Peilingen! 50PLUS snoept weer wat zetels erbij, VVD blijft in zware tijden zitten!

Het politieke reces is over, en dat betekent dat er weer peilingen zijn. Ditmaal een opvallende stijger! Onze Benidorm-bejaarden stijgen van 7 zetels naar 9 zetels in de peilingen! Het meest goede nieuws van deze zondag is dat de PvdA een zetel kwijtraakt!  

Goed nieuws dus voor 50PLUS, die haar hoogste noteringen in de peilingen scoort sinds september 2013. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de ontwikkelingen van de koopkracht. Het is hier en daar wat onrustig, dus mensen verlaten dan tijdelijk de grote partijen – in dit geval de PvdA.

Als we kijken naar de verschillen ten opzichten van de Kamerverkiezingen in 2017 dan zien we dat vooral de VVD harde klappen moet incasseren. Van 33 zetels naar 19 in de peilingen. Een dramatische scoren uiteraard. Zo zakt de VVD terug naar de tijd dat Joris Voorhoeve nog partijleider was…

Ook het CDA komt niet goed uit de verf de laatste tijd, volgens de laatste peilingen staan ze nu op 14 zetels; een verlies dus van 5 zetels. De strijd voor het leiderschap bij het CDA heeft nog geen nieuwe kiezers getrokken.

Rondom GroenLinks blijft het verdacht stil, zij verliezen 2 zetels ten opzichte van 2017. Het flitsende, ‘woke’ imago van GroenLinks wat voor veel bombarie zorgde in 2017 lijkt toch een stuk minder mensen te interesseren. Op links gaan mensen toch weer liever voor de oude, vertrouwde zakkenvullers van de PvdA.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

86 reacties

 1. annagien

  Waar blijven de PVV en FVD.
  Mag DDS niet alle cijfers geven en daarom maar copyeren van de bladen?

  1. Appelstroop

   FvD van 18 naar 17 zetels, PVV blijft op 19 zetels.

   https://www.maurice.nl/2020/01/09/peiling-12-januari-2020/

   1. Johnsen

    Goed nieuws volgende keer zakken de FVD weer verder weg.

    1. Hard

     Wesley Johnsen?

  2. Dropje

   Nee je mag hier niet.zeggen dat het FVD ook verliest
   Dat is oikofobie

 2. Hard

  FVD heeft inmiddels 42.000 leden… 🙂

  1. Watcher

   Dat is dus meer geld voor de pianist en verder zegt dat totaal niets…

   1. Hard

    Watcher?

    1. Watcher

     Lugár?

     1. Hard

      Watcher?

    2. Fonz

     watcher!!

     1. Hard

      Watcher dus!

  2. Beukman

   Die er vroeg of laat achter komen dat de D van Democratie in “FvD” geen reet voorstelt.

   1. Hard

    Na de laatste landelijke verkiezingen werd FVD de grootste.

    1. Beukman

     Bij een normale ledenpartij bepalen de leden wie er in het bestuur zitten. Echter niet bij de Partij van de Liefde, zoals voorman Baudet zijn beweging noemt. Het bestuur heeft statuair geregeld dat leden hierover helemaal NIETS te zeggen hebben.
     Zodoende kan het bestuur – geholpen door andere hotemetoten binnen de partij – zelf “kandidaten” voordragen en daar vervolgens zelf uit kiezen. De leden staan buitenspel.
     Het bestuur draait zichzelf tureluurs in de interne baantjescarrousel door de ene lucratieve Haagse baan op de andere te stapelen.

     Dat niet alleen: het bestuur stelt ook zelf de interne regels op en ook hier staan de leden buitenspel. Diezelfde leden dienen zich wél aan die regels te houden. Onlangs paste het bestuur de interne regels aan, maar communiceerde dit niet met de leden.

     Maar wie controleert dan eigenlijk het bestuur? Het is bijna om je dood te lachen, maar dat doet het bestuur zelf.
     En zo kan het dat hoewel er in de Integriteitscode van Forum staat dat dubbelfuncties ongewenst zijn, er aan de top toch volop baantjes én salarissen worden gestapeld.

     En de leden? Die pikken het in hun kritiekloze adoratie.

     FvD kan nog veel leren van andere kartelpartijen. Daar hebben leden niet alleen invloed, ze hebben ook inzage in de boekhouding van de partij, zodat ze weten wat er wordt gedaan met het ledengeld.

     1. Fonz

      “Bij een normale ledenpartij bepalen de leden wie er in het bestuur zitten.”

      Dit is een leugen, er worden potentiëlen aangedragen en daar kunnen de leden op stemmen, dit is héél wat anders dan wat beukhol zegt

     2. Hard

      Forum voor Democratie is in 2017 begonnen met twee zetels. Inmiddels is het de grootste partij van Nederland, dat werd bij de laatste verkiezingen duidelijk.

      Forum voor Democratie staat voor vernieuwing, zij laten dat zien op hun website. De Nederlandse kiezers zijn het in grote meerderheid zat en hebben gezien dat de belastingen werden verhoogd, dat het aantal immigranten steeg tot meer dan 500.000 en dat het nog lang niet voorbij.

      FvD gaat richting geven aan de noodzakelijk vernieuwing van het antieke parlementaire systeem dat ons land en ons volk gevangen houdt en steeds verder duwt richting de Brusselse afgronden.

     3. Beukman

      @Fonz
      er worden potentiëlen aangedragen en daar kunnen de leden op stemmen

      Precies. Kandidaten kunnen bij een normale partij worden voorgedragen door de leden en door het bestuur. Vervolgens kunnen de leden op de kandidaten stemmen.

      Bij Forum worden ze voorgedragen door het bestuur, waarop ditzelfde bestuur op hen stemt.
      Fraai staaltje democratie, Forum voor Democratie!

     4. Beukman

      @Hard papegaait hier steeds opnieuw zijn propagandapraatje. zonder in te gaan op de kritiek.

      Je doet me denken aan een ouwe jaren 70-CPN-er, Hard. Die las braaf elke dag De Waarheid, en kon zodoende keurig als een pratende robot in alle omstandigheden het partijstandpunt over uiteenlopende zaken oplepelen.

     5. Fonz

      potentiëlen door het bestuur, dus deze worden niet door leden naar voren geschoven

     6. Piet51

      @Hard
      “Forum voor Democratie staat voor vernieuwing, zij laten dat zien op hun website.”

      Klopt helemaal. Maar wat er op een website staat is 1. Het gaat er vooral om wat ze daar vervolgens aan doen. FvD zit nu een kleine drie jaar in de Tweede Kamer. Wat hebben ze inmiddels al aan vernieuwing bereikt, behalve een grote schare volgelingen – wat zeker knap gespeeld is – die zich deze vraag blijkbaar niet stellen. Als aan het eind van dit jaar de campagnes losbarsten, zal Baudet deze vraag ook in TV-debatten gaan krijgen en zal hij een overtuigend antwoord moeten geven, zodat kiezers gaan zien dat hij toch echt de redder van ons land is.

     7. Hard

      “Forum voor Democratie staat voor vernieuwing, zij laten dat zien op hun website.”

      Klopt helemaal.”

      ==========================

      Het parlementaire stelse is van 1848, en als je 172 jaar verder bent en iedereen zichzelf om de seconde kan informeren, dan is de vernieuwing noodzakelijk. Een meerderheid van de kiezers heeft dat begrepen en stemt daarom o.a. op FvD.

      De oude politiek is over datum en lijkt op een oude olifant die een plaats zoekt om te sterven. Het politieke elitaire kartel is voorbij!

     8. Blitzkrieg

      Piet51 : Voor een partij met 2 zetels in de 2e kamer waar een cordone sanitair omheen ligt hebben zo bijzonder veel bereikt.

     9. Piet51

      @Hard
      Er zijn de afgelopen 172 jaar wel degelijk grote veranderingen in ons politieke stelsel geweest. Kijk op:
      montesquieu-instituut.nl/id/vjxbj5opxnm7/de_grootste_veranderingen_betreffende_de
      Daarnaast worden er natuurlijk jaarlijks kleinere veranderingen doorgevoerd. Het z.g. kartel, dat FvD en PVV menen te zien, wordt pas sinds een aantal jaren genoemd en zou ik niet tot veranderingsthema willen bombarderen. Het is niet georganiseerd, bestaat eigenlijk niet eens als fenomeen. En samenwerking, dat is afspraken maken, is nu juist een kenmerk van onze “polderpolitiek”. Dat enkele partijen daar last van hebben is voor hen vervelend, daarmee echter niet ondemocratisch. Maar als meer partijen die “last” delen, zullen meer kiezers hun visie verkiezen boven die van anderen.

      Dat de meerderheid van de kiezers de noodzaak van verandering begrijpt en daarom op het FvD stemt lijkt me een fraai voorbeeld van de wens die de vader van de gedachte kan zijn.

     10. Piet51

      @Blitzkieg
      “Voor een partij met 2 zetels in de 2e kamer waar een cordon sanitair omheen ligt hebben ze bijzonder veel bereikt.”

      Ja? Ik ben benieuwd wat precies, met name op het gebied van vernieuwing, waar we het hier over hebben.

     11. Beukman

      @Fonz
      Bij FvD kunnen kandidaten voor het bestuur inderdaad niet door de leden naar voren worden geschoven, bij andere partijen wel.
      Waar dus nog bijkomt dat bij andere partijen er ook nog eens gewoon op kunnen stemmen, in tegenstelling tot FvD.

      Ik citeer uit het reglement van die vreselijke kartelpartij VVD:

      17.7 De leden van het hoofdbestuur worden benoemd door de algemene vergadering.
      17.8 Zowel het hoofdbestuur als elk thematisch netwerk, de ledenvergadering van elk lokaal netwerk en de ledenvergadering van elke regio zijn bevoegd voor elke te voorziene plaats in het
      hoofdbestuur één of meerdere kandidaten te stellen.

      Zo hoort het!

     12. Blitzkrieg

      Beukman : Fantastisch dat regelement van de VVD, maareh… ondertussen helpen ze Nederland naar de galemiezen. Daarom toch maar FvD of PVV of beide tezamen, als die hele ellende maar zo snel mogelijk opdondert.

     13. Blitzkrieg

      Piet51 :
      Dit zijn de FVD-successen uit de provincie!
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=-RQFUVd3Dlo

      Het aller belangrijkste is wel dat het sentiment in Nederland aan het veranderen is. Ik zie, hoor, voel en merk dat overal om me heen. Het wordt steeds moeilijker om mensen te bedonderen en dit komt onder andere door de vele inspanningen van het FvD.

     14. Beukman

      @Krieg schrijft:
      Fantastisch dat regelement van de VVD, maareh… ondertussen helpen ze Nederland naar de galemiezen. Daarom toch maar FvD of PVV of beide tezamen, als die hele ellende maar zo snel mogelijk opdondert.

      Je zegt dus in feite: “De interne democratie van FvD stelt inderdaad weinig voor vergeleken met die van de VVD, maar VVD helpt ondanks die interne democratie het land naar de gallemiezen.”

      Het eerste deel van je bewering is een feit, het tweede deel is een mening, waarover we al dan niet van mening kunnen verschillen. Maar over het feit zijn we het eens.

     15. Blitzkrieg

      Beukman : Vraagje voor mijn beeldvorming ten aanzien van jou.
      Ben jij het werkelijk onees met de stelling dat ons land in sneltrein vaart naar de afgrond wordt geholpen?

     16. Beukman

      @Krieg wil nou eindelijk wel eens weten:
      Ben jij het werkelijk oneens met de stelling dat ons land in sneltrein vaart naar de afgrond wordt geholpen?

      Ik ben een echte Hollander. Ik geloof dus meer in uitdagingen dan in problemen, hou van “de schouders eronder”, ben geen doemdenker, en ben een ervaren polderaar.

      Het antwoord is mede daarom: oneens.

     17. Fonz

      Uitdagingen? net zo lang tot iets kapot is? dat kan namelijk ook, Nederland (cultuur, tradities etc etc) kan ook gewoon kapot gemaakt worden, er zijn héél veel gezond weldenkende mensen die dit ook zo zien, uitdaging is niet moeilijk namelijk, problemen die er zijn ontkennen dat is pas een uitdaging om die te durven bekennen..

   2. Blitzkrieg

    Beukman : In Limburg is door het FvD het bindende referendum afgedwongen. Ja maar… ondertussen is het forum op elk vlak bezig de burger meer inspraak te geven.

    1. Hard

     @Blitz: Het kartel en haar volgers zijn doodsbang voor echte democratie.

     1. Blitzkrieg

      Hard : Niet alleen zijn ze bang voor echte democratie. Rechts groepeert zich steeds meer waardoor ze een echte beweging vormen. FvD, PVV, Jensen, ON!, Cafe Weltschmerz, Up Networks. Allmaal invloeden die steeds meer invloed krijgen in de mainstream media.

     2. Hard

      “Rechts groepeert zich steeds meer …”

      Zeker, de invloed wordt steeds groter omdat het tegengeluid keihard nodig is. Zoals Baudet laatst zei: “Nederland kan ook stuk” En dat is precies wat Rutte en zijn gevolg aan het doen zijn!

     3. Blitzkrieg

      Hard : Jij hebt ook de lange gesprekken met Jensen bekeken tussen kerst en oud-en-nieuw. Ook zo genoten? Inderdaad, Nederland kan ook stuk. Elke dag doe ik mijn best om mensen dit te laten zijn, vaak lukt dit wel en soms ook niet tot mijn frustratie.

    2. Beukman

     @Krieg
     Referendum op provinciaal niveau? Dat klinkt leuk op papier, maar dan moet wel eerst even de Grondwet worden gewijzigd. Hebben ze dat er bij gezegd?

     1. Blitzkrieg

      Beukman : De grondwet gaat niet worden gewijzigd maar toch wordt het referendum in Limburg ingevoerd.

      h**ps://nos.nl/artikel/2290436-limburg-wil-correctief-bindend-referendum.html

     2. Beukman

      @Krieg:
      Ik citeer:
      “een soort hand- of noodrem”, waarmee Limburgers besluiten geschrapt kunnen krijgen waar zij het niet mee eens zijn.

      Ah, binnen de grenzen die de Grondwet nog biedt. Interessant.
      Maar wat is er inmiddels van terechtgekomen? FvD draait niet zo lekker in Limburg dacht ik; gedonder tussen Van der Sande en de rest van de fractie over de loyaliteit, of een gebrek daaraan, richting Baudet. Bizar.

      FvD is de verkiezingen PS ingegaan zonder programma op provinciaal niveau. Sowieso foute boel en wmb dichtbij volksverlakkerij. Wat zich nu wreekt: ze vallen noodgedwongen terug op het landelijke programma, maar de provincie heeft toch echt zijn eigen thematiek en dynamiek.

      Wat je terugziet in de behandeling van de energietransitie. FvD-gedeputeerden wijzen halsstarrig naar het landelijk programma, maar de dingen die daarin staan zijn voor Limburg een gepasseerd station, aangezien er al besluitvorming heeft plaatsgevonden. Hoe gaat FvD in Limburg hier mee om? Vroeg of laat gaan ze ontdekken dat je vuile handen maakt bij het bedrijven van politiek. Wat betekent: water bij de wijn doen, polderen, en een onderdeel gaan vormen van die vermaledijde kartelpolitiek.

     3. Blitzkrieg

      Beukman : Als je geen absolute meerderheid hebt zal je consessies moeten doen, dit is iets wat je het FvD niet kwalijk kan nemen. Als je het kartel wilt breken zal je er eerst deel van uit moeten maken, zonder inspraak kan je de regels niet veranderen.

     4. Beukman

      @Krieg schrijft:
      Als je het kartel wilt breken zal je er eerst deel van uit moeten maken

      Dat is een teer punt voor een partij als FvD. Ze zal immers zichzelf moeten verloochenen door te gaan samenwerken met de vijand. Sterker nog: ze zal dat worden wat ze beweert te bestrijden.

      En het is niet zo dat ze na een paar maanden weer kan stoppen een kartelpartij te zijn én te regeren. “Kartelpartij” is een bijzonder ongelukkige framing, aangezien kartelen niets anders is dan polderen, wat een voorwaarde is voor meebesturen.
      Ik zal niet de enige zijn die straks smalend constateert dat FvD tegenwoordig een kartelpartij is.

      Overigens geef ik FvD op provinciaal/lokaal niveau meer kans dan op landelijk niveau. Lokaal sta je dichter bij de bevolking, en heeft besturen een meer pragmatische invalshoek. Het is op dat niveau makkelijker om water bij de wijn te doen zonder gezichtsverlies, en de kiezer rekent je veeleer af op resultaten ipv op ideologische vergezichten.

     5. Blitzkrieg

      Beukman : Van jouw verwacht ik niet anders dan een smalende lach, het maakt deel uit van je karakter; het zij zo.

      Het probleem met tegenwoordig is dat er in de huidige politiek geen consessies meer worden gedaan, iedereen is het erover eens dat er massa-immigratie moet plaatsvinden, ons land onleefbaar gemaakt moeten worden door klimaat en milieu regels en we moeten ons zo snel mogelijk uitverkopen aan Brussel.

      Ik zal forum voor democratie niet afrekenen voor dingen die ze niet hebben kunnen bereiken omdat deze onder de gegeven omstandigheden niet mogelijk bleken te zijn. Maximale inzet om ons land weer een beetje leefbaar te maken is wat mij betreft genoeg. Meer als je best kan je niet doen, ieder verstandig mens staat er op dezelfde manier in als ik.

     6. Blitzkrieg

      Van jouw = Van jou

     7. Beukman

      @Krieg
      Je premisse is een beetje vals. Ik meen dat juist wordt voorkomen dat ons land onleefbaar wordt gemaakt door strengere milieuregels in te voeren. Ook ben ik een voorstander van de EU, wat niet betekent dat ik er kritiekloos tegenover sta.

      Ik kan Forum alleen maar aanraden om af te zien van vervelende en onproductieve framings als “partijkartel”. We hebben nu gezien dat kartelen weinig anders betekent dan polderen, en zonder polderen komen we er niet.

      Verder zie ik FvD liever als een kritische voorstander van de EU dan als een partij die zich op een CDA-achtige wijze niet duidelijk durft uit te spreken over dit onderwerp.
      De Vlegeljaren zijn voorbij. Grow up, Thierry.

     8. nu ik

      Ach het adept het bekmannetje hoorde je niet in de wens van d666 om de grondwet te wijzigen zodat er een verplichting inkomt voor het lidmaatschap van de EU. Het hypocriete adept het bekmannetje probeert weer de feiten te schikken naar zijn subjectieve zure linkse onderbuik.

      Onwaardige discussie partner blitz

      stem sociaal , stem PVV

   3. EU kok

    Volgens mij staat die D voor Debet op de bankrekening van FvD.
    Fan van Debet.

    1. Hard

     EU kok?

    2. Fonz

     pffffrrrrtt die EU kokje toch, wat een ont-zet-tend leuk grapje, humor is iig niet aan jou besteed..

    3. Kretoloog

     Mislukte poging tot humor van bejaarde pensionado Kok.

   4. nu ik

    net zoald bij vvd bedoel je ?

 3. Freewheeler

  Hoe betrouwbaar zijn politieke peilingen? Luister en huiver.
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=kn_OTxdOTOQ

  1. Blitzkrieg

   Freewheeler : Die gasten van Up Networks zijn goed bezig.

 4. EU kok

  Droevig, heel droevig.
  Peilingen waren om 10:00 uur bekend.
  Bartje snapt om 14:00 uur dat hij dienst heeft.
  Die banner van:”Bovenop het Haagse nieuws” en “Omzeil Ollongren lees DDS” kunnen echt de prullenbak in.

  1. Bockbeer

   EU kok?

 5. Appelstroop

  Forum van 18 naar 17 zetels, dat stukje tekst was helaas weggevallen uit het artikel.

  1. Watcher

   Maar ze hebben wel 42000 leden 🙂 🙂 🙂

   1. Hard

    Watcher?

 6. EU kok

  Het meest goede nieuws van deze zondag is dat de FvD, de oude, vertrouwde zakkenvuller, een zetel kwijtraakt!
  .
  Zo kan het ook Bartje.

  1. Hard

   EU kok?

 7. Kretoloog

  Met de coalitie gaat het steeds slechter. Deze keer verloren CDA en CU weer een zetel. De 4 regeringspartijen hebben nu samen nog maar 52 zetels. Amper 1/3 van het totaal.

  Wat gaan ze doen: Voortstrompelen naar het einde, waarbij steeds meer concessies moeten worden gedaan aan GroenLinks en PvdA? Of gewoon stoppen en vervroegde verkiezingen? Dat laatste zou voor het land wel het beste zijn.

  1. Fonz

   Gewoon links beleid voeren, dat is wat “ze” gaan doen, zolang er maar aan de macht gebleven wordt vinden deze achterlijken stinkratten het wel best..

  2. Piet51

   @Kretoloog
   Voor het functioneren van de coalitie maakt die twee zetels verlies niet zoveel uit. SGP, een zetel winst, steunt meestal het kabinet en ook D66 heeft er een zetel bij. Voor de toekomst moet dit natuurlijk wel gaan veranderen. Maar de coalitiepartijen lijken zich nog niet al te veel zorgen te maken, wat ze gaan gelukkig stug door op de ingezette koers, gesteund door enkele andere partijen. Daarvan afwijken zou dan ook desastreus zijn voor de toekomst, economisch en klimaattechnisch, en met 100% zekerheid tot dramatisch stemmenverlies leiden.

   1. Kretoloog

    Piet, je naïviteit blijft me toch steeds weer verbazen. Er is weldegelijk grote behoefte aan ander beleid. Bv. op gebied van immigratie, we kunnen niet doorgaan met jaarlijks 50.000 tot 100.000 nieuwe inwoners toe te laten. Alleen de huisvesting al, dat is nu al grote crisis. En dan het klimaatbeleid: kost 100en miljarden, terwijl het effect op de opwarming nagenoeg verwaarloosbaar is.

    Er is kortom dringend behoefte aan een andere koers. Maar die kun je niet inzetten op basis van een verkiezingsuitslag van bijna 3 jaar geleden. Partijen zullen eerst nieuwe visies moeten opstellen, die vertalen in verkiezingsprogramma’s en op basis daarvan een nieuw mandaat vragen aan de kiezers. En dan zal blijken welke richting de samenleving in de toekomst wil inslaan.

    1. Piet51

     @Kretoloog
     Maar er is toch geen enkele trend naar een ander klimaatbeleid. Dat het veel geld gaat kosten bestrijdt helemaal niemand, dat het heel noodzakelijk is onderschrijft ook een meerderheid. Op migratieterrein wordt wel voortdurend gezocht naar oplossingen voor problemen (bijv. de woningbouw en arbeidsmarkt) die gesignaleerd worden, maar oplossingen door de grenzen te sluiten en andere heel ingrijpende zijn onder de meerderheid van de partijen niet aan de orde. En migratie benutten tot ons voordeel (bijv. in de zorg) is een onderwerp, dat de laatste tijd juist wel opkomt. Europa, een ander heikel punt, gaat gewoon door met meer invloed, bijvoorbeeld op klimaatgebied en monetair beleid.
     Als er behoefte is aan fundamenteel ander beleid weten landen, partijen en burgers het goed verborgen te houden. Ik zie, hoor en lees het in ieder geval niet.

     1. Kretoloog

      Nee Piet, er is wel een totaal ander beleid ingezet. Klimaataanpak zoals nu voorgesteld, stond 3 jaar geleden in geen enkel verkiezingsprogramma. Met deze enorme impact moet je kiezers eerst raadplegen. Dat is niet gebeurd. Vandaar dat VVD van 33 naar 19 zetels is geduikeld in de peilingen (verlies van dik 40%!). Dus zal de echte afstraffing wel in 2021 volgen.

     2. Rammstein

      “Ik zie, hoor en lees het in ieder geval niet.”

      Dat klopt. Jij bent dan ook blind en doof. De oppositionele roep wordt steeds luider, dat bewijst alleen al de virtuele zetelstand van het FvD en PVV samen: 38 zetels.

      Bovendien weet jij donders goed dat het rampenkabinet Rutte al drie jaar geleden gekozen is, toen er van een klimaat’crisis’ totaal nog geen sprake was – niemand had er ooit van gehoord. Omdat het referendum om zeep geholpen is, is tussentijdse bijsturing niet meer mogelijk. De representatieve democratie is een artefact uit vervlogen tijden en is hard aan vernieuwing/vervanging toe.

  3. Sergeant Monty

   “De 4 regeringspartijen hebben nu samen nog maar 52 zetels.”

   Misschien dat Baudet ze wel aan een meerderheid helpt.
   Samen met de Wilders komt hij zeker niet aan een meerderheid om een coalitie te vormen.

 8. Johnsen

  FVD luistert niet eens naar het volk.
  Meer dan 60% wil geen vuurwerk meer.
  Komt Baudet weer met zijn oikofobie!
  Trots dat ik gelukkig een oikofoob ben!

  1. Kretoloog

   Democratie is dat je ook rekening houdt met minderheden. 40% is best veel, staat voor maar liefst 7 miljoen Nederlanders. FvD wil geen totaal verbod op vuurwerk, maar wel aanpakken van excessen en illegaal gebruik.

   1. Johnsen

    Zoals bij het referendum van Brexit zeker. Wie hield er rekening met de 49% van NO BREXIT?

  2. Lefty

   Natuurlijk is FvD niet democratisch. Als het aan Baudet ligt mag een minister-president zelf kiezen of een minister ongeschikt is en mag de minister president zelf een nieuwe minister aanstellen. Dat zie je altijd in een dictatuur. Ik vertrouw het FvD , dat ideologisch
   het niveau heeft van een kleuterschool voor geen meter.

  3. rujoleki

   Wat grappig zo een naïef mannetje. Geloof jij nog steeds het fakenieuws van de NPO?
   Lekker links blijven stemmen hoor.
   Naïeve dweil.

 9. rujoleki

  De toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen is heel zwart.
  Heel veel islam heel veel asielparasieten.
  Geen huis en over een paar jaar geen enkele sociale zekerheid meer.Allemaal opgegeten door de instroom van 110.000 asielparasieten per jaar. Onze kinderen en kleinkinderen zijn verraden door hun eigen opa,s en oma,s en door hun veelal wegkijkende ouders.

  1. Piet51

   @rujoleki
   Een kleine correctie. De netto-instroom van migranten die een beroep doen op onze voorzieningen als woning, werk en sociale voorzieningen is iets meer dan 25.000 en iet ruim 4x zoveel. Zie het CBS, Statline.

 10. Klapstuk

  Prima dat die VVD klappen krijgt moet ook gebeuren voor het CDA Cu en D, 66
  Hebben er WEER voor gezorgd dat de gepensioneerden moeten inleveren omdat de eerste belastingschijf is verhoogd en daardoor de aanvullende pensioenen omlaag gaan.
  Ze blijven van de gepensioneerden STELEN

  1. Piet51

   @Klapstuk
   Je moet wel iets verder kijken dan alleen de belastingschijven. Belasting verhogingen worden gecompenseerd door verhoging van heffingskortingen en die hebben vooral effect voor de lagere inkomens. Alle inkomensgroepen gaan er iets op vooruit. Gepensioneerden niet zoveel, maar toch.

   1. Blitzkrieg

    Piet51 : Het zijn mensen zoals jij die verkondigen dat mensen er dit-of-dat op vooruitgaan. Zolang je steeds minder te besteden hebt is het vooral een hoop in de ruimte gelul, want dat is het.

    1. Piet51

     @Blitzkrieg
     Zo kun je overal wel kritiek op hebben. Ik corrigeerde alleen de opmerking dat de aanvullende pensioenen omlaag zouden gaan en dat is niet zo. Andere tabellen laten zien dat het besteedbaar inkomen voor iedereen omhoog gaat. Volgens het NIBUD gaat ook de koopkracht omhoog. Dus ik begrijp je bezwaar eigenlijk helemaal niet.

     1. Kretoloog

      Naïeve Piet, kan het weer niet laten. Want volgens het Nibud gaat iedereen er op vooruit. Ja, dat zei het Nibud precies een jaar geleden ook. De realiteit is dat iedereen er in koopkracht in 2019 op achteruit is gegaan. Want inflatie oversteeg de loonstijging. Dat verzin ik niet zelf, dat is onlangs gemeld door het CBS.

      Piet heeft nog steeds niet door dat het Nibud een spreekbuis is van de overheid.

     2. nu ik

      malle pietje begrijpt anderen nooit. malle pietje schopt graag tegen anderen aan. malle pietje snapt ook niet dat de berekeningen over inkomen individueel zijn en dat alle kosten van producten stijgen door lasten verzwaringen. Malle pietje begrijpt niet dat een voorgestelde belastingverlaging (voor gepensioneerden een verhoging) wegvalt tegen verhogingen van belastingen op producten, een achterlijke energietransitie , accijnsverhogingen enz

      malle pietje doet altijd graag voorkomen hoe geweldig het wanbeleid is van het linkse partijkartel. malle pietje is dan ook een 100% narcist.

      je kan je bezwaren dus 1000 keer uitleggen aan malle pietje maar hij zal het nooit willen begrijpen en beantwoorden in oefen-loze lappen tekst.

     3. Piet51

      @Kretoloog
      Ik heb helemaal niets gezegd over de inflatie. De koopkracht (waarin het effect van inflatie verstopt zit) in 2020 stijgt waarschijnlijk t.o.v. 2019. Maar als ik de inflatie 100% met zekerheid kon voorspellen zou ik vandaag schat- en schatrijk zijn.

      Klapstuk, Blitzkrieg en jij hadden het over belastingschijven en de achteruitgang van pensioenen. Daar reageerde ik in eerste instantie op. Jullie introduceren nu aanvullend het thema “koopkracht en inflatie”, waardoor in 2019 de koopkracht inderdaad iets daalde. Dat heb ik ook nooit ontkend, want het was zelfs niet eens aan de orde. Jullie mogen natuurlijk het onderwerp van een gedachtewisseling veranderen, maar dan verander je het onderwerp van de discussie. Dat is zoiets als het wijzigen van de spelregels tijdens het spel. Dan zouden jullie andere gesprekspartners eerst de kans moeten geven om te reageren in plaats van die meteen beschuldigen van naïeviteit.

      Inflatie is namelijk heel wat anders en wordt in de koopkracht meegenomen. Die viel inderdaad in 2018 tegen in vergelijking met de schattingen op Prinsjesdag. Dat kwam vooral omdat de effecten van de lage BTW-verhoging en de energierekening te optimistisch ingeschat waren. Ook de loon- en pensioenstijgingen vielen tegen. Maar dat hebben we in 2020 nu allemaal gehad en dan kan er om die reden meer koopkracht overblijven.

      Als je meent, dat het NIBUD een spreekbuis is van de overheid, zou ik daarover graag wat meer info van je willen hebben. Maar voor je dat doet, lees eerst eens het jaarverslag. Dan zie je namelijk met eigen ogen wat ze doen.

     4. Piet51

      @nu ik
      Voor een inhoudelijke reactie zie mijn antwoord elders hier op Kretoloog, Klapstuk en Blitzkrieg.

      Jou wil ik alleen mijn waardering laten weten voor je taalvondst, namelijk: “oefen-loze” lappen tekst. Ik weet niet hoe je er achter gekomen bent, maar ik schrijf mijn teksten inderdaad zonder eerst te oefenen. Jij wel?

 11. Klapstuk

  Rujoleki
  Wat een dom gezwets.
  Je moet bij Rutte en consorte zijn, en niet de schuld geven aan de opa,’s en oma’s.
  Je reactie is een beetje infantiel als je weet wat dat betekent

  1. Politiek Profeet

   Beetje wel klapstuk….opa en oma, papa en mama van nu zijn wel de stemmers geweest die al enkele decennia politiek verkeerd hebben gekozen waardoor wij nu in de shit zitten.
   Beetje spiegel kijken mag best wel…

 12. ShaoKahn

  Natuurlijk moet VVD incasseren! Na die lange tijd van wanbeleid komt nu de boetedoening. Werd F*cking tijd ook. Beste is dat die s-linkse wanboel eindelijk eens implodeerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.