CDA-Kamerleden helemaal klaar met passieve houding van regering rondom het coronavirus! ‘Waarom nemen we geen maatregelen zoals de rest wel doet?’

Kamerleden Omtzigt, Van Helvert en Kuik – allen CDA – hebben zojuist schriftelijke vragen ingediend bij onze minister voor Medische Zorg en de minister van Buitenlandse Zaken. Overal in Europa zijn overheden al maatregelen aan het treffen rondom een mogelijke uitbraak van het coronavirus, maar in Nederland blijft de regering verdacht stil. Ook het RIVM heeft compleet andere adviezen dan alle andere gezondheidsorganisaties. 

1. Herinnert u zich dat u op eerdere kamervragen antwoordde, “op dit moment nemen wij op basis van de ons beschikbare wetenschappelijke informatie van het RIVM aan dat een persoon pas besmettelijk is vanaf het moment dat er symptomen zijn (hoesten, koorts, luchtwegklachten)”?
2. Bent u bekend met het feit dat het RIVM al een tijd op haar site dit een heel stuk minder stellig heeft staan: “
Vraag: Wat kunnen we zeggen over besmettelijkheid tijdens de incubatietijd? 
Antwoord: Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus tijdens de incubatietijd, dus voordat er klachten ontstaan, een zeer beperkte rol te spelen. Wel is bekend dat hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij verspreidt.”
(Bron: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden op 22 februari 2020)?
3. Bent u bekend met het feit dat ook de WHO schrijft dat: “According to recent reports, it may be possible that people infected with 2019-nCoV may be infectious before showing significant symptoms. However, based on currently available data, the people who have symptoms are causing the majority of virus spread.” (https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses)?
4. Houdt het beleid van de Nederlandse regering rekening met de mogelijkheid dat het coronovirus al (een beetje) besmettelijk kan zijn tijdens de incubatieperiode?
5. Hoeveel Nederlanders stonden er op de passagierslijst van de Westerdam? Met hoeveel van deze mensen heeft de GGD uiteindelijk contact gekregen na terugkeer in Nederland? Welke lessen zijn hieruit geleerd?
6. Deelt u de mening dat nu er een eerste forse uitbraak van het coronavirus binnen het Schengengebied (Noord-ItaIië), zich voordoet, het risico voor Nederland fors verhoogd is?
7. Hoe coördineren de landen van de Schengenzone, waarin miljoenen mensen dagelijks nationale grenzen passeren zonder controle, het indammen van de verspreiding van het coronvirus?
8. Kunt u aangeven op welke wijze EU-landen op dit moment maatregelen zoals reisbeperkingen, meldplichten etc. coördineren?
9. Deelt u de mening dat de Nederlandse samenleving en economie een aantal kenmerken hebben, die haar buitengewoon kwetsbaar maken voor een grootschalige quarantaine situatie, zoals een grote haven en het vervoer van grote hoeveelheden verse en bederfelijke producten?
10. Worden speciale maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat cruciale onderdelen van de Nederlandse economie kunnen blijven draaien, ook als een pandemie uitbreekt? Zo ja, welke?
11. Bent u ervan op de hoogte dat Oostenrijk treinen uit ItaIië tijdelijk tegenhield en de Italiaanse regio Puglia mensen die uit Noord-ItaIië komen, zich laten melden bij de huisarts?
12. Welke effectieve maatregelen neemt Nederland om ervoor te zorgen dat de kans op verspreiding van het coronavirus van ItaIië naar Nederland verkleind wordt? Kunt u die toelichten?
13. Klopt het dat we effectief te maken hebben met de meest grootschalige quarantainemaatregelen uit de wereldgeschiedenis?
14. Hoe verklaart u dat Nederland te midden van deze grootschalige quarantaine geen reisrestricties oplegt?
15. Welke internationale organisaties hebben tot nu toe reisrestricties aangeraden voor welke gebieden? Zijn internationale organisaties vrij van politieke druk om voorstellen te doen om restricties op reizen naar bepaalde gebieden aan te raden als ze dat nodig achten?
16. Bestaat er een meldplicht voor mensen die in de afgelopen week in zones geweest zijn waar honderden mensen besmet zijn met het coronavirus en waarvoor lokale autoriteiten restricities hebben afgekondigd, zoals Daegu en Cheongdo (Zuid-Korea), Qum (Iran) en Lombardije (ItaIië). Zo nee, waarom niet en waarom worden reizigers uit deze gebieden niet gevolgd en/of actief opgespoord en gevraagd zich te melden?
17. Acht u het verantwoord dat er nog steeds rechtstreeks vluchten naar Amsterdam zijn vanuit Beijng en andere centra van de coronabesmettingen? Zo ja, waarop baseert u dat vertrouwen?
18. Kunt u aangeven wat het huidige reisadvies is naar streken (in bijvoorbeeld China, ItaIië, Iran en Zuid-Korea) die door het coronavirus getroffen zijn? Is dat advies van het ministerie van buitenlandse zaken nog adequaat?
19. Betekent het feit dat het reisadvies voor heel ItaIië op 24 februari nog groen is, dat mensen die nu nog naar gebieden reizen waar een volledige lockdown is, kunnen rekenen op volledige consulaire bijstand wanneer ze in de problemen zitten?
20. Ziet u, gezien het feit dat er nog veel onbekend is over het virus, de verspreiding en de risico’s, dat er een grote behoefte is aan actuele betrouwbare informatie? Wat is uw aanpak om inwoners, reizigers, het parlement en de media op een punt actueel op de hoogte te houden rondom de laatste ontwikkelingen? Is er aanleiding om dat op een specifieke plek te doen, die frequent geüpdatet kan worden?
21. Kunt u deze vragen een voor een en voor het eind van deze week beantwoorden?

Het CDA laat het niet zitten bij een simpele ja of nee. Zij, en wij allemaal in Nederland, willen duidelijkheid. Want overal worden best extreme maatregelen genomen, maar hier in Nederland blijft men lekker door kabbelen. Is dit namelijk wel zo verstandig om te doen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Kretoloog

  Weer die Pieter Omtzigt. Die blaaskaak denkt dat hij overal verstand van heeft. Ben er wel klaar mee. Kan die nep-Twent niet eens voor een half jaar verbannen worden, naar Elba of zo?

  1. hans-e-pans

   Knetterloog. Ga je dan mee?

   Een van de weinige kamerleden die wel verstand van veel zaken heeft.

   Heeft hij het niet, dan zoekt hioj het gedegen uit.

  2. Bullshit16

   Kreto
   Kijk nog even naar die andere corona bericht ex Drenthe

  3. JochemX

   Nee kreet, hij stelt gewoon vragen waar eigenlijk iedereen antwoord op wil hebben en pretendeert helemaal niet enig verstand van de materie te hebben.

 2. Peetjoh

  Hij heeft een punt. De regering is veel te laks. Met dat neponderzoek van klimaat rennen ze voorop zonder bewijzen. Nou er echt een bedreiging is doen ze niks terwijl er daadwerkelijk een probleem is. 350.000 Chinese toeristen per jaar bijv.

  1. hans-e-pans

   Natuurlijk doen ze niets, dat gaat natuurlijk geld kosten.

 3. Cootje

  Wij hebben een geweldige premier die geweldig kan lachen.

  1. Peetjoh

   Nou nog iemand vinden die hem carbiet leert eten. Ik heb nog een aanstekertje.

   1. Marija

    🙂 🙂 ik moest er wel om lachen.
    Maar ben het helemaal niet eens met de kritiek op Omtzigt.
    Ik vind hem een integere man die zich als een terriër vastbijt in niet zuivere zaken. Hij is zuiver op de graat, u komt er nog wel achter.
    Ik weet het al n tijdje.

    1. Cootje

     +++++++++

    2. Kretoloog

     O ja, Omtzigt integer? Hij stemde anders gewoon voor de Klimaatwet, en voor het Verdrag van Marrakesh. Hij heeft altijd een grote bek, maar trekt steeds zijn keutel in als het op stemmen aan komt.

     Omtzigt is een narcist pur sang. Hij wil altijd scoren en met zijn kop in het nieuws staan (gisteravond ook weer bij Op1). Maar hij wordt dan steeds weer terug gefloten door zijn fractie. Nee, ik ben wel klaar met die mediageile nep-Twent.

 4. Bullshit16

  Nee we hebben een geweldige overheid die goed kan wegkijken behalve als het om die nep CO2 of stikstof gaat dat is het enige nog waar ze over kunnen lullen
  Stem fvd of PVV uit de eu

 5. Cootje

  Het coronavirus gaat het schoolvoorbeeld worden van een gespleten Europa , wat ik al eerder schreef , een keiharde recessie komt er aan en dan gaat de Europese solidariteit onderuit . Geld en betalen voor een andere zijn gezondheid wordt en is een splijtzwam. Als het uit de hand gaat lopen is er echt geen eensgezindheid , het coronavirus gaat het bolwerk in Brussel uit elkaar spelen . Schiphol moet groeien, en Rutte is er voor de multinationals dus zaken en de zakenman gaan over lijken , dus het advies wordt gewoon neem een paar aspirientjes in huis

  1. DidiMadloba

   Het is andersom. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het virus trekt zich niets aan van landsgrenzen.
   Ik verwacht ongekende solidariteit in Europa. Uit eigenbelang.

   1. Cootje

    Ho ho het geneeskundige zal wel eensgezindheid zijn ?? Maar die recessie gaat de boel uitspelen , die wordt zo hard dat de financiële markten het zuid Europa onderste boven klappen , en dat moeten wij en de Duitsers met de garantstellingen gaan bezweren , is totaal geen draagvlak voor en terecht , 2020 wordt voor Brussel het einde in zicht

 6. JFU

  Ze maken er geen haast mee….komt goed uit…vele doden dus nog meer ruimte voor gelukzoekers, dat is de bedoeling. Vooral D66 is daar voorstander van. Weg met ons.

  1. Marija

   Al die gelukszoekers kunnen hier geen geluk vinden als wij omvallen door Corona, zij zullen met ins omvallen.
   Blijf maar thuis, is ook veel beter voor ons.

  2. Stiek

   ” Vooral D66 is daar voorstander van. Weg met ons.”

   Inderdaad, D66 is een doodspartij. Bent u al 70?

 7. Mikael Blomkvist

  Uit niets, ook niet uit deze Kamervragen, blijkt dat de Nederlandse Overheid een passieve houding zou aannemen ter zake een eventuele uitbraak van het Coronavirus en zich daar niet goed op zou hebben voorbereid.

  Dit artikel is pure stemmingmakerij.

  1. Cootje

   Waar rook is

  2. Cootje

   En de recessie komt er aan , gaan voor het verdeelde Europa

  3. Stanly2000

   Dit is wel een echte actieve houding van de Nederlandse Overheid.
   “Het is belangrijk om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven:

   Was je handen regelmatig
   Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
   Gebruik papieren zakdoekjes”
   Bron: Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19) Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

 8. DidiMadloba

  Die vragen geven vooral blijk van machteloosheid. Dus klachten over gebrek aan daadkracht zijn prematuur.

  Verder verzuimt Omtzigt die ene cruciale vraag te beantwoorden: of Trump dat virus in China heeft verspreid om de Chinese concurrentie uit te schakelen?

  1. Bullshit16

   Didi
   Ja hoor heeft trump gedaan oelewapper

   1. Stanly2000

    In nauwe samenwerking met Wilders en Baudet.

  2. CLoVis

   @maffe lola
   Waarom zouden wij waarde hechten aan de opmerkingen van iemand die door de politie als ‘een ‘verwarde oude man’ wordt gezien?

  3. Cycle25

   Jaja, in het holst van de nacht sloop Trump Wuhan binnen, om daar een militair laboratorium te hacken en wat ranzige containers open te trekken.

   Draadjes los, en 911 is de schuld van….Wilders…o nee…Baudet.

 9. Ben-NIET-Groen-L

  ‘Waarom nemen we geen maatregelen zoals de rest wel doet?’

  Omdat D666 z’n kans schoon ziet om eindelijk is van die nutteloze oudjes af te komen.

 10. Rud56

  Weer die Omzigt ja! Een van de weinige waakzame politicy die waardering oogst maar wel bij de volstrekt verkeerde partij zit.

  Van de beantwoording hoeft hij niet veel te verwachten, het kabinet dat zijn partij steunt is al decennia in alles falend! Laat staan dat departement dat de regie voert (VWS), met een clown en een totaal mislukte UWV-manager!

  Nee, het enige wat nu vast staat is dat er niets, maar dan ook niets onder controle is, zoals dat fake-instituut, het RIVM, ons in opdracht wil doen geloven.

  Het wachten is nu op de fatale uitbraak en doden, waarna men na afloop wederom weer geschokt zal zijn.
  Als we dan niet grotendeels zijn gestorven.
  Ten aanzien van dat laatste, dat zou wel precies passen in de omvolkingspolitiek die nu via de verborgen agenda’s wordt toegepast.

 11. liefdevol rechts

  tja, en er kan nog een vraag bij vindt ik, namelijk:
  welke voorzorg maatregelen worden genomen om “vluchtelingen” te controleren op de ziekte?

  1. Fortiori

   U kunt eraan bijdragen voor uzelf door een zonsverduisterings bril te dragen wanneer u artikelen leest hier op DDS over het virus. Dat voorkomt veel angstgevoelens. VinD ik.

   1. Politiek Profeet

    Omzigt lult lekker mee met de buhne en het kabinet.
    Vreet lekker mee uit de staatsruif, als die twentse cracker ballen had zou hij het leugenachtige cda verlaten en zich aansluiten bij de pvv of het forum.
    Wordt in stelling gebracht voor een vals geweten van de gristenen om zieltjes te winnen of te houden….. triest figuur…..

    1. Brenda Welsh

     Een tijdje terug verklaarde Annabel Nanninga het maar overdreven te vinden dat op Amsterdam CS de mensen een mondkapje droegen: “Annabel Nanninga (FVD) pakt hysterisch links Amsterdam aan voor massale Corona-mondkapjes: ‘Ze zijn knettergek!’ Trek uw conclusie.

     1. Politiek Profeet

      Conclusie is sufkut dat mondkapjes totaal niet helpen bij dit virus.
      Dus waarom als een debiel zo,n ding opzetten?

     2. Vanduinen

      @Politiek Profeet, alwetende, hoe vindt volgens uw mening dan besmetting plaats?

    2. Marija

     Ik heb het hem gevraagd: kom bij PVV, maar hij blijft bij CDA, ik vind het jammer.

 12. Cycle25

  Omdat Nederlandse politici geen zak geven om burgers

  Omdat Nederlandse politici toch wel succes(sie) scoren

  Omdat Nederlandse politici uitsluitend bezig zijn met Brussel

  1. Politiek Profeet

   Hoogleraar UMCG…. mondkapjes totaal onzinnig….virusdruppels komen van buitenaf op de kapjes, met de handen worden de kapjes beroerd en het virus komt binnen isse simpel he……

 13. Rosasolis

  Nederland heeft wel maatregelen genomen, als de corona virus naar ons land komt.
  Een aantal grote ziekenhuizen hebben nu al quarantaine ruimten klaar. En beschermende
  kleding voor het personeel. Tot nu toe is er niemand in Nederland besmet. Hoewel er nog geen vaccin bestaat, is er wel een duidelijk positieve test. Moeten we allemaal met mondkapjes rondlopen? Italie heeft reden om nood maatregelingen te nemen.