Stik maar in die stikstof! Steeds meer boeren geïnteresseerd in emigreren

Agrarisch makelaar (ja, het bestaat!) Interfarms merkt op dat steeds meer boeren zich oriënteren op de mogelijkheid om te vertrekken uit Nederland. Waar rond het jaar 2000 nog zo’n 30 boeren per jaar vertrokken, lijken dat er nu al meer dan 75 per jaar te zijn. En men verwacht een verdere toename!

In de jaren 80 en 90 vertrokken er circa 300 boerengezinnen per jaar. Dit zakte in met 90 procent rond de eeuwwisseling. Maar in 2015, toen het fosfaatbeleid van kracht werd, steeg dit aantal weer flink. Dat betekent ook dat er nog veel meer boeren zijn die weliswaar niet emigreren maar wél de optie serieus overwegen.

Kwalijk nemen kun je het ze ook niet, want in die sector lijkt het gras inderdaad een héél stuk groener aan de overkant. De fosfaatrechten en de daarbij benodigde investeringen om agrarische bedrijven toekomstbestendig te maken, zijn volgens melkveehouder Lennert de Haan niet perse het probleem. De Haan ziet juist de onbetrouwbaarheid van de overheid als hoofdprobleem. Investeringen die hij geacht wordt om te doen, worden pas over een jaar of tien duidelijk of het een verstandige investering was of niet.

Agrarisch makelaar Hendrik-Jan Achterhof legt de hoofdoorzaak voor deze aankomende emigratiegolf wél bij het fosfaatbeleid. Hij zegt het volgende:

“Dat leidde tot forse kostprijsverhogingen waardoor het voor sommigen onrendabel was om hun bedrijf hier voort te zetten. Ze voelden zich sterk benadeeld, juist omdat ze hadden geïnvesteerd in moderne stallen die voldoen aan alle eisen van milieu en dierenwelzijn. De stikstofproblematiek komt er nu bovenop en leidt tot nieuwe maatregelen die het voor boeren nog moeilijker maken om een gezond bedrijf te voeren.”

Voor beide valt natuurlijk wat te zeggen en er moet snel een oplossing komen, want anders trekken ze straks allemaal naar Duitsland, Denemarken en Canada! En wie wéét hoeveel CO2 ze dáár uit gaan stoten (grapje natuurlijk).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Bockbeer

  EU kok?

  1. Hard

   EU kok én Johnsen Wesley Che.

 2. Mart

  Ik zie dat Brasil niet vernoemd wordt….wat raar want hier rond mijn stad Campinas zie ik dat nederlandse en japanse boeren het al vele jaren bijzonder goed doen.Ik hoor ze ook nooit mopperen.Ik als gepensioeneerde koopvaardij machinist mopper óòk nooit.

  1. toetssteen

   Top Mart! Ik wens deze ondernemers het allerbeste! Bij jullie hebben ze nog alle ruimte en niet dat hokjesgeneuzel.

 3. Heinrich

  De overheid zal wel verheugd zijn met zoveel vertrekkende boeren, kunnen wij mensen over enkele jaren,inplaats van het vee, stikstofneutraal gras en distels eten!
  Vlees, landbouwproducten en sojabonen voor eiwitrijke producten gaan we duur importeren, het leven wordt duur!

 4. Jack Flash

  Steeds meer Nederlanders willen weg uit “hun” land.
  Het zegt wat over Nederland.

 5. RvdBe

  En zo krijgt de overheid hun zin, gewoon net zo lang pesten tot ze zelf weggaan of stoppen.

 6. nu ik

  Spijtig voor de boeren maar mondial steunen de leiders elkaar en zie je dat leiders worden terug worden gevloten.

  Zei de Australische president nog dat de branden geen banden hadden met klimaatverandering heeft de publieke opinie hem doen besluiten 180 graden te draaien. De branden zijn ontstaan door klimaatverandring K N E T T E R G E K.

  Overal zullen de boeren tegen de idioterie van de stikstof aanlopen

 7. ReneR

  Wat een domme overheid hebben wij toch. Ze maken onze hele economie kapot. Het vertrouwen is weg. Dit kabinet is een groot gezwel dat het land van binnenuit kapot maakt. Dit kabinet MOET zo snel mogelijk weg. Liegende Rutte, zweetteef Ollongren en al die andere leugenachtige slangen. Weg er mee en zsm NEXIT.

 8. Pjotter

  Neem contact met je NL collega’s in Denemarken die het hier goed doen en waar er de ruimte voor is, wel een echte Hollandse aardappel op tafel dan.

 9. Rosasolis

  Hier in de kop van Noord-Holland zijn nog steeds de mooiste boerderijen. Maar helaas zijn alle boeren oprechte burgers…Zoals een van onze buren vorige week dit had ontdekt.
  Om 7:45 was hij op weg naar een garage in een dorp vlakbij, voor z’n jaarlijkse APK auto keuring. Het was rustig weer, geen verkeer, maar nog steeds erg donker. Onder weg moest hij plotseling hard
  remmen omdat er een tractor midden op de weg stond, zonder lichten, om de hele weg te blokkeren!. Helaas slipte de auto van onze buurman, en hij landde in een sloot. Buurman werd door de politie ongedeerd maar nat uit de auto gehaald, (hij moest meer dan een uur wachten), maar z’n auto is totaal los…Helaas voordat de politie arriveerde, was de tractor allang verdwenen.
  Zulke boeren hebben we niet nodig!

 10. Bullshit15

  De overheid krijgt ze zin ja in zo als het met de boeren gaat.
  Gaat het ook met de bedrijven die jagen ze ook weg mooi man krijgen ze heel veel ruimte om gelukszoekers te huisvesten je kan deze landverraders alleen maar feliciteren met dit wanbeleid helemaal top
  Stem fvd of PVV in uit de eu

 11. Joost mag het weten

  Per saldo wordt de “vervuiling” door boeren hiermee allerminst verminderd maar gewoon geëxporteerd. Niet anders dan de rest van de milieu- en klimaatmaatregelen dus.

  1. Fonz

   Ja maar! er is geen probleem, er wordt een probleem gemaakt van iets dat geen invloed heeft, co² stikstof! is NIET schadelijk dit is pertinent een leugen.
   Verder is het natuurlijk schandalig dat gasten als Joost het blijkbaar zo zien dat boeren voor hun lol emigreren…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.