Burgemeesters roepen op tot onzinmaatregel: messenverbod voor minderjarigen

De burgemeesters van Nissewaard en Ridderkerk zijn de met messen bewapende tieners helemaal zat. Zij kwamen op het lumineuze idee om het maar niet langer toe te staan dat minderjarigen zomaar met kapmessen over straat mogen lopen. Er moet maar eens een (volstrekt zinloos) messenverbod voor tieners komen!

Een totaal onzinnige maatregel. Onder kabinet-Rutte I werden stiletto’s en valmessen verboden. De rest van de wet zegt het volgende over messenbezit:

“(…), staan ook vlindermessen en messen met meerdere snijkanten. Ingeklapte messen die uitgeklapt langer dan 28 centimeter zijn, zijn evenmin toegestaan. Het bezitten van degens, zwaarden en sabels is niet verboden, maar mogen alleen ‘goed verpakt’ in de openbare ruimte worden vervoerd.”

Mocht er een strenger messenverbod komen, dan zul je zien dat het vrijwel onmogelijk is om niet onbedoeld andere mensen te raken. Dat gaat dus gewoonweg niet werken. Wat wel zou kunnen werken, of in ieder geval véél meer kans van slagen heeft, is dit idee: de ouders van die kinderen aanpakken!

Onbegrijpelijk dat die burgemeesters en sommige politici niet verder kunnen kijken dan zo’n dom verbod. En bij de nationale politie willen ze ook maar niet werken richting een oplossing, laat staan een degelijke probleemanalyse. Dit zinnetje gaan we nog vaak tegenkomen:

‘Het is op dit moment nog niet te zeggen of het hier een serie incidenten betreft of dat hier een groeiende structurele problematiek aan ten grondslag ligt zoals een cultuur onder jongeren waarin wapenbezit toeneemt met meer incidenten als gevolg.’

Kijk één keer naar Londen, daar liggen de hints voor het oprapen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Adriaanv

  Is een structureel probleem aan het worden.
  Al 2 zonen van collega’s en een goede bekende van me neergestoken ( in het rijmond gebied).
  Lijkt me geen overbodig gebod.

  1. DidiMadloba

   Balkenende riep ooit om de terugkeer van de VOC-mentaliteit. Hij besefte onvoldoende dat de VOC een keiharde club was die geen tegenspraak duldde als dat zijn belangen schaadde. Inlanders die niet meewerkten werden onverbiddelijk naar de andere wereld geholpen. Deze jongeren doen wat Balkenende vroeg: ze trekken het mes als iemand ze tegenspreekt. Omdat het niet in hun belang is te worden tegengesproken.

   1. Brenda Welsh

    Zelfs nog voor dat ze iets gevraagd werden moesten er enkelen aan geloven als pressiemiddel. Overigens was de bemanning van de VOC schepen geselecteerd uit publiek waar de staat liever afscheid van nam.

    1. ome

     Brenda Benbow?

     1. Rogul

      Ome lul?

     2. ome

      Rogul?

 2. J.Rademaker

  En en, kan natuurlijk ook.

 3. Peetjoh

  Heeft niks geen zin. Een extra verbod slaat nergens op. Het zijn helemaal niet de wapen verzamelaars of Iets. Het zijn hoofdzakelijk buitenlanders. Verbied buitenlanders dan los je 99% van alle problemen op.

  1. Brenda Welsh

   Ja Joh? Loopt u ook ’s nachts op straat te banjeren?

   1. Ron

    ??

 4. DidiMadloba

  Fijn dat de geniale analytici van DDS al precies weten waar de oplossing ligt: bij de ouders! Was het maar zo simpel. Die schoffies zullen ook wel maling hebben aan het ouderlijk gezag.

  We hebben al een uitgebreide “Wet Wapens en Munitie”. Die erkent dat bijv. (alleen) een bepaald gebruik van messen verboden moet worden: een zakmes is niet per se een wapen, maar kan dat wel worden als je er mee dreigt.

  Ik zou wel willen weten wat de schaal is van het probleem: gaat het hier om losstaande incidenten of zit er systeem in? En wat bezielt die knullen dan? Is het stoerdoenerij, en keiharde misdaad, of iets daar tussenin?

  1. Ron

   Een koekenpan is geen wapen maar kan het wel zijn.
   De auto is geen wapen maar kan het wel zijn.
   En mes, vuurwapen of wat dan ook is niet gevaarlijk.
   De mens is het wapen.

 5. Heinrich

  Neem criminele jeugd met Nederlands paspoort, de smartphone en de vrijheid af, vervolgens opsluiten onder uiterst streng regime, hardliners incl eenzame opsluiting!
  Jeugd zonder NL paspoort op retourtransport!

 6. Baron von Munchhausen

  Messenverbod minderjarigen?
  Dat gaat dus op z’n Nederlands: commissie, overleg, vergadering, kinderbescherming, uitkerende instanties, 2e kamer, discriminatie Marokkaantjes, enzovoort, enzovoort,.
  En dan is er weer een jaar om! Wederom commissie, dan naar de 1e kamer……en weer een jaar om.
  Kan er nu echt in Nederland niet LOGISCH en snel opgetreden worden?
  Volwassen optreden van “kinderen”, volwassen straffen!!! Of gaat de welzijn-wereld de “tere kinder zieltjes” kaart trekken?
  Wat mankeert er aan om ouders aansprakelijk te stellen? Trek kinderbijslag in, trek, eventueel uitkeringen in. Er zullen meer mogelijkheden zijn om ouders aansprakelijk te stellen! Ouders willen kinderen en maak NIET de maatschappij daar verantwoordelijk voor.

 7. Rud56

  Maatregelen zullen wel weer op zijn Hollandse deug plaatsvinden, dus zinloos en heel veel weggegooide belastinggelden.

  Maar zoals de Baron Von hier ook al zeer terecht aangeeft: straf dat tuig volgens het volwassenenstrafrecht, pak kinderbijslag af en andere uitkeringen, maak ze desnoods statenloos, kortom wijs ook de ouders met dit soort maatregelen op hun tekortkomingen én hun verantwoordelijkheden. Maar ja, dit is deug-Nederland ….verdragen zus en verdragen zo, mensenrechten zus en mensenrechten zo, dus doet men een plas en alles blijft zoals het was. Oh ja, maar eerst natuurlijk een geschokte Tweedekamercommissie.

  1. ome

   @Rud56: Helaas, Brussel is hier de baas.

   1. Rogul

    Ome lul?

    1. ome

     Roglul!

     1. Rogul

      Ome Fonz?

 8. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Is geen onzin als je veelal zwakbegaafden verbied om een mes als wapen te dragen.
  Laat wel de ouders zwaar betalen als ze het toestaan dan wel aanmoedigen !

  1. Caesar Lion Cachet

   PS…
   Veel DDS ers moeten ook geen mes dragen. (Rud56)
   Komt ook narigheid van !!!

 9. Rosasolis

  Inderdaad moet de ouders van jonge criminelen gepakt worden. Hoe is het mogelijk dat een tiener zomaar een andere jonger met een mes aanviel op het station in Ridderkerk?
  De aanvaller van 13 jaar! Deze groep kwaadaardige tieners worden beinvloed door een nieuwe soort rap muziek dat “Drill” heet. Zeer kwaadaardig troep dat bewust jongeren
  oproepen tot zeer kwaadaardig aanvallen. Eerst werd drill een grote hit in Amerika en Engeland, en nu is het helaas overgewaaid naar ons land, en andere Europese landen…
  Drillen betekent in het Engels: boren. (Een mes kan ook boren).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.