Bizar! Oekraïne houdt de grootste reorganisatie ooit bij Justitie. Alle zes MH17 experts zijn uit hun functie ontheven

Het onderzoek naar de ramp van MH17 heeft ons concreet gezien nog niks opgeleverd, of de onderste steen ooit nog naar boven wordt gehaald is de vraag. Nu blijkt ook nog eens dat Oekraïne een enorme grote schoonmaak houdt bij het OM, 600 man staat ineens op straat. Wat gaat dit betekenen voor onder andere het onderzoek naar MH17?

Wat blijkt nu? De hele sectie van MH17 is ontheven uit haar functie. Welgeteld zes officieren van Justitie zijn dus ontslagen.

„We hadden een professioneel team”, zegt Hosjovsky. „Maar de nieuwe leiding heeft alles kapotgemaakt.”

De vorig jaar gekozen president Zelensky probeert zo de corruptie keihard aan te pakken in zijn eigen land. Maar betekent deze zet dan ook dat het MH17 team corrupt was?
Het was broodnodig dat het onkruid werd verwijderd bij het OM, al jaren weet iedereen in Oost-Europa dat de rechtsspraak in Oekraïne een lachertje is.

Vooral de EU en de VS zullen blij zijn met de hervormingen binnen het OM, zo kan er eindelijk schoon schip worden gemaakt.

Maar een belangrijker vraag is de volgende: hoe gaat het nu verder met het MH17 onderzoek. Het JIT moet dus nu aan de slag met compleet andere officieren van Justitie, wat dus ook weer de nodige vertraging met zich zal mee brengen.

„Niemand kent het dossier dat wij in vijf jaar hebben opgebouwd.”

NRC komt nog met een leuk citaatje, waaruit blijkt dat één van officieren dit onderzoek als een persoonlijke opsteker zag.

„Voor mij was dit de zaak van mijn leven”, zegt een betrokkene. „Ik wilde bewijzen dat de Russische regering schuld heeft aan de MH17-ramp.” De officier zucht: „Mijn opvolgers moeten vanaf nul beginnen.”

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ego-non-solus

  Ach, zie de voordelen: het is een nieuw geitenpaadje voor Rutte. Hij kan nu met droge ogen beweren wat hij feitelijk ook nooit heeft willen bereiken, namelijk dat het optillen van de onderste steen nu vrijwel onmogelijk is geworden.
  En dan is dit onderzoek net voor de verkiezingen óók weer van tafel.

  1. Piet51

   @Ego-non-solus
   De rechtszaak begint volgende maand en dan mag Rutte zich zelfs niet meer met dit dossier bemoeien. Tijdens de eerstvolgende verkiezingen is het proces overigens in volle gang.

   1. Ego-non-solus

    @Piet51
    Mijn stelling dat “Rutte nu kan beweren” zal door hem niet waar gemaakt worden. Impliciet zegt hij dan namelijk dat dat komt doordat Oekraïne boven op die onderste steen is gaan zitten. En zo gaan politici niet met elkaar om.

    Wat meer en meer zichtbaar wordt is dat acties van politici meer om vorm dan om inhoud gaan. Als er al sprake is van doelgericht bezig zijn is dat gericht op machtsbehoud.

    En in dit specifieke geval, hoeveel Nederlanders zitten daadwerkelijk nog op die onderste steen te wachten? Een beetje politicus voelt dat haarfijn aan en bedenkt liever iets nieuws.

 2. Fortiori

  De enige die van de hoed en de rand weet is Poetin. Niets is deze man ontgaan. Hij houdt zijn kaken stijf op elkaar tot hij in rook is opgegaan.

  1. Piet51

   @Fortiori
   Poetin gaat nooit in rook op. Die wordt straks gebalsemd in een mausoleum gelegd.

   1. Fortiori

    Ja, dat is waar. Foutje.

 3. Morgan4321

  Dan kunnen ze nu eindelijk een serieus onderzoek naar Hunter Biden beginnen.

 4. Stanly2000

  „Voor mij was dit de zaak van mijn leven”, zegt een betrokkene. „Ik wilde bewijzen dat de Russische regering schuld heeft aan de MH17-ramp.” De officier zucht: „Mijn opvolgers moeten vanaf nul beginnen.”
  Misschien iets te neutraal?

 5. evil knievel

  Tjeh,….ook weer n belofte van Rutte de Rat!

 6. rexm

  Dit komt de oekraiene heel goed uit, het optrekken van het rook gordijn gaat gewoon door.
  De VS en Rusland weten precies hoe het is verlopen met de ramp, nog 20 jaar wachten en dan komt de aap uit de mouw.
  Dat hele proces is flauwe kul.

 7. musicmaniac

  “……al jaren weet iedereen in Oost-Europa dat de rechtsspraak in Oekraïne een lachertje is.” Dit naar Nederlands voorbeeld!

 8. NoDoubt

  Het inlegvelletje van Pinokkio nav referendum. Het is allemaal show. Net als met Erdogan, of EU. Hij betaalt en wij mogen het ophoesten. Wij gaan failliet en de Nederlander is de 2e rangs burger.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.