shutterstock 1447140908

Moet het bestuur van islamitisch college opstappen? Maandag horen we meer!

Geen categoriejan 19 2020, 9:05
Aanstaande maandag krijgen we te horen of het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam zal opstappen. Op die dag oordeelt de rechtbank over een voorstel van minister Arie Slob. De gewraakte islamitische school raakte vorig jaar in opspraak nadat inlichtingendienst AIVD had gewaarschuwd dat de schoolleiding banden zou hebben met extremistische figuren.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) trok naar aanleiding van het AIVD-bericht aan de bel bij de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. De burgemeester uitte daarop de wens dat het schoolbestuur van het Cornelius Haga Lyceum zou opstappen.
Soner Atosoy, directeur en bestuurder van het islamitische college, liet destijds weten dat er 'niets zou kloppen van de beschuldigingen'. Volgens Atasoy was de onderwijsinspectie juist razend enthousiast over de school.
Wat volgde was een aanvullend onderzoek van de inspectie. Dat leidde tot een allesvernietigend rapport over de school. In het rapport stond dat het Cornelius Haga Lyceum geen afstand nam van omstreden islamitische figuren. Ook werd in datzelfde rapport opgemaakt dat het onderwijs ondermaats is en dat er sprake is van financieel wanbeleid.
Het gewraakte schoolbestuur probeerde nog via de rechter publicatie van het rapport tegen te houden, maar dat mislukte jammerlijk. Minister Arie Slob kwam daarop in september met zijn aanwijzing, die het bestuur 'dwong' om binnen vier weken op te stappen.
Het bestuur van het Cornelius Haga College negeerde echter het dwangbevel om op te stappen waarop Slob besloot om alle subsidies aan het college stop te zetten. De Raad van State was het echter niet eens met Slob en besloot dat de school nog een laatste kans kreeg, waarschijnlijk tot grote vreugde van Sylvana Simons.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten