Ongelofelijk! AD-hoofdredacteur: ‘voor journalistiek zijn trollen grotere bedreiging dan terreur’

Het is vandaag exact vijf jaar geleden dat ISIS-terroristen de halve Charlie Hebdo-redactie overhoop schoten. AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis vindt dat een mooi moment om u op een nóg ergere bedreiging voor het vrije woord te wijzen: trollen!

Nepnieuws erger dan terreur
Redacteuren die letterlijk werden opgezocht en vermoord, puur omdat ze volgens ISIS-terroristen hun profeet beledigden, is kennelijk minder eng of erg dan ‘de twijfel over wat waar is’. Het moet niet gekker worden! En begrijp me niet verkeerd, want natuurlijk is het getouwtrek over wat waar is en de beïnvloeding die daarmee gepaard gaat, een probleem. Maar als journalist/redacteur niet geloofd worden lijkt mij toch láng niet zo erg als met een AK-47 doorzeefd worden, alleen omdat je een grap maakte die iemand niet kon waarderen?!

Nepnieuws en trollen
Bubbels, propaganda, algoritmes en trollen zijn zeker iets om rekening mee te houden bij je informatievoorziening. Maar dat dit onder druk zou staan, geloof ik niet zo. Wie namelijk echte interesse heeft en kritisch is, vergelijkt meerdere bronnen met elkaar en neemt niet klakkeloos alles over van de eerste de beste troll-account (die je trouwens meestal ook makkelijk herkent).

Verlies van grip op burger
Het probleem is eerder dat de gemiddelde lezer totaal niet kritisch is én wordt overladen met informatie die waar lijkt te kunnen zijn. En dat mainstream-media zoals de NOS en het AD hun grip op die doelgroep lijken te verliezen, doet natuurlijk pijn. Dan helpt het natuurlijk niet dat je, terwijl je over het belang van waarheidsvinding preekt, aan komt kakken met de flink overtrokken leugen dat Russische ‘trollenboerderijen’ duizenden nep Twitter-berichten over MH17 zouden hebben verspreid (en dat dit enorme invloed zou hebben gehad).

Terwijl 65.000 tweets (in twee dagen tijd, in het Russisch) van het niveau ‘Kiev schoot MH17 neer’ als succesvolle desinformatiecampagne wordt gezien, is dat bij 57.500 tweets (in één dag) over een aanslag van de IRA juist níet het geval. Dat is dus al een duidelijk voorbeeld van waarom er best aan de informatievoorziening mag worden getwijfeld. Oh, en andere voorbeelden van Russisch nepnieuws kon minister Ollongren drie jaar na MH17 al niet geven. Toch kwakt Nijenhuis dit nepnieuws-voorbeeld gewoon in z’n artikel, waarmee hij dus exact bewijst waarom men sceptisch is geworden!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Blitzkrieg

  Quote : “Dan helpt het natuurlijk niet dat je, terwijl je over het belang van waarheidsvinding preekt, aan komt kakken met de flink overtrokken leugen dat Russische ‘trollenboerderijen’ duizenden nep Twitter-berichten over MH17 zouden hebben verspreid (en dat dit enorme invloed zou hebben gehad).”

  Als ik ergens mijn buik vol van heb dan is het wel van de MH17. Dit heeft weinig te maken met Rusland maar alles met de NPO. Voor vele jaren zijn we er avond na avond letterlijk mee doodgegooid.

  Toegegeven, het klimaatalarmisme is nog een stapje erger.

 2. nu ik

  De trol met zijn nepnieuws uit papagaaien land verwijt anderen trollen

  hahahaha wat een sukkel dat ventje , inhoudelijk hebben ze nooit iets te melden

 3. merlot

  Smakeloos om Charlie Hebdo te misbruiken voor een volkomen eenzijdig pleidooi tegen trollen en nepnieuws.

  De grootste verspreider van gekleurd nieuws is het mediakartel zelf en daar zit deze linkse mafklapper vuistdiep in.

 4. Response

  Tja, linkse Hansje, dan weet je dat je verdraaide waarheid krijgt voorgeschoteld.

 5. Rosasolis

  Ja inderdaad zo gaat het door met de domme Trollen…die behalve ooit iets interessant van hun beleid kan schrijven, alleen te keer gaat tegen andere partijen die niet

  R

  1. Rosasolis

   Aan de redactie van DDS. Jammer dat ik mijn bescheiden bericht niet kon doorzetten, net als zoveel anderen aan deze site, waaronder Bes Tolen. Een intelligente hoog-geleerde kenner van politieke zakken. Bes, wij hoog-geleerden hebben je ook nodig. Wij hebben altijd op
   DDS je intelligente berichten gewaardeerd. Niet altijd eens zijn maar veel wat je schreef was voor het gedenken waard. Helaas gaat het nu achteruit. Inderdaad is het erg als de mening
   van een intelligente abonnee geblokkeerd wordt. Omdat ik, als een van de eerste DDS commentaren ben, wil ik aan de redactie vragen om op te houden met het wegwerken van niet-agressive commentaren. Wegens de vreselijk toegelaten troll beledigingen, gaat onze bijzonder Nederlandse internet nieuws site snel achteruit.

 6. Marija

  Hoe dit figuur hoofdredacteur van een krant kon worden, is mij een volledig raadsel. Incompetent is het woord dat op hem van toepassing is.
  Echt een rare.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.