Schotten lopen protestmars in Glasgow en eisen onafhankelijkheid van Groot-Brittannië

In de Schotse stad Glasgow hebben tienduizenden mensen meegelopen in een protestmars voor Schotse onafhankelijkheid. De boze betogers willen dat Schotland zich afscheidt van Groot-Brittannië en eisen nieuwe onderhandelingen en een referendum over de kwestie.

Volgens schattingen waren er 100.000 tot 300.000 Schotse betogers op de been in Glasgow, qua grootte de tweede stad van het Verenigd Koninkrijk. Dat Schotland nog altijd bij het Verenigd Koninkrijk hoort viel wel op te maken na een bijeenkomst met sprekers. Deze ging namelijk niet door vanwege het slechte Engelse weer.

De onafhankelijkheidsmars in Glasgow moet de aftrap zijn van een serie protesten in Schotland. Op de planning staan de komende dagen en weken nog zeker acht protesten genoteerd.

De Schotse Nationale Partij (SNP) scoren vanwege de Brexit hoog in de peilingen. Recentelijk nog wonnen ze een fors aantal zetels tijdens de verkiezingen. De SNP verwacht dan ook dat ze binnen korte tijd de grootste partij van Schotland zullen zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. van Urk

  In 2014 wilde men nog bij Groot-Brittanie blijven. Volgens mij had Nicola Sturgeon ooit gezegd dat er een nieuwe referendum open zou liggen als er een Brexit plaats zal vinden.

  1. M. Brandenburg

   Is toch typisch links, wanneer de uitslag niet bevalt gaan we stampvoeten totdat we tegen de wens van het volk toch onze zin kunnen doordrijven.

 2. Meriadoc Brandebok

  Het lijkt me helder dat Scotland en Engeland in politiek opzicht twee volstrekt andere volkeren zijn. Het ene progressief en eurofiel, het andere conservatief en eurofoob. Principieel ben ik tegen referenda, maar als de Britten over het EU-lidmaatschap mogen beslissen, waarom mogen de Schotten zich dan niet democratisch uitspraken over onafhankelijkheid?

  De arrogante politici in Westminster heeft het Schotse volk gedurende het Brexit-proces – zij stemde in meerderheid tegen uittreden – genegeerd. Dat gaat zich nu opbreken. Schotland moet daarom het recht hebben om zich te kunnen losmaken van het VK.

  1. ZiggyStardust

   Bokje, dat ben ik met u eens! De Catalanen ook hun eigen stukje grond, de Basken idem! België wordt eindelijk opgesplitst in Vlaanderen en Wallonië, Brussel wordt een stadstaat! Noord italie zal zich afsplitsen van het onrendabele zuid italie. Wat een droom! De grenzen weer terug in de EU en ieder z’n zin!

   1. Meriadoc Brandebok

    @ZiggyStardust

    Eerlijk gezegd hoop ik dat België in het geheel en Luxemburg ooit nog worden herenigd met Nederland in een Tweede Verenigde Koninkrijk der Nederlanden. De Benelux kan dan worden afgesloten.

    Het zal wel niet gaan gebeuren, maar je weet nooit.

    1. Fonz

     occult fantasietje is een globalistische eurofiel tot op het bot, occult fatasietje hoopt helemaal niet dat de benelux een feit wordt, occult fantasietje hoop tot in het diepst van miezerige EU-zieltje dat Nederland onderdeel wordt van nazi-EU

     1. Hard

      Typische D66’r

    2. DidiMadloba

     Luxemburg had een “personele unie” met Nederland tot 1890 toen Nederland een vrouwelijk staatshoofd kreeg: Wilhelmina.

     Nog afgezien van het feit dat we dat nu ontoelaatbare discriminatie vinden heeft Nederland sinds 2013 weer een man als Koning dus geen enkele reden meer voor een apart Luxemburg.

     En dan maken we om te pesten Máxima tot groothertogin van Luxemburg.

   2. DidiMadloba

    Freddy Heineken ontwierp in zijn nadagen “Europa zoals Europa bedoeld is”, waarbij landen die doir historische misverstanden gekoppeld zijn ontkoppeld worden.

    Zo ben ik voor een onafhankelijk Limburg. En dan sluiten we de Hollandse grenzen voor Wilders met z’n Limburgse pas.

  2. Rammstein

   Dan vind je dat dus ook voor Catalonie.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Rammstein

    Ja.

  3. ZiggyStardust

   Misschien kunnen we zelfs terug naar het Habsburgse rijk, al zal Hongarije wel weer roet in het eten gooien, want zo zijn ze.

  4. JochemX

   Als ik het goed begrijp bent u dus voor een Nexit-referendum, dat lijkt me ook consequent. Principes zijn nooit vrijblijvend. Wel voor het ene referendum en bij het andere eigenlijk tegen kan natuurlijk niet.

   1. Fonz

    Nexit is sws het beste voor de Nederlanders zelf, daarnaast is referenda de democratische stem van het volk die vakkundig door potje Ollongren van tafel is gebonjourd

   2. Meriadoc Brandebok

    @JochemX

    Ik ben tegen een Nexit-referendum en andere vorm van referenda. Echter, het referendum over de Schotse onafhankelijkheid is onvermijdelijk nu die over de Brexit is gehouden – waar ik op tegen was.

    1. Fonz

     Elk gezond weldenkend mens is natuurlijk voor referenda en vooral een nexit referendum is het beste wat Nederland kan overkomen ook omdat ik er zeker van ben dat 60+% voorstander is van een Nexit

     1. Ron

      Tja maar als je dubbele agenda hebt ben je tegen natuurlijk. Want referenda betekent ongelijk voor onze hobbit.

     2. DidiMadloba

      Natuurlijk! Maar een paar kleinigheden: de Rotterdamse haven gaat dicht, motor van onze economie. Schepen wijken uit naar Hamburg en Antwerpen vanwege douanegedoe. De nieuwe gulden stijgt spectaculair in waarde, zodat alle exporteurs failliet gaan. Toerisme? Alleen nog oliesjeiks kunnen Amsterdam betalen.

      Meer geld naar gezondheidszorg en ouderenzorg? Miljarden zullen worden uitgegeven aan het hermetisch sluiten van grenzen.

      En dan zal zich weldra het “DDR syndroom” voordoen: grenzen die zogenaamd dienen om immigranten tegen te houden worden dan gebruikt om vluchtende Nederlanders binnen te houden.

      Gewetensvraag: wat doe je met moslims die Nederland ontvluchten?

 3. M. Brandenburg

  DE diverse polls die bij het vorige Schotse referendum gelijk kregen, niet scheiden van Engeland, voorsp;elen nu ook weer een verblijf. Dezelfde polls hadden ook de laatste twee verkiezingen juist alsmede het Brexit referendum. Persoonlijk ken ik niemand in Schotland die uit het VK willen, ze zijn financieel volledig afhankelijk van het VK, ze ontvangen immers per jaar een bijdrage van maar liefst 5000 pond per schot. En dat is al zo sinds2001.

  Twven is er een vertekend beeld met betrekking tot de verkiezingen, anngezien de grootste winst bij de laatste verkiezingen komt, omdat steeds minder mensen Labour willen stemmen, bijna 80% van de stemmen kwan van voormalig labour stemmers. Dit was geen stem tegen Brexit maar een stem uit onvrede tegen Labour. Op dit moment zou 45% van de stemmers willen vertrekken. Echter wat SNP weigrt haar stemmers uit te leggen is dat wanneer ze zich afscheiden ze ook uit de Pond moeten en dat is wat een nog grotere meerderheid niet wil. Tevens denkt SNOP ook gewoon open grenzen het Engeland en Ierland te kunnen behouden, wat ook niet mogelijk is. En zo zijn er nog meer punten waarop de linkse SNP haar volgelingen misleid.

  Wat we zien is links wat de democratie misbruikt tot zij haar zin krijgt en vervolgens een referendum overboord zet omdat de uitkomst hen niet zal bevallen.

  Verder hebben we natuurlijk nog dat zelfs de Europese denktanks die eerder doem en verdommenis voorspelden voor het VK, draaiden na het definitieve Brexit 180 graden en roepen nu dat het VK er veel beter uit zal komen dan de EUSSR, en dat de groei in het VK enkel maar zal toenemen, terwijl die binnen de EUSSR zullen verslechteren (en we doen het al niet redelijk), en dat zijn de Eurofielen, te verwachten is dus dat de EUSSR het slechter zal dioen dan hun voorspelling (dat doet het altijd) en het VK het beter zal doen, wat in schotland de meerderheid die wil blijven enkel maar zal doen groeien.

  1. Meriadoc Brandebok

   “Wat we zien is links wat de democratie misbruikt tot zij haar zin krijgt en vervolgens een referendum overboord zet omdat de uitkomst hen niet zal bevallen.”

   Tijdens het eerste referendum waren de Schotten verteld dat zij uit de EU gingen als ze het VK verlieten. Inmiddels blijkt dat ze in de EU kunnen blijven als ze het VK verlaten. Dat is het kardinale verschil.

   “te verwachten is dus dat de EUSSR het slechter zal dioen dan hun voorspelling (dat doet het altijd) en het VK het beter zal doen,”

   Onmogelijk nu al te zeggen. Dit hangt af van de wijze waarop de Brexit plaatsvindt.

   1. JochemX

    Bok, weinig consequent. Half zwanger bestaat niet, je bent voor of tegen referenda. Ik meen me ook te herinneren dat je hel en verdoemenis uitsprak over de Brexit. Nu het reuze mee gaat vallen kunnen we ineens geen voorspelling doen? Je lijkt wel een VVDer.

    1. Meriadoc Brandebok

     @JochemX

     Als het referendum over de Brexit niet had plaatsgevonden, was die over de Schotse onafhankelijkheid ook niet nodig geweest. Eén van de vele mankementen van de Brexit is dat men een ander land uit de EU kan halen, tegen haar wil.

     Het Brexit-referendum, waar ik op tegen was, heeft deze onvrede aangewakkerd en nu moet de regering ook B zeggen.

     1. nu ik

      Brandende bok is te stom om te begrijpen waar UK voor staat. Het blijft pijn doen bij de linkse stemmingmakertjes dat de EU verleden tijd is voor het VK.

      Niemand hoeft B te zeggen muts

     2. Meriadoc Brandebok

      @nu ik

      Door de Brexit staat de UK voor verdeeldheid. Politiek loopt er een enorme scheidslijn over de Brits-Schotse grens.

      De EU is trouwens niet voor links: het was opgericht door rechts.

   2. Rosasolis

    @Meriadoc B. Ik ben ook niet voor referendums, behalve in een uiterst noodzakelijk geval. Zoals in het geval van Schotland. De regering van Westminster, Engeland heeft altijd alle andere landen in de VK als provincies behandeld…die altijd onder hun leiding en eisen moeten functioneren. In Schotland is nu de maat vol van het onderdrukking van de Britse parlement. En de hele land lijdt onder zware armoede. Schotland kan de samenwerking met de EU niet missen. Begin 1900 gebeurde hetzelfde in Ierland. Vreselijk armoede en onderdrukking van de Britse Parlement. Toen de grootste deel van de aardappelen oogst naar Engeland moest,
    weigerde de jongens te vechten in WW 1, en Ierland (behalve N. Ierland) stapte
    uit de VK … zonder referendum.

 4. M. Brandenburg

  Opvallend enkel het linkse en fervent EUfiele BCC rapporteert tienduizenden demonstranten, andere nieuwsbronnen hebben het over duizenden, het lijkt dat het vooringenome linkse BBC de zaken weer eens overdrijft. Goh dat gebeurd nooit, je vraagt je af hoe vaak je je vooringenomen neus kan enn mag stoten voordat je de consequenties keihard gaat voelen.

 5. M. Brandenburg

  Jawel zelfs het liinkse The Guardian heeft het over duizenden en tienduizenden. Vooraf verwachte men 100.000 demonstranten, maar een beetje regen schijnt de reden te zijn om toch maar niet te demonstreren om uit het VK te vertrekken….

 6. nu ik

  Als de schattingen – Volgens schattingen waren er 100.000 tot 300.000 – net zo nauwkeurig zijn als de schattingen over afscheiden dan maken ze nog lang deel uit van het VK .

 7. Henk Albarda

  Het aantal demonstranten wordt verschrikkelijk overdreven. Het waren er minder dan 50.000. De ‘grote’ overwinning van de SNP was vrijwel volledig te danken aan het grote verlies van labour, aangezien labour voorlopig in Engeland bekend staat als anti-semitisch and racistisch tegen blanken.
  Conclusie? Een grote MINDERheid van de schotten DENKT voor onafhankelijk te zijn, aangezien Nicola Sturgeon iedere dag dramt dat men ‘niet zonder EU kan’ … zonder daar 1 enkele reden voor te geven.

  1. Rosasolis

   @Henk A. Je bent slecht of onvoldoende geinformeert. De SNP was al een aantal jaren bezig om op te komen voor de belangen van Schotland. Dat zij de grote winnaars waren in de recente nationale verkiezing, had helemaal niets te maken met de Labour party! N. Sturgeon “dramt niet ieder dag” over in de EU te blijven. Dat HOEFT ze helemaal niet te doen! De meeste Schotten leven in vreselijk armoede. Ik correspondeer met een aantal vrienden in Schotland. Landbouw is niet succesvol in deze ruige land. Zij hebben wat schappen voor wol en altijd wat havermout. Maar geen grote groente en fruit kwekers. Er zijn arme families die leven op porridge, (havermout pap), s’morgens voor ontbijt, en s’avonds voor hun avond maal…dus geen diner. Vele kinderen (vooral meisjes) blijven geregeld tehuis, voor verschillende redenen. Vele mensen zijn ondervoed en worden regelmatig ziek. Toen ik een aantal jaren geleden vrienden bezochten in Manchester waren er ook een aantal uit Wales, en een ook een vriendin uit Schotland. Omdat ik ben opgegroeid in Winnipeg, Canada, die vele Schotse immigranten heeft, (waaronder mijn oude muziek- theorie lerares), ging ik met deze Schotse dame praten, over hoe het in Schotland met de bevolking gaat. Om het kort te houden zij ze: “extreem poverty in our country”. Ik heb deze lieve Schotse vrouw kort voor deze kerst een pakket gestuurd met twee grote stukken jonge kaas, en
   enkele potten met groente, fruit, jam, pakketten rijst, bami, koffie, en chocolade repen. Zij mailde mij terug kort voor Oude Jaar, met het bekende Schotse Nieuwjaar’s lied: Auld Lang Sein. “Should old acquaintance be forgot, and never brought to mind?
   Let’s drink a cup of kindness for the zake of Auld Lang Sein”. Dit oude bekende Schotse lied gaat over trouw aan vrienden en het doorzetten van vriendschap. Wellicht zal de Scottish National Party deze nieuwsjaar’s wens naar de EU steuren.

  2. Meriadoc Brandebok

   “De ‘grote’ overwinning van de SNP was vrijwel volledig te danken aan het grote verlies van labour,”

   Bron?

   1. nu ik

    Spa is een bron !

  3. EU kok

   Henk Alberda laat als internationaal zakenman zijn licht schijnen over Europese problemen.
   Blijft lachen met die man.

 8. RvdBe

  Een nationale partij die zich sterk maakt voor aansluiting bij een unie welke het nationalisme bestrijd……
  Zal wel iets met netto ontvanger te maken hebben.

  1. Original NL

   @RvdBe….idd zeer vreemd.

   1. Original NL

    Fantasietje is voor een referendum als de kans groot is dat een bevolking tegen uittreden van de eu is, en tegen een referendum als blijkt dat een volk vòòr uittreding van de eu is.
    D66 laat groeten.

 9. Rosasolis

  Deze demonstratie is geen verbazing. Schotland lijdt onder extreem armoede, vooral in steden als Glasgow. De Scottish National Party, onder leiding van Nicola Sturgeon heeft direct na de Brexit referendum aangekondigd dat als de Brexit doorgaat, Schotland uit de VK zal stappen. Sindsdien is deze partij enorm gegroeid, in de recente Britse parlement verkiezing, heeft de S.N.P. de meeste stemmen gekregen in heel Schotland. 95% van de bevolking hadden op deze partij gestemd. Waarschijnlijk zullen een enorme groep volgende week naar Edinburgh, (de hoofdstad van Schotland) komen demonstreren tegen de brexit. Als de brexit wel definitief doorgaan, zal er onmiddellijk een referendum volgen: om uit de VK te stappen, en onafhangelijk te worden. Als Schotland uit de VK stapt, zal de toekomst van Groot-Brittannie aan een zijden draad hangen. Velen uit Noord-Ierland en Wales zijn niet blij met de Brexit.
  Ook de kleine eilanden zijn tegen de brexit. Als het doorgaat dan zal ook Gibralter ook uit de VK stappen en een provincie van Spanje worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.