30519953343 0b8b19f4f2 c

Ministeries zetten thuiswerksysteem Citrix uit na waarschuwing voor beveiligingslek

Geen categoriejan 18 2020, 18:00
Ministeries binnen de overheid hebben Citrix, het systeem dat wordt gebruikt om thuis te werken, uitgeschakeld. Het AD maakte een rondgang langs alle twaalf ministeries. Drie van de ministeries wilden niet ingaan op de vragen van de krant. Bij twee andere departementen werd er al geen gebruik gemaakt van het systeem.
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) deed vrijdag een dringende oproep aan de Rijksoverheid om het systeem niet langer te gebruiken. Citrix is een poort tussen het openbare internet en het interne bedrijfsnetwerk. Kwaadwillenden zouden gemakkelijk het interne netwerk kunnen binnendringen vanwege een zwakke plek in het systeem.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor het NCSC, heeft de departementen geen opdracht gegeven de stekker eruit te trekken. "Ministeries moeten dat zelf beoordelen", laat een woordvoerder weten.
Bij Defensie, waar ook veel mensen buiten het ministerie werken, wil men om veiligheidsredenen niet ingaan op de vraag of Citrix nog wordt gebruikt. Wel zegt een woordvoerder dat ‘de risico’s in beeld’ zijn. Het ministerie van premier Mark Rutte, Algemene Zaken, en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gebruiken sowieso geen Citrix.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten