Bernie Sanders steekt middelvinger op naar gematigde Democratische achterban en wint voorverkiezing Nevada

Het was volgens de verwachting, maar Bernie Sanders mag de Democratische voorverkiezingen in Nevada op zijn naam schrijven. Hij was de ingecalculeerde topfavoriet in de zogenoemde Silver State. Het is een belangrijke overwinning voor Sanders, die nu geldt als een van de grote concurrenten om het op te gaan nemen tegen de huidige president Donald Trump.

Pete Buttigieg, die het tijdens de voorverkiezingen nog erg goed deed in Iowa en New Hampshire, blijkt in Nevada een stuk minder geliefd. Hij moet zich voorlopig neerleggen bij een plekje in de top drie, achter de instromende oud-vicepresident Joe Biden.

Sanders wordt -mede vanwege zijn soms absurdistische manier van politiek bedrijven- gezien als de gedoodverfde tegenkandidaat van Donald Trump.

NOS-correspondent Arjen van der Horst weet het heel diplomatiek samen te vatten:

“Sanders stond de afgelopen maanden in Nevada steevast bovenaan in de peilingen. Sanders heeft duidelijk een belangrijke les geleerd van 2016, toen Clinton hoog scoorde bij de latino-kiezers. Hij heeft sindsdien bruggen geslagen en dat betaalt zich nu uit.”

Joe Biden moet komende week hard aan de bak in South Carolina. “Als hij daar niet eerste wordt, is hij nagenoeg toast”, zegt Van der Horst. “In South Carolina is de meerderheid van de Democratische kiezers African American en hij rekent op de steun van de zwarte kiezer om voor een doorbraak te zorgen.”

De winnaar van de Democratische voorverkiezingen zal het in november proberen op te nemen tegen de huidige president Donald Trump. Dat zal een moeilijke uitdaging worden, als we kijken naar de Amerikaanse peilingen. Echter: niets is uitgesloten. Zo stond Trump in 2017 heel laag in de peilingen, maar wist hij er toch vandoor te gaan met de absolute winst.

Op 3 maart, ook wel bekend als ‘Super Tuesday’ zijn er Democratische voorverkiezingen in veertien Amerikaanse staten. Deze dag wordt ook wel gezien als de dag die het verschil kan maken als het gaat om de uiteindelijke winnaar die het tegen Trump zal moeten opnemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Gebande Kok

  Quote: Bernie Sanders steekt middelvinger op naar gematigde Democratische achterban
  .
  Inderdaad Kenneth, na het lezen van uw artikel ben ik daar ook van overtuigd.
  Hij zou dat best hebben kunnen kunnen doen.

 2. JochemX

  Hij wint alles, maar in november is hij kansloos.

  1. Isengrijn

   Tja, bij gebrek aan iets beters blijven de mensen op die clown stemmen.
   Snap ik…

   1. Buzz68

    Trump doet dingen anders dan zijn voorgangers. Het is een resultaat gedreven politicus; en hij LEVERT (ondanks grote weerstand). Trump is wat US nodig heeft; geen clown, maar iemand die heldere lijnen trekt -en handhaaft!

    1. Isengrijn

     Dat zal allemaal wel, Buzz68, maar het blijft een clown…

     1. Bullshit16

      Insgrijn
      Waarom is trump een clown zou eerder zeggen dat die ouwe Sanders die bijna een rollator nodig heeft een clown is

    2. Blitzkrieg

     Buzz68 :
     Quote : “ondanks grote weerstand”???
     SHOW #100! DE EU-GEVANGENIS
     h**ps://www.youtube.com/watch?v=0WEMGYMmGZs&t=442

    3. Blitzkrieg

     Buzz68 :
     Quote : “ondanks grote weerstand”???
     SHOW #100! DE EU-GEVANGENIS
     h**ps://www.youtube.com/watch?v=0WEMGYMmGZs&t=442

    4. George Knight

     @Buzz68
     Je kunt zeker zeggen dat Trump de dingen anders doet dan zijn voorgangers. Dat wordt door een meerderheid van de Amerikanen trouwens niet positief gewaardeerd. Ze vinden dat Trump het land verdeelt, het aanzien ervan beschadigt en weinig concreets tot stand brengt. Een aanwijzing voor dat laatste is dat de wetgeving in de door de Republikeinen gecontroleerde Senaat zo goed als tot stilstand is gekomen.

     Een campagnebelofte van Trump was dat hij het moeras zou droogleggen. Drain the swamp. Hij beloofde de bureaucratie van Washington DC en de macht van het bedrijfsleven terug te dringen. Maar Trump heeft exact het omgekeerde gedaan. Hij heeft zich niet aan zijn belangrijkste belofte gehouden.

     Trump heeft niet de banken en multinationals terug in hun hok gedrongen en de macht teruggegeven aan de gewone Amerikanen, zoals hij beloofde. Trump heeft door een belastingwijziging de rijken en de bedrijven bevoordeeld en de armen en de middenklasse benadeeld. Dat een minderheid van zo’n 40% nog achter hem staat heeft te maken met de continue aandacht voor de zogenaamde cultuuroorlog.

     Trump trekt heldere lijnen voor wie door zijn impulsieve optreden weet heen te kijken. Hij bevoordeelt de rijken, benadeelt de armen en middenklasse, heeft het moeras niet drooggelegd maar van nieuw water voorzien en benoemt volop rechtse rechters. Alleen dat laatste is een campagnebelofte waar Trump zich aan heeft gehouden. Op andere gebieden heeft Trump zijn beloften geheel (infrastructuur, gezondheidszorg, aanzien van het ambt) of deels (buitenlandse interventies) gebroken.

 3. Seneca

  wat een interesse van Kenneth om alles wat ‘democratische partij’ is te volgen alsof het de presidentsverkiezingen zijn. dit is gewoon een wedstrijdje tussen oude mensen wie het verst kan piesen en anders niets. straks in november en niet eerder, dan is de interesse relevant. nu, gewoon een stukje schrijven en anders niets.

 4. fusilier

  Bernie is een rooie rakker. En die mogen graag het geld van anderen uitgeven waar zij niet voor gewerkt hebben. Sinterklaasje spelen heet dat.

 5. Rammstein

  Bernie Sanders is de Amerikaanse Jeremy Corbyn: een seniele, hardcore communist waar het land niet op zit te wachten. Trump kan zich geen betere tegenstander wensen.

  En voor de rest wat Seneca zegt: het is een oninteressante voorwedstrijd die op dit moment vooral veel gapen veroorzaakt.

  1. Joshuak

   Ja moet je maar de Amerikaans verkiezingen van 1972 opzoeken..

   Ook toen hadden de democraten hetzelfde verhaaltje van dat ze nieuwe kiezers willen lokken en de studenten willen mobiliseren enzo met een uiterst linkse kandidaat.

   En hoe eindigde dat? De republikeinen hadden 48 van de 50 staten gewonnen.. Snap het niet dat ze er niet van hebben geleerd want rond Bernie Sanders is precies hetzelfde verhaaltje als dat je destijds over die democraat hoorde

  2. Stiek

   @Rammstein: Bernie loopt momenteel mee in de marge, Trump gaat namelijk herkozen worden.

  3. RvdBe

   Idd, hoe linkser de democratische kandidaat hoe minder zwevende Trumpstemmers daar op zullen stemmen, is alleen maar voordeel voor Trump.

  4. Rosasolis

   @Rammstein. Als Sanders een “seniele, hardcore communist” zou zijn, hoe is het mogelijk dat hij ooit als Senator is gekozen?!

 6. Eminem2

  “Zo stond Trump in 2017 heel laag in de peilingen, maar wist hij er toch vandoor te gaan met de absolute winst. ”

  De vorige Amerikaanse Presidentsverkiezingen waren in 2016, niet 2017.

  Onlangs zag ik een YouTube filmpje van een blogger die in 2008 nog op Obama stemde. Hij legde de vinger op de zere plek met de stelling dat de grote gematigde meerderheid in de VS (die verdeeld is over Democraten en Republikeinen) vrijwel zeker niet op een (naar Amerikaanse maatstaven) extreemlinkse kandidaat zal stemmen. Hij maakte de vergelijking met de verkiezingen van 1972, waar de behoorlijk progressieve MacGovern de Democratische kandidaat was. Uitslag: hij behaalde de meerderheid. In één staat. En Nixon in alle andere.

 7. Rosasolis

  Senator Bernie Sanders vertegenwoordigt de denkwijze van de doorsnee Amerikaan. Die lieve, wijze man laat duidelijk zien dat hij een van hen is. En dat is wat zij nu heel erg missen.
  Hij komt op vooral voor de miljoenen midden-klasse Amerikanen, die zoveel achteruit zijn gegaan, onder leiding van de overheersende, onstabiele beleid van Trump, die met niemand kan samenwerken. Samenwerking is ook wat de Amerikanen missen, zowel in het binnenland, als International.
  Hoewel Sanders 5 jaar ouder dan Trump is, wordt hij uitgemaakt als een ouwe demente gozer, door de Trump aanhangers. Elizabeth Warren is 3 jaar jonger dan Trump, en
  1000 maal intelligenter. Maar er moet een aantal duidelijke redenen zijn waarom zoveel Amerikanen senator Sanders willen. Waarschijnlijk heeft het te maken met oude waarden te herstellen: jarenlange ervaring, vriendelijkheid, trouw, en hoop.
  Vooral met een bekende, geliefde politicus die zijn landgenoten willen verenigen, in plaats van ze uit elkaar te zetten.

  1. Kretoloog

   Groot artikel gisteren in Trouw over Bernie Sanders. Mevr. Rosa verzorgt voor DDS de samenvatting. Mooi, hoef ik dat kutkrantje niet meer verder te lezen.

   1. Rosasolis

    @Kretoloog. Hoe zou u weten iets over welke artikel dan ook in Trouw?!! U heeft verklaard vorige week dat u enkele jaren geleden uw abonnement had opgegeven!
    Als Trouw abonnee kan ik verklaren dat er “gisteren geen enkele groot artikel over Bernie Sanders in Trouw” was!!! Hou een keer op met uw valse leugens, idioot!!!
    Als je klachten heb tegen Trouw heb, koop een keer deze krant, en schrijf je klachten naar de commentaren van lezers op de laatste pagina’s van deze zeer geliefde, informatief krant.

    1. Kretoloog

     Gisteren in Trouw een artikel met als titel “Bennie Sanders kan voorlopig lachen met ruime overwinning in Nevada”.

     Ik vrees dat Alzheimer u in zijn greep heeft gekregen, mevr. Rosa. En dat schelden dat u hier telkens doet, dat past toch niet bij zo’n erudiete dame als u? Maar ja, verlies van decorum is 1 van de symptomen van deze nare ziekte. Veel sterkte dan maar!

     1. Rosasolis

      @Kretoloog. Er was alleen een korte rapport over Sanders eergisteren
      in Trouw. Geen grote artikel. U heeft zwaar overdreven. Helaas bent u aan het dementeren. Ik betwijfel dat u heeft Trouw recentelijk gelezen. U heeft duidelijk verklaard dat u uw abonnement heeft opgegeven. U zou zo’n
      “kutkrant” niet lezen, niet waar? Dus vanwaar uw commentaar?

    2. Veteraan

     Bla, bla, zucht, saai

  2. Baron von Munchhausen

   Rosasolis

   Jonge,…jonge,…..opleiding in DDR gehad?
   Je kan zo mee doen met wereldkampioenschappen verdraaien, liegen en onzin.
   Deelnemers van deze wereldkampioenschappen zijn o.a. Kim, Chaves, Klaver, Timmermans, Clinton, Jetten, Merkel en nog vele anderen!
   Hoofdprijs is een reis naar “Het land van eeuwige Geluk” Noord-Korea!!!

  3. JochemX

   @Rosasolis, we zullen het in november zien.

 8. Lefty

  De VS is niet rijp voor een president als Sanders. Duurt helaas nog 40 jaar, of nooit.

 9. JFU

  Bernie is een extreem linkse fascist , zoals wij die ook hier in overvloed hebben. Moet zijn gelijk krijgen, haat democratie, en smijt met belasting geld. Het zou een ramp zijn als dit figuur president zou worden.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.