Maurice de Hond
Het vertrouwen in ministers / Maurice de Hond

Henk Krol doet het ook goed. Bij de ‘vertrouwensvraag’ over de fractievoorzitters zien we een recente stijging van 50PLUS naar 9 zetels. Krol staat daarmee 4e na Lodewijk Asscher (PvdA), Gert-Jan Segers (CU) en Rudmer Heerema (VVD). In 2018 stond Henk Krol nog op een bedenkelijke twaalfde plaats.

De polarisatie binnen het electoraat heeft o.a. tot gevolg dat Geert Wilders (PVV), Thierry Baudet (FvD), Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) in de totaalscores relatief laag staan. Kiezers aan de andere kant van het politieke spectrum geven die politici erg lage vertrouwenscijfers.

Eric Wiebes, Minister van Economische Zaken en Klimaat, blijft onderaan staan (komt niet eens voor in de tabel!) en blijkt ook deze week de minst betrouwbare politicus van Nederland, volgens Maurice de Hond.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. Stanly2000

  Aan welke wapenfeiten heeft Grapperhaus dit te danken? Heb ik wat gemist?

  1. Kretoloog

   Terugkeer Johan van Laarhoven.

   Minister Grapperhaus heeft hoogstpersoonlijk de fouten van zijn ambtenaren gecorrigeerd door af te reizen naar Thailand en Van Laarhoven daar uit de gevangenis te praten. Inderdaad, een sterk staaltje voor een minister. Zoiets zie ik Rutte of Blok niet doen. Maar dat zijn dan ook slappe VVDers, net als de rest van de VVD en D66-ministersploeg.

   1. Pijnstiller

    De goede man is naar NL gehaald. Terwijl hij door toedoen van Nederland ten onrechte in een Thaise cel zat. Van Laarhoven gaat hier vervolgens doodziek de cel in en wordt medische zorg ontzegt. Ondertussen werken de verantwoordelijke officier en zijn kompanen gewoon door bij het OM.
    Ja hij heeft iets gedaan om het leed te verzachten. Iets maar niet veel. En dat is voor de doorsnee domme Nederlander voldoende om vertrouwen in te boezemen.

   2. Pijnstiller

    Het is bovendien niet de eerste keer dat door toedoen van het facistische OM iemand jaren lang onschulig in een buitenlandse bak draait. De zaak Poch is ook nog niet recht gezet.

 2. Mycase

  Toch mooi om te zien dat Jetten en Klaver laag staan .

  1. Dropje

   Nog mooier: Geert en Thierry ook
   En ze hebben het nog wel zo goed voor met “het volk”

  2. Nep

   Mooi om te zien dat Baudet en Wilders zooo laag staan. 🙂

  3. Hard

   Nep dropje?

 3. EU kok

  Ferdinand Grapperhaus is de grote winnaar in de meest recente peiling van Maurice de Hond.
  Ondanks dat er geen politieke verschuivingen zijn, scoren Geert Wilders, Thierry Baudet, Jesse Klaver en Rob Jetten relatief laag qua vertrouwenscijfers.
  .
  Waar zijn Geert Wilders, Thierry Baudet, Jesse Klaver en Rob Jetten minister?

 4. Kretoloog

  Ruud Heerema? Foei Kenneth!
  Ken uw fractievoorzitters.

  1. Kretoloog

   Een halve dag verder en nog niet gecorrigeerd. Laat ik het dan maar doen. Die fractievoorzitter is Pieter Heerma, van het CDA. Ruud (ook wel Rudmer genoemd) Heerema is van de VVD, zijn fractievoorzitter heet Klaas Dijkhoff.

   Kenneth is de politiek redacteur van DDS. Helaas kan Kenneth de politieke poppetjes nog niet zo goed uit elkaar houden. Geeft niks, een mens nooit te oud om te leren.

 5. Duckday

  Stem gewoon PVV of FvD.
  Dit zijn wel de mensen die hun leven in de waagschaal stellen en opkomen voor hun kiezers

 6. EU kok

  Betrouwbaarheid fractievoorzitters:
  Onderaan: Kuzu, dan Baudet, dan Wilders.
  Oordeel zelf: h**ps://www.maurice.nl/2020/01/18/de-stemming-van-19-januari-2020/

  1. Beukman

   Dat De Hond Baudet bruin heeft gemaakt, is koren op de molen van de aanhang die overal complotten in ziet.

   Anyway: Wilders en Baudet scoren beter dan Kuzu, voorwaar een verdienste.

   1. EU kok

    Gezien het aantal stemmers op PVV en FvD en het vertrouwen in de daarbij behorende fractievoorzitters, mag men zijn vraagtekens zetten bij het vertrouwen in de eigen fractievoorzitter.
    Een bedroevend resultaat.
    Tijd voor ……?

   2. Rammstein

    Het is geen complot, Beukman. Wel is duidelijk dat de groep geenqueteerden niet representatief is, maar grotendeels moet uit linkse respondenten. Was het een evenwichtige groep geweest, dan was de uitslag vanzelfsprekend anders geweest: geen PVV- of FvD-stemmer die zijn eigen fractievoorzitter inruilt voor een Lodewijk Asscher of Wobke Hoekstra. Dacht je ook niet?

    1. EU kok

     Quote: Wel is duidelijk dat de groep geenqueteerden niet representatief is, maar grotendeels moet uit linkse respondenten.
     Quote: Dat is geen complot, Beukman.
     .
     Oeps

    2. Beukman

     Eerlijk gezegd denk ik dat het wel degelijk gaat om een representatieve groep, @Rammstein. Een heel enkele keer doe ik mee met zo’n enquete van De Hond, en dan wordt er gevraagd naar de eigen stemvoorkeur, leeftijd, geslacht, opleiding, etc. Op die manier wordt er een representatieve groep samengesteld.

     Lees verder wat er op die pagina staat om te begrijpen waarom Klaver, Kuzu, Thierry en jouw eigen Geurt zo laag staan:

     Of een fractievoorzitter hoog of laag op deze lijst staat, wordt vooral bepaald door kiezers van andere partijen dan de eigen. Politici waar onder het electoraat zeer tegengesteld over wordt gedacht staan lager op de lijst. Zo zien we dat inmiddels Klaver, Jetten, Wilders en Baudet door heel lage scores bij de kiezers van partijen aan de andere kant van het politieke spectrum, vrijwel onderaan staan. Alleen Kuzu scoort heel laag bij kiezers van alle partijen behalve Denk.

     1. Rammstein

      Beuk, in statistieken e.d. ben ik een nul, dus ik kan over de methodiek niet twisten. Maar het volgende begrijp ik echt helemaal niet: “Of een fractievoorzitter hoog of laag op deze lijst staat, wordt vooral bepaald door kiezers van andere partijen dan de eigen. Politici waar onder het electoraat zeer tegengesteld over wordt gedacht staan lager op de lijst.” Wat is de methodiek en de zin hierachter, kun je dat uitleggen?

     2. EU kok

      @Rammstein.
      Indien in Nederland een segment voor 10% uit mannen, tussen de 40/50 en PVV stemmend bestaat, zal deze groep ook 10% van de antwoorden op de enquête mogen uitmaken, ongeacht het aantal aangemelde leden binnen deze groep.

     3. Beukman

      @Ramm
      Bij De Hond gaat het ongeveer zo:

      Je krijgt de vraag om aan te geven welke fractieleider jij het betrouwbaarst zou vinden als premier, wie nummer 2 is, nummer 3, etc.
      Je zult begrijpen dat fractievoorzitters van partijen als DENK, FvD en PVV door zo veel aanhangers van andere partijen heel laag worden ingeschaald, dat de keuze van de aanhangers van die partijen zelf, die uiteraard hun eigen partijleiders vaak op nr 1 zetten, daar absoluut niet tegen opweegt.

      Terzijde: ik heb wel eens gelezen dat er ook een aanzienlijke groep PVV-stemmers is die Wilders ongeschikt vinden voor de baan van premier, maar puur PVV stemmen als protest tegen van alles en nog wat.

      Als je meer inzicht wil krijgen in hoe zo’n enquete in zijn werk gaat, dan kan je je ook gewoon aanmelden. Eerst wordt er van alles over jou zelf gevraagd. Je krijgt vervolgens regelmatig een uitnodiging voor een enquete.
      Daar hoef je niet op te reageren. Ikzelf heb dat ook maar een paar keer gedaan, ik heb me destijds aangemeld uit nieuwsgierigheid, maar na een paar keer meedoen wist ik het wel.
      Aanmelden doe je hier:

      home.noties.nl/peil/word-lid/

     4. Rammstein

      Beuk, bedankt voor je uitleg. Maar dan nog: als er een representatieve groep ondervraagden is, moeten (theoretisch) FvD en PVV dus ook evenredig vertegenwoordigd zijn. Bij elkaar hebben ze virtueel op dit moment zo’n 33 zetels, eenvijfde van het electoraat. Dan zou dat toch ook -ondanks de tegenstemmers uit linkse hoek- terug te vinden moeten zijn in het favorietenlijstje?

      Met name de hardcore FvD-aanhangers zien Baudet als hun ideale premier: niemand van die groep stemt op Asscher, Klaver of Jetten.

     5. EU kok

      @Rammstein.
      Fvd + PVV = 20%
      Indien de overige 80% hun eigen fractievoorzitter op een maar Asscher op 2 zetten, stijgt Asscher tot ongekende hoogte, boven iedereen uit.

  2. Sergeant Monty

   “Onderaan: Kuzu, dan Baudet, dan Wilders.”

   Van Kuzu en Wilders valt dat denk ik wel te verklaren.
   Beiden zijn niet transparant over hun financiën welke vermoedelijk voor een deel uit het buitenland komen.

   Hoe betrouwbaar en loyaal zijn zij voor hun financiële buitenlandse weldoeners?

 7. Tman

  Grapjeshuis nummer 1?
  Deze man is dus momenteel de politieke held in Nederland?
  Waarom? Heeft hij Klaver en Jetten of soortgelijk personage, misschien gemasseerd met een honkbalknuppel?
  Ok, dan heeft hij deze status verdiend!

  1. EU kok

   Quote: Grapjeshuis nummer 1?
   .
   1 Hoekstra
   2 De Jonge
   3 Grapperhaus
   4 Kaag

   1. Tman

    kok:
    Dan nog te hoog op de lijst, 95% hoort hélemaal niet op die lijst!

 8. AS210854

  1 april duurt nog even.

 9. rujoleki

  Grappenhaus.Een wegkijker.
  Stem op de PVV of het FvD.
  Einde islam en einde asielparasieten.

 10. cuoretx

  Ach M de Hond die denkt dat het volk achterlijk is de grapjas. Grapperhaus krijgt hier door de hond een politiek gekleurde veer in z’n reet geport ja want de verkiezingen staan weer voor de deur, en dee hond kan weer cashen.. Kan beter een echte baan gaan zoeken doet ie namelijk meer voor de gemeenschap als nu.

  1. EU kok

   Quote: ja want de verkiezingen staan weer voor de deur,
   .
   Welke verkiezingen staan wanneer voor wie zijn deur?

   1. Hard

    EU kok?

 11. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Ook Grapperhaus is een eliteknecht die niets voor elkaar krijgt en maar wat staat te stamelen …

  1. Willem Bever

   @CLC
   Eens

   Voetbal in werktijd kijken gaat hem trouwens wel byzonder goed af

 12. Johnsen

  Dat Baudet en Wilders zo laag scoren verbaast mij totaal niet.

  1. Rosasolis

   @Johnsen. Wat Baudet en Wilders betreft is het altijd hetzelfde verhaal, met helemaal niets nieuws. Oh wat zijn die twee saai geworden.

   1. Politiek Profeet

    trolllll alert

  2. Hard

   Wesley Johnsen?

   1. Fonz

    Wesley johnson rosalsoliososasosos

 13. Wim Vreeswijk

  Grapperhaus wordt door de mainstream media gematst en uit de vuurlinie gehouden, want zijn voorgangers hebben in o.a. de kwestie Laarhoven er een geweldige puinhoop van gemaakt met alle schadevergoedingen van dien die voor rekening komen van de belastingbetaler

 14. Bullshit15

  Geloof die de hond niet het is altijd het zelfde met zijn peilingen altijd staan die linkse partijen voor in doen PVV in fvd het slecht of matig alleen maar de kiezer te beïnvloeden dat zag je ook in Engeland dat Johnson het niet goed deed in wat blijkt Johnson heeft dik gewonnen het zelfde zie je hier met de hond in zijn peilingen staan altijd de linkse partijen boven aan pure misleiding pas 1dag voor de verkiezingen dan gaat i het een beetje bijschaven
  Wat wil je de hond is zelf een linkse rat
  Wil je de ware peilingen ga naar jensen.nl of update daar hoor je de ware peilingen wand daar staat PVV boven aan maar daar hoor je de hond niet over nee het is altijd de VVD die op winnen staan nogmaals geloof die de hond niet die linkse rat
  Stem fvd of PVV in uit de eu

  1. Dr. Knowswhy

   Lees reply Beuk anders ff.

   Het klopt gewoon, omdat iedereen die niet in Baudet, Wilders gelooft, als laatste op hen zouden stemmen, in zo een peiling
   Daar ligt het hele probleem ook.

 15. Fortiori

  Ik ben heel benieuwd naar de motieven van Baudet om zich voor het FvD en regeringsdeelname in te spannen. Zeker voor (vlgs mr.Hiddema) toekomstig MP.
  Baudet is teveel met zichzelf bezig. Een artiest wanneer hij in beeld is.
  Glamourboyachtig optreden is hem op het lijf geschreven.

  1. Isengrijn

   Fortiori:

   “…Een artiest…”

   Het zijn allemaal artiesten, Fortiori, de een is een wat betere artiest dan de ander, maar het zijn allemaal artiesten. Van Dijkhoff tot Schouten.
   Wie is volgens jou dan geen artiest in de politiek?

  2. Bullshit15

   Baudet voor zichzelf bezig ja hoor.
   Baudet is voor Nederland bezig dat kan je van die ándere landverraders niet zeggen
   Stem fvd of PVV in uit de eu

   1. Grote Trek

    Neen hoor! Baudet is zeer met zichzelf ingenomen. Het vonkt er vanaf. Dat gaat op de duur tegen hem werken.

    1. Hard

     Grote Trek?

 16. Rosasolis

  Grapperhaus pleit voor strengere straffen voor zware criminaliteit. Gisteren was er in Trouw een uitgebreide artikel over het stijgen in moorden, en zware mishandelingen op vrouwen, door hun echtgenoten en vrienden. Ook pleit Grapperhaus voor meer steun voor de politie, waaronder een hoger salaris. En ook meer aandacht voor het opleiding op de politie school. Er moeten veel meer politie agenten komen. Fijn dat hij reisde naar Thailand om die ernstig zieke man naar Nederland terug te krijgen. De omstandigheden in gevangenissen in vele Aziatische landen zijn vreselijk.

  1. Politiek Profeet

   trollll alert

  2. nu ik

   verkiezingen in zicht rosa ?
   QUOTE Ook pleit Grapperhaus voor meer steun voor de politie, waaronder een hoger salaris. END

   veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven. We kennen rutte en consorten inmiddels

   stem sociaal , stem PVV

 17. Hard

  Vertrouwen in Gapperhaus stijgt?

  Hahahahahahaha! 🙂

 18. JochemX

  En hoeveel vertrouwen hebben we nog in de cijfergoochelaar Maurice?

 19. Lefty

  Wat betreft politiek kun je net zo goed naar het casino gaan. Je verliest altijd, tenminste als je iets geweldigs verwacht.

 20. Heras

  Nou, die uitkomst snap ik niet. Grappenhaus doet helemaal niets bijzonders.
  Ff maar de verkiezingen afwachten.

  1. Bullshit15

   Klopt helemaal wat heeft die grapjas gedaan dan dan .
   NIKS HELEMAAL NIKS
   Stem fvd of PVV in uit de eu

 21. Baron von Munchhausen

  Maurice de Hond heeft dit weekend geen peiling gedaan!!!!!
  Van wie is dit NEP-nieuws?
  Wie is Kenneth Steffers? Te weinig aandacht?

 22. Kees

  Aan wie heeft Maurice dit gevraagd, alleen aan de Josti band?

 23. Kwetsnat

  En dan te bedenken dat het vertrouwen in Maurice de Hond zelf niet eens aan de orde is.

 24. Lex

  Ja ja onder welke groep gepeild meneer Maurice.

  Soms D66 en VVD?

  1. Fonz

   Jij snapt het..

 25. Jannes46

  De uitslag van deze “peiling” van De Hond komt mij toch enigszins vreemd over ware het niet dat de cijfers mogelijk toch zouden kunnen kloppen. Het vaak argeloze kiesvee is namelijk net zo volatiel en vloeibaar als water; enige mooie woorden en wat NPO-indoctrinatie blijken telkenmale voldoende om het kiesvee een gewenste richting in te sturen. Principiële en vooruitziende kiezers zijn helaas een uitstervend ras.

 26. Hendrie1963

  En een grotere onbetrouwbare laffe hond is er niet. Wilders krijgt in alles gelijk wat hij altijd heeft geroepen. Wat een corrupte bende.

 27. Duckday

  Manupulatie ten top De media krigt voor deze uitslag waarschijnlijk betere berichten.
  Leugens bedrog en we blijven doorgaan

  Stem gewoon PVV of FvD daarna direct uit de EU en EURO.Wat heeft dit hoogmoed project nu uiteindelijk voor voordeel voor de NORMALE man vrouw in Nederland.Wat voor welvaart en voorspoed heeft de nomale man vrouw hier van onder vonden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.