Ministeries zetten thuiswerksysteem Citrix uit na waarschuwing voor beveiligingslek

Ministeries binnen de overheid hebben Citrix, het systeem dat wordt gebruikt om thuis te werken, uitgeschakeld. Het AD maakte een rondgang langs alle twaalf ministeries. Drie van de ministeries wilden niet ingaan op de vragen van de krant. Bij twee andere departementen werd er al geen gebruik gemaakt van het systeem.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) deed vrijdag een dringende oproep aan de Rijksoverheid om het systeem niet langer te gebruiken. Citrix is een poort tussen het openbare internet en het interne bedrijfsnetwerk. Kwaadwillenden zouden gemakkelijk het interne netwerk kunnen binnendringen vanwege een zwakke plek in het systeem.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor het NCSC, heeft de departementen geen opdracht gegeven de stekker eruit te trekken. “Ministeries moeten dat zelf beoordelen”, laat een woordvoerder weten.

Bij Defensie, waar ook veel mensen buiten het ministerie werken, wil men om veiligheidsredenen niet ingaan op de vraag of Citrix nog wordt gebruikt. Wel zegt een woordvoerder dat ‘de risico’s in beeld’ zijn. Het ministerie van premier Mark Rutte, Algemene Zaken, en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gebruiken sowieso geen Citrix.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. EU kok

  Quote: Ministeries binnen de overheid hebben Citrix uitgeschakeld.
  .
  Mooi maar wat hebben de ministeries buiten de overheid gedaan?
  Zoals het ministerie van rare loopjes.
  Hoe staat het daar met de veiligheid?

  1. Rammstein

   Wat ben je toch een achterlijke idioot kokkie. Je hebt de humor van een kind van zes.

   1. EU kok

    Ik heb inderdaad de vervelende eigenschap om te verwachten dat mensen hun vak verstaan en naar behoren uitvoeren.
    Helaas word ik vaak teleurgesteld.
    Maar dat weerhoud mij er niet van om mensen bewust te maken van hun disfunctioneren.

 2. nu ik

  En maar doordrukken om alles digitaal te doen. Uw gegevens liggen op straat en worden gedeeld met derden. Als er straks persoonsfraude wordt gepleegd met uw persoonlijke gegevens moet u maar aantonen dat de fout bij de overheid zat.

  Doe zo min mogelijk digitaal. Makkelijk wil niet zeggen veilig. Helaas laat nagenoeg heel Nederland zich een rad voor ogen draaien

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.